Arkadaslar ben anaokulu ögretmeniyim nacizane size bu konuda bildiklerimi anlatayim. Cocuklarin cogu bezini vücudunun bir parcasi gibi görür ve kolay kolay ayrilmak istemez. Zorlamak, dövmek, tehdit etmek cocukta ileriye de yönelik cok büyük psikolojik hasarlara yol acabilir. Ben 3 cocuk annesiyim ilk cocugumda hemen alissin istemistim cok ugrastim ama cogunlukla cabalarim ters tepiyordu. Ikinci cocugum önce cisini yapmaya basladi, kakasi icin 4 yasina kadar bezini taktiriyor yoksa yapmiyordu. Hic zorlamadik kendiliginden birakti. Ücüncü cocugum 23 aylik bezinden ayrilmak istemiyor, kaka yaptin mi diye sorunca hayir diyor, birkac gündür yaptiktan sonra söylemeye basladi. Onu da zorlamiyorum hic nasil olsa hic bir cocuk altinda bezle yetiskin olmuyor. Bu isin bazi evreleri var, genelde önce kakasini söylemeye baslar cocuk yaptiktan sonra sonra cisini. Tabii tersi de olabilir her cocugun gelisim evresi farklidir. Annelerin bagimsiz karar verip hadi simdi yapayim demek yerine cocugun verdigi isaretlere kulak vermeleri cok önemlidir. Zorlamak ve kötü davranmak, cezalandirmak kesinlikle cocugunuza yapacaginiz kötülüktür ve hic bir annenin bunu isteyecegini sanmiyorum. Tabii tuvaletin, lazimligin ne ise yaradigini göstermek, lazimligi göz önüne koymak bu sürecte cocuga yardimci olur. Cocuk zaten kendisi hazir oldugunun isaretlerini verecektir. Ayrica gündüz hazir olmasi, geceyi de bezsiz gecirebilir anlamina gelmez hemen. Tüm bir gece bezi kuru kaliyorsa gece de alistirma islemleri baslayabilir. Cocugu strese sokmadan, korkutmadan önce gündüz, sonra gece tuvaletine alistirmak en iyisi. Ayrica hazir olmayan bir cocugun arkasindan cis takibi yapmak stresinden de kurtulmus olursunuz. Bana da yüzmeye filan götürdügümde hala bez mi takiyor deyip sinirimi bozmaya calisan densiz kadinlar oluyor ama ben hic umursamiyorum. Her cocugun kendine göre önce ya da sonra ögrendigi seyler olabilir.