Teşekkürler ihtiyacım olan da buydu. Ama annem izin vermiyor yani gelişmem gerekiyormuş. Yoksa bende birsürü film izledim araştırdım aynı senin anlattıklarını tüm veganlar söylüyor da, ailemi ikna etmek zor biraz.
Hani bir sürü insan yalan yanlış fikir verecektir dedim ya, büyük ihtimal annen de bu fikirlerle dolu olan ve bu fikirlere kapılmış kişilerden biri olacaktır zaten. Çünkü hepimiz çok uzun süredir bu yalan yanlış bilgilerle yaşadık, yetiştirildik, beynimiz yıkandı ve çok bariz gerçekleri bile gözümüzü bağlamışlar gibi göremez olduk.
Yani annen sanıyor ki, şu an yedikleriniz senin için sağlıklı. Halbuki tam tersi. Son yüzyılların trend hastalıklarının neredeyse hepsi sadece hayvansal ürün kaynaklı. Kötü kolesterol, kemik-iskelet-diş sorunları, kalp sorunları, damar tıkanıklıkları, obezite, kanserin birçok ana elemanı sadece hayvansal ürünlerden kaynaklanıyor.
Mesela hayvansal ürün tüketmeyen birinde kolesterol olması mümkün değil çünkü sadece hayvansal ürünler kolesterol içeriyor ve vücudumuza dışarıdan aldığımız her kolesterol kötü kolesteroldür.
Doymuş yağ, trans yağ... Bunlar sadece hayvansal ürünlerde doğal olarak bulunurlar, bitkisel ürünlerde bulunmazlar.
Yukarıda bahsettiğim sebeplerden dolayı kemik-iskelet sorununa yol açabilecek tek şey hayvansal ürünlerdir. Hiçbir bitkisel ürün bu tip sağlık sorunlarına yol açmaz, açamaz.
Yani bu insanlar hastanelerden çıkmadan yaşıyorlar. Birinde yüksek tansiyon, birinde şeker, diğeri obez, diğeri anjiyodan yeni çıkmış, öbürü kalp nakli bekliyor, beriki kanser, öbüründe romatizma, diğerinde kemikler öyle dayanıksız ki çıtır çıtır kırılıyor, bir türlü düzgün iyileşemiyor ve bu insanlar sağlıklı olduklarını, iyi geliştiklerini mi sanıyorlar:)
Yapılacek şey, o yaptığın araştırmaları annene de göstermen, ona da izletmen, ona da okutman. Ki o da vegan olabilsin, tüm ailen vegan olabilsin ve gerçekleri öğrenerek veganlığı diğer insanlara da yayabilsinler.
Ben vegan olduktan hemen birkaç hafta sonra annem de vegan oldu, birkaç ay içinde babamda ve 1 sene içinde kardeşim de vegan oldu. Ya da mesela uçak yolculuklarında tanıştığım insanlar oldu, 30-40 dk. sohbet ettik, hayvansal ürün endüstrisinde hayvanlara yapılanları anlattım, bu insanlar hemen vegan oldular.
Hatta önümüzde oturan ve biz farkında olmadan sohbetimizi duyan birkaç amca ve teyze de, bu duyduklarımızdan sonra biz de yemeyiz artık bu ürünleri dediler.
Yani insanın vicdanının sesini dinleyip bu dönüşümü yaptıktan sonra, gerisi çok kolay.
Protein diyorlar mesela.
Protein içermeyen bir besin yok, proteinsiz bir bitkisel ürün olması biyolojik gerçeklere aykırı:)
Salatalıktan marula, kabak çekirdeğinden elmaya, leblebiden patatese, domatesten kerevize her şey protein içeriyor.
Zaten çok sevgili naveganlar biraz düşünürlerse, protein almak için cesedini yedikleri o hayvanlar, mesela inekler, mesela kuzular, mesela tavuklar... Tüm bu hayvanlar sadece bitkisel şeyler yiyorlar. Bu hayvanlar sadece bitkisel beslenerek sizin onlardan aldığınız proteine sahip olabiliyorlarsa, protein bitkisel besinlerden gani gani alınabiliyormuş demek ki, değil mi:)
Kalsiyum... Bitkilerde, baharatlarda, yeşil yapraklı sebzelerde, susamda ve bademde çok yüksek oranda bulunuyor. Yani simit yediğiniz zaman bile kalsiyum alıyorsunuz, hiç endişe etmeyin. Hem de hayvansal ürünlerin vücudunuza verdiği zararlara maruz kalmadan alıyorsunuz.
Zaten doğadaki en güçlü hayvanların çoğu tamamen otçul. Goriller, filler, gergedanlar, ayılar, bufalolar, atlar, su aygırları...
Bu hayvanlara "ay sen iyi beslenememişsin" diyor muyuz?:)))
Bir dolu vegan atlet, boksör, maraton koşucusu vs. var. Çoğu da kendi dallarında bir sürü madalyaya sahip.
Tüm bu örnekler varken, daha geçen öğün Burger King'ten menü yemiş insanların kalkıp "ama vegan beslenirsen sağlıksız olursun, gelişemezsin" falan demesi komik olmuyor mu sence de? Buna annelerimiz de dahil:)