Bir çok anne baba adayı, bebek sahibi olmayı düşündüğü andan itibaren bebeklerinin cinsiyetlerini önceden belirleyebilmek için bir çok yöntem uygulamaktadır. Aslında şu an dünyada bebeğin cinsiyetini kesin belirleyecek bilimsel bir yöntem bulunmamaktadır. Belki de, doğanın bu mükemmel dengesini bozmamak için de böyle kalması en doğrusudur.
İnsanlar çok eski zamanlardan beri özellikle "erkek çocuk" için sürekli bilimsel yöntemler geliştirmişler ve her türlü yöntemi de denemişlerdir. O zamanlardan bu zamana kadar gelen bu yöntemler, teoriler ve görüşler ispatlanamamış ve geçerliliğini koruyamamıştır.
Bebeğin Cinsiyeti Nasıl Belirlenir?
Bebekler, kadınların yumurtalarının erkeğin spermi ile birleşip yani döllenip, döllenmiş yumurta olarak kadının rahmine yerleşmesi ile oluşurlar. Bebeğin cinsiyetinin belirlenmesi de bu döllenme sırasındaki spermin karakterine göre oluşur. Spermlerde iki farklı karakter vardır. Bunlar; X karakteri (dişi bebek oluşturan sperm) ve Y karakteri (erkek bebek oluşturan sperm) dir.
Kadında ise yumurtada sadece ve herzaman X karakteri vardır. Bu durumda, babadan gelen sperm Y karakterli ise, annedeki X karakterli yumurta ile birleştiğinde XY yani erkek bebek oluşur. Eğer, babadan gelen sperm X karakterli ise, annedeki X karakterli yumurta ile birleştiğinde XX yani kız bebek oluşur. Yeni oluşan canlının kromozom kodu erkek ise 46-XY, dişi ise 46-XX olarak ifade edilir.
Kısacası bebeğin cinsiyetini her zaman erkeğin sperminde bulunan kromozom belirler. Kadının bu konuda hiçbir katkısı yoktur. Bebeğin cinsiyetini daima baba belirler. Erkek çocuk doğuramadı diye tek suçlu görülen kadınlar yıllar boyu eşlerinden ve ailelerinden tepki görmüşlerdir. Oysa görüldüğü gibi durum tam tersidir.
Hangi spermin yumurtayı dölleyeceğini binlerce farklı etken belirler ve bunlar her zaman koşullara göre çok farklılıklar göstermektedirler. Bu nedenle, bu yüzyılda ve bu teknolojide tek geçerli olan, bir bebeğin cinsiyetini belirleyen spermin seçimindeki tek faktör doğadır.
Çeşitli bilimsel temelleri olan ancak etkinliği düşük olan yöntemler, bebek isteyen aileler tarafından uygulanmaktadır. Bunlardan tıbbi müdahale gerektirmeyenleri şunlardır:
Shettles Metodu
Bu yönteme göre; Y kromozomu taşıyan erkek sperm, X kromozomu taşıyan kız spermine göre daha hızlı hareket eder. Fakat, X kromozomu taşıyan kız spermleri, Y kromozomu taşıyan erkek spermlerinden daha uzun yaşamaktadır. Dolayısıyla tam yumurtlama zamanında ilişkiye girilirse hızlı olan erkek spermler yumurtaya daha çabuk ulaşıp dölleyebilecek ve erkek bebeğin temelleri atılmış olacaktır. Oysa, yumurtlama zamanından 2-3 gün önce ilişkiye girildiğinde, erkek spermler yumurtlama zamanına kadar yaşayamadıkları için sadece kız spermler kalacak ve yumurtayı onlar dölleyebilecektir. Bu kez kız bebeğin temelleri atılmış olacaktır. Yine bu yönteme göre; yüzeysel ilişki ile kız, derin cinsel ilişki ile erkek olma ihtimali artmaktadır. Yumurtlama zamanını anlamak için de, piyasada bulunan çeşitli testler satın alınabilmektedir.
BabyChoice Metodu
Bu yönteme göre; anne yumurtasındaki zar X veya Y kromozomu taşıyan spermleri dönem dönem kabul ya da reddettmektedir. X kromozomları "+" yük taşımakta, Y kromozomları "-" yük taşımaktadır. Buna göre de, yumurta zarı ve sperm arasındaki etkileşim annenin biyolojik saatine göre değişmektedir. Kısaca, annenin yumurta zarındaki alıcıların hangi günlerde X kromozomlu spermleri, hangi günlerde Y kromozomlu spermleri kabul edeceğini bulan metotdur diyebiliriz. Yumurta hücresinin yılın 70-80 günü boyunca Y spermini, 70-80 gün boyunca X spermini, diğer günlerde ise her iki spermi de içeri kabul edebilecek özelliklere sahip olduğunu varsaymaktadır. Çiftlerin kendileri ile ilgili vercekleri bazı detaylı bilgiler ile onlara özel bir BabyChoice takvimi hazırlanır. Bu takvimde, hangi cinsiyet için hangi günlerde ilişkiye girilmesi gerektiği yazmaktadır.
Prekonsepsiyonel (Gebelik Öncesi) Beslenme Metodu
Bu yönteme göre; hem annenin hem de babanın alkalen gıdalarla beslenmesi erkek bebek, asit gıdalarla beslenme ise kız bebek sahibi olma şansını artırmaktadır. Buna göre anne adayı gebelikten 2 ay önceden; et, balık, sebze, çikolata, tuz, tereyağı, kayısı, yulaf, pirinç besinlerini tüketirse erkek bebek ihtimalini artırmaktadır. Süt, peynir, fındık, fıstık, brokoli, lahana, fasulye, bal, pırasa, badem besinlerini tüketirse kız bebek doğurma ihtimalini artırmaktadır. Bu besinler vücudun elektrik yükünü alınan besinlere göre "+" ya da "-" yönde etkilemektedir. Genel olarak bu yöntem yine BabyChoice methodunu da desteklemektedir.
Bu bilimsel temelleri olan yöntemlerin haricinde halk arasında uygulanan başka yöntemler de bulunmaktadır. Bunlardan bir kaçı;
Çin Takvimi Metodu
Bu yönteme göre; belirli yaşlardaki kadınlar belirli aylarda cinsel ilişkiye girdiğinde bebeklerinin cinsiyetlerini belirleyebilirler. Takvimde anne adayının gebe kalacağı yaş ile gebe kalıncak ayın kesiştiği kutuda yazan cinsiyet bebeğin cinsiyetini göstermektedir. Bu metoda göre tek yapılması gereken, yaşınıza göre istediğiniz ayı seçerek yumurtlama zamanında cinsel ilişkiye girmek.
Ay Takvimi Metodu
Bu yönteme göre; erkek bebek isteyen çiftler, geceleri çeyrek ay varken, ayın tek günlerinde cinsel ilişkiye girmelidirler. Eğer çift kız bebek istiyorsa, akşamüstü dolunay zamanı, ayın çift günlerinde ilişkiye girmelidir.
Cinsel İlişki Metodu
Bu yönteme göre de; erkek bebek için, baba adayı cinsel ilişki esnasında daha istekli ve aktif olmalı, anne ise ilişki sonrası kalkmayıp uzanmalıdır. Kız bebek için, kadın altta olmalı ve daha istekli olmalıdır.
alıntıdır.