1 yaşındaki oğlum aşırı sinirli :(

essyn

Üye
Kayıtlı Üye
6 Eylül 2013
61
2
6
34
Tekirdağ
Öncelikle herkese merhabalar,bayramınız kutlu olsun.1 yaşına daha yeni giren bir oğlum var ve benim onun aşırı siniri ile acaip başım dertte,inşallah ilk iş gününde bir pedagogla görüşme ayarlamaya çalışacağım.Her şeye çok çabuk sinirleniyor ve hem kendine hemde karşısındakine zarar veriyor.Henüz yürümeye başlamadı ama ellerinden tutunca basıp yürümeye çalışıyor ellerini bıraktığımızda 8-10 adım atıyor sonra dengesini kaybediyor.Bazen ellerimizi tutup yürütmemizi istiyor sonra kendi kendine oturuyor ellerini bırakıyoruz haliyle oturduğu için ellerini bıraktığımızda sinirlenip oturduğu yerden kendini sertçe arkaya atıyor yakalamasak kafasını patlatacak.Yine bu tip durumlar sebebiyle ellerini sert bir şekilde ısırıyor yüzünü tırmalıyor eğer karşısında biri varsa onu ısırıp onu tırmalamaya çalışıyor.Hiç bir oyuncağıyla oynamıyor çok çabuk sıkılıyor herşeyden.Hatta dün arabasıyla oynarken araba ters dönüyor diye sinirlendi biz düzelttik bir kaç defa sonuncuda düzeltmedim ne yapacağını merak ettiğim için.Yüz üstü uzanmış pozisyonda kafasını yere öyle bir vurduki hem alnı hemde burnu vurdu,alnına birşey olmadı ama burnunda hafif kızarıklıklar ve morluklar oldu.Birde aşırı huzursuz uyuyor gece boyunca çok sık dönüyor ve kendi kendini uyandırıyor.Çok uykusu olmasına rağmen uyutmaya çalışsakta inanılmaz direniyor uyumak istemiyor,inadına bağırıyor suratı kızarana,boğazını paralayana kadar ağlıyor.Herkesin saçına saldırıyor çekiyor.Bu akşam gözlerini çıkaracak ovmaktan aşırı uykusu var ama öyle inatki çıldırdı yine kendini oradan oraya atıyor.Ne yapçam nasıl davranıcam bende şaşırdım artık.Pedagoga gidicem zaten ama yinede benimle aynı durumları yaşayan birileri varmı ve çözüm buldularmı acaba diye merak ediyorum.Bu arada rahatlatıcı etkisi olan bütün çayları denedim neredeyse hamileliğimde çok rahat ve sorunsuzdu stressiz bir hamilelik sonrasında böyle sinirli bir çocuk nedir yani anlamadım.Doktorada götürdüm hiç bir sorun yok.Bazen bir yerlere tutunarak ayağa kalkıyor kendini dik bir şekilde dizlerini kırmadan arkaya öne birden bırakıyor huyunu bilmesek bir taraflarını kırması ihtimali %100.Bir kaç defa hafif şiddetli düşüşlerinde bilerek tutmadımki bir daha yapmasın diye ama hiç bir değişiklik yok artık daha dikkatli ama yinede acı çekeceğini bile bile aynı şeyleri yapıyor.Bütün oyuncaklarını fırlatıyor 5 dakika oynayıp sıkılıyor ve atıyor.İnşallah beni rahatlatacak yorumlarda bulunanlar olur :) Şimdiden yorumlarınız ve ilginiz için teşekkür ederim...

Sanırım benimle aynı veya benzer sorunlar yaşayan hiç kimse yok.Desenize benim oğlum türünün ilk ve son örneği diye :)

merhabalar benim oğlumda yaklaşık bir buçuk yaşındayken buna benzer bir durum yaşadık istediği olmayınca kafasını sürekli bir yerlere vurmaya başladı arka arkaya seri hareketlerle hemde bende epeyce araştırma yaptım bu konuda o kadar üzülüyordumki ne yapacağımı şaşırmış duruma gelmiştim ve suan ismini hatırlayamadığım bir pedegogun yazısında böyle durumlarda çocuğun üzerine çok fazla düşülmemesi gerektiği hatta bu hareketleri yaptığı sırada yüzüne dahi bakılmaması gerektiğini söylüyordu.hatta hemen o odadan hiç bişey yokmuş gibi davranarak çıkılması gerektiğini söylüyordu ve bebeklerde belirli dönemlerde ilgi çekmek yada kendini rahatlatmak adın bu tip davranışlar olabiliyomuş mesela anne sütünü bırakan çocuklar tıpkı sigara bağımlılığından kurtulmak isteyen bir insan nasıl bişeylerle meşgul ediyorsa kendini bebeklerinde bu tip kendini rahatlatma gibi davranışları olurmuş.gerçekten de tamda o dönemde oğlum hastalandığı için emmeyi bırakmıştı ben bu olayı ona yordum ve gerçekten o bunu yaptığında hiç ilgilenmedim ve uzaklaştım oda kendilinden bıraktı kafasını vurmayı bi süre sonra.nasıl dayandın dersen zor oldu ama onun iyiliği için yaptım bunu.bilmem yardımcı olabildimmi ama benim yaşadıklarım böyleydi allah yardımcın olsun arkadaşım...

Öncelikle zaman ayırıp okuduğunuz ve yorum yaptığınız için çok teşekkür ederim.Çocukların ilgi çekmek için bu tür şeyler yaptığını ve çocuk bunu yaparken kimsenin ilgilenmemesi,görmezden gelmesi gerektiğini duymuştum.Bende uyguladım ama işe yaramadı çocuk bunları yaparken görmezden gelip başka tarafa yöneldiğimde daha çok hırs yapıp bağırıyor ağlıyor ve dahada şiddetli vuruyor kafasını seri bi şekilde.Birde 5 aylıkken kendi isteğiyle vazgeçti emmekten ne kadar çabaladıysamda emmek istemedi,yani bunları yapmasını gerektirebilecek o tarz bir durumda söz konusu değil.Zor bir durum gerçekten hem çocuğunun canı yanıyor diye üzülüyorsun birde bu sebeplerden dolayı ve ayriyetten uyku sorunuda var psikolojim bozuldu 1 yıldır uykusuzluk birde üstüne bu sorun gelince ne yapacağımı bilemez oldum.İnşallah en kısa zamanda düzelir.İlginiz için tekrar teşekkür ederim.

Ben yaşamadım bilmiyorum ama bençede ilgi çekmek için yapıyor. İlgilenmeyince daha çok vurması bunu gösteriyor.

Ben yaşamadım bilmiyorum ama bençede ilgi çekmek için yapıyor. İlgilenmeyince daha çok vurması bunu gösteriyor.

Umarım sadece ilgi içindir çünkü uzun zamandır oğlumun psikolojik sorunları olduğunu düşünmeye başlamıştım.Ki bir tek ben değil çevremde benim gibi çocukları olan veya yılların tecrübesi 2 çocuk büyütmüş olan anne babam ve diğer yaşça büyük insanların hepsi biz böyle bi çocuk görmedik diyorlar.Kime sorsam yada kim görse bu nasıl bir şey böyle yaa siz nasıl başa çıkıyorsunuz bununla falan diyorlar.Şimdi o kadarmı kötü diyeceksiniz belkide ama gerçektende inanılmaz bişey gece doğru düzgün uyumamasına rağmen gündüz düz duvara tırmanır.Bazı çocuklar hasta olduklarında sakinleşir yerinden kımıldamaz mesela bizimki hasta şu an ama performansından hiç bir şey kaybetmiyor yine aynı inat,sinir,huysuzluk,uykusuzluk vs...Ayrıca ilginiz ve yorumunuz için teşekkür ederim.

Rabbim kolaylik versin canim
Benimde bugun bir yasinda olan bir oglum var ufacik cani yansin kahroluyorum.eminim.sizin ixin cok.Zordur
Bir pedogogdan yardim almaniz gercwkten dogri bir davranis
Ayni anlattiginiz gibi bir kuzenim.var su an 8 yasinda ve durum.gitgide kotulesti belki erkwn yardim.alsaydilar sorunlari bitmis olurdu
Ayni bebekligin 8 yasini dusunun su an o durumda

Teşekkür ederim yorumunuz için.Gerçektende zor bir durum hayatımda ilk defa bu kadar çaresiz kaldım desem yeri var.Yeğeninizin durumuna çok üzüldüm belkide daha küçük yaşlarda tedbir alınsaydı şu an böyle olmazdı.İnşallah bizim duruma erkenden çare buluruz.Bayram ve hafta sonu olduğu için pedagoga görüremedim inşallah Pazartesi günü bu soruna ufakta olsa çözüm buluruz.Allah kendini çaresiz hisseden herkesin yardımcısı olsun...

Yanlıs anlamayın Sakın ama yanı nasıldavranıyorsunuz neler yapıyorsunuz. inşallah bi hastalıgı filan yoktur ama normal bi bebek o kadar olmaz. Bakıcı filan mı bakıyor?

30 Ekim 2013 saat 16:15'e pedagogtan randevu aldım,o kadar doluki randevular bana bile iptal olan bi randevuyu verdiler.Demekki çocuğuyla sorun yaşayan tek aile biz değilmişiz...Sonucu tekrar paylaşacağım...

Yazdiklarini okudum benim oglumda aynisi dogdugundan beri oyle hep aglar dinirli kucaktan inmeyen hircin asiri hareketli vs bi cocuk sac cekme dovme vs huylari da var. 2.5 yasinda konusuyo cok guzel asiri canayskin sosyal ama evde onunla oynamayinca yine cok sinirli oynarken bile sinirleniyo dovuyo beni mahvediyo anlatmakla bitmez yaptiklari. Bi okdar da sevimli sma beni cok adiri yoruyo bizde annemle beraber bakiyoruz tek olsam akil hadtanesinde olurdum belkide. Pedagog dusunuyorum kendimede psikolog. Bsnada bilgi verirmisin sonucu kime gittin memnun kaldin mi

Eveeeet dün pedagoga gittim,aslında ilk seansta çocukla gitmemek gerekiyormuş daha rahat konuşmak için ama bana bunun bilgisi verilmediği için ben çocuğumla gittim.Yinede rahat bi şekilde konuşabildik.Ben özel çalışan bir pedagoga gittim,sanırım her devlet hastanesinde bulunmuyor bulunsada çok ileri tarihe gün veriliyor.Gerçi bulunduğum yerde tek pedagog olduğu için banada 1 hafta sonraya randevu verilmişti.Neyse konuya geleyim,konumda bahsettiğim herşeyi pedagoga anlattım dinledi ve notlar aldı.Eşimin adından işine benim adımdam işime,bulunduğumuz ortamı kaç kişi baktığımızı her şeyi sordu.Prof.Dr.Haluk Yavuzer adında bir doktorun 2 kitabını önerdi bunları alıp okumamı bana baya bi yardımcı olacaklarını söyledi.Kitapların ismi 0-6 yaş ve Çocuk eğitimi el kitabı.Çocuğa Evet ve Hayır kelimelerini öğretin evet'i daha çok hayır'ı daha az kullanmaya özen gösterin dedi.Çocukla birlikte kimle o evde yaşıyor veya kimler bakıyorsa öncelikle kararlı olmalısınız dedi.Yani anne hayır deyip baba evet dememeliymiş.Çocuk annesine yaptıramaığı şeyi babasına yaptırabileceğini bildiği için hırçınlaşır dedi.Çok yüksek ve çok alçak sesle konuşmayın normal bir sesle konuşun dedi.Çocuğa uzaktan seslenmek yerine yanına giderek ve her konuşmada göz teması kurarak konuşun dedi.Yani ne tür konuşma olursa olsun onu yanınıza çağırmak isteseniz bile anına gidip gözlerine bakarak konuşmamız gerekiyormuş çocukla.Başka odalardan çocuğa seslenmeyin sizi görebileceği yerlerden konuşun yada çağırın dedi.Çocukla yalvararak ve kızaak konuşmayın dedi,yani oğlum bak n'olur böyle yapma sen böyle yapınca anne çok üzülüyor gibi yalvarmayın yada yüksek sesle ve kızgın ifadeyle sen neden böyle yapıyorsun yapma demedimmi vs...gibi kızgıncada konuşulmayacakmış.Uzun uzun cümleler yerine 2-3 kelimeden oluşan kısa cümleler kurulacak.Uzun cümleleri dinlemekten çocuklar sıkılır ve konuşma uzadıkça sıkılırlarmış.Kısa kesin ve net konuşulacak yani.Çocuğun konuşma yeteneğinin gelişmesi için elinize her aldığınız nesneyi ona bozuk plak gibi tekrarlamamız gerekiyormuş.Mesela elimize bir elma aldık bak oğlum bu elme bu elma kırmızı elma vs...diye tekrar etmeliymişiz hem neseleri tanımasında hemde konuşma yeteneğinin daha erken gelişmesine yardımcı olurmuş bu yaptığımız.Çocuk sinirlenip kafasını vurmaya başladığında kafasını vurmaması için ilgisini başka yere çekin dedi bir oyuncak pencereden herhangi bir nesne göstermek veya herhangi birşey.Oyun hamurlarıyla oynamasına izin verin yemesi ihtimaline karşı kendiniz hamur yoğurup bir parça hamur verin oynasın dedi.Sadece inatla ağlıyorsa buna karşı kör sağır dilsiz olun ilgilenmeyin ilgilendikçe bunu alışkanlık haline getirir dedi.İlgilenmeyeceğiz fakat bizi göremeyeceği bir yerede gitmeyeceğiz.Uzun bir süre inatla ağladıysa gözlerine bakıp oğlum veya kızım ağlaman bitince yanıma gel su ile oynayalım veya sebzeleri yıkayalım gibi sözler söylemeliymişiz.Su ile oynamak çocukları hem rahatlatır hemde yorarmış.Her gün mutlaka duş aldırın yatmadan önce başını yıkamasanızda vücuduna su tutun ortam sıcaklığını sağlayıp 10-15dk.su ile oynamasına izin verin dedi.Şu an bebeklerin ve çocukların sakinleşmesinde su en çok işe yarayan antidepresanmış.İlgisiz bırakmayın kendisiyle küçük aktiviteler yapın tv'yi aşırı izlermeyin tv yerine oyunlar oynayın dedi.Gündüz ve gece her zaman aynı saatlerde uyutun ve yatağında yatırın zamanla alışır ve orada uyurmuş.Her şey için alan belirleyip o alanı benimsemesini sağlaacakmışız.Mesela bir halının üzerinde oynatın orasını oyun alanı olarak benimsesin halının dışına çıktığında oğlum burada oyna orası olmaz deyip halıya çekin dedi.Mutfakta mama sandalyesinde yedirin dedi eline plastik çatal kaşık verip bunların ne işe yaradığını anlamasını sağlayın zamanla bunları yemekle ağzı arasına götürmesini anlayacak ve yapacaktır dedi.Yani halı üzerinde oynanacak mutfakta yemek yenecek banyoda yıkanılacak yatakta uyuyacak bunları öğrenmesi gerek dedi.İlk 10-15gün sıkıntı çekebilirsiniz fakat pes etmeyin sonrasında kazanan siz olacaksınız dedi.Çocuklar başta çok ilgi gördükleri için buna alışıyor ve devamındada hakimiyetin ellerinde kalması için böyle davranıyorlarmış,hakimiyeti ona verirseniz bir daha elde edemezsiniz hakimiyetin sizde olduğunu ve olacağını çocuğa kabul ettirmeniz gerek dedi.Ayrıca bu söylenenlerin hepsi her gün yapılacak özellikle uyku saatleri evet hayırlar kesinlikle aksatılmayacak yok misafir geldi aman bugünde olmayıversin demeyeceksiniz çocuk bir boşluk buluğunda tekrar başa dönersiniz yoksa dedi.Çocuğun gün içinde yapmış olduğu olumuzlukları akşam babası geldiğinde çocuğun yanında bugün kafasını vurdu bugün delicesine ağladı gibi şeyleri şikayet etmeyin başbaşa kaldığınızda babasına veya başkasına anlatın dedi.Çocuk kendi hakkında konuşulduğunu anlar ve bunu marifet sanıp her gün ilgi çekmek ve kendisi hakkında konuşulmasını sağlamak için bunları tekrarlar dedi.Genel anlamda bunlar şimdilik.Ben memnun kaldım pedagog işinden 45dk kadar ilgilendi ve konuştuk.Tavsiye ederim yani.Birde 36 ay öncesi kreşe vermeyin 36 ay sonrasındada evde tutmayın 2.çocuğuda 2,5-3 yaş aralığında yapın dedi.Benim oğlum 1 yaşında şu an yani oğlum 2,5-3 yaşına gelmeden kardeş yapmamak gerekirmiş.Aklınıza takılan olursa sorarsınız tekrardan cevaplarım.Şimdilik bu kadar inşallah işe yarar ve sabırla yaparız bunları :)

Merhaba yazdiklarinizin hepsini okudum bnmde oglum 14aylik ve ayni anlattiginiz gibi cok sinirli.sinirlendiginde kendini yere atiyo ve kendine vuruyo.bn ogretmenim ve gunduz annemle kaliyolar ,anneme daha uysal davraniyomus.sanirim ozledigi icin bna yapiyo .bnde baska bir pedegokun yazisinda okumustum oda buna cok yakin seyler yazmisti, uygulayacagim paylastiklarinizi insallah daha sakin bebisler olurlar:)

Canım belkide ilgi çekmek için yapıyordur oğlunla biraz daha fazla zaman geçirmeye çalış biraz daha ilgi göster yani

Umarım işe yaramaya başlamıştır yazdıklarım.Benim oğlum biraz daha sakinleşti en azından dayanılmaz hırçınlığı biraz duruldu.Şimdide yaramazlıklar başladı ama bunlar daha bir çekilir en azından isteye isteye kendine zarar vermiyor.Eskiye oranla baya bi değişti yani.Sizde durum nedir?

Canım belkide ilgi çekmek için yapıyordur oğlunla biraz daha fazla zaman geçirmeye çalış biraz daha ilgi göster yani

Emin olun fazlasıyla ilgilendiğim halde böyleydi neyseki biraz düzene girdi.Yorum ve tavsiyeleriniz için teşekkür ederim...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…