Merhaba arkadaşlar. Benim annem 53 yaşında şeker hastası. Annem 2 ay önce beni arayıp bir cenaze olduğunu söyleyip gel de beni götür diye beni çağırdı. Benim annemin ömrü çileyle geçmiştir. Babam yıllar önce vefat etmişti. Birkaç sene önce de annemin tek kız kardeşi vefat etti. Bu anneme çok ağır geldi kaldıramadı. Psikolojik sorunları zaten vardı. İyice arttı. Ne yaptımsa ikna edip psikoloğa götüremedim. Annem memlekette yalnız yaşıyordu. Ben de işten kalan vakitlerimde özellikle hafta sonları sıkça ziyaretine gelirdim ve onu gezdirirdim. 2 ay önce cenazeye gidelim diye beni çağırdı ben de aslında müsait olduğum halde müsait değilim bu hafta anne haftaya geleyim taziyeye gideriz sonra hem de biraz gezeriz dedim. Annemi teyzemin vefatından beri böyle olumsuz ortamlara özellikle cenazelere götürmemeye çalışıyorum. Amacım da öyle ortamda bulunmamasıydı. Tamam dedi. Ama beni dinlememiş ve akrabayı eşi dostu arayıp kendini götürttürmüş. Ve korkulan sonuç oldu. Cenazede kendini kaybetmiş teyzemi sayıklamış tansiyonu yükselmiş ve kendini teyzemin cenazesinde sanarak fenalaşmış. Hastaneye kaldırmışlar. Hastanede tansiyonu şekeri yükselmiş bişe yok demişler düşürüp taburcu etmişler haberi geldi ben hemen geldim ama baktım konuşma falan bozuk anlamsız yabancı dil gibi kelimeler aldım daha büyük şehre hastaneye götürdüm önce emarlar tomografiler tahlillerde hiç bişe çıkmadı yine psikolojik dediler ruh ve sinire yönlendirdiler gittik. Odaya aldılar yatırdılar o uyurken bana bir liste verdiler ve o listeyi temin edip getirmemi istediler işte kişisel bakım malzemesi kıyafet vs. Ben de bunları almaya gittim giderken telefon geldi anneniz fenalaştı tekrar acile gönderdik gelin diye. Bu süreçte acildeyken yürüyordu tuvalete gitti yaptı çıktı kendisi. Sadece konuşması sorunluydu. Saç diplerini gösteriyor acıyor diyordu. Bir anda sağ kol ve bacak tutmamaya başladı tekrar emar çekildi ve beyne pıhtı atmış denildi. Bir hafta kadar tedavi gördükten sonra gerisi fizik tedavi diyip çıkardılar. Yaklaşık 1.5 aydır bu halde ve her gün farklı bi sorunla karşılaşıyoruz. İlk günler sürekli pişik sorunu yaşadık. Sonrasında kabız sorunu (ki hala devam ediyor) sürekli tansiyonu yükseliyor eve her gün ambulans geliyordu bir gün de epilepsi nöbeti geçirdi sonrasında psikiyatrik sorunları iyice arttı ilaçları kabul etmeme benden şüphelenme, yaptığım yemekleri yememe, geceleri uyumama, sürekli ağlama bağırma gibi durumlar oldu. Psikiyatriye de gidip ekstra tedaviye de başladık. Bu durumlar düzeldi. Uykusu biraz düzene girdi. Pişikleri geçti. Ama kabızı sürekli tekrarlıyor. 3-4 günde bir kabız oluyor ve lağmansız tuvalet yapamıyor. Fizik tedavi için hastaneye yönlendirildik yatışı gerçekleşti ertesi gün emarda kitle gibi birşey görüldü fizik tedavi yapamayız diyip bu kez de beyin cerrahiye yönlendirildik. 1 hafta da orda tedavi gördü. Tümör var denildi ama annemde klostrofobi olduğundan emar çekilemedi. Bu yüzden durum netleşmedi. Sonrasında da tümör değil ilaç tutması dedi doktor beyindeki basıncı azaltacak serum ve ilaçlar verdiler. Buradaki işi bitti. Sonrası fizik tedavi diyip taburcu ettiler bu ayın sonundan sonra fizik tedavisi başlayacak hastaneye yatacak. Sağ kol bacak felçli ama elini bazen omuzdan itibaren çekmeye çalışıyor tam değil ama sürükleyerek konuşması da bozuk çok alakasız kelimeler anlamsız kelimeler şeklinde. Bazen anlamlı kelimeler su yerin “içecek bişe” gibi ya da ismimi vs söyleyebiliyor. Daha önce böyle bir şey tecrübe eden var mı arkadaşlar. İyileşme şansı süresi ne kadardır. Annemin kilosu çok fazla bakımı bu yüzden çok zor. Ben devlet memuruyum. Refakat izni aldım ama bu izin en fazla 6 ay olabiliyor. Daha önce yaşayan var mı tamamen eski haline döner mi dönerse ne kadar sürer?