13 yaşindaki kızım matematikten nefret ediyor,fikir istiyorum..

Hayatım boyunca nefret ettim matematikten. Okuldan kactıgım günleri bilirim. Bırakmak bile istedim zar zor okudum. 1-2 anladıysam sonraları tamamen anlayamıyordum. Matematik zekam asla olmadı. Kücüklügümden beri elimden kalem düsmezdi. Orta okulda güzel sanatlara gitmem icin resim hocam imzaladı. Yetenek sınavına girdim kursa bile gitmeden. 6’lıkla kazandım. Lisedede nefret ettim matematikten en son ki sınavda matematik hocası artık kurtuluyorsun dedi bana. Düsünün ne kadar nefret ettiğimi.

Sonra ic mimarlık kazandım üni (yetenek sınavı ile) son üniyi ise resim anabilim dalı olarak bitirdim Su an sanat tarihi yüksek lisans. Diyeceğim o ki hiç zorlamayın bence. İlgi alanlarını keşfetmeye bakın.

Sevmiyorsa sevmiyor zorlayamazsınız. Bazı insanlarda matematiğe yatkınlık var, bazılarında yok.
Ben seviyorum mesela, gerçekten zevk alıyorum, zaten mühendisim ar-ge tipi bir işte çalışıyorum :eek:

Belki yeteneği vardır ama ipin ucu kaçınca anlamamaya başlamıştır. Bence şöyle yapın, özel ders aldırın toplamaya çalışın topladıkça belki ilgisi olur. Bunu denemeden bilemezsiniz yapamıyorum diyip bırakması kolay yol olur, o da olmaz. En azından çalışmalı ve anlamayı denemeli.

Olmuyorsa da, yok diyorsa da en azından düzgün notlar alsın diye özel ders aldırabilirsiniz. Onun dışında da bırakın istediği işi yapsıni alana yönelsin. Sevmediği işi para var diye ite kaka yaptırırsanız zaten başarılı olamaz. Danışmanlık yaptığım şirkette bir junior vardı, pek adı duyulmamış bir üniversitenin bil. müh.den mezundu. Aynı şeyi bir ay içinde en az 10 kez söylemiştim (abartmıyorum), sebebiyle açıkladım, gayet de basit bir şeydi aynı kodu farklı farklı yerlerde tekrar tekrar yapmak yerine sadece 1 yere koymaktı konu. Ne dediğimi bir türlü anlayamadı:KK51:Geriye kalan herkes ilk söyleyişte anladı.

Yeteneğin olmadığın alanda zorlarsan maximum ortalama/ortalama altı kalıyorsun
diğer insanlar süper işlere yaparken sen arkasından el sallıyorsun. O yüzden olmayacak işleri genel olarak itip kakmayın derim.

Son düzenleme:
6 aylık ikizlerim var ,ama asla ona yaklaşımım azalmadı , ev içinde neyi rica etse ertelemm yaparım ...
okulda en çok giden ,öğretmenle iletişimde olan biriyim, butun hocaların nosu vardır ...ararım.. yardımcı ,arkadaş ,best friend kolyesi aldı ,digeri benim boynumda kendisi taktı bazen çok şımartıyorsun diyen oluyor... Kızımın yapamadığı benim için daha onemli ve kiymetli o yuzden es gecemiyorum.. ama zorlama gibi olmamalı beni kırmak istemez belli etmez... varsın olmasın notları iyi diyemiyorum ... küçük daha sevmiyorum yapamıyorum diyor, bu karara çok erken vardı sanki..amacım yardımcı olmak

Inanın değil ama ilerde ben küçüktüm yanlış karar verdim keşke bana alternatif çözümler bulsaydın anne dememesi için yardımcı olmak istiyorum
Nasıl bir yol izlemelisiniz bilmiyorum ama bence kızınız geçen sene görülen dersleri bir noktadan sonra anlayamamış ipin ucu kaçınca da gözü korkmuş gibi, belki sayısal zekası olmadığından değildir insan bilmediğinden korkar sevmiyorum deyip kaçar.

Evde okullu çocuk kalmayınca sisteme epeydir uzak kaldım ama bazı dersler vardır birkaç konuyu kaçırsanız da kaldığınız yerden devam eder kaçırdığınız konuları okuyup anlama imkanı bulursunuz eskiden öyleydi en azından ama matematik öyle değil bence, bir konuyu anlamasanız göreceğiniz her derste anlamadığınız noktadan sonrası kabusa dönüyor anlamadığınız konu sayısı artıyor.

Kızınızın üstüne gitmeden matematikten hepten soğutmadan nasıl yapılır bilemiyorum lakin bana kalırsa kızınızın matematik seviyesinin belirlenmesi, hangi konuya kadar matematiğe hakim olduğu nereden sonra anlamamaya başladığını tespit etmek lazım, yeğenim de matematikten kaçıyordu sevmiyorum matematiği diyordu, annesi kızıyla frekansının uyacağını düşündüğü bir öğretmenle evde özel ders aldırdı, zamanla konuları kavradıkça matematik kabus olmaktan çıktı hele de sınav notları yükselmeye başlayınca daha bir şevk geldi şimdi maşallahı var.

Çoğu insanın aksine ben matematiği çok seviyorum. Hem üniversite sınavında hem KPSS'de fulledim. Çok iyi bir temelim olduğu için yada muhteşem bir öğretmenim olduğu için değil. Analitik düşünebilmek çok önemli, bunu sağlayan ise pratik. Basitten başlayıp pratik yaptıkça neyin nereye gideceğini, hangi yolun sonuç vereceğini görüyorsun, bulmaca gibi. Matematiğe hayatımı değiştirecek süper önemli bir ders olarak değilde Pazar eki bulmacası olarak yaklaşınca daha kolay çözüyorsun. Biraz bulmaca,biraz oyun, biraz hırs haline gelmesi lazım. Kızınız zaten en başta çalışmayacağım, olmayacak diyerek kendini kapatıyor. bu yeni nesil online kurslar falan işe yaramaaz mı acaba 🤔

Bu arada ekleyeyim; ya dil ya matematik iyi olacak diye birşey yok ,IELTS akademikten C1 aldım Şubat'ta. Her ikisi de iyi olabilir yani

Benim de hayatımda en sevdiğim dersti Matematik ve Geometriyle beraber favorimdi. Hocayla alakası vardır belki ama ben genelde sıkıntılı hocalara denk geldim. Kendi emeklerimle büyük oranda öğrendim. Yani aslında çocukta bitiyor. Herkesin iyi olduğu alanlar farklıdır tabi ki, ama denildiği gibi herkes temel matematiği biraz emekle yapabilir. Hırslanması gerekiyor, kendini kapatmasın. Özel öğretmen deneyebilirsiniz. Biraz sevdirilirse devamı gelir.

Almanyadaki sorun herkesin okuması ve vasıfsız işçi kalmaması değil genç nüfusun az olmasıydı. Almanya üniversite konusunda en ince eleyip sık dokuyan ülkedir. Liseye başlarken üniversiteye devam edecek ve etmeyecek öğrencileri ayırırlar.

Son paragrafta yazılan cümleyi her anne baba çocuğundan duyar. En iyi şartları sunsanız da hayatından memnun olmadığı anda sizi suçlayacak çocuk.
O dönemde ki genç nüfusun da okul sürelerinin uzaması , Berlin Duvarının örülmesi vs gibi olaylarda nedenler arasındaydı. Ama konumuz bu değil.

Eğitim olayını sadece en iyi üniversitede her anne babanın hayali olan parmakla sayılacak bir kaç bölüm olarak baz aldıysanız haklısınız, benzer şeyler düşünüyoruz. Sayısalı sevmeyen çocuğu zorla fen lisesine yönlendirmeye çalışmak saçmalık zaten. Lise ortalaması 60-70 olan çocuk tıp okusun diye yırtınan bir tanıdığım vardı ve yüzüne karşı olmaz zorlama diyemiyorsun. İnşallah deyip geçmiştim, çocuk şimdi Anadolu'da iki yıllık uluslararası ilişkiler okuyor. Okul bitince ne olacağı malum. Zamanında meslek lisesine yönlendirseydi üstüne iki yıllık önlisans yapıp vasıflı eleman olurdu belki.

Mesleki ve Teknik liselerin amacı ara elemanları yetiştirmek zaten. Çocuklarını en azından bu liselerde kalifiye eleman olarak yetişmesini sağlayacak kadar eğitim almasını sağlamakta anne babaların görevi. Almanya'nın üniversiteye devam etmeyecek çocuğu ayırma olayının benzeri lisede oluyor bir bakıma.

Kızım üniversiteye başlayacağı zaman bir tanıdık Rusya'da sınavsız tıp okuyan öğrencilerden bahsetmişti. Hatta sende gönder 2 sene sonra yatay geçiş yaptırırsınız demişti. E tamam yapayım da benim kızım tıp eğitimini kaldırabilecek yapıda değil, zaten istemiyor da. Tıp kazanacak düzeyde olan öğrenciler bile zorlanıp, yeri geldiğinde psikolojik tedavi ile bitiriyorlar o okulları. Ben göndersem ne olacak eğitimi yapamadıktan sonra.

O dönemde ki genç nüfusun da okul sürelerinin uzaması , Berlin Duvarının örülmesi vs gibi olaylarda nedenler arasındaydı. Ama konumuz bu değil.

Eğitim olayını sadece en iyi üniversitede her anne babanın hayali olan parmakla sayılacak bir kaç bölüm olarak baz aldıysanız haklısınız, benzer şeyler düşünüyoruz. Sayısalı sevmeyen çocuğu zorla fen lisesine yönlendirmeye çalışmak saçmalık zaten. Lise ortalaması 60-70 olan çocuk tıp okusun diye yırtınan bir tanıdığım vardı ve yüzüne karşı olmaz zorlama diyemiyorsun. İnşallah deyip geçmiştim, çocuk şimdi Anadolu'da iki yıllık uluslararası ilişkiler okuyor. Okul bitince ne olacağı malum. Zamanında meslek lisesine yönlendirseydi üstüne iki yıllık önlisans yapıp vasıflı eleman olurdu belki.

Mesleki ve Teknik liselerin amacı ara elemanları yetiştirmek zaten. Çocuklarını en azından bu liselerde kalifiye eleman olarak yetişmesini sağlayacak kadar eğitim almasını sağlamakta anne babaların görevi. Almanya'nın üniversiteye devam etmeyecek çocuğu ayırma olayının benzeri lisede oluyor bir bakıma.

Kızım üniversiteye başlayacağı zaman bir tanıdık Rusya'da sınavsız tıp okuyan öğrencilerden bahsetmişti. Hatta sende gönder 2 sene sonra yatay geçiş yaptırırsınız demişti. E tamam yapayım da benim kızım tıp eğitimini kaldırabilecek yapıda değil, zaten istemiyor da. Tıp kazanacak düzeyde olan öğrenciler bile zorlanıp, yeri geldiğinde psikolojik tedavi ile bitiriyorlar o okulları. Ben göndersem ne olacak eğitimi yapamadıktan sonra.
Aynı yerdeyiz aslında sizinle. Hakkında konuştuğumuz çocuk zorla lojistik okusa da bir işe yaramayacak muhtemelen. En fazla bir kargo firmasında asgari ücretle çalışacak. Büyük lojistik firmaları 3-5 üniversite dışından operasyon elemanı bile almıyor çünkü. Dil çok önemli, yarım yamalak tek bir dille mümkün değil almazlar işe.

Eşim bir lojistik firmasında dokümantasyon müdürü. Önüne gelen cv’leri bazen birlikte inceliyoruz. Geçtim anadoludaki üniversiteleri celal bayar mezunlarını bile eliyor. Sonrasında ingilizce mülakata alıyor, orda zaten %90’ı dökülüyor. Şirkette eşimle aynı pozisyonda ingilizce bilmeyen müdür var. Ama onun işe girdiği zamanla bu zaman aynı değil.

Bahsi geçen çocuk benim çocuğum olsa motor meslek lisesine yönlendiririm ki işin teknik kısmını öğrensin. Yaşı gelince alsın -E sınıfı mı ne oluyor tam bilmiyorum- ehliyetini girsin tır şöförü olarak çalışsın. İşi kapınca, parası olunca borç harç alsın tırını çalıştırsın. Sonrasında büyümek kendi becerisi ve isteğine bağlı olsun.

dile yatkınlığı varsa hiç üstelemeyin, dilden yürüsün. ülkede ne üniversitelerden mezun mühendis memurlar var hepsi işsiz. dil okuyanların hepsi de yürüdü gitti. yurtdışı imkanı da oluyor. bence lisede de dil okusun mutlaka. valla çocuğun neye yeteneği varsa ona yönlendirin. benim okulda bir arkadaşım vardı dersleri de fena değildi sonra konservatuar da opera okudu şimdi, devlet opera ve bale'de soprano olarak kadrolu çalışıyor. yurt dışı yurt içi turneleri var. bizim komşumuzun kızı da memur balerin. aşırı mutlu.

Hatırlıyorum da, ilkokulda ben de böyleydim. Matematiği sevmez, nefret ederdim. İlgim yoktu işte. Beceremezdim de. Annemler tutturmuşlardı bana tonlarca para dökerek ne özel ders aldırdılar, ne kurslarla göndermişlerdi. Ama yok, yapamıyordum işte.
Hem paraları heba oldu hem de yeteneğim boşa gitmiş oldu.
Benim güzel sanatlara ilgim vardı. Cok iyi resim yapardım. Onun yerine yeteneğimi ve ilgimi keşfedip beni güzel sanatlar lisesine gönderebilirlerdi. Hiç yoktan hazırlık kurslarına da razıydım.
Çocuğun ne istediği ve ilgisi önemli olan. Çocuğun geleceği o. Bizim bencilce isteklerimiz yüzünden boşuna ne para ne de israf edelim bence. Baktınız, sevmiyor ilgisi yok yapamıyor, zorlamanın ne anlamı var?
Matematiksiz yine olmuyor.

Güzel sanatlar lisesine de girmek zor onlara girmek içinde yine iyi bir puan almak lazım. Kısacası yine Matematik baş rolde.

4.sınıfa giden 9 yas kızımda sevmiyor matematiği.
Yabancı dil(İngilizce,Almanca)gayet iyi hatta etüte bile cağırmıyor öğretmeni. 2.sınıfta okulunu değiştirmiştik epey gerideydi sınıftan ama toparladı ki geçtiğimiz 2 dönemin büyük kısmı evde geçti malum pandemi. 60 alırken 98 ve üzeri alıyor şu an not olarak. Anlıyor yapabiliyor kendine güveni var artık yabancı dilde,ilk senesi(2.sınıfta)çok cekingendi.
Matematikte gecen sene bence ipin ucu kaçtı. Online eğitimin payı yadsınamaz. Bu sene de toparlamaya çalışıyoruz. Benimde eksiğim olabilir oğlum küçük, kızımın çok üzerine düşemedim.
Ben şimdilik,ekstra soru çözümleri ve morpa ile devam ediyorum tekrar etmesi açısından ama gerekirse en azından yapabileceğini anlaması açısından özel ders aldırabilirim diye düşünüyorum. Ha matematik çok iyi olsun diye değil,sadece kaçan ipin ucunu yakalamak ve tekrar olması açısından istiyorum.
Belki hayatı boyunca sevip yapabileceği bir ders olmayacak bilemiyorum yada tam tersi yapabildigini anlayinca üzerine düşer,zaman gosterecek.
Size de imkan varsa haftasonu 1 saatte olsa haftanın konularıni tekrar edeceği şekilde özel ders aldırmanızı önerebilirim. Arkadaşımın ogluda ortaokulda notları düşünce özel dersle toparladı,Anadolu lisesinde çocuk şu an. İstedigi liseyi kazandı.

Matematigi üniveristede ögrenmis biri olarak (evet okul zamani matematik notlarim berbat di) ip uclarim: Matematikte ipim ucunu kacirdiginiz anda motivasyonunuz bitiyor cünkü birsey anlamiyorsunuz. Ders calismak da o yüzden zülüm gibi geliyor. O yüzden islenen konularda ilk geri gidip ipin ucu kacirildigi yere kadar dönüp ordan baslamak lazim. Ilk okuldan baslayip ders verdigim ögrenciler oldu. Ilk basit konulari isleyip daha sonraki konulara gecseniz hem anlayisi artar hem öz güveni artar.
Ögrenme kartlari da faydali oluyor. Her islemi kisa sekilde yazip, sonra uygulamak onu anlamaya ve ezbere etmeye yardimci olur.
Ve en önemlisi: Motivasyon sarkisi. Bir sarki sectim. Ne zaman motivasyonum düsse ara verip o sarkiyi dinleyip kendimi toparlayip devam ettim. 5 dakikayi aliyor, ama tamamen birakmakdansa 5 dakika toplanmak daha iyidir. Üniversitedeki matematik sinavlari öyle gectim vallaha :KK70:

Matematiksiz yine olmuyor.

Güzel sanatlar lisesine de girmek zor onlara girmek içinde yine iyi bir puan almak lazım. Kısacası yine Matematik baş rolde.
Son iki senede sistem değişmediyse güzel sanatlar liseleri sınav puanıyla almıyor. Okul başarı puanı ve yetenek sınavından aldığı puanla alıyor.

Matematigi üniveristede ögrenmis biri olarak (evet okul zamani matematik notlarim berbat di) ip uclarim: Matematikte ipim ucunu kacirdiginiz anda motivasyonunuz bitiyor cünkü birsey anlamiyorsunuz. Ders calismak da o yüzden zülüm gibi geliyor. O yüzden islenen konularda ilk geri gidip ipin ucu kacirildigi yere kadar dönüp ordan baslamak lazim. Ilk okuldan baslayip ders verdigim ögrenciler oldu. Ilk basit konulari isleyip daha sonraki konulara gecseniz hem anlayisi artar hem öz güveni artar.
Ögrenme kartlari da faydali oluyor. Her islemi kisa sekilde yazip, sonra uygulamak onu anlamaya ve ezbere etmeye yardimci olur.
Ve en önemlisi: Motivasyon sarkisi. Bir sarki sectim. Ne zaman motivasyonum düsse ara verip o sarkiyi dinleyip kendimi toparlayip devam ettim. 5 dakikayi aliyor, ama tamamen birakmakdansa 5 dakika toplanmak daha iyidir. Üniversitedeki matematik sinavlari öyle gectim vallaha :KK70:
Müzik olayını ben de kullanıyorum. Yanlışlıkla kendimi klasik koşullandırdım hatta 😂 tv’de folk roots diye bir radyo kanalı var. Ders çalışırken onu açardım. Bi baktım ne zaman öylesine o kanalı açsam dersin başına oturuyorum 😂😂😂

Günaydın hanımlar Benim 12 yaşında bir kızım var 8 .sınıfa gidiyor .Aslında okulunu seviyor ama bugün matematikten sınav vardı akşam bana kesinlikle matematikten anlamadığını ,o dersi sevmediğini, bu durum nedeniyle sınava çalışmayacağını ,çalışsa bile bir şeyi anlamadığını söylüyor, ona yardımcı olmamı da istemiyor . Geçen sene pandemi uzaktan eğitim derken bir yıl kayıp oldu gibi...
Eğitim hayatında matematik dersinin önemli bir yeri olduğunu biliyoruz. Diğer derslerde özellikle İngilizcede çok çok başarılı ...
Bu konuyla ilgili düşünüyorum acaba ona matematiği nasıl sevdirebilirim bu durum o belli etmese de okuldaki performansını da etkiliyor anlıyorum ...
Aslında öğretmeni çok iyi ders anlatımı olan bir hoca sorun benim güzel kızım da fikirlerinizi alabilir miyim.. Belki bir yardımım dokunur bu şekilde
Şimdiden vereceğiniz cevaplar için teşekkür ederim...
28 yaşımda kızım
Bende matematikten nefret ediyorum
😂😂😂 Cozemeyeceksiniz yani 😅
Ama nefreti başarmasina engel değil 🌺
sayisalciyim misal ben

Okuması birinci sınıfa hazır olduğu anlamına gelmez ama. Muhtemelen gelişim düzeyi bulunduğu sınıfa uygun olmadığı için anlamıyor matematiği.

Bence herkes matematiği sevmek, matematikte iyi olmak zorunda değil. Çocuk dile yatkınmış. Sizin yerinizde olsam onun üzerine giderdim.

Yok illa matematik öğrenmeli, sınavlardaki başarısı benim için çok önemli diyorsanız, mümkünse genç bir kız olacak şekilde özel bir matematik öğretmeni bulmalısınız.
Çok haklısın kudra.
Anasınıfı yada kreş okuma ile ilgili değil
Çocukların kas gelişimi ve becerisi için çok önemli.
Direk ilkokula başlayan çocuklarda beceri ve gelişim soru u çok görülüyor.
Değinmeden edemedim.

Çok haklısın kudra.
Anasınıfı yada kreş okuma ile ilgili değil
Çocukların kas gelişimi ve becerisi için çok önemli.
Direk ilkokula başlayan çocuklarda beceri ve gelişim soru u çok görülüyor.
Değinmeden edemedim.
Bu söylediklerin de önemli ama asıl önemli olan soyut düşünme kavramı.

Okula erken başlayan çocuklarda çok sık rastlanan bir sorundur bu. Çocukların ortalama 11 yaş civarı soyut düşünme aşamasına geçtiklerini var sayarız. Müfredat da ona göre düzenlenir. 7. sınıfta yani çocuklar 12 yaşındayken derslerde soyut kavramlar işin içine girer ufak ufak. O sınıfa 12 yaşında gelmesi gereken çocuğumuz 11 hatta bazı durumlarda 10 yaşında gelince öğrenmekte zorluk çekiyor. O gelişim düzeyine gelmedi henüz çünkü. Okula erken başlayan, kendi kendine okuma öğrenen, ilkokul boyunca da gayet başarılı olan çocuk 7. sınıf ve sonrasında kötüye gitmeye başladığı zaman veliler buna anlam veremiyor. Ama yanlış zamanda yanlış basamakta olan çocuk ipin ucunu kaçırıyor, sonrasında da toparlamakta zorlanıyor. Okula erken başlayan her çocuğun başına gelmiyor tabi ki bu. Bazı çocukların gelişimi yaşlarının önünde olabiliyor. Ancak genel olarak durum böyle.

bir konuyu anlamasanız göreceğiniz her derste anlamadığınız noktadan sonrası kabusa dönüyor anlamadığınız konu sayısı artıyor.

aynen bak buna yüzde binsekiz yüz katılıyorum
türevi anlamadım of aman geçeyim diyemezsin integrali geliyor integralden sonra diferansiyel denklem dediğin şey komple türev, hepsi üst üste biniyor ayrışmıyor.
Matematiği zor yapan bu olabilir. Biyolojide/coğrafyada bu kadar üst üste birikme yok.
o nedenle sorunu hemen çözmek lazım, 1 yıl beklemek "aman seneye aldırayım özel ders bu sene kolay" demek çözümü çok zorlaştırabiliyor.

Yapamadığı matematiği yaptırmaya çalışmak yerine, yapabildiği ve sevdiği ingilizceye yönelmenizi tavsiye ederim ben. Böylece çocuk hem kendine güven duyar sevdiği şekilde gelişir ve oraya yönlenir. Bir ingilizce kursuna yönlendirin. Lisede de dil bölümü seçsin mis gibi hayatı olsun. Matematik herşey değil. İlla matematik derseniz önce matematik öğrenme güçlüğü var mı diye baktırın. Diskalkuli olarak geçer adı. Sonra buna yönelik temel matematik becerilerini geliştirmesine destek olun. Çocuk kendini çok güzel ifade etmiş. Normalde diğer derslerde başarılı bir çocuk matematiği anlamıyorum çalışsam bile yapamıyorum diyorsa bunu dikkate almak gerek diye düşünüyorum

Müzik olayını ben de kullanıyorum. Yanlışlıkla kendimi klasik koşullandırdım hatta 😂 tv’de folk roots diye bir radyo kanalı var. Ders çalışırken onu açardım. Bi baktım ne zaman öylesine o kanalı açsam dersin başına oturuyorum 😂😂😂

Benimki hint bir sarkiydi. Onlar genelde 5 dakika sürüyordu o zamanlar :KK70: Sarki ne zaman calsa aklima matematik sinavim geliyor :KK70:

X