Çocuk Hastalıkları 1- 2 yaş bebeklerde iştahsızlık

Bebek Hastalıkları, diş çıkarma, bebeklerde kusma, bebeklerde ishal, bebeklerde uyku düzensizliği

isabel

Kuzey Ege
Yönetici
Super Moderator
Anneler Kulübü
6 Mart 2012
17.745
27.702
49
Photographe-bebe-paris-aline-deguy-14.jpg



1- 2 yaş çocuklarda beslenme sorunları ile çözüm yolları… iştahsızlık, bebeklerde iştahsızlık, çocuklarda iştahsızlık, bebeklerde iştah açmanın yolları , bebeklerde iştah açma , bebeklerin iştahını açmak için , bebeklerin iştahını ne açar , çocuklarda iştah açma…

Çocukların ilk 2 yaşta gösterdikleri hızlı gelişim ve değişime, anne-babaların uyum sağlaması bazen güç olmaktadır. Doğumdan sonra anne memesini doyana kadar emen, sonra bol bol uyuyan, ayda 500g ya da daha fazla kilo alan bir bebek 1-2 yaş arasında beslenmeyi reddeden, sürekli hareket eden ve ayda yaklaşık 50g alan bir çocuk durumuna gelir. Çocuğun doğal gelişiminin bir parçası olan bu durum, anne-babaların endişelenmesine yol açabilir. Sonuçta çocuğun beslenmesi başta anne olmak üzere bütün aile bireylerini ilgilendiren bir sorun olur, çocuk için de bazen bir oyun, bazen de bir işkenceye dönüşür . Bu yaşlarda görülen sorunlardan en önemlisi iştahsızlıktır..

İştahsızlık

İştahsızlık, annelerin en sık şikayet ettikleri beslenme problemlerinin ilk sırasını alır.

İştahsızlık sorunu olan bir çocukta kilo almada da sorun varsa,çocuk doktorunuz iştahsızlık yapan hastalıklar grubunu araştırır. Çocuğun kilo alamaması veya kilo kaybetmesi iştahsızlığın altındaki hastalıkları araştırmayı zorunlu kılar.

Ancak bazen hiçbir organik hastalık olmadan da çocukta geçici kilo problemleri olabilir. Buna doktorunuz muayene ettikten sonra karar verir.

Eğer çocuğunuzun kilosu yeterli ise ve iştahsızlık var ise, bu durum organik hastalıktan ziyade psikososyal gelişme ile ilgilidir. Bu durumda doktorunuz sizden,çocuğunuzun 3 günlük beslenme listesi ile uyuma ve yemek yeme saatlerini belirten günlük programı konusunda bilgi ister. Beslenme sorunu olan çocuklarda genellikle uyku sorunu da birlikte görülür. İştahsız çocuklar genelde geç yatıp geç kalkan, belirli bir günlük düzeni olmayan çocuklardır.

Beslenme ve uyku sorunu çocukların %20-30′unda görülür. Uykunun düzene girmesi ile genellikle beslenme sorunu da çözülür. Doktorunuz çocuğun 3 günlük beslenme listesini, protein ve kalori içeriği açısından değerlendirir.

Çocuğunuza öğün aralarında şeker, çikolata gibi şeyleri yedirmeyiniz, koka kola, hazır meyve suları gibi şekerli içecekleri de içirmeyiniz.

İştahsız çocukların yemek yemeleri için oyunlar uydurabilirsiniz. Ancak bu oyunlar uzun süreli ve aşırı olmamalıdır.

Bazen çocuğunuz miktar olarak az yiyordur ama öğünlerdeki besinlerin enerji içeriği çok yüksektir. Bunu size doktorunuz açıklayabilir.

Çocuğa doğru beslenme davranışı kazandırma açısından doktorunuz sizi bilgilendirir.

Aile bireyleri arasında uyumun sağlanması için bazen psikolojik destek gerekir.

Besini soluk borusuna kaçırma

İlk 3 yaşta çocuklarda çiğneme ve yutma fonksiyonlarının gelişimi tamamlanmamıştır. Bu nedenle besinler yumuşak bir şekilde verilmelidir. Fındık, fıstık, kabak ve ayçiçeği gibi sert ve taneli besinler kolayca soluk borusuna kaçarak boğulmaya yol açabileceği için 3 yaşından önce verilmemelidir.

 
Mrb 11 aylık oğlum var yarık damak ameliyatı oldu ve sunnet ettırdık ama ameliyat sonrası bıberonla mamayı ve suyu yemıyor bastan kaşıkla vermeye basladıl 3 hafta sonra kasıkla basladık beslemeye bebelac gold yıyordu yemeyınce aptamıle döndük mamayı gorunce delırıyo resmen aglayarak zorla yedırıyorum ek gıdaları yıyor suyu kasıkla ıcıyor ne yapmalıyım yardım edım
 
X