Triptofan Nedir? Faydaları

Triptofan, insan vücudu tarafından üretilemeyen ve öncelikle hayvan veya bitki bazlı protein kaynaklarından olmak üzere beslenme yoluyla alınması gereken esansiyel bir amino asittir. Triptofan, 1900'lerin başında sütte bulunan bir protein olan kazeinden izole edildikten sonra keşfedildi. Moleküler yapısı birkaç yıl sonra belirlendi. Triptofan, bir duygudurum düzenleyici olan serotonin, uyku düzenini düzenlemeye yardımcı olan melatonin, niasin veya vitamin B-3 olarak da bilinen nikotinamid üretiminde rol oynar.

Sentetik triptofan takviyelerinin reçetesiz kullanımı 1989'dan itibaren Amerika Birleşik Devletleri'nde yasaklandı. Bununla birlikte, triptofan takviyeleri 2001'de yeniden tanıtıldı.

Neden Triptofana İhtiyacınız Var?​


Triptofan esansiyel bir amino asittir. Serotonin adı verilen bir nörokimyasalın öncüsüdür. Serotonin ruh halinizin, kaygınızın ve depresyonunuzun düzenlenmesiyle ilgilenir.

Serotoninimizin %90'ını bağırsaklarımız üretir, bu nedenle yediğimiz yemeğin duygularımızı etkilemesi şaşırtıcı değildir. Düşük serotonin seviyeleri depresyonla bağlantılıdır ve uykunuzu ve iştahınızı bozar.

Triptofan, herhangi bir amino asitin vücudundaki en düşük konsantrasyona sahiptir, ancak ruh halinizi, bilişinizi ve davranışınızı etkileyen çok çeşitli metabolik işlevler için hayati önem taşır. Triptofan eliminasyon deneyleri, triptofanın aşağıdakiler üzerinde faydalı bir etkiye sahip olduğunu göstermiştir:
  • Mod
  • Depresyon
  • Öğrenme
  • Hafıza becerileri
  • Görsel hafıza
  • Saldırganlık kontrolü.
Araştırma denemeleri, uyku bozukluklarını, mevsimsel duygulanım bozukluğunu, adet öncesi rahatsızlığı tedavi ederken ve sigarayı bırakırken kaygıyı azaltmak için olası faydaları olduğunu göstermiştir. Ancak, bu sonuçlar üzerinde daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Triptofan ayrıca başka bir önemli aktif bileşene - B3 vitaminine (niasin veya niasinamid) dönüştürülür. Bu vitamin, diğer prensiplerle birlikte çocuklarda ve yetişkinlerde büyüme ve gelişmeyi sağlar. Bu tür kritik süreçlerde yer aldığı için vücudunuzun sürekli bir triptofan kaynağına ihtiyacı vardır.

Basitçe söylemek gerekirse, düzenli olarak triptofan açısından zengin besinler yerseniz, vücudunuzda yeterince triptofan olacaktır. Beyninizin havuzundaki yeterli triptofan, optimal serotonin sentezini sağlar. Bu, iyi bir gece uykusu çekebileceğiniz anlamına gelir!

L-triptofan vs. D-triptofan​


Triptofanla ilgili araştırmanızda, hem L-triptofan hem de D-triptofandan söz edildiğini görebilirsiniz. L-triptofan, gıda ve takviyelerde bulunan triptofan türüdür. Aslında vücudumuz sadece L-amino asitleri kullanır. D-amino asitler, doğada bulunmalarına rağmen genellikle vücudumuz tarafından kullanılamayan farklı yönlere sahiptir.

Triptofan Açısından Zengin Yiyecekler İçeren Gıdalar​

Triptofan_acisindan_zengin_yiyecekler_gidalar_besinler.jpg
L-Triptofan, insanlar tarafından sentezlenemeyen esansiyel bir amino asittir. Tipik olarak hem bitki hem de hayvan bazlı proteinlerde bulunur. Çoğu insan, gerçekte ihtiyaç duyulan miktarın iki katından fazlasını tüketir, tipik olarak günde 900-1000 miligram alır, ABD Tavsiye Edilen Günlük rakam ise günde 250-425 miligramdır.

En sevdiğiniz yiyeceklerin ne kadar triptofan içerdiğini öğrenmek için aşağıdaki listelere göz atın.

Triptofan içeriği yüksek yiyecekler arasında kümes hayvanları, deniz yosunu ve sığır eti bulunur.

Hangi Meyveler Triptofan Açısından Zengindir?​

Bazı meyveler de triptofan açısından zengin olmaktadır. Muz, çilek, elma, portakal, böğürtlen, ananas, şeftali gibi meyveler esansiyel amino asit içermektedir.
triptofan_meyve.jpg
MEYVETRİPTOFAN İÇERİĞİ (G/Bardak)
Kayısı0.104
Kivi0.027
Mango0.021
Portakal0.020
Kiraz0.012
Papaya0.012
İncir0.004
Armut0.003
Elma0.001

Kaynak: USDA, USDA Gıda Bileşimi Veritabanları