18 aylık oglum konuşmuyor

teacher26

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
10 Nisan 2020
1.408
1.390
83
Oglum 17 aylık. 11.ayından bu yana malesef tv izledi. Her saat değil ama izliyordu. Baba gel mööö meee vızzz ve bazen hayır diyor. Az kelimesi var. Bu durumu cok kafaya takıyorum. Tv izlettipim dönemler kendimi iyi hissetmediğim zamanlardı sonra tekrar kendime geldiğimde kapattım cok sükür gecti o günler. Kendime kızıyorum simdi. Tvyi kapattıgımız zamandan beri yani 2 haftadan ber iletişimi arttı kendi kndinw kendince konusmaları arttı. Algısıı cok acık süper herseyi anlar komutu uygular orda problemimiz yok. Yaşnız baxen parmak ucunda yürüyor nette otizmi gördükce içim tuhaf oluyor ama hiçbir belirtisi yok zaten doktorlar da söylersi konrtollwrde vs . Parmak ucunda yürümesi bazen garibime gidiyor ama normal sartlarda normal yürür ara sıra yapıyor bazen geri geri yürüyor. Geri ger yürümesi oyun seklidne onun iicn. Onu biliyırum. Biraz kafam karısık. Napmam lazım? Durum kötü mü? Mesela herseyi anlıyor bu ne diyorum deddüü siyor kendince herseye aynı sekil cevap veriyor. Ama ne oldugunu onub kesinlikleee biliyor ona eminim. Oyuncakları arttırdım cok kitap aldım okuyoruz oynuyoruz baska ne yapmalıyım

Otizm değil de. Konuşması ya da gelişimi geri olabilir en fazla. Yani yazınızdan stress ve endişe fırladı yüzüme sakin olun durum sizin stress yaptığınız kadar kötü filan değil bence.

Konuşması akranlarindan geri olabilir; ileri olabilir. Bu iki durum da normaldir. Bu kadar darlanmanızı gerektirecek bi şey yok.

Gelişimde her çocuk özel bir süreç izler ve belli bir noktada bütün çocuklar eşitlenir. Mesela hepsi başka bir sağlık sorunu yoksa akıcı konuşmayı öğrenir, yürümeyi öğrenir vb. Ama geç ama erken.

Çocuğunuzla konuşun. Ona gündelik hayattan bir şeyler anlatın. Bugün yemeğin altını yaktım inanır mısın yemek de çok güzel olacakti ama olmadı gibi. Yani çocukça konuşmalar değil de normal konuşmalar yapın.

Heceler zamanla artacaktır. Tek heceli,iki heceli ,üç heceli derken konuşması normale dönecek ki zaten sizin çocuğunuzda ciddi bi gerilik yok.

Bi de erkek çocuklarında kız çocuklarına nispeten geç konuşma olabilir.

Allah sağlıktan ayırmasın.

Bence biraz salın daha 17 aylık diyorsunuz. Parmak ucunda yürümesi nasıl otizm çağrıştırıyor bunu benim kızım dahil bi çok çocuk belli bi dönem yapıyor. Komutları alıyor ne dediğinizi anlıyorsa sorun yoktur. Ki olsa doktorunuz anlardı bunları ona anlatmışınızdır.

17 aylık bebeğim var benim de. Erkek. Konuşmuyor. Doktorumuz komutları algılıyorsa hayvanlarla sizinle iletişime geçiyorsa bir şekilde sorun yok dedi. Bu arada ben sormadım bile ne zaman konuşması gerekir bilmiyorum. Doktorumuz sordu konuşuyor mu diye kendisi endişelendi. Sonra doktora bay bay falan dedi çıkarken. Bir de benim verdiğim birkaç komutu yerine getirdi. Elindekini bana ver. Oradan kalk gibi. Sonra doktorumuz iletişime açık sorun yok dedi işte. Size de belki bir ışık gösterir bu bilemedim.

Tv izletiyordum derken bütün gün başına mı oturtuyordunuz anlamadım. Ben izletmiyorum ama kendim çalışıyorum. Bakıcı oluyor başında. O yüzden bir ev kadınına göre bebeği ekrandan uzak tutmam daha kolay bence. Evde olsam ben de bu kadar kararlı olamayabilirdim. Hani saatlerce izletmiyorsanız kendinizi suçlamayın.

Ha oturtup bütün gün bırakıyorsanız o zaman kötü tabi. Yapmayın öyle. Günde 30-45 dk bence kendinize vakit ayırmak için olabilir ama fazlasını yapmayın.

Korkmayın lütfen oglunuzun biseyi yok benim oğlumda 3.5 yaşında net ve akıcı konuştu bende çok kafama takiyordum üzülüyordum ama sukurki şimdi herşeyi konuşuyor. Kaldı ki sizinkiside ufak tefekte olsa konuşup anliyormus zaten.

Benim oğlum da 18 aylık ve konuşmuyor ama kendini anlatıyor su istiyor ama konusmuyor dediklerimi yapıyor kendi kendine anlamsız seyler de söylüyor bazen bben derdem anne diyor o kadar

Bebeğinizin gelişimi normal telaş etmeyin annesi.
Bir akrabamızın kızı 5 yaşına kadar 4 kelime söyledi. Kız şimdi 20 yaşında susmuyor resmen.

Teknolojik aletler tek taraflı iletişim aracıdır. Hep kendisi verir karşıdan bir şey beklemez sözel olarak kapattığınızda da her şey daha iyiye gitmeye başlamış zaten. Ben bir sorun göremedim. Ve çocuklarda önce alıcı dil sonra ifade edici dil gelişir. Çocuğunuzun her şeyi anlaması söylemeye çalışması ifade edici dilin geleceğinin işaretidir. Panik yapmayın daha çok küçük ama takibide elden bırakmayın derim.

Anlattıklariniz o yas için cok normal garip bir durum yok. Bol bol oyun oynatin konuşun.

17 aylık çocuk sular seller gibi konuşacak diye bir şey yok.
konuşan cocuklar olabilir her cocugun motor gelişimi farklidir.
çocuklar o aylarda degisik yurume tekniklerini deniyorlar, parmak ucunda, geri geri, kendince zipladigini sanarak vs.
17 aylık cocuktan çok sey bekliyorsunuz bence.
kizim tam konusmaya basladiginda 23 aylık falandı sanirim.
çocuklar yeni bir motor gelisimi atak yaptiginda digerine odaklandigi icin bir baska gelisimini yavaslatabiliyor.
iste erken yurumustur ama diger cocuklara gore daha sonra akici konusmaya gecmistir vs.
çocugun her hareketine anlam yuklemek yerine tabiki takip edelim ama canı öyle istiyor demek ki bir sorun olsa dr lar anlardı zaten demeyi ögrenin bence.

Benimki sadece baba dede nene diyor bence çok erken her çocuğun gelişimi farklıdır ona bakarsan benim bebeğimde seninkiyle ayni yaşta bir ay olmadı yürüyor geç yürüdü

Benimde aynı aylarda oğlum var oda çok fazla cümle kuramaz anane baba anne abi aba ede dede diyor.. Erken yürüdü mesala ama konuşma yavş yavaş birde tek başına olunca konuşma cümle kurma ne kadar olursa o kadar oluyor... Kedi ve köpeklerle iletişimi güzel komutları biliyor,uçakları görüp bişeyler söylüyor anlamıyorum ama anlamış gibi cümleler kurup konuşmaya çalışıyorum... Kısacası normal yani... Parmak uçlarında yürüyor demişsiniz teyzemin kızı 4 5 yaşına kadar parmak uçlarında yürüdü şimdi 17 yaşında voleybolcu oldu düşünün o çocukların karakteriyle alakalı yapma dendi zaman yaparlar bilirsiniz.. Üzmeyin kendinizi

Erkekler genellikle geç konuşur siz içinizi ferah tutun ve asla zorlamayın çocuğunu bol bol konuşun etkinlik yapın eminim zamanla düzelecektir

Benim ikizlerim var kızım oğluma göre erken konuştu. 5 yaşındalar oğlum hala çoğu harfi konuşurken net çıkaramıyor

Çocuk normal ama siz fazla endişelisiniz. Bu şekilde cocuguda olumsuz etkilersiniz. Bu yorumumu hem çocuk gelisimci olarak hemde 2 çocuk annesi olarak yazdım..

Bu tv etkisini halen daha çözemiyorum. Annem hep tv karşısına bırakmış beni hiç gelişim geriliği olmadı bizde zehir gibiyim. Kardeşim de keza böyle. Acaba şimdiki programlarda mı sorun var? Uzman arkadaşlar cevaplarsa sevinirim yani zamanında hangimizin annesi bu kadar dikkat ediyordu ki tv izlememize.

Uzman değilim ama şöyle bir şey var bizim zamanımızda sadece tv vardı ve haberdir tartışma programıdır öyle pür dikkat izlemiyorduk bence. Onun ötesinde dışarda da oynadık kendimiz oyun da kurduk. Tv izliyorduk ama oyun alanımız ve vaktimiz de çok boldu

Risk şu ki hangi çocukta otizm benzeri belirtiler görülür hangisinde görülmez bilemeyiz. O yüzden falancanin oğlu izlemiş olmamis ben de izleteyim diyemeyiz. Otizm doğuştan gelir evet ama ekran durumu kotulestirebilir. Ya da otizmli olmayan bir çocuk ekran yüzünden otizm benzeri belirtiler gösterebilir. Bunun dönüşü oluyor ama kritik zamanı aşmamak lazım. O yüzden ilk iki yıl sıfır ekran diyorlar. Uymak çok zor ama gerçek bu.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…