2010 ÖSS'de bilinmesi gerekenler

esyn

Nirvana
Kayıtlı Üye
23 Mart 2007
2.578
14
Lise başarısı yerine kişisel başarı...
ÖSS, önümüzdeki yıl büyük bir değişikliğe uğrayacak

Öğrencilerin okuduğu bölümlere göre sınav sistemini ayarlayacak olan Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) bir yeniliğe daha imza atacak. Bundan sonra lise başarısı değil öğrencinin kişisel başarısı puanları etkileyecek...
Öğrencilerin geleceği olan ÖSS köklü bir değişikliğe adım attı. 2010'dan itibaren iki aşamalı olacak yeni sınav sistemde kafaları kurcalayan sorular ışık buldu. ÖSS dizisinin ikinci gününde başarıya giden yolu, bölüme göre girilmesi gereken sınavlar ele alındı...
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), üniversiteye girişte 'lisenin ÖSS'deki başarı ortalamasına' göre belirlenen 'Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı' (AOBP) uygulamasını kaldırdı.
Öğrencinin lisedeki diploma puanına göre hesaplanan 'Ortaöğretim Başarı Puanı' (OBP) uygulamasının sürdürülmesi öngörülürken, halen üniversiteye yerleşmede yüzde 21 etkisi olan lise başarısının etkisinin ne kadar olacağının daha sonra belirlenmesi kararlaştırıldı.
YÖK'ün AOBP'yi kaldırması sonucunda 2010’dan itibaren uygulanacak 2 basamaklı üniversiteye giriş sisteminde 'ortaöğretim başarı puanı' hesaplanırken 'lisenin başarısı' yerine sadece 'öğrencinin lisedeki kişisel başarısı' dikkate alınacak.

MESLEK LİSELERE EK PUAN
Yeni sistemde de meslek lisesi öğrencilerine kendi alanlarında bir fakülteye girerken 'ek puan' verilecek. Bu durumda meslek lisesi öğrencileri kendi alanlarındaki bölümlere giderken yine avantajlı olacak. Alanı dışında gitmek istemeleri halinde ise genel lise öğrencileri ile aynı şartlara sahip olacak.
Halen meslek lisesi öğrencileri kendi alanlarındaki bir bölümü tercih ederlerse ortaöğretim başarı puanları 0,24'lük bir katsayı ile çarpılıyor. Öte yandan, meslek liselerinde okuyan öğrenciler Lisans Yerleştirme Sınavı'nda istedikleri testten sınava girerek puan alabilecek. Katsayı uygulaması da devam edecek. Ancak ortaöğretim başarı puanının LYS puanına etkisi yaklaşık yüzde 20'lerden yüzde 10'lara düşürüldü.

AYRI AYRI KİTAPÇIK
*YGS için henüz netleşmeyen her derse ayrı soru kitapçığı kullanma durumu LYS'de uygulanacak. Böylelikle adayların bir derse ayırdıkları zaman eşit olacak.

SINAV SİSTEMİ JAPONYA'YA BENZİYOR...
Yeni sınav sistemi Japonya'da uygulanan üniversite giriş sistemine benziyor. Japonya'da öğrenciler önce merkezi bir sınava giriyorlar. Aldıkları puanlara göre üniversitelerin yaptıkları sınavlara katılıyorlar. Öğrenciler kazanmak istedikleri bölüme göre sınava katılıyorlar.

COĞRAFYA NEDEN iKiYE AYRILDI
Türkçe-Matematik alanında coğrafya dersinin sadece belli konuları işleniyor. Buna rağmen coğrafyanın büyük bir kısmı ise sosyal bilimler dersinde okutuluyor. Yeni sınav sisteminde Türkçe- Matematik alanında okutulan coğrafya dersi Coğrafya 1 olarak adlandırılırken, sosyal bilimler alanında okutulan Coğrafya dersi ise Coğrafya 2 olarak isimlendiriliyor.

YABANCI DiL ÖĞRENCiLERi NE YAPACAK?
Yabancı dil puanıyla öğrenci alan programlara gitmek isteyen adaylar ise Yükseköğrenime Geçiş Sınavı'na ve Yabancı Dil Sınavı'na (LYS 5) girecek. Diğer 4 sınavın hiçbirine girmelerine gerek yok. Ama aday birden çok gruptaki programlara gitmek, mesela hem Fen-Mühendislik programlarından hem de İşletme-İktisat'tan tercih yapmak istiyorsa o zaman 4 sınavın 3'üne girecek.
ADAYLARIN İZLEMESİ GEREKEN YOLLAR
Örneğin, Fen, mühendislik vb. programlara girmek isteyen adaylar:
1. Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS)
2. Matematik Sınavı (LYS-1)
3. Fen Bilimleri Sınavı (LYS- 2) sınavlarına girecekler Sosyal bilimler, edebiyat, vb. programlara girmek isteyen adaylar:
2. Edebiyat-Coğrafya Sınavı (LYS-3)
3. Sosyal Bilimler Sınavı (LYS-4) sınavlarına girecekler.
İŞLETME İSTEYENLER BU SINAVLARA GİRECEK
İktisat, işletme, vb. Programlara girmek isteyen adaylar:
2. Matematik Sınavı (LYS-1)
3. Edebiyat - Coğrafya Sınavı (LYS-3) sınavlarına girecek.
DİL OKUMAK SİTEYENLER BU SINAVLARA GİRECEK
Yabancı dil vb. Programlara girmek isteyen adaylar
2. Yabancı Dil Sınavı (LYS-5) sınavlarına girecekler.

resmen türkiyede eğitimli kimse olmasın diye işi zorlaştırıyolar...bu ne karmaşa ya...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…