• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

2010 KPSS Haberleri - Önemli Noktaların Hatırlatması

Bankalar 2010 yılında 400'ün üzerinde şube açacak. Bankacılık sektöründe bu yıl 10 bin kişiye yeni istihdam sağlanması öngörülüyor.

Türkiye Bankalar Birliği'nin Aralık 2009 raporuna göre, geçen yılın son çeyreği itibarıyla mevduat bankaları ile kalkınma ve yatırım bankalarının toplam şube sayısı, son bir yılda 246 adet, Temmuz-Eylül 2009 dönemine göre ise 141 adet artarak 9 bin 36'ya ulaştı.

Son çeyrekte mevduat bankalarında banka başına ortalama şube sayısı 281 olarak gerçekleşti.

Bu rakam, kamusal sermayeli mevduat bankalarında 843, özel sermayeli mevduat bankalarında 399, yabancı sermayeli bankalarda ise 122 oldu.

Mevduat bankaları ile kalkınma ve yatırım bankalarında çalışan sayısı, son bir yılda 805 kişi, Temmuz-Eylül 2009 dönemine göre 1.642 kişi artarak 172 bin 403'e yükseldi.

Bu yıl İş Bankası, yeni şube açılışı konusunda sektörde 2008 yılından daha düşük seviyede olmakla birlikte 2009 yılının üzerinde bir performans gösterileceği beklentisi taşırken, 2010 yılında banka 60-70 şube açmayı planlıyor.

İş Bankası, işe alınacak kişi sayısını bankanın işlem hacimleri ve şubeleşme süreçleri doğrultusunda belirlerken, bu anlamda 2010 yılında asgari 1.000 kişilik işe alım planı yaptı.

Başta İstanbul olmak üzere büyük şehirlerdeki varlığını güçlendirmek isteyen ve şubeleşme ile insan kaynağı yatırımlarını bu doğrultuda gerçekleştirecek olan Halkbank, 2009'da açılanlarla birlikte toplam şube sayısını 668'e ulaştırırken bu yıl en az 45-50 civarında şube açmayı düşünüyor.

Eylem planlarının en önemli maddelerinden birinin ''çalışanlarla birlikte sektörün önemli oyuncularından olmaya devam etmenin'' oluşturduğunu ve nitelikli işgücü için gerekli gördükleri alanlarda işe alımlara devam edeceklerini belirten Halkbank, 2010 için ilk etapta 1.250 yeni çalışanı aileye katmayı planlıyor.

Türkiye'nin 70 ilinde 184 ilçede 256 şube ile hizmet veren ve geçen yıl 6 yeni şube açan Şekerbank'ın ise önümüzdeki 3 yıl içinde 300 şubeye ulaşma hedefi var.

Ülke genelindeki 256 şubenin yüzde 62'si Anadolu'da bulunan, 30 yaş üzerinde 80 ve 40 yaş üzerinde ise 30 şubesi bulunan Şekerbank, bulunduğu yörelerde ''uzun yıllar var olma gücünü pekiştirerek Anadolu'daki gücünü daha da artırmayı'', bu doğrultuda ağırlıklı olarak Anadolu'da bulunan şubelerin sayısını artırmayı hedefliyor.

Şekerbank olarak ihtiyaçlarını öncelikle kendi içinden karşılayan banka, Anadolu'da ağırlıklı olarak açtıkları yeni şubeler için kısıtlı sayıda olsa da yöresel istihdam imkanı sağladığını düşünüyor.

Yapı Kredi, bu yıl 60 şube açmayı ve büyümelerine paralel olarak iştirakler dahil olmak üzere toplam 1.000 kişiyi işe almayı planlıyor.

Garanti Bankası ise 2010 yılında yaklaşık 80 yeni şube açarak 875 şubeye ulaşmayı, yeni açılan şubelerin yaratacağı istihdamla birlikte, şu anda 16 bin 799 olan çalışan sayısını da 700 civarında artırarak 17 bin 500'e ulaştırmayı hedefliyor.

Finansbank'ın planlarında ise bu yıl 50 yeni şube açılışı yapmak ve 1.500 çalışanı kendi bünyelerine dahil etme varken, Denizbank 25 şube daha açmayı ve 850 yeni işe alım yapmayı öngörüyor.

Bazı bankaların bu yıl alacakları personel sayısı ile açacakları şube sayıları şöyle:

İş Bankası : 1.000 / 60-70
Halkbank : 1.250 / 45-50
Yapı Kredi : 1.000 / 60
Garanti : 700 / 80
Finansbank : 1.500 / 50
Denizbank : 850 / 50
Şekerbank (*) : - / 44

(*) Şekerbank'ın 44 şube hedefi, önümüzdeki 3 yılı kapsıyor.
 
YÖK genel kurulu yaptığı son toplantıda tezsiz yüksek lisansı kaldırdı ve pedagojik formasyon konusunda önemli kararlar aldı.İşte çeşitli basın yayın organlarında konuya ilişkin çıkan haberin detayları:

YÖK Genel Kurulu, pedagojik formasyon eğitimi alanında önemli kararlar aldı. Buna göre eğitim fakültesi dışındaki öğrencilerin öğretmen olmak için mezuniyetten sonra aldıkları 'tezsiz yüksek lisans' eğitimini kaldırdı. Bunun yerine ise pedagojik formasyon eğitimine 9 kriter getirdi. YÖK, başarılı öğrencilerin öğretmen adayı olması için de formasyon alacaklara not şartı koydu.

-Yükseköğretim Kurulu (YÖK), eğitim fakültesi dışındaki öğrencilerin öğretmen olmak için mezuniyetten sonra aldıkları 'tezsiz yüksek lisans' eğitimini kaldırdı. Bunun yerine ise pedagojik formasyon eğitimine 9 kriter getirdi. Eski mezunlara da formasyon alma hakkı veren YÖK, başarılı öğrencilerin öğretmen adayı olması için formasyon alacaklara not şartı koydu.

YÖK Genel Kurulu, Üniversitelerarası Kurul (ÜAK), Öğretmen Yetiştirme Türk Milli Komitesi ve eğitim fakültelerinin görüşlerini alarak pedagojik formasyon eğitimi alanında önemli kararlar aldı. Bu kararlara göre YÖK'ün belirlediği formasyon eğitimi kriterlerini sağlamayan üniversiteler pedagojik formasyon eğitimi veremeyecek. YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Yekta Saraç amaçlarını 'daha kaliteli ve nitelikli öğretmen adayları yetiştirmek' olarak özetlerken, mezuniyetten sonra 1 yılda alınan tezsiz yüksek lisansı pratikte öğrencilerin faydasına olmadığı için kaldırdıklarını belirtti. Saraç, ayrıca tezsiz yüksek lisansa giriş için kullanılan ALES ve yabancı dil bilgisi gibi şartlar yerine diploma notu kriteri getirdiklerini kaydetti.

YÖK'ün kararına göre 'pedagojik formasyon eğitimi vermek isteyen bir üniversitede eğitim fakültesi veya eğitim bilimleri bölümünün bulunması, bu alanda yeterli sayıda ve nitelikte kadrolu öğretim üyesi bulunması' şart olacak. Öğrenci, fen edebiyat veya başka bir fakültede okurken formasyon eğitimi de alabilecek, ancak formasyon eğitimi 5. yarıyılda başlayacak ve 2 yıla (dört yarıyıla) yayılarak verilecek. Formasyon eğitimine kabulde öğrencilerin ağırlıklı not ortalamasının 4 üzerinden en az 2,5 olması ve en fazla alttan başarısız 2 dersinin olması gerecek. Ortaöğretim alan öğretmenliği tezsiz yüksek lisans eğitimleri 2010-2011 eğitim-öğretim yılından itibaren açılmayacak ve daha önce izin verilenlere öğrenci alınmayacak. Bu öğretim yılından itibaren mezun durumda olan öğrencilere de pedagojik formasyon sertifikası eğitimi verilmeye başlanacak. Mezun durumda olan öğrencilerin de diploma notu 4 üzerinden en az 2,5 olacak. Mezunların formasyon eğitimi süresi ise iki yarıyıla (1 yıl) yayılacak. Üniversiteler vermek istedikleri pedagojik formasyon eğitimi için her seferinde YÖK'ten izin alacak. YÖK, her izin sırasında öğretim üyesi sayısı gibi kriterleri kontrol edecek.

YÖK geçen yıl aldığı kararla fen edebiyat fakültesi öğrencilerinin eğitimleri süresinde formasyon almalarına imkân vermiş, bu konuda başvuran bazı üniversitelerin talebini kabul etmişti. Mezun durumdaki fen edebiyatlılar ise tezsiz yüksek lisans yerine kendilerine de formasyon eğitimi verilmesini istiyordu.

Eğitim fakültesi öğrencileri üniversite eğitimleri esnasında pedagoji dersleri alarak öğretmen olabilecek durumda mezun oluyor. Fen edebiyat gibi fakülteleri bitirenler ise öğretmenlik yapmak isterlerse mezuniyetlerinden sonra tezsiz yüksek lisans veya pedagojik formasyon eğitimi almak zorundaydı. Fen edebiyat fakültesi öğrencileri dışında Talim ve Terbiye Kurulu'nun öğretmen olarak atanacakları düzenleyen 80 No'lu kararında sayılan branşlarda atanmak isteyenlerin de formasyon eğitimi alması gerekiyor

Zaman


Formasyon için öğrencilere kolaylık

Eğitim fakültesi dışındaki yükseköğretim kurumunda okuyan öğrencilere verilecek pedagojik formasyon eğitimi kolaylaşıyor. Tıp okuyan bir öğrenci, eğitimine devam ederken öğretmen olabilmek için pedagojik formasyon alabilecek

YÖK, eğitim fakültesi dışında bir yükseköğretim kurumunda okuyan ve öğretmen olmak isteyen üniversite öğrencilerine verilecek pedagojik formasyon eğitimini kolaylaştırdı. Buna göre, tıp fakültesinde okurken öğretmen olmaya karar veren öğrenci tıp eğitimi sürerken öğretmen olabilmek için pedagojik formasyon alabilecek. Daha önce, eğitim fakültesi dışındaki öğretmen olmak isteyenler üniversite eğitimlerinin ardından iki yıl tezsiz yüksek lisans eğitimi yapıyorlardı. Ataması yapılmayan 300 bini aşkın öğretmen adayı bulunurken, yeni sistemle öğretmen adayı sayısının artacağına dikkat çekildi.

YÖK, perşembe günü yapılan genel kurulda öğretmen olmak isteyenlerin katıldığı formasyon eğitiminin kolaylaştırılmasına yönelik karar aldı. Karar, Öğretmen Yetiştirme Türk Milli Komitesi ile Üniversitelerarası Kurul’un (ÜAK) oluşturduğu kriterler uyarınca alınırken, eğitim fakültelerinin görüşlerine başvuruldu. Yeni sistem şöyle işleyecek:

- İlgili üniversitede eğitim fakültesi veya eğitim bilimleri bölümü bulunacak ve bu alanda yeterli sayıda ve nitelikte kadrolu öğretim üyesi olacak.

- Formasyon eğitimi 5. yarıyılda başlayacak ve 2 yıla (dört yarıyıla) yayılarak verilecek.

- Formasyon eğitimine kabulde öğrencilerin ağırlıklı not ortalaması 4 üzerinden en az 2.5 olacak ve en fazla alttan başarısız 2 dersi bulunacak.

- Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans eğitimleri 2010-2011 eğitim-öğretim yılından itibaren açılmayacak ve daha önce izin verilenlere öğrenci alınmayacak.

- 2010-2011 eğitim-öğretim yılından itibaren mezun durumda olan öğrencilere pedagojik formasyon sertifikası eğitimi verilmeye başlanacak.

- Mezun durumda olan öğrencilerin diploma notu 4 üzerinden en az 2.5 olacak, mezunların formasyon eğitimi süresi iki yarıyıl olacak.
 
Maliye Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Adalet Bakanlığı başta olmak üzere birçok kuruma 2010 yılında yeni personel alınacak.

Devlet, bu yıl 32 bini yeni kadro olmak üzere 100 bin civarında personel alacak. İşte gelir uzmanından emlak denetmenine personel alacak tüm kurumların listesi, başvuru yerleri ve sınavlara katılma koşulları...

Para Dergisi’nden Özlem Doğaner’in haberine göre, Bütçe kanunuyla 32 bin yeni kadroya da imkan verildi. Bu çerçevede bu yıl yaklaşık 100 bin memurun kamuya alınması planlanıyor.

Maliye Bakanlığı, kamu kurumlarından personel alımlarına yönelik talep toplayacak ve buna göre kadro dağılımı yapacak. Bu kadroların dağılımında Milli Eğitim, Sağlık ve İçişleri bakanlıklarına öncelik verilecek. Bu çerçevede 35-40 bin öğretmen alınması bekleniyor.

35-40 BİN ÖĞRETMEN

Yaz döneminde tek seferde öğretmen atama/görevlendirme yapılması planlanıyor. Tahsis edilen kadrolar içinde sözleşmeli pozisyon bulunmayacak. Anasınıfı mecburi hale geldiği için öğretmen alımında okul öncesi öğretmenliğe ağırlık verilecek.

12 BİN POLİS

Yeni yılda tamamına yakını üniversite mezunu yaklaşık 12 bin yeni polis memurunun da emniyet kadrosuna katılması hedefleniyor. Sağlık Bakanlığı’nın da 20 bin civarında personel ihtiyacı bulunuyor.

MALİYE BAKANLIĞINA 250 UZMAN YARDIMCISI

Birçok kurum ocak ayından itibaren personel almak için ilan vermeye başladı. Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü, 250 muhasebe uzman yardımcısı alacak. 66 ilde görev yapacak olan uzman yardımcısı adaylarının 2008 ve 2009 yıllarında yapılan Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) KPSSP 43 puan türünden 70 ve üzerinde puan almış olmaları gerekiyor. Giriş sınavı başvuruları 1 Mart’tan başlayarak 12 Mart 2010 günü mesai saati bitimine kadar yapılacak. Sınav ise 17 Nisan 2010 Cumartesi günü yapılacak.
Başvuru yapmak isteyenler, elektronik ortamda Maliye Bakanlığı’nın T.C. MALİYE BAKANLIĞI adresi ile Muhasebat Genel Müdürlüğü’nün T.C. Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü adresinde bulunan "Sınav Başvuru Formu"nu online dolduracak.

EMLAK UZMANLIĞI FIRSATI

Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nce taşra teşkilatı kapsamında bulunan 70 il/ilçede istihdam edilmek üzere 200 milli emlak uzman yardımcılığı kadrosuna atama yapılacak. Bu amaçla 3 Nisan 2010 tarihinde Ankara`da giriş sınavı yapılacak. Başvurular, 22 Şubat-12 Mart tarihleri arasında kabul edilecek. Başvuru formu, Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü İlkadım Cad. Dikmen Yolu Kara Harp Okulu Kavşağı Dikmen/Ankara adresinden, İl Defterdarlık Milli Emlak Müdürlüklerinden veya internet üzerinden “www.milliemlak.gov.tr” adresinden temin edilebilecek. Sınavla ilgili konularda Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nün 0312 415 18 65 - 415 18 66 no’lu telefonlarından bilgi alınabilecek.

Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nce ayrıca, taşra teşkilatında istihdam edilmek üzere 100 milli emlak denetmen yardımcısı alınacak. Bunun için 20 Mart 2010 tarihinde giriş sınavı yapılacak. Denetmen yardımcıları; Ankara Defterdarlığı (20), İstanbul Defterdarlığı (35), İzmir Defterdarlığı (20), Antalya Defterdarlığı (10), Adana Defterdarlığı (5), Bursa Defterdarlığı (5) ve Kocaeli Defterdarlığı’nda (5) görev yapacak. Başvurular 1 Şubat-19 Şubat 2010 tarihleri arasında yapılacak. Başvuru formu, Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü İlkadım Cad. Dikmen Yolu Kara Harp Okulu Kavşağı Dikmen/Ankara adresinden, İl Defterdarlık Milli Emlak Müdürlüklerinden veya internet üzerinden “www.milliemlak.gov.tr” adresinden temin edilebilecek. Sınavla ilgili konularda Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nün 0312 415 18 65 - 415 18 66 no’lu telefonlarından bilgi alınabilecek.

320 GELİR UZMANI

Gelir İdaresi Başkanlığı da 320 gelir uzman yardımcısı alacak. Giriş sınavı 3 Nisan 2010 tarihinde yapılacak. Başvurular 15-26 Şubat 2010 tarihleri arasında alınacak. Başvurular, elektronik ortamda “http://esinav.gib.gov.tr/eSinav/adayGiris.jsp” adresinde yer alan (A) Grubu Kadrolarına Giriş Sınavı Başvuru Formu’nun doldurulması suretiyle yapılacak. Gelir uzman yardımcılığı giriş sınavı yazılı bölümü test usulü gerçekleştirilecek. Yazılı sınavı kazanamayan sözlü sınava alınmayacak. Ayrıca sınavlarda başarılı olanların atanılan yerlerde beş yıl süreyle çalışılması zorunlu olacak. Bu süreyi doldurmayanların kurum içi nakilleri yapılmayacak.
Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) ise 54 dış ticaret uzman yardımcısı alacak. DTM merkez teşkilatında ve DTM’nin yurtdışı kadrolarında görev yapacaklar. Genel idare hizmetleri sınıfından 8’inci ve 9’uncu derece kadrolara atanacaklar. Başvurular, 11-22 Ocak 2010 tarihleri arasında yapılacak. Yazılı sınav 7 Şubat 2010 tarihinde olacak. Başvurular, şahsen veya posta yoluyla Dış Ticaret Müsteşarlığı Personel Dairesi Başkanlığı 11. Kat Emek/Ankara adresine yapılacak. Detaylı bilgi 0312 204 78 96 no’lu telefonlardan alınabilecek.

KÜLTÜR VE TURİZM UZMAN YARDIMCISI

Kültür ve Turizm Bakanlığı da taşra teşkilatında çalıştırılmak üzere 30 kültür ve turizm uzman yardımcısı alacak. Bunun için Kültür ve Turizm Uzman Yardımcısı Yarışma Sınavı yapılacak. Bu çerçevede 10’ar inşaat mühendisi, makine mühendisi ile jeodezi ve fotogrametri (harita) mühendisi alınacak. Başvuranların, 2008 ve 2009 tarihlerinde yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı’ndan; KPSSP8 puan türünden 70 ve daha yukarı puan alması, ocak ayının ilk gününde otuz beş yaşını doldurmamış olması, uzman yardımcılığı sınavına bir defadan fazla katılmamış olması şartları aranacak. Yarışma sınavına katılmak isteyen adaylar, Atatürk Bulvarı No: 29 Opera/Ankara adresinde bulunan Bakanlık Personel Dairesi Başkanlığı’ndan veya ..:: T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI ::.. adresinden temin edecekleri başvuru formunu doldurarak 22 Ocak 2010 tarihine kadar Personel Dairesi Başkanlığı’na bizzat veya posta yoluyla başvurmaları gerekiyor. Yazılı yabancı dil (İngilizce, Almanca ya da Fransızca) sınavını geçenler 11 Mart 2010 tarihinde sözlü sınava alınacak.

DEVLET PERSONEL UZMAN YARDIMCISI

Devlet Personel Başkanlığı; devlet personel uzman yardımcısı kadrosuna 18 atama yapacak. Başvurular, 4-15 Ocak 2010 tarihleri arasında Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığı İzmir Caddesi No: 41 Kızılay/Ankara adresine şahsen veya postayla yapılabilir. İş talep formu, kurumdan veya internet aracılığıyla DPB adresinden temin edilecek. 0312 418 83 07 no’lu telefondan ayrıntılı bilgi alınabilir. Sınav 13 Şubat 2010 günü yapılacak.

ADALET’E 3 BİNE YAKIN PERSONEL

Adalet Bakanlığı da yaklaşık 2 bin 750 personel alacak. Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü Taşra Teşkilatı’na da 2 bin sözleşmeli infaz ve koruma memuru alınacak. Ayrıca kadrolu olarak 424 infaz ve koruma memuru, 100 ceza infaz kurumu katibi, 50 şoför, 25 teknisyen, 25 aşçı ve 20 kaloriferci işe başlatılacak.

Merkezi sınavda en az 70 puan alıp, başvuranlar arasından en yüksek puandan başlamak üzere infaz ve koruma memuru kadro sayısının on katı, şoför, teknisyen, kaloriferci ve aşçı kadro sayısının beş katı, ceza infaz kurumu katipliği için kadro sayısınca aday çağrılarak adli yargı ilk derece mahkemesi adalet komisyonlarınca sözleşmeli pozisyonlar ve kadrolu unvanlar için ayrı ayrı olmak üzere sözlü sınav yapılacak. Ceza infaz kurumu katipleri için uygulamalı ve tüm unvanlar için sözlü sınav sonucuna göre açıktan atama ve yerleştirme yapılacak.

İnfaz ve koruma memurluğuna sözleşmeli yerleşebilmek ve kadrolu olarak atanabilmek için en az lise veya dengi okul mezunu olmak; merkezi sınav tarihi itibariyle 18 yaşını doldurmuş, 30 yaşını bitirmemiş olmak; erkeklerde 170, kadınlarda 160 cm’den kısa boylu olmamak; boy uzunluğunun santimetre cinsinden son iki rakamı ile kilosu arasındaki fark 13’ten fazla, 17’den az olmamak gibi şartlar aranıyor. Şoför kadrolarına atanabilmek için en az ilköğretim okulu (ortaokul) mezunu olmak; hizmetin özelliğine göre E sınıfı sürücü belgesine sahip olmak gibi şartlar bulunuyor.

3 DAKİKALIK UYGULAMA SINAVI

Ceza infaz kurumu katip kadrolarına atanabilmek içinse fakülte veya yüksekokulların bilgisayar bölümü, adalet meslek yüksek okulları, meslek yüksek okullarının adalet bölümü, adalet meslek lisesi veya diğer lise ya da dengi okulların ticaret veya bilgisayar bölümlerinden mezun olma şartı aranıyor. Ayrıca meslek liselerinde okutulan ve bakanlıkça tüm komisyonlara gönderilmiş olan daktilografi ders kitabından seçilip yazılı olarak verilen bir metinden daktilo veya bilgisayarla üç dakikada yanlışsız, vuruş hesabı yapılmadan en az 90 kelime yazması uygulamayla tespit edilecek. Bu uygulamadan geçenler sözlü sınava alınacak.

Teknisyen kadrolarına atanabilmek içinse meslek liseleri veya teknik liselerin elektrik, dericilik, sıhhi tesisat, inşaat ve motor bölümlerinden mezun olma şartı bulunuyor. Kaloriferci ve aşçı kadrolarına atanabilmek için de en az ilköğretim okulu mezunu olmak gerekiyor. Ayrıca halk eğitim müdürlüklerinin veya diğer resmi kurum veya kuruluşların ilgili branşta düzenlediği kurslardan mezun olunması veya ilgili branşta sertifika sahibi olunması gerekiyor.

BAŞVURULAR İÇİN BİR HAFTA SÜRE


Başvurular 5-13 Ocak 2010 tarihleri arasında kabul edilecek. Başvuruların ilgili adli yargı ilk derece mahkemesi adalet komisyonu başkanlıklarına veya buralara gönderilmek üzere mahalli cumhuriyet başsavcılıklarına yapılması gerekiyor. İnfaz ve koruma memurlarının boy ve kilo ölçümü, 18-19-20 Ocak 2010 tarihlerinde yapılacak.

Merkezi sınavda alınan puanlar esas olmak kaydıyla en yüksek puandan başlamak üzere ilân edilen infaz ve koruma memurluğu pozisyon ve kadro sayısının on katı aday belirlemesi boy kilo ölçümünden sonra yapılacak. Şoför, teknisyen, aşçı ve kaloriferci için, merkezi sınavda alınan puanlar esas olmak kaydıyla en yüksek puandan başlamak üzere ilan edilen kadro sayısının beş katı aday belirlenecek. Ceza infaz kurumu katipliği içinse kadro sayısınca aday belirlenecek.

Belirlenen liste, 25 Ocak 2010 Pazartesi günü komisyonlarda, varsa Cumhuriyet Başsavcılığı internet sayfalarında ve Genel Müdürlük internet sayfasında (|Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü|) yayınlanacak. Ceza infaz kurumu katipliği için 29 Ocak 2010 günü adayların daktilo veya bilgisayarla vuruş hesabı yapılmadan üç dakikada yanlışsız olarak en az 90 kelime yazıp yazmadıklarının tespiti için uygulama sınavı yapılacak. Sözlü sınav 2 Şubat 2010 tarihinde olacak.

Öte yandan, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, sözlü sınav ve mülakatla 9-5’inci dereceli kadrolara 100 idare memurluğu öğrencisi alacak. Başvurular 1-8 Ocak 2010 tarihleri arasında PTT merkezlerinden alınan şifre veya e-imza ile Adalet Bakanlığı veya |Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü| internet adreslerine girilerek (Sınav adı: İdare Memurluğu - Sınavı açan birim: Personel Merkez Bürosu / Sınav No:811) yapılacak. İdare memurluğu öğrenci adayı olabilmek için hukuk, siyasal bilgiler, iktisat, işletme, iktisadî ve idarî bilimler, eğitim ve eğitim bilimleri fakültelerinden veya bunlara denkliği kabul edilen yabancı fakültelerden mezun olma şartı aranacak. Sözlü sınav ve mülakat 18 Ocak 2010 tarihinde Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevleri Personeli Ankara Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nde olacak.

SÖZLEŞMELİ SUBAY VE SİVİL MEMUR

Jandarma Genel Komutanlığı, sözleşmeli subay alacak. Jandarma, muhabere, istihkâm, ordudonatım, levazım, mühendis (elektronik), sınıfları için erkek; maliye, mühendis (bilgi sistemleri), personel, diş tabibi, eczacı, kimyager ve öğretmen (psikolog-hukuk) sınıfları içinse erkek/bayan subay alınacak.

Sözleşmeli subay olabilmek için en az 4 yıl süreli örgün öğrenim yapan lisans programlarından mezun olmak ya da önsözleşmeye davet edilip imzalayacağı muhtemelen Ocak 2011 tarihe kadar mezun olacak durumda bulunmak zorunlu tutuluyor. Lisans programlarından mezun olan/mezun olabilecek durumda bulunan adaylar için başvuru tarihi itibariyle, 27 yaşından; lisansüstü öğrenimini tamamlamış adaylar içinse 32 yasından büyük olmamak şartı aranıyor.

Adaylar tarafından Jandarma Genel Komutanlığı iinternet adresine girilerek, 1 Şubat-15 Mart 2010 tarihleri arasında, beyana dayalı olarak yapılan ve sistem tarafından kabul edilen başvurular geçici olarak kabul edilecek. Adaylar, Jandarma Okullar Komutanlığı İnsan Kaynakları Seçme ve Değerlendirme Merkezi Sözleşmeli Subay/Astsubay Kısmı Beytepe/Ankara adresinden ya da 0312 464 51 10 no’lu telefondan bilgi alabilecek.

Jandarma Genel Komutanlığı, önlisans ve lisans mezunu adaylardan 40’ı jandarma sınıfında ve ikisi bando sınıfında olmak üzere toplam 42 sözleşmeli bayan astsubay da alacak. Dört yıldan daha az süreli yüksek öğrenimi bitirenler/bitirebilecek durumda olanlar için 24 yaşından büyük olmama (1 Şubat 1986 ve daha sonra doğanlar); dört yıl ve daha fazla süreli yüksek öğrenim bitirenler/bitirebilecek durumda olanlar içinse 26 yaşından büyük olmama (1 Şubat 1984 ve daha sonra doğanlar) şartı aranıyor. Adaylar tarafından Jandarma Genel Komutanlığı internet adresine girilerek, 1 Şubat-15 Mart 2010 tarihleri arasında, beyana dayalı olarak yapılan ve sistem tarafından kabul edilen başvurular kabul edilecek.

Sınavlar üç aşamalı olarak uygulanacak. Birinci aşama yazılı sınavı, ikinci asama ön sağlık muayene ve fiziki kabiliyet değerlendirme testlerini, üçüncü aşama ise Mülakat Sınavını kapsayacak. Yazılı sınav, 16 Mayıs 2010 tarihinde Ankara’da yapılacak.
Jandarma Genel Komutanlığı ayrıca kimyager, muhasebeci, garson, güvenlik görevlisi, zabıt katibi olmak üzere 8 sivil memur alacak. Kimyager ve zabıt katibi kadrolarına 2 Şubat 2010; muhasebeci ve garson kadrolarına 3 Şubat 2010; güvenlik görevlisi kadrosuna ise 4 Şubat 2010’da başvuru alınacak.

BU YIL KPSS SINAVI DA YAPILACAK

Ayrıca bu yıl KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı) yapılacak. ÖSYM lisans, ön lisans ve ortaöğretim mezunları için KPSS düzenleyecek. Lisans mezunları için 10-11 Temmuz, ortaöğretim ve ön lisans mezunları için 26 Eylül 2010 tarihlerinde KPSS yapılacak. Lisans adayları 10-21 Mayıs, ortaöğretim ve ön lisans adayları 31 Mayıs-2 Temmuz tarihleri arasında başvuru yapabilecek. Lisans mezunları birinci oturum için 35, ikinci oturum için 55, üçüncü oturum için 75, dördüncü oturum için de 95 lira ödeyecek. Ön lisans ve lise mezunları ise 35 lira sınav ücreti alınacak.

Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı’nın (KPDS) ilkbahar dönemi 2 Mayıs, sonbahar dönemi ise 7 Kasım 2010’da gerçekleştirilecek. Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitime Giriş Sınavı’nın (ALES) ilkbahar dönemi 9 Mayıs, sonbahar dönemi içinse 21 Kasım 2010’da yapılacak. KPDS ve ALES’in sınav ücretleri 40’ar lira olacak. Tıpta Uzmanlık Sınavı’nın (TUS) ilkbahar dönemi 17-18 Nisan 2010, sonbahar dönemi ise 18-19 Eylül 2010 yapılacak. Adaylar bu sınav için 60’ar lira ödeyecek.

Yıl içinde mayıs ve kasım aylarında olmak üzere 2 defa merkezi yerleştirme yapılacak. 2010 KPSS B Grubu kadrolara yapılacak birinci merkezi yerleştirme için adaylardan 17-26 Mayıs 2010 tarihlerinde tercihleri alınacak. 2010 KPSS B Grubu kadrolara yapılacak ikinci merkezi yerleştirme işlemi için adaylardan tercih alınma işlemi 15-24 Kasım 2010 tarihlerinde gerçekleştirilecek. (B) grubu, kariyer meslek olarak anılan meslekler dışında kalan diğer kadrolar olarak tanımlanıyor. Örneğin, mühendis, hemşire, sağlık memuru, teknisyen, veznedar, koruma ve güvenlik görevlisi gibi... Kadrolara ilk defa atanacak personelin ÖSYM tarafından yapılacak KPSS'ye girerek ÖSYM tarafından ilan edilecek KPSS Tercih Kılavuzunda yer alan kamu kurum ve kuruluşlarına ait boş kadrolardan durumlarına uygun olanları tercih etmeleri halinde, puanları ve tercihleri çerçevesinde bilgisayar ortamında yerleştirme işlemleri yapılıyor.
 
gerçekten çok teşekkürler ay_yüzlüm çok faydalı bişey bu yaptığın.bende bundan sonra burdan hazırlanıcam sınava.yalnız bu yazdıklarını world sayfasına döküp çıktısını almak lazımki çalışalım bol bol.bende daha yeni başlıycam çalışmaya gerçi biraz geç oldu ama olsun belki yetiştiririm.yalnız ben hiç anlamıyorum.kaç puan alınca istanbulda nerelere girebiliyosun?ben gk-gy giricem sadece işletme dersleriyle uğraşamam bide.istanbulda yerleşmek çok zor diyolar gerçekten öylemi?yerleşen kişiler varmı?
 
gerçekten çok teşekkürler ay_yüzlüm çok faydalı bişey bu yaptığın.bende bundan sonra burdan hazırlanıcam sınava.yalnız bu yazdıklarını world sayfasına döküp çıktısını almak lazımki çalışalım bol bol.bende daha yeni başlıycam çalışmaya gerçi biraz geç oldu ama olsun belki yetiştiririm.yalnız ben hiç anlamıyorum.kaç puan alınca istanbulda nerelere girebiliyosun?ben gk-gy giricem sadece işletme dersleriyle uğraşamam bide.istanbulda yerleşmek çok zor diyolar gerçekten öylemi?yerleşen kişiler varmı?

aklınıza takılan herşeyi sorabilirsiniz. Zor diye bişey yok. Insan isteyince yapamayacağı da yok. Az falanda değil süre tam 4 ayın var enaz.. Bu süre yeterde artar..
 
Bir takipcide benim. Güzel şeyler paylaşıyorsunuz tşk ederim öncelikle. Allah hepimizin yardımcısı olsun. iyi çalışmalar herkese..
 
7 kasimda kpds sinavi var ama ilk 2010 tercihleri 15 kasimda yapilcakmis
sanirim kpds sonuclari yetismicek zaten ilk atamada tutturmak cok büyük sans :)
 
7 kasimda kpds sinavi var ama ilk 2010 tercihleri 15 kasimda yapilcakmis
sanirim kpds sonuclari yetismicek zaten ilk atamada tutturmak cok büyük sans :)

önceki kpds ye girme şansın yokmuydu. yetişmeyeceğini biliyodun madem keşke öncekine hazırlansaydın be kuzum..
 
ay_yüzlüm derslerin devamını bekliyoruz ben senden çalışıyorum valla.senin yazdıklarının çıktısını aldım çalışıyorum.kitaptan çalışmak zor oluyo.özellikle tarih ve anayasa ile ilgili bilgileri paylaşırsan çok sevinirim.akılda kalması için püf noktalar falan varsa ii olur.
 
hadi yaa bende ilgi yook diye üzülüyordum.. eee farkettirin kendinizi yaa, kendim çalıp kendim oynuyo gibi hissediyorum boshayallersmile
 
SİYASİ PARTİLERİN FAALİYETLERİNE GETİRİLEN SINIRLAMALAR

1. Amaçlarına ilişkin yasaklar: Cumhuriyet ve laiklikle çelişen partiler kurulamaz.

2. Örgütleme ve çalışmalarına ilişkin yasaklar: Hakim ve savcılar, yüksek yargı organları mensupları, memur statüsündeki görevliler, işçi niteliği taşımayan kamu görevlileri, silahlı kuvvetler mensupları, yüksek öğretim öncesi öğrenciler siyasi partilere üye olamazlar.

3. Siyasi partiler ticari faaliyetlerinde bulunamazlar: Siyasi partilerin gelir ve giderleri amaçlarına uygun olması gerekir. Bu denetimi Anayasa Mahkemesi yapar.
Dip Not: Siyasi partiler herhangi seçim çevresinden milletvekili çıkarabilmesi için; ülke genelindeki geçerli oyların toplamının en az %10’nu alması gerekmektedir.
Siyasi Partilerin Kapatılması

Sadece Cumhuriyet Başsavcısı açabilir. Dava Anayasa Mahkemesine açılır ve burada kesin kara bağlanır. Cumhuriyet Başsavcısı davayı re’sen açabileceği gibi, Bakanlar Kurulu kararı veya Adalet Bakanı ya da bir siyasi partinin talebi üzerine açabilir. Bir siyasi partinin kapatılması kararında Anayasa Mahkemesi 3/5 çoğunluğun oyu şartı getirilmiştir.

Siyasi Partilere Devlet Yardımı

%10 barajını açanlara verilir. Barajı aşmamış olmakla beraber, milletvekili seçimlerinde toplam geçerli oyların %7’sinden fazlasını almış bulunan partilere yapılır.
Temel Hak ve Hürriyetlerin Kullanılmasının Durdurulması

Savaş, sıkıyönetim, seferberlik, olağan hal zamanlarında mümkündür. Bazı sınırlamalar vardır; milletlerarası hukuktan hak ve hürriyetlerin kullanılması kısmen ya da tamamen durdurulabilir. Hiçbir şekilde durdurulamayacak temel hak ve hürriyetler:

 Yaşama hakkı, maddi ve manevi bütünlüğü koruma hakkı, suç ve cezaların geçmişe yürütülememesi, masumluk karinesi (suçluluk kesinleşinceye kadar masumluk).
 
YÜRÜTME ORGANIN YAPISI VE CUMHURBAŞKANI
CUMHURBAŞKANI

Cumhurbaşkanı 1982 Anayasasına göre halk tarafından seçilmektedir. 1961 Anayasasından farklı olarak 1982 Anayasasında Cumhurbaşkanın TBMM dışından da seçilmesine imkan tanınmıştır.
Cumhurbaşkanı seçilebilmek için:

 40 yaşını doldurmuş olmak.

 Yüksek öğrenim yapmış olmak.

 Milletvekili seçilme yeterliliğine sahip ve T.C. vatandaşı olmak.

 Cumhurbaşkanın TBMM dışından da aday gösterilmesi Meclis üye tam sayısının en az 5/1’nin yazılı önerisiyle mümkündür.

Cumhurbaşkanın tarafsızlığını sağlamak için:

 Görev süresi 7 yıldır.

 Bir kimsenin iki kez Cumhurbaşkanı seçilmemesi.

 Seçimde nitelikli çoğunluğun aranması.

 Bulunduğu siyasi partiden istifa etme gibi düzenlemeler yapılmıştır.

Cumhurbaşkanın seçimi:

 Cumhurbaşkanlı seçimi 4 turla yapılır. 4 turda seçilmezse Meclis seçimleri yenilenir. Bu düzenleme 1982 Anayasasıyla ilk kez yer almıştır.

 Cumhurbaşkanın görev süresinin dolmasına 30 gün önce veya Cumhurbaşkanı makamının boşalmasından 10 gün sonra seçim yapılmalıdır. Seçime başlama tarihinden itibaren 30 gün içinde sonuçlandırılır.

Not: Cumhurbaşkanı siyasal ve hukuki sorumsuzdur. Cezai bakımdan sadece, vatana ihanet suçundan ve meclis üye tam sayısının 4/3’ünün vereceği kararla suçlandırılabilir.
Cumhurbaşkanın Görev ve Yetkileri:

Yasama ile ılgili Görevleri ve Yetkileri:
 Kanunları yayımlamak.
 Anayasa değişiklerine ilişkin kanunları gerekli gördüğü taktirde halk oyuna sunmak.
 Yasama yılının ilk gününde TBMM açılış konuşması yapmak.
 TBMM seçimlerinin yenilenmesine karar vermek.
 Kanunların, KHK ve içtüzüklerin Anayasa aykırılığı iddiası ile iptal davası açmak.

Yürütme ile ılgili Görevleri ve Yetkileri:

 Başbakan atamak, istifasını kabul etmek, başbakanın teklifi üzerine bakanları atamak ve görevlerine son vermek.

 Gerekli hallerde Bakanlar Kuruluna Başkanlı etmek.
 Yabancı devletlere temsilci göndermek.
 Milletler arası antlaşmaları onaylamak.
 TBMM adına Başkomutanlık etmek.
 Türk Silahlı Kuvvetlerinin kullanılmasına karar vermek (TBMM ile kullanır).
 YÖK üyelerini ve üniversite rektörlerini seçmek.
 Genel Kurmay Başkanına atama ve Milli Güvenlik Kuruluna başkanlı etmek.
 Genel Kurmay Başkanını atamak. Bakanlar Kurulu’nun teklifiyle. Genel Kurmay Başkanı görev ve yetkilerinden dolayı Cumhurbaşkanına sorumludur.

 Devlet Denetleme Kurulunun üyelerini ve başkanını atamak.

Yargı ile ılgili Görevleri ve Yetkileri:

 Anayasa Mahkemesi üyelerini seçmek.
 Danıştay üyelerinin 4/1’ini seçmek.
 Yargıtay Cumhuriyet Baş Savcısı ve vekilini seçmek.
 Askeri Yargıtay üyelerini seçmek.
 Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu üyelerini seçmek.
 Askeri Yüksek ıdari Mahkemesi üyelerini seçmek.

Dip notlar:

 Cumhurbaşkanın Yargıtay üyesi seçme hakkı yoktur.
 Cumhurbaşkanın tek başına yapacağı işlemlere karşı yargı mercilerine başvurulamaz.
 Cumhurbaşkanın, Bakanlar Kurulu ile birlikte yaptığı işlemlerden dolayı Başbakan ve ilgili Bakanlar sorumludur. Buna karşı imza kuralı denir.

 TBMM Başkanı Cumhurbaşkanına vekalet eder.
 Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği, Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle düzenlenmiştir. 1982 Anayasası ile verilmiştir.

 Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği, Cumhurbaşkanlığı adına incelme ve araştırma yapar. 1982 Anayasası ile benimsenmiş olan kurul Devlet Denetleme Kuruludur. Silahlı Kuvvetler ve Yargı organları denetim alanı dışındadır.

 Görev süresinin dolmasıyla nedeniyle Cumhurbaşkanlığı makamının boşalması halinde, seçilen yeni Cumhurbaşkanı görevine başlayıncaya kadar bu görevi görev süresi dolan Cumhurbaşkanı yapar.
 Cumhurbaşkanı MGK’ya başkanlık etmektedir. MGK’nın gündemini MGK Genel Sekreteri yapar.
 
Vatandaşlık Dersinde En Çok Karıştırdığımız Cumhurbaşkanının yasama, yürütme ve yargı ile ilgili görevlerini nasıl hatırlıycaz
işte böyleee;
Cümlede

Meclis
TBMM
Seçimler
Kanun
Anayasa ......... gibi kelimeler var ise bu Cumhurbaşkanının Yasama ile ilgili Görevlerindendir....



Atamalar (Rektör, Genelkurmay, Bakan)
Hükümet
Kararnameleri İmzalamak .......... gibi kelimeler Yürütme Görevidiir.



Mahkemeler
(Danıştay, Sayıştay vb.) .....................Yargı Görevidiiiiiiiiiiiir...



turkbayragi

işteee bu konuda yukarıdaki teknikleri uygulayacağız şekerler...
 
1. Türk halkı asırlardan beri hür ve müstakil yasamıs
ve istiklali bir lâzımı hayatiye telakki etmis bir
kavmin kahraman evlatlarıdır. Bu millet istiklalsiz
yasamamıstır, yasayamaz ve yasamayacaktır



Milliyetçilik

2. Yurdumuzu dünyanın en bayındır ve en uygar
ülkeleri düzeyine çıkaracagız, milletimizi en genis
refah araç ve kaynaklarına sahip kılacagız. Milli
kültürümüzü çagdas uygarlık düzeyinin üstüne
çıkaracagız.


inkılapçılık (Devrimcilik)
 
Back