• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bebek Beslenmesi 0-2 yaş arası çocuklara inek sütü içirmeyin.

Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.
bende şunu anlayamıyorum doktorlar bu işin eğitimini almış bir çoğu inek sütü içirmeyin diyorsa vardır bir nedeni. (bir çoğumuz için ticari neden var diyor )

inanıp inanmamak ya da uygulayıp uygulamamak tabiki bizim elimizde ama herhangi bir tıp eğitimi olmadan da bu konuda şu doğrudur, bu saçmadır de demek bana doğru gelmiyor açıkçası.

bu arada ben anne sütü içmemişim ve inek sütü ile büyümüşüm. kansızım ve boyum da uzun değil.

çok yanlış bir bilgi..
inek sütü kansızlık yapmaz,kırmızı et tüketmemek kansızlık yapar arkadaşım..
evet bilgi verilir isteyen uyar isteyen uymaz.
ben kızıma her gün inek sütünü veriyorum,bir topta çorbalarına et atıyorum..kızımın kanı maşallah çok güzel çıktı.nazar değmesin diye yazamıyorum burada..
ee hani kansızlık yapıyordu inek sütü?????????ki ben hiç demir kullandırmadım bebeğime..
bence kimse bu saçma düşüncenin peşinden gitmesin..
arkadaşım inek sütü kansızlık yapar aç dilediğin her yerde bütün sağlık kitaplarında sayfalarında oku..!
babam dr. amcam dr. her ikiside hem fikir bu konuda..
kırmızı et balık yeşil yapraklı sebzeler yumurta sarısı pekmez kurubaklagiller gibi besinlerden eksik yeme demir eksikliğine katkıda bulunmak demektr..
yani demirin en çok bulunduğu besinler bunlardır..
inek sütü ise demirin bağırsaklardaki emilimini azaltır..yani engeller..
gizli kan kaybıda yaptığından dolayı kansızlık gibi sonuçlara zemin hazırlar..
maşallah kızına nazar değmesin 1 yaş kontrollerinde çıkıyo genelde kansızlık erken sizin için henüz

Dr.Kadir Tuğcu mama firmalarının uydurmasıdır dedi die ,dünya sağlık örgütünün onayladığı bi durumu ben yok sayamam ..
yok sayıp Kadir Tuğcuya güvenen bebeğine güvenle verebilir tabiki inek sütünü..
ayrıca ufak bi hatrlatma..
saruböceq arkadaşım: kırmızı et hergün 1 top koyulmaz çorbalara.. en fazla haftada 3 gün dier 2 gün tavuk yada balık şeklinde olur.. herşeyin fazlası zararlı ki kırmızı eti çok tüketmek biz yetişkinlere bile zararlı.. hangi sütle büyüyolarsa büyüsünler sağlıkla büyüsünler bebişler..

Dr.Kadir Tuğcu mama firmalarının uydurmasıdır dedi die ,dünya sağlık örgütünün onayladığı bi durumu ben yok sayamam ..
yok sayıp Kadir Tuğcuya güvenen bebeğine güvenle verebilir tabiki inek sütünü..
ayrıca ufak bi hatrlatma..
saruböceq arkadaşım: kırmızı et hergün 1 top koyulmaz çorbalara.. en fazla haftada 3 gün dier 2 gün tavuk yada balık şeklinde olur.. herşeyin fazlası zararlı ki kırmızı eti çok tüketmek biz yetişkinlere bile zararlı.. hangi sütle büyüyolarsa büyüsünler sağlıkla büyüsünler bebişler..

evet sağlıkla büyüsün bebekler!

her gün koydum derken sanırım ifade yanlışlığı sözkonusu..balık için 7-8.aydan önce beyaz et olarak balığı önermiyor bizim doktorumuzda o yüzden koyamıyorum..
tavuk etine başladım..
genel olarak konuşmak çok yanlış şu durumlarda..
ama ben anti inek sütcülüğünü anlamıyorum anlamayacağımda..
ayrıca verdiğiniz eksi repde inek sütü ile demir arasındaki bağı izah etmeye çalışmışsınız;ama siz edememişsiniz..
herneyse..
herkesin doğrusu kendi yavrusuna..çok da fazla bu konularda bilmeyip bildğini düşünen insanlarla ben konuşmuyorum..herkesin bilgisi kendine..

arkadaşım inek sütü kansızlık yapar aç dilediğin her yerde bütün sağlık kitaplarında sayfalarında oku..!
babam dr. amcam dr. her ikiside hem fikir bu konuda..
kırmızı et balık yeşil yapraklı sebzeler yumurta sarısı pekmez kurubaklagiller gibi besinlerden eksik yeme demir eksikliğine katkıda bulunmak demektr..
yani demirin en çok bulunduğu besinler bunlardır..
inek sütü ise demirin bağırsaklardaki emilimini azaltır..yani engeller..
gizli kan kaybıda yaptığından dolayı kansızlık gibi sonuçlara zemin hazırlar..
maşallah kızına nazar değmesin 1 yaş kontrollerinde çıkıyo genelde kansızlık erken sizin için henüz

demir emilimini azaltan besinler ile alındığı taktirde evet dediğiniz doğru demir eksikliği söz konusu olur..
biz büyükler için bile bu geçerli iken;söz konusu ufak bebekler olduğunda bu çarpı çarpı geçerli oluyor.
bütün sağlık kitapları sağlık sayfaları derken mesela hangileri arkadaşım?bana hangisini gösterebilirsin örnek al diyip..isim almak istesem..ahmetin mehmmetin yazdığı kitapları istemiyorum yalnız..t:ecrin_bebek:
ee 1 yaş kontrolünde çıkıyor ise bunu siz nereden biliyorsunuz peki??ee benim doktorumda sizinle hemen hemen aynı fikirde inek sütü kansızlık yapar bağırsak kanamasına neden olur vs vs vs..o zaman onun düşünceside bu olmalıydı değilmi?yani sen verme;1 yaşında tahlil yapalım kansızlık o zaman belli olur..feekat bizim doktorumuz hemen yaptı nedense??Allah Allah..
bakın arkadaşım..
her doktorun,her öğretmenin,her avukatın yada her temizlikçinin..farketmiyor meslek grunu..
yorumlama,tecrübe,ifade şekli farklıdır..
sizin akrabalarınız doktor diye size bu dayatma yapılmış.buna inanmışsınız.ben aile büyüklerimin bu fikirleriyle büyüdüm;doktr kadir tuğcununda yazılarını okuyunca ne kadar doğru kararlar aldığıma emin oldum..
bunu burada değiştirmek çabaları neden yani..yada inek sütü savunan birini düşman kabul etmek?niye?niye?niye?

ayrıca diğer arkadaşıma ithafen..ben inek sütü içmişim..
annem babam kısa boylular,aile büyüklerimiz hep uzun..hayatımın hiç bir evresinde hamileliklerim dahil,kürtajım dahil kan hapı almamama rağmen kansızlık yaşamadım..ama boyumda çok uzun değil 1.65..bunu inek sütüne bağlamak bence çok yanlış..ama bence..
gerisi sizlerin düşünceleri..

ben bu topicde düşmanca bir yazı göremedim !!
ben sadece inek sütü ile beslendiğimi ama pehlivan gibi olmadığımı belirtmek için yazdım başka bir amaçla değil. tabiki herkes bebeğinin sağlıklı olmasını ister , kötülüğünü isteyebilir mi ??
ama siz ben inek sütünü içirim diğerleri saçma derseniz o da olmaz. siz tercihinizi inek sütünden yaparsınız diğeri tavuk sütü içirir, başkası isterse kuş sütü içirir. sonuçta amaç bebeklerin sağlığı.

ineklerle şahsi bir problemim de yok şükür. o yüzden antiinekçi değilim sadece antiyararlara karşıyım.

bırakalım da doğrusunu bu işin uzmanları söylesin. sağlık konusunda bence sence olur mu??

Son düzenleme:
archimim söylenecek bişe bırakmamış zaten
merak etme cnm aptamil veya bebelac bnm babamın fabrikası deilkaydirigubbakcemile3
ayrıca dayatma falan yapılmadı bana çok şükür araştıracak zekam var
düşmanca davranan sensin benm bilgimi paylaşmak dışında tek kötü düşmanca sözümü çıkar bu konudan lütfen..??:olmaz:
sinirlenmeyelim lütfen fikir paylaşma forumu burası bende fikrimi yazıyorum sende sadece fikrini yazsan
bnm hakkımda önyargıya başvurmasan sevinirim.. (aile dayatması fln diye)
ayrıcana daha yeni inek sütü vermeye başladın 1 yaş tahlillerinde çıkar diye o yüzden söyledim
yoksa tabikide demir ilacına başlamadan tahlil istedi bizim dr.umuzda ona göre damlaya başlıyacağımızı söyledi..
dier dr. isminide lütfen beni yorma bebeklerde inek sütü fln yazsan hangi dr. onaylıyo kendi gözlerinle görürsün..
daha fazla çirkinleşip yazmayacağım sana
çünkü sana eksi puan verirken açıklamamı yapmıştım ben 'seninle aynı fikirde olmadığımı ve sebeplerini yazmıştım '
sende 'bana eksi verdiğin için bende sana veriyorum tarzında yazmışsın =))-tatlicadiarzu-
komik geldi sadece neyse demek kural buymuş kim bana atı verirse bende vercem eksi verenede bende vercem..
lütfen daha fazla uzamasın sizinle bu konu sizden daha fazla eksi yemek istemiyorum =)))
isteyen kuş sütüyle isteyen inek sütüyle besler kimseyi kınamadım küçük düşürücü konuşmadım haddim deil
haddimi biliyorum

archimim söylenecek bişe bırakmamış zaten
merak etme cnm aptamil veya bebelac bnm babamın fabrikası deilkaydirigubbakcemile3
ayrıca dayatma falan yapılmadı bana çok şükür araştıracak zekam var
düşmanca davranan sensin benm bilgimi paylaşmak dışında tek kötü düşmanca sözümü çıkar bu konudan lütfen..??:olmaz:
sinirlenmeyelim lütfen fikir paylaşma forumu burası bende fikrimi yazıyorum sende sadece fikrini yazsan
bnm hakkımda önyargıya başvurmasan sevinirim.. (aile dayatması fln diye)
ayrıcana daha yeni inek sütü vermeye başladın 1 yaş tahlillerinde çıkar diye o yüzden söyledim
yoksa tabikide demir ilacına başlamadan tahlil istedi bizim dr.umuzda ona göre damlaya başlıyacağımızı söyledi..
dier dr. isminide lütfen beni yorma bebeklerde inek sütü fln yazsan hangi dr. onaylıyo kendi gözlerinle görürsün..
çünkü sana eksi puan verirken açıklamamı yapmıştım ben 'seninle aynı fikirde olmadığımı ve sebeplerini yazmıştım '
sende 'bana eksi verdiğin için bende sana veriyorum tarzında yazmışsın =))-tatlicadiarzu-
komik geldi sadece neyse demek kural buymuş kim bana atı verirse bende vercem eksi verenede bende vercem..

lütfen daha fazla uzamasın sizinle bu konu sizden daha fazla eksi yemek istemiyorum =)))
isteyen kuş sütüyle isteyen inek sütüyle besler kimseyi kınamadım küçük düşürücü konuşmadım haddim deil
haddimi biliyorum

düşmanca davranan sensin benm
((((düşmanca kelimesi bu forum için talihsiz bir kelime olmuş..:ecrin_bebek:)))))

((((huyum kurusun..dayanamıyorum eksi repe ne yapayım..gamyoncuiremsu)))))))

((((eksi veya artı rep için bir 20 kişiye daha rep vermek gerek forum kuralları gereği..ben şahsen inanın sizi ilk defa görüyorum;başkada hatırlayacağımı düşünmüyorum..rahat olunuz o yüzden..:1closedeyes:))))

(((ifadelerinizin çirkin olduğunu kabul etmenizde büyük bir erdem..tebrik ediyorumvereliniortak))))

((saygılarımlabuyrunnnnnnnnn))))))

Son düzenleme:
dünyada süt tüketiminde sonlarda,demir eksikliğinde başlarda giden bir ülkeyiz.......tezat bu olsa gerek.....hay inek sütünün içinde boğulasıca araştımacılar

asla bu tantanalara inanmıyorum ...
yakında 18 yaş altı yasaklıcaklar......
hiçbiri zararı oldunu ispat edemiyo çünki yok..
kim 2 yaş altı veya 1 yaş altı süt içirmiş ve zararını o an ve büyüdükten sonra görmüş..
insanları doğlallıktan uzaklaşıtırarak hormonlu mamalara yönlendiriryorlar..

arkadaşlar gelişmiş ülkelerde 0-3 yaş arası bebeklere inek sütü vermiyolar..
benm kızım 18 aylık ben hala inek sütü vermedim içsin diye
aptamil ve bebelac junier kullanıyorum onların yerine..
keçi sütü de aptamiller gibi toz halinde satılıyo eczanelerde (bilmeyenler için)
büyük marketlerdede oluyo..
ben 2 yaşına kadar vermeyeceğim inek sütü
haa sütlaç mış bilmem neymiş çok gerekli besinler olmasada oldukça yediriyorum kızıma okadar abartmıyorum
sütlü tatlılar yediriyorum yani oldukça..

canım gelişmiş ülkelerde malesef süte bizden daha sıcak bakıyorlar
bizim gibi hemen mamalara salıdırmıyorlar..:delphin:

alıntııı....

PASTÖRİZE SÜT VE BEBEKLER
Araştırmalar, pastörize edilmiş veya uzun ömürlü sütlerin bebekler için zararlı olmadığını gösteriyor

BEBEKLERE 6. AYDAN SONRA SAĞLIKLI (PASTÖRİZE / UZUN ÖMÜRLÜ) SÜT VERİLEBİLİR

Yaşamın her döneminde sağlık için vazgeçilmez bir besin kaynağı olan süt, çocukların sağlıklı gelişiminde önemli rol oynuyor. İlk 6 ay bebeklerin sadece anne sütü ile beslenmesi gerekiyor. İki yıla kadar inek sütünün verilmemesine dair varolan yanlış inanış ise, bebeklerde başta protein ve kalsiyum olmak üzere çeşitli besin öğelerinde eksikliklere yol açıyor.

Hacettepe Üniversitesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Diyetetik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Perihan Arslan, gerektiğinde 6. aydan sonra bebeklere inek sütünün verilebileceğini söylüyor.
14 Haziran 2005, İstanbul;

Yeni doğan bebeklerin yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmesi için en ideal besin anne sütüdür. Bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmesi, sağlıklı bir gelişim için önem taşıyor. Herhangi bir nedenle anne sütü verilemediğinde / yeterli olmadığında ise 6. aydan sonra inek sütü (pastörize veya uzun ömürlü) bebeklere verilebilecek en zengin besin değerine sahip gıda maddeleri arasında yer alıyor. Protein, kalsiyum, fosfor gibi besin öğeleri ile B2, B6, B12 ve A vitaminlerinin çoğu sadece sütte bir arada bulunuyor.

İnek sütünün bebeklerde ve çocuklarda demir eksikliğine yol açtığı iddiaları, gelişim çağında olan çocukların yetersiz beslenmelerine neden olabiliyor. Oysa ki bu iddia; çocuğun günlük diyetinde sütten başka herhangi bir besin yer almadığında geçerlidir (yumurta, et, sebze-meyve vb.). Sütün demir eksikliği ve anemiyle ilişkisi hakkında gerçekleştirilen çok sayıda araştırmalardan çıkan sonuçlar; gelişme çağındaki çocukların süt gibi zengin bir gıda maddesinden mahrum bırakılmaması gerektiğini ortaya koyuyor.

"1 ya da 2 yaşına kadar inek sütü verilmemeli söyleminden vazgeçilmeli
"Hacettepe Üniversitesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Diyetetik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Perihan Arslan 6. aydan sonra bebeğe inek sütü verilmesi konusunda şunları söylüyor "
İnek sütünün doğrudan sindirim sistemi kanaması sonucu anemi yaptığı konusunda kesin bulgular yoktur. Bebeklerde, besinlerdeki demirin emiliminin azalmasında çeşitli faktörler etkili olabiliyor. Protein ve C vitaminin yetersiz, kalsiyumun fazla miktarda alınması, bebeğin doğumdan önce süte karşı taşıdığı hassasiyet, bu faktörler arasında yer alıyor. Doğru zamanda doğru ek besinlere başlanmış, anne sütü almayan / alamayan bebeklere dengeli beslenme sağlamada; inek sütü, bebeğin sağlıklı gelişimini tamamlar. Bu nedenle, gerektiğinde 6. aydan sonra bebeklere inek sütü verilebilir. Anne sütünün yokluğunda inek sütünün verilmemesi bebeklerde protein ve kalsiyum eksikliğine neden olabiliyor. Prof. Dr. Perihan Arslan; yapılan uluslararası araştırmalarda süt içerek alınan protein ve vitaminlerin çocuklarda boy uzaması ve gelişime olumlu etki yaptığının kanıtlandığını belirtti. Arslan, sütün çocuk gelişimine ve yetişkinlerin sağlıklı bir kemik yapısına sahip olmalarına olumlu etki ettiğinin altını çizdi.

Prof. Dr. Perihan ARSLAN'ın 'İnek Sütü Çocuklara Ne Zaman Verilmelidir' isimli makalesi Klinik Çocuk Forumu Dergisi'nin Kasım - Aralık 2004 'Pediatrik Beslenme Özel Sayısı'nda yayınlanmıştır.

bunlarda okuduğum bir kitaptan
prof. dr gülbin gökçay bebek beslenmesi

kitap soru cevap şeklinde ilerliyor

mamaların içeriği ile ilgili soruya dr.un cevabı
mamalar inek sütünden yapılıyor ve çeşitli işlemlerden geçiyor. dolayısıyla ne hücresi kalıyor ne antikoru. mama ile beslenme dünyada kontrolü olmadan yapılmış en büyük araştırmadır. oysa kontrolü olmayan araştırmalar bilimsel kabul edilemez.

mamalar hala geliştirilmeye çalışılıyor. en mükemmel mamaya ulaşılmış değil. ulaşılmasıda mümkün değil. abd. de 1970 li yıllarda yeni doğanlarda tarama programi başlatıldığında bebeklerin kanında bazı protein yapı taşlarının çok yüksek olduğu saptanmış. araştırma sonucunda bunun nedeninin formül sütten kaynaklandığı anlaşılmış. dolayısıyla bugün çok iyi olduğu öne sürülen bir mamanın yarın nelere yol açacağı bilinemez.

inek sütü ile ilgili soruya verdiği cevap

inek sütü 12. aydan sonra verilebilir. 6. aydan sonrada alerjisi olmayan bebek inek sütü alabilir. ancak anne sütü alan bir bebeğede inek sütü vermeye gerek yoktur. bazı endüstrileşmiş ülkelerde inek sütü alerji yapabilir endişesiyle 1 yaşından önce önerilmemektedir. ancak bu konuda yeterli bilimsel veri yoktur. ülkemizde yapılan çalışmalar sonucunda inek sütü alerjisi çok yaygın bir sorun değildir.

Oruca da başladık, şöyle bir inek sütü olsaydıda misler gibi içseydikcokacimcoook

Hey gidi babaannem kulakların çınlasın, ne güzel muhallebiler, ne güzel tereyağları ne güzel kaymaklar yapardın sen o inek sütüyle.:ecrin_bebek:

bunlarda okuduğum bir kitaptan
prof. dr gülbin gökçay bebek beslenmesi

kitap soru cevap şeklinde ilerliyor

mamaların içeriği ile ilgili soruya dr.un cevabı
mamalar inek sütünden yapılıyor ve çeşitli işlemlerden geçiyor. dolayısıyla ne hücresi kalıyor ne antikoru. mama ile beslenme dünyada kontrolü olmadan yapılmış en büyük araştırmadır. oysa kontrolü olmayan araştırmalar bilimsel kabul edilemez.

mamalar hala geliştirilmeye çalışılıyor. en mükemmel mamaya ulaşılmış değil. ulaşılmasıda mümkün değil. abd. de 1970 li yıllarda yeni doğanlarda tarama programi başlatıldığında bebeklerin kanında bazı protein yapı taşlarının çok yüksek olduğu saptanmış. araştırma sonucunda bunun nedeninin formül sütten kaynaklandığı anlaşılmış. dolayısıyla bugün çok iyi olduğu öne sürülen bir mamanın yarın nelere yol açacağı bilinemez.

inek sütü ile ilgili soruya verdiği cevap

inek sütü 12. aydan sonra verilebilir. 6. aydan sonrada alerjisi olmayan bebek inek sütü alabilir. ancak anne sütü alan bir bebeğede inek sütü vermeye gerek yoktur. bazı endüstrileşmiş ülkelerde inek sütü alerji yapabilir endişesiyle 1 yaşından önce önerilmemektedir. ancak bu konuda yeterli bilimsel veri yoktur. ülkemizde yapılan çalışmalar sonucunda inek sütü alerjisi çok yaygın bir sorun değildir.

Canım çok saol bu bilgilerini bizimle paylaştığın için kaydirigubbakcemile5
bende kızıma veriyorum inek sütü vermeyede devam edeceğim yerimseniben

Kizlarr tartismayin yahuu...
Ben yurtdisinda yasiyorum ve doktorumla bu süt konusunu konustum ve dediki:
Altinci aydan itibaren eger ailede süt alerjisi yoksa kimsede 3,5 % yagli kaynatilmis süt verilebilir ama hergün olmamak sartiyla , hergün verileceksede sadece bisküvileri ezmek icin muhallebiler icin az miktarda kullanilmali!
Neden her yerde 1-2yasindan önce kullanilmamali diyorlar diye sordugumda: cogu bebekler inek sütüne alerjik tepki veriyorlar o yüzden dedi :))
Herhangi bir yan etki göründügünde hemen biraklimasi gerekir diye söyledi :)))
ama vermene gerek yok inek sütü okadarda yararli birsy degil dedi ben cocuklarima vermezdim ilk iki sene dedi cünkü Inek sütü aslinda ineklerin yavrulari icin öngörülmüs birsey ve onlarin gelisimi icin aslinda biz insanlar icin degil biz insanlar daha cok yag-peynir-yogurt amacli kullanmaliyiz dedi ? anlamadim ben bu doktoruu :roflol: yani anliycaginiz gine fosss ortada kaldim versemmi vermesem mi diye :))
SEvgili doktorum kisaca sen bilirsin dedi bana :)))

Back