12 gün beklemek ya da beklememek İşte bütün mesele bu

papatyadanhayalleer

Sanal İnsan
Kayıtlı Üye
8 Mart 2015
78
231
32
Bu yazımda özellikle tüp bebek sürecinin en zorlu aşamalarından biri olan, transfer sonrası 12 günlük bekleme sürecinden bahsetmek istiyorum.

Bu meşhur 12 günü daha rahat geçirebilmek için neler yapacağımıza geçmeden önce biraz bu süreç ile ilgili bilgi verelim.
Eğer doğal yolla hamile kalsaydınız, ve beklenen planlanan bir hamilelik ise, durumunuzu en erken, yaklaşık döllenmeden 15 gün sonra öğrenebilirsiniz. Peki bu iki hafta içerisinde ne yapıyor olurdunuz? Pek çok kadın hamile olduğunun farkında olmadan günlerini her zamanki gibi geçirmektedir.

Eğer özel bir sağlık durumunuz yoksa, birden fazla yaşanmış düşük hikayeniz yoksa, doktorunuz her şeyin sağlıklı olduğunu söylüyorsa ister doğal yolla, ister tedavi yöntemini ile hamile kalın, aslında bu 12-15 günü her zamanki gibi geçirmememiz için hiçbir neden yok…

Elbette hamileliliğin özellikle ileri dönemlerinde, yüksekten atlamak, uzanmak, ağır kaldırmak gibi hareketler yapmıyoruz, ancak doğal yolla hamile kalındığında, bunu bilmeden günlük hayatına belki bu aktiviteleri bile yaparak devam edenler vardır.

Meydana gelen düşükler ise, zaten doğal bir seleksiyon, yani sağlıklı embriyolar olmadıkları için yola devam edemeyenler…

Aslında embriyonun tutunup tutunmadı, ilk günlerde hatta ilk saatlerde belli olurken bizim bunu idrar ve kan testinde öğrenebilmemiz için makul bir süre geçmesi gerekiyor. Yani 12 günü geçirirken aslında sonuç belli ama biz bilemiyoruz.

Bu durumda transfer sonrasındaki birkaç günü, ve 12 günümüzü nasıl geçirelim?

Öncelikle elbette doktorumuzun sözünü dinliyoruz. Çünkü kişiye özel sağlık durumlarını en iyi onlar biliyor. Bir kez daha altını çizmek isterim, burada bahsettiğimiz öneriler, doktorumuzun söylediklerine ek olarak destekleyici önerilerdir.

Tüp bebek Transfer sonrasında kaç gün yatmalıyım? 12 gün kımıldamadan yatsam tüp bebek şansım artar mı? gibi sorularla sıklıkla karşılaşıyoruz.

Aslında sorunun cevabı yukarıdaki paragraflarda var. Ancak hassas bir süreç olduğu için ve biz anne adaylarının rahatlamaya ihtiyacı olduğu için, genellikle transfer sonrası birkaç gün dinlenme tavsiye edilir. Kanepede uzun oturma, ev işlerinden uzak birkaç gün. Öncelikle size tavsiyem hazır böyle bir lüksü bulmuşken iyi değerlendirmeniz. Ne de olsa biraz şımarmak hakkınız. Eğer çalışıyorsanız 1-2 gün rapor alabilirsiniz, böylece kendinize zaman ayırabilirsiniz. Bu biraz işinizin yoğunluğuna da bağlı. Eğer çalışmıyorsanız, günlük rutininizin dışana çıkıp, açık havada gezmek, uzun zamandır yapamadığınız ziyaretleri yapmak dikkatinizi başka yönlere verecektir.

12 gün kımıldamadan yatmak, eğer doktorunuz özellikle önermediyse kesinlikle yapılmaması gereken bir şey.

Tüp bebek Transfer sonrası 12 gün nasıl geçer?

Sayılı gün çabuk geçer derler ama bu 12 gün kolay geçmiyor maalesef. Peki hızlı ve de rahat geçirmek için neler yapmalıyız? Düşünmemek, akıldan çıkartmak zor. Bu nedenle lütfen ‘’bunu düşünmeyeceğim’’ demeyin kendinize, sürekli bu konunun aklınızda olması çok normal. Bu aşamadaki herkes sizinle aynı durumda.

Ne yaparken mutlu olursunuz, kendinizi rahat ve huzurlu hissedersiniz? Bunu düşünün. Örneğin ben yalnız başıma sinemaya gitmeyi çok severim, açık havada bir cafede yakın bir arkadaşımla sohbeti, manzaralı bir yerde kahvaltı etmeyi, sergi ve müze ziyaretlerini severim. Bunları yaparken başka şey düşünmem. Canımın çektiği bir yemeği pişirmeyi, geceleri uyumadan önce yatakda kitap okumayı.

Ne yaparken başka şey düşünmezsiniz. Biraz bunlara kafa yorun. En sevdiklerinizi bu 12 gün içinde yapmayı planlayın. Planlayarak rahat etmiyorsanız yine düşünün ama bu defa spontan olarak içinizden geldiği zaman yapın.

Transferimin yapıldığını kimlerle paylaşmalıyım?

Eğer eşiniz ile birlikte farklı bir karar almadıysanız istediğiniz herkesle paylaşın. Ama şunu da unutmayın, 12 gün sonra test sonucunu öğrenmek isteyenler sizi tek tek arayacak. Bu konuyu kaç kişi ile konuşmak istediğinize karar verip ona göre paylaşmanızı öneririm.

Tüp bebek transfer sonrası 12 gün dayanamam

Aksini düşüneni pek görmedim. Çoğumuz ben de dahil 9. günde 3 gün daha dayanamayıp eczaneden gebelik testi alıp uyguluyor. Eğer ikinci çizgi çok net ise, hamile olduğuna karar verip kan testini yaptırmayanlar bile gördüm. Ancak tıp kesinlikten hoşlanır. Her ne kadar bu işin matematiği olmasa da doktorlar idrarda gebelik testine değil, kanda gebelik hormonu miktarına bakarlar. En kesin sonucu vermesinin yanı sıra hamileliğin devam durumunu da tekrarlanan testler ile ölçerler. İster eczaneden aldığınız testi uygulayın ister uygulamayın, ama 12. günde kan testinizi mutlaka yaptırın.

Ama bu süreçte bile beklemek dışında yapacak bir şey yok. Bu bekleme süreçlerinizi kendinize zehir etmek de elinizde, keyifli geçirmek de elinizde.

Ayrıca hem bu bekleme döneminde hem de tedavi sürecinin tamamında stres seviyesini azaltmaya yardımcı pek çok yöntem var. Nefes egzersizleri, yoga, açık havada yürüyüş, meditasyon gibi

Bazı aktiviteler için imkanlarımız uygun olmasa da; internetten genel olarak nefes alma tekniklerini öğrenip uygulayabiliriz, açık havada yürüyüş yapabiliriz. İmkanlarımız dahilinde birkaç ders alıp evde yoga yapabiliriz.

Son olarak belki de en önemlisi düşünce şeklimizi değiştirmek. Elbette bu yola çocuk sahibi olmak için çıktık. Tahminler olsa da sonucunu kimse bilmiyor. Dolayısı ile stresten arınmak ve pozitif düşünce sonuçları etkiliyor. Akupunktur Uzmanı Prof. Dr .Kadir Özkuş bir seminerinde, ‘’bu yola girdiğinizde aklınızdan çocuk sahibi olmayı çıkarın’’ demişti. Çok da doğru söyledi. Bu fikre takılıp kalmak yerine hayatımızı ondan keyif alarak yaşamaya devam etmek tedavide başarı şansını gerçekten arttırıyor.

Sevgilerimle,

Meltem Büyükerdoğmuş

Psikolog/Profesyonel Koç
 

Tüp bebek öncesi rahimi kuvvetlendirici masaj

Size
yurt dışında çok iyi bilinen ve uygulanan ama Türkiye de bilinmeyen bir yan tedavi türünden bahsedeceğim. Yurt dışında “Rahim Masajı” yada “Doğurganlık için Rahim masajı” olarak geçiyor. Burada amaç üreme sistemine kan akışını artırmak daha verimli hale getirebilmek için en iyi tedavilerden biri olarak görülen rahim ve yumurtalıklara masaj yapmadır. Masaj yumurtalıklara taze, oksijenli kan getirir ve eski durgun kanı yer değiştirmesine yardımcı olur. Genelde tüp bebek doktorları tüp bebek tedavisi sırasında embriyonun rahime daha iyi tutunabilmesi ve rahime daha yoğun kan akışını sağlayabilmek için bir dönem önce erkeklerin performans sağlama amacıyla sıklıkla kullandığı bir hapı hanımlar için kullanıyorlardı.Şimdi sanırım başka ilaçlar kullanıyorlar. Masajı haftada en az 4 defa yapmalısınız. Adet döneminiz bittikten sonra başlayıp yumurtlama döneminiz son erene kadar masaja devam etmelisiniz.
Daha iyi anlayabilmeniz ve kendi kendinize uygulayabilmeniz için de videosunu da aşağıda veriyorum .Doğurganlık Artırıcı masajı kendiniz de yapabilirsiniz. Yapamadığınızı düşünüyorsanız eli yatkın yakın bir arkadaşınızdan yardım isteyebilirsiniz. Bildiğiniz sağlık masajı yapanlardan bölgede kan akışı artışını sağlamak için diye belirtirseniz belki destek alabilirsiniz. Konusunda uzmanlaşmış bir terapist Türkiye de var mıdır bilmiyorum ama inanın zannetmiyorum. .Kimse bilmiyor da siz nereden biliyorsunuz bunları yazıyorsunuz diye sorabilirsiniz. Kadınların kolay hamile kalabilmesi ,embriyonun ve spermin hamilelik için daha kaliteli olabilmesi için her türlü yurt dışı araştırmayı, çalışma taranıyor ,takip ediliyor ve Türkiye de uygulanabilecekleri yayınlamaya çalışıyoruz. Mantıklı absürt her şey okunuyor ve ayıklanıyor ,özgün makalesi oluşturulup yayınlanıyor.



Kolay gelsin..
 
X