Benim oğlan çoğu şeyi geri tükürüyor ve aşırı hassas ağzında küçücük parça kalsa bile parmaklariyla çıkarmaya çalışır ve kusturur kendini. 3-4 ay önce de kanepeden düşüp bilincini kaybedip kendine geldi tekrar
![KK43 :KK43: :KK43:](/styles/default/xenforo/icons/kk/xenforo-smilies-kk43.gif)
o kadar korktum ki o günden beri ne yatağa ne kanepeye çıkmasına izin vermiyorum
bu oraya buraya çıkartmama ve fazla kuralcı olma durumunuz daha da eskiden mi bu olay sonrası mı ortaya çıktı
yani yatakta da oynamayacaksa nerede oynayacak bu çocuk
çocuğa daha küçükken ay boğazına kaçar diye pütürlü şeyler vermediğiniz izlenimi edindim, yine bu aşamaya kadar evde hiç kitap görmemiş bir çocuğa birden zorunlu olarak kitap okumaya çalıştığınızı düşündüm
bakın böyledir demiyorum ama bu his yazılarınızdan bana geçti
yani görev olduğu için bir şeyleri yaptığımızda çocuklar bunu hisseder
mesela o kitapta resmi olan ve evde oyuncağı olan bir şey hatta gerçeği de varsa olur ne bileyim elma mesela
gerçeğini getirip kitapta aramaca ya da kitaptan gösterip gerçeğini aramaca oynayın
her şey oyun olmalı
bu arada tezgahta eliniz köpüklü iken ağlıyorsa suya tutun elinizi kurulayın oldu bitti
tezgahta saatlerce el köpüklü olmaz ki o uyurken yapın öyle işleri
yemek yaparken de alın plastik malzemeler yığın önüne o da yapsın yemek, ters çevirsin kaşıkla vurup ses çıkarsın
hatta farklı farklı malzemeden ürünlerle farklı sesler çıktığını fark etsin
en basitinden pet şişeye nohut, mercimek pirinç koyun ayrı ayrı
sallayınca farklı sesler çıksın
arkanızda saklayın hangisi olduğunu tahmin etsin
renkleri öğrenir bu arada, isimlerini de duymuş olur mesela
bulaşık makinasına her gün bir iki plastik bardak koyun mesela onları boşaltmak onun görevi ama sizin göreviniz olana müdahale etmemeli, yahut o kaşıkları kaldırsın siz çatalları
çamaşır asın birlikte mandalların renklerine göre ayırt ederek vermesini söyleyin
yani şimdi bir mavi mandal, sonra can you give mi red one, sonra Kürtçe nasıl söyleniyorsa yeşil mandal isteyin
sonra mavinin ingilizce, kırmızının Kürtçesi vs vs
çocuğu hayatınıza dahil edin, o ev işi dediğiniz her şey içerisinde olsun
bıçak mı istiyor ona da plastik bıçak alın, mesela mavi olsun, bu çok özel mavi senin olsun diye heveslendirin ve o zaten hep onu elinizden almaya çalışır
montesorri hakkında okuyun, yani o uygulamalar değil de amacın hayata dahil etmek olduğunu fark etmek için
tam yaşı gereği kapıyı açmak mı istiyor, ayarlayın kapıyı o açsın evet gücü yetmiyor ama gerekirse önceden açın o çevirince açıldı diye düşünsün yahut elini tutarak birlikte açın
mesela siz açarken de önce ondan yardım isteyin yahut eşinizden bu kapı bozulmuş tek kişi açılmıyor deyin
sonra o anahtar ile gelsin birlikte açın
bir de ne olur az ev işi yapın, çocuğunuz bir daha bu aşamaya gelmeyecek, dikkat çekme ihtiyacı doğmuş ki, kafasını sağa sola vuruyor, özetle ben de varım diyor, onun varlığından haberdar olduğunuzu hissettirip az yasakla günü geçirin
mesela tuvalete elini siz tepki verdiğiniz için sokuyor, muhtemelen pis diye tuvaletten hep uzak tutulduğunu fark etmiş, yani algıları açık, siz de farklı yönlere çevirin algıyı
ne bileyim bir kaba su koyun tuvaletin yanında, ona da elini sokmak isteyecek, bir iki ona da sokma derseniz zaten ona sokmaya başlar, bir sonraki aşamada daha farklı bir şeye yöneltmek