13 Ağustos Dünya Solaklar Günü | Solaklar hakkında bilinmesi gereken her şey

okypete

Nirvana
Kayıtlı Üye
28 Mart 2008
84.873
40.715
http://www.hurriyet.com.tr/her-sey/29800530.asp
13 Ağustos Dünya Solaklar Günü | Solaklar hakkında bilinmesi gereken her şey
Elvan YARMA
13 Ağustos 2015
4

Bugün dünya solaklar günü. Peki sanatsal yeteneklere, pratik çözümler bulmaya, spor becerilerine çok daha yatkın olan solakları ne kadar tanıyoruz? Onların maruz kaldığı zorluklardan ne kadar haberdarız? İşte A'dan Z'ye solaklıkla ilgili bilinmesi gereken her şey

Ne çektiniz be solaklar!

Ortaçağ’da sol elini kullananları 'şeytan' olarak adlandırıp toplumdan dışlıyorlardı. Modern toplumlarda solaklar için eziyet şekil değiştirerek devam ediyor.

Diyelim ki enstrüman alacaksınız, üzgünüz ama sağlaklar kadar şanslı değilsiniz. 5 tane sağlak enstrümana 1 tane solak bulursanız demeyin keyfinize. Sırf düğmelerin yeri değişik diye fazladan para vermeniz de üzerine tuz biber.
Yemek yerken çatalı bıçağı yanlış elle tutuyorsunuz diye paylanmadınız mı hiç? "Herkes sağla yiyor, sen de alış be çocuğum" diye elinize şaplağı geçiren bir ailebüyüğü hepinize ne kadar da tanıdık geliyordur. Tek kişilik sınav salonlarında sadece sağlaklara özel sandalyelerde imtihanına imtihan katan solaklar, acınız acımızdır!

Erkeklerin solak olma oranı kadınlardan daha fazla. Toplam nüfusun yüzde 10’u solak. Şizofrenlerin de yüzde 20’si… Wall Street Journal’da yayınlanan bir makaleye göre, solakların disleksi hastası olma ihtimali de daha yüksek. İngiliz Psikiyatri Derneği’nin araştırmasına göre, sol elini kullanan insanlar strese daha yatkın. Solaklar daha çok korkuyor ve sinirleniyor. Tüm bunlara ek olarak, şeker hastalığı, astım ve alerjik hastalıkların solaklarda görülme oranı daha yüksek.

Açık ara seksi, açık ara yakışıklı!

Size ünlü solaklar Scarlett Johansson, Jennifer Lawrence, Hugh Jackman, Angelina Jolie, Tom Cruise, Robert De Niro, Lady Gaga, Prens William'dan bahsedeyim, gerisini siz anlayın.

Ben solağın zeki, çevik ve aklaklısını severim

Solak insanların spor birçok alanında daha başarılı olduğu artık olimpik anlamda kabul edilen bir gerçek. Dünya futbolunda da en yetenekli ve pahalı yıldızların sol ayaklı olduğunu bilmeyen yok. Dünyada Pele, Maradona, Messi gibi...

21 yaşındaki ünlü eskrim şampiyonu Race Imboden, son Londra olimpiyatlarında 198 sağlak arasından sıyrılarak şampiyon olan bir sporcu.
Amerika'da beyzbol oyuncularının en değerlisi olan atıcıların yüzde 25'i solak. Tenisten boksa bireysel birçok sporda da solaklar yetenekleri ve ‘rakibe ters gelen’ stili ile öne çıkıyor.

Solaklar, sağlaklara oranla iş hayatında yüzde 10-15 arası daha çok kazanıyor. Dünya zenginler listesindeki solakların oranı genel nüfustaki solak oranından daha fazla. Bill Gates'ten Steve Jobs örnekleri hepimiz için yeterliyse, dağılabiliriz.

Amerikan Psikoloji Günlüğü dergisinin araştırması, solakların sanatçı olmaya çok daha yatkın olduğunu söylüyor. Ayrıca düşünce kabiliyetleri de daha pratik çözümler bulmaya yatkın. Dünyaca ünlü ressam Leonardo Da Vinci, Michelangelo, Picasso ve Rafael de solaktı.

Solaklar politikada daha başarılı. Obama, Bill Clinton, George Bush, Fidel castro, Gerald Ford solaktı. Eski ABD başkanlarından Ronald Regan da solak doğduğu ama sağ elini kullanmaya zorlandığı söylentiler arasında.

*Solaklar Günü ne zaman ortaya çıktı?

ABD'de 24 yıl önce solaklar arasındaKİ dayanışmayı artırmak için “Left Handers Day” adı ile ilk kez kutlanmaya başlandı. Her yılın 13 Ağustos'unda bu gelenek devam ediyor.

Tek kişilik sınav salonlarında sadece sağlaklara özel sandalyelerde imtihanına imtihan katan solaklar, acınız acımızdır!
bunu yaşadım. üniversitede solaklar için olanı aramak ölümdü.

ekşiden bazı paylaşımlar yapacağım.

bugündür.
günümdür. bugün tüm gitarlar, çeşmeler, vidalar ve bilumum alet-edevat bize göre dizayn edilsin. bizi sevin lan.

yukarıdaki eldaşıma katılıyorum; bizi de sevin lan

yaşasın solakların onlara göre dizayn edilmemiş eşyaları kullanma gerilimleri ve rahatsızlığı.

ekşiden devam,
yobaz dedesinin * sırf sol eliyle yemek yediği için eline kaşıkla vurulan, sofradan aç kaldırılıp cezalandırılan, içine cin kaçmış denilerek hocalara götürülen bendenizin kutladığı gün.
ne kadar nefret edilesi, küfür edilesi akrabalarım var benim be

Bu benim basima gelmisti.5 ya da 6 yasindayim.O zaman da sopsolagim.yan komsumuz bana stv sirlar kapisi tadinda hikayeler anlatmisti solaklarla ilgili.Iste parmaklarini fareler yemis,kolun sakat kalmis,kolun kopar gibi.3 gun yemek yemek istemedim.Sagla yemege calistim.En son aglaya aglaya anneme anlatmisim..Tabi annem silindir gibi gecmisti yasli teyzenin ustunden :)

ekşiden

bir özellik düşünün ki bir karşıtlık ifadesi ile belirtiliyor ancak karşıtı olduğunuzu iddia ettikleri şeyin adı yok. o derece dışlanmış, o derece yok sayılmışsınız. ama ama biz... biz birbirimizi biliriz, tanırız, ilk görüşte anlar ve de severiz. yalnız değiliz!

her şeyin sağ elini kullananlara göre dizayn edildiği bu dünyada şanlı direnişimiz bir kez daha kutlu olsun, sağolun varolun efenim. bugün bizim günümüz, tadını çıkaralım. (ama akşam saat 8'deki yürüyüşe katılmayı da ihmal etmeyelim)

iyi yapmış annen. haketmiş o kadın.
. ağabeyimde solak bende. bizdede hiç zorlama olmadı. öyle devam ettik. neyseki şanslıydım bu konuda

Aaah ah küçükken ne çektim hakkaten.Anneanneler,teyzeler,dedeler...Zorla sağ elle yazı yazdırmaya çalışanlar,"sol elinle yeme be uğursuz" diye fırça atanlar...

tüm solaklara sağdan ağızlıklı cezve hediye edilerek kutlanmasını talep ettiğim gündür. kutlu olsun

en büyük sorunum. kardeş kahve cezvesinin neden ağzı sağlaklara göre.. kahveyi fincana koyarken hep döküyorum bu yüzden:)

devam,
solakların çoğunun ben de dahil ocak düğmesi, kapı kolu, cezve ve saat istediği geleneksel gündür. bir yaptırın, buldurun artık, yetti kahveleri döküp saçmak, ocağın düğmesini ters yöne çevirmek... kumandanın üzerindeki tuş diziliminiz bile sağlaklara göre... saat de lazım bir de tabii.

bana birilerinin solak makası almasını dilediğim gün. bir solak olarak kullanmakta zorlandığım bir sürü şeyden en fecisidir makas.

sol elimi havaya kaldırıp soldaşlarıma selam gönderdiğim gün. yaşasın inadına sol elle yemek yemek.

bugündür. kahrolsun makaslar, meyve bıçakları, en çok da kolçaklı sandalyeler! yaşasın tam bağımsız solaklık!
dünya solaklar günü!

her yıl 13 ağustos dünya solaklar günü olarak kutlanırken bizim ülkemizde ne yapılıyor diye düşündünüz mü?
o kalemleri yamuk yumuk tutan, el işi gerektiren işlerde hep tökezleyen bu insanları en azından bir gün de olsa düşünmemiz gerekmez mi?
yanına oturmaktan kaçtığınız, küçükken "o bir şeytan" dediğiniz bu insanlara biraz ilgi gerekmez mi?
dünyanın en zeki insanlarının solak olduğu ve solaklık ile zekanın arasında bağ olduğu bir gerçekken o sınıfınızın zeki çalışkan gıcık ve aşırı yaratıcı çocuğuna bir özür borçlu değil misiniz?
hadi bu gün her şeyi bırakalım, elimize solaklar için yapılmış bir gündelik eşya alıp solak arkadaşlarımıza gidelim.
onları ne çok sevdiğimizi, ve dünyaya kattıkları için teşekkür edelim,
benim için de selam söyleyin olur mu?
not: uğursuzluk ile eş tutulan bir sayının 13'ün şeytanın çocukları denilen solaklar gününe denk getirilmesi sizce tesadüf mü? uyanın solaklar, neler dönüyor sizin üzerinizde.
ah benim zavallı solaklarım bir bilseniz.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…