2 ve daha az öğün vs 6 öğün

La Que Sabe

Atanamamış Kapıönüteyzesi
Pro Üye
22 Ocak 2010
7.158
19.669
Kafam karıştı a dostlar.
Yok mu bunun doğrusu, ortası, mantıklısı?
6 öğün yersem metobalizma mı hızlanır depolar mı genişler?
Açlık hissedilince mi zayıflama başlar yoksa aç hissedilince zayıflanmaz mı?
Leptin mi çalışsın kıtlık algısı mı olmasın?
Sanırsın yoruma açık öznel bir konuyu tartışıyoruz.
Yok mu bunun bilimsel bir doğrusu?
 
Bilimsel şeyler vardır elbet ama kişiden kişiye değişen istisnalarda mevcut, her beden aynı değil, makine değiliz canım sonuçta
Genel olarak, az yemek metabolizmayı yavaşlatır, beden savunmaya geçer, yemek ve yiyecek gelmemesiyle birlikte, başta kas kaybı yaşatır, yağı şekeri depolar.
Bunu önlemek içinde öğün sayısı arttırılmalı. Ama bu demek değilki 6 öğünde 2 şer tabak ye.
Ara öğünlerle birlikte sayılır bu öğün sayısı.
Az az ve sık yemek, çok acıkmayı beklemeden. Günde üç öğün 2 şer tabak yiyorsanız örneğin, bunu 5e çıkarıp 1er tabak yemek, sindirime yardımcı olur, yediğiniz şeyi depolamazsınız, yenisinin geleceğine beden alışır ve sindirip dışarı atması kolaylaşır.
 
bunun cevabını bende arıyorum.
aynı şeyi konuştuk geçen arkadaşla
mesela o 4 saat dolmadan bişey yemiyor.
leptin hormonu çalışsın diye.
bende uzun süre ac kalınca daha hızlı kilo veriyorum mesela.
ama bu açlık sonunda yediğin şeylere de bağlı.
tüm günün acısını çıkarır hamur isi şekerli vs olursa çok bir anlamı kalmıyor.
ama bunun yani sıra sık yiyip ama sebze meyve ağırlıklı yiyip yürüyüş yaparsam yine verebiliyorum.
bana göre sorun ne yediğimiz
ne kadar sürede yediğimiz değil.
sağlıklı dengeli akşam belli bir saatten sonra yenmez bol su ve yürüyüşle takviye yapılırsa her şekilde kilo verilebilir.
pek bilimsel bir yanıt olmadi ama
 
Bütün bunları biliyorum elbette.
Ara öğün ana öğün kavramlarından, makro oranlardan, hatta bu makrolara dikkat ederek kalori hesaplamasından vs haberim de var.
Lakin kafamı karıştıran diyetisyenlerin ısrarla 6 öğün vererek bir nevi insülini aktif tutması, bunun yanında ise örneğin kardiyologların genel sağlık için iki öğünün yeterli olduğunu söylemesi. Açlığın gerekli olduğu düşüncesi.
Yani aslında miktar değil derdim, yeme zamanı.
Gerçekten de kahvaltı en önemli öğün mü mesela? Çünkü bu sloganın 1950'li yıllarda mısır gevreği üretilmesiyle ortaya çıktığını biliyorum. Velhasıl kelam bir yerde kandırılıyoruz gibi geliyor bana.
 

Ben hiç kahvaltı yapan biri değilim mesela, öğlen yemeği benim için ana öğün ve önemli olan, 7-8 yıldır böyle alıştığım için kahvaltı yaptığım günler rahatsız hissediyorum şişkinlik yapıyor, bu kişisel biraz bence..
 
Aynı şeyi ben de yaşadım.
Aç kalmadan kilo veremiyorum galiba.
Elbette alınan besinlerin niteliği çok önemli.
 
Mantık olarak vücuda sürekli bir şeyler gönderdiğin zaman mide ve sindirim sistemi o gönderdiklerini enerji kaynağı olarak kullanır yani vücuttaki depo yağlarına gelemeden çoğu günü yediklerini yakarak kapatırsın.

Ben karatayın leptin hormonu olayına katılıyorum. Günde maks 2 öğün yapıp bunu da 6 saatlik zaman dilimi içinde halletmek ve geri kalan sürecte mideyi nadasa bırakmak en güzeli.

Atıyorum öğlen 12'de ilk öğünü yedin. İkinci öğünü de akşam 6 gibi yer o günü kapatırsın. Veya 13'te yer 19'da kapatırsın gibi gibi.

Vücut ne zaman yediklerini sindirirse o zaman depo yağlardan kullanmaya başlar. Bu yüzden günlük alman gereken kalorinin altında alıp bunu da 2 öğüne bölersen hızlı şekilde kilo verirsin bana göre.

Ben günde 2 öğün yerim en fazla 1 ara öğün eklenir. Kalkınca kahve yeşil çay falan, sonra yumurtalı bi kahvaltı ya da direk öğle yemeği türevi yemeklere geçiş yaparım. Akşam da ekmeksiz makarnasız pilavsız bir akşam yemeği yapar ve kalan saatlerde kalorisiz sıvı tüketmeye devam ederim.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…