Davranış Bozuklukları 2,5 yaş bu sıkıntılar neden ?

Çocuğumuzda karşılaştığımız huysuzluk, saldırı, şiddet, içe dönüklük, korkaklık, hiperaktiflik, pasiflik, dikkatsizlik, çevreye uyum, utangaçlık, hırçınlık vs birçok sorununuzun paylaşıldığı konular.

nussknacker

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
5 Haziran 2014
24
3
86
Merhabalar.oğlum 2,5 yaşına girmek üzere.sabahtan akşama tv izleyen o da yetmezmiş gibi telefonda oyun oynayan video izleyen bir çocuk (maalesef) çalıştığım için çocuğuma bakan büyük anneleri başka türlü baş edemediklerinden ne yapıp ettiysem bundan vazgeçiremedim onlarıda.bende çocuğumla birlikteyken dayanamayıp açıyorum.tv açık olmayınca korkuyor artı çocuğum kesinlikle dışarı çıkmak istemiyor.yemek yeme sıkıntıları çok fazla.konuştuklarımın bazılarını anlıyor bazen anlamaya çalışıyor ama olmuyor.farklı algılıyor.birşey istediğimde yap dediğimde mesela.çocuğumla çok konuşup ilgilenilmiyor.ama sevgi konusunda fazlasıyla ilgi mevcut.ben annesi olarak tıkanıp kalıyorum.başbaşayken konuşmaya oynamaya çalışsam da başarılı olamıyorum istemiyor konuşmayı göz temasını da çok gerekli görüp pek kurmuyor.kitap okumayı hiç beceremedik genelde yırtma peşinde.bir kaç oyuncağı el uğraştırıcı oyunlarıyla gayet ilgili onun dışında tv telefonla yatıp kalkıyoruz olmazsa da kıyamet kopuyor zaten yemek yememeler ağlamalar mızmızlanmalar.. bunlara ek olarak çok hareketli bir çocuk.dışarıya ya da oyun parkına getirdiğimizde çok sosyalliğini göremiyorum.bir kaç çocuk varsa bulunduğu oyun yerinde gitmelerini istiyor oynamıyor orada.tlfn tv müzik sesi dışında sanki tüm seslerden korkuyor.öpülmek sevilmek istemiyor.daha şu an sayamadığım bir çok şeyi vardır sanırım.benimle aynı durumu yaşayan ya da bu konuda bilgisi olan annelerden tavsiye bekliyorum.(bulunduğjmız şehirde çocuk hastalıkları doktorundan başka çocukla alakalı bir bölüm yok maalesef)

Neden bu kadar telefon tv gösteriyorsunuz ki çocuğunuz konusuyormu?
Zarar veriyorsunuz çocuğunuza yapmayın lütfen. Benim kızım 2.5 yaşında onunda canı çok sıkılıyor. Yemek yedirmem işkence eskiden videoyla yediriyordum çünkü çok zayıftı. Şimdi kaldırdım videoyu kendi başına yemeye uğraşıyor. Tv acmamaya çalışıyorum gün içinde kitap okuyorum oyun oynuyoruz. Ama kızımın canı hep sıkkın hep sıkkın. Dediğiniz. gibi parkta hic bi oyunvaga binmiyor kendi başına takılıyor. Çalışmak zorunda misiniz bırakıp çocuğuna odaklansaniz bayağı gelişir.

Daha büyük sorunlara yol açmamak için bence hemen önlem alın. Benim çocuğum da tv ye maruz kaldı izlemese bile sesi açık olsun isterdi. Konuşması gecikti ve Dr a gittik otizm den şüphelendik. Otizm degil ama önlem almazsanız otizme dönebilir dediler. Sürekli evde oyun oynadık ilgilendik tv kapattık. Kreşe verdik önce yarım gün yarım güne alıştıktan sonra tam güne cevirdik tam günden pek memnun değil sabahları çok zor gidiyor içim parçalanıyor ama herşey onun iyiliği için. Algıları açıldı net konuşma henüz hala yok şuan 3 yasinda ama çok değişiklikler var. Bence sizde bir psikiyatriste gidip yardım alın. Durumunuzu değerlendirin ya işi bırakıp siz ilgilenin yada iyi bir kres bulun tv tlf dan uzaklaşsin. Maddiyat için belki çalışmanız gerekli ama inanın kaybedilen zaman para ile geri gelmiyor . İleride daha buyuk sorunlarla karşılaşınca maddi manevi çok yorulursunuz. Sizi üzmek istemem ama ne kadar erken müdahele ederseniz okadar çabuk atlatirsiniz . İyi günler dilerim

Cevaplarınız için çok teşekkürler. Çok haklısınız tv ya da tlfn konusunda.içim acıyor içim gidiyor ama büyük anneler tv izletip tlfnu muhakkak veriyorlar beni zerre kadar dinlemezler ki dinletemedim de vakti zamanında.artık böyle geldi böyle gidiyor.mecburum çalışmaya da onların bakımına da.konuşması şöyle; isteklerini söyleyebilecek kelimeleri var ama tam bir cümle kuramıyor.tek tük mesela anne ağlıyor baba gidiyor su ver gibi basit cümleler yüklemi de tam kurmayı beceremiyor gidiyor değil de gidiii gibi.baba ısırıyor değil de baba ısııı gibi.. emzik de kullanıyor emzik olmadığında kendine zarar verecek derecede krize giriyor.bu da konuşmasına engel oluyor biliyorum.ama çevremde sabahtan akşama tv izletip çocuğunu öyle büyütenleri de biliyorum.bu durum tvyle alakalı mı onu anlayamıyorum

Psikiyatri öneriniz var mı peki
Her doktor da iyi teşhis koyamaz sanırım.
ankarada mesela önerebileceğiniz doktor var mı

Benim kızım gibi. Benimki de kısa kısa kelime ve hecelerle ne demek istediğini anlatıyor. 150 kelimemiz var ama kelimeleri tam çıkartamıyor sizin dediğiniz gibi. Zamanla düzeleceğini umuyorum. Bir de size sorum mesela bi yere gittiğinizde eve geldikten sonra biz nereye gittik ne yaptık? Gibisinden sorular soruyor musunuz? Soruyorsanız doğru mu cevaplıyor? Bir de hediye edilen biseyi bunu sana kim aldı dediğinizde doğru cevaplar veriyor mu?
Benim kızım çoğu zaman doğruyu söylüyor bazen de yanlış cevaplıyor. Bende bu durumu kafaya takiyorum

Cocugunuzun ilgilendigi oyuncaklar hangileri ve ne sekilde oynuyor? Işıga karşı da duyarlılığı var mi?

Bizimkinde de kelime bilgisi mevcut ama çok unutuyor bi iki kitabımız var onlardaki hayvanları biliyor sesleriyle birlikte mesela.şöyle yapıyorum ben, uyuturken parkta yaptığımız şeyleri anlatıyorum anladığını da anlıyorum bazen gözüme bakıyor tebessüm ediyor ama ağzında emzik fln varken konuşma cvp verme işine girmiyor biraz da tembellik var gibi.. hediye olayına hiç girmedim ama çok mantıklı dediğiniz.gerçi hediye pek alamıyoruz.sohbet edermiş gibi bi muhabbet edemiyoruz sadece ihtiyaçlarda konuşuyor diyebilirim.ışığa karşı bi sıkıntı göremwdim sadece uykusu gelince ışığı kapattırır o da alışkanlıktan.otizmin bütün belirtileri olmasa da biraz var gibi geliyor içimde hep bu düşünce eşim reddediyor ama annelik işte hislerim bu yönde.teşekkür ederim ilginiz için

Cocugunuzun ilgilendigi oyuncaklar hangileri ve ne sekilde oynuyor? Işıga karşı da duyarlılığı var mi?
Oyun hamuru delisi ama sürekli bize yaptırıyor.bişey yaptığımızda bir hayvan mesela tahmin de bulunuyor doğru da oluyor zaten genellikle bildiği hayvanları yapıyoruz.kendi ona göz burun ayak vs yapabiliyor yani yapmaya çalışıyor.lego seviyor birde uzun süre bunlarla oynayabiliyor.kitap işkence gibi ama.birde ışıklı sesli oyuncaklardan ilk etapta çok korkuyor sonra alışıyor biraz.teşekkür ederim ilginiz için de

Rica ederim her zaman.
İlk yazdiklarinizdan sonra ben otizmden suphelendim açıkçası. Cok televizyon izliyor diyorsunuz belki bu da davranis problemlerinin nedeni olabilir. Onemli olan zaman gecirmeden bir uzmanla görüşmek. Hem iciniz rahat eder hem de onemli bir durum problem varsa erken teşhis çok onemli.. bir cocuk psikologu ile gorusmenizi oneririm

Bol ilgi gösterin değişecektir.
Bol bol konuşun
Benimki de konuşuyor değil bakmayın bende uğraşıyorum

Yemek yemesi nasıl? Benim kızım bu aralar kendi yiyor beni hiç karıştırmiyor ama cok az bugün yedikleri. Küçük tabak oatatesli yumurta 1 bardak süt. Biraz önce sebzeli köfte yaptım yesin diye benden tost istedi. Bende içine köfte peynir koydum ketçap yerine yemeğin sosundan koydum hepsini yedi neredeyse. Hep pilav makarna kızartma ekmek arası yiyor. Pogava kısır seviyor corbadan nefret ediyor. Sulu yemekte yemiyor ne yapacağımi şaşırdım..

Benim oğlum da tablete tv ye çok düşkün ama hiç kötü bir etkisini görmedim aksine çok girişken konuşkan bir çocuk tabiki iyi bir yetiştirme tarzı değil ama günümüz çocuklarının kaçınılmaz sonu sanırım bu sizinkinde farklı ve kötü etkiler göstermiş sorunu ancak siz çözebilirsiniz

Haklısınız en kısa zamanda getirmek istiyorum ama grip nezle gibi sorunlardan gittiğimizde doktorun muayene edebilmesi için iki kişinin fln tutmasına ihtiyaç duyuyoruz o derece korkusu var.psikolog da durumlar nasıl olur bilemedim aile dışında çevreye açık değil

Bizim de yumurta dışında aynı ben ketçap da veriyorum.yemek yemesi bu ara sıfır.tost yiyor simit köfte pilav makarna tek bildikleri ve yedikleri.sulu olarak çorba yiyordu onu da bıraktı.kakasını düşünün artık.resmen kabız geçiyor günleri.oğlum kendi yemiyor ben tutuyorum ama sizin kızınız kendi yiyorsa maşallah deyin ne olursa olsun döke saça da olsa yesin maşallah.tabi tv televizyon eşliğinde yediriyorum.video açıyorum fln.benim kuzenim sütle pirinç çorbasıyla büyümüş patates kızartması da öyle şu an mühendis gayet sağlıkl boyu posu yerindeı.ne bileyim doysun da diyorum artık ne yerse yesin.bizimki süt delisi birde acıkınca süt ya da çikolata istiyor ama az yediği günler gece muhakkak uyanıp süt istiyor o kötü

Tşk ederim cevabınız için.kaç yaşında oğlunuz ? Ne zaman izletmeye ya da tablet vermeye başladınız.günlük bi sınırı var mıydı ?

Tşk ederim cevabınız için.kaç yaşında oğlunuz ? Ne zaman izletmeye ya da tablet vermeye başladınız.günlük bi sınırı var mıydı ?
4 yaşında hiç sınır koymadık istedikçe verdik aslında hiç doğru değil biliyorum ama hiçbir şekilde oğlumu sosyal hayattan geri koymadığı için kısıtlamadım artık kendisi çok izledim yeter diyip veriyor elime tableti ortalama yarım saat sonra sıkılmış oluyor ama her çocuk bir değil ki huyları baya değişik olabiliyor

Çocuk psikologları çok farklı çocuklarla karşılaştıkları için ve meslekleri bu oldugu icin ne olur, nasıl olur diye düşünmeyin. Giderken de doktor benzeri bir yer olduğunu hissettirmezseniz korkmaz diye düşünüyorum. Zaten psikolog daha çok sizinle konuşup, çocuğunuzunla ilgili bilgi alacaktır.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…