Ramazanda hızlı zayıflatan sahur diyeti 2 Menü

Ramazan ayı boyunca tutulan oruç, metabolizmayı yavaşlatır ve vücudun enerji seviyesini düşürür. Bu nedenle, sahur öğünü, vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlamak için son derece önemlidir. Ancak, bazı insanlar sahurda hızlı bir şekilde kilo vermek isteyebilirler. Bu nedenle, Ramazan ayı boyunca sağlıklı bir diyet planı uygulamak, sağlıklı bir vücut ağırlığına ulaşmak için önemlidir. Sağlıklı bir sahur diyeti, yeterli miktarda protein, karbonhidrat ve lif içeren yiyeceklerle birlikte su oranı yüksek meyveleri içermelidir. Bu şekilde, vücudunuzun gün boyunca enerji seviyesi yüksek kalırken, sağlıklı bir kilo kaybı da sağlayabilirsiniz.

Ramazanda hızlı zayıflatan sahur diyeti ile ramazan ayında kilo almak kabusunuz olmasın. Azalan metabolizmaya rağmen diyet yaparak zayıflamak mümkün. Diyet yaparken 3 ana öğün ve 2-3 ara öğün tüketirken bir anda öğün sayımız iki öğüne düşüyor. Günlük tüketimimize ek olarak pide, yağlı yemekler ve tatlı tüketimi de artıyor. Ramazan ayında sağlığımızdan olmak ve kilo almak istemiyorsak eğer yeterli ve dengeli beslenmeyi ramazan ayında da sürdürmeliyiz. Bu ayda haftada sadece 1 kez tatlı tüketilebilir.

Ramazanda hızlı zayıflatan sahur diyeti​

sahur_diyeti.jpeg
Hızlı zayıflamak için sahuru hafif bir menü ile yaptıktan sonra 30 dakika oyalanıp öyle yatmalısınız. Çünkü yenen yemekler hemen arkasında uzanılıyorsa mideden geri gelip mide kapağınızı bozabilir.

Sahur Menü Örneği 1​

  • 1 bardak süt /1 kase yoğurt
  • 4 adet hurma
  • 2 adet ceviz
  • Söğüş sebze

Sahur Menü Örneği 2​

  • 1 haşlama yumurta
  • Söğüş yeşillik
  • 1 dilim az yağlı tuzlu beyaz peynir
  • 2 dilim tam buğday ekmeği
  • 2 adet ceviz
  • Şekersiz çay

Oruç Tutanlar İçin Sağlık Beslenme Önerileri​

  1. Ramazan ayında öğünler; sahur ve iftarda iki ana öğün, iftardan 2 saat sonra 1 ara öğün daha yapılmalı
  2. Oruç tutanların mutlaka sahur yapmaları sağlığın korunması açısından önemlidir. Sahur yemeğinde süt, yoğurt, peynir gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılmalıdır.
  3. İftara hurma, zeytin gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle başlanılması, 10-15 dakika sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeği veya salatayla devam edilmesi uygundur. Yine enerji veren ancak kan şekerini dengeli bir biçimde yükselten besinler (beyaz ekmek, pirinç pilavı gibi glisemik indeksi yüksek olan gıdalar yerine bulgur pilavı, kepekli ekmek veya kepekli makarna gibi posalı besinler) tercih edilmelidir.
  4. Günde ortalama 2- 2,5 litre su içmeye, bununla birlikte enerji verirken sıvı ihtiyacını da karşılayacak ayran ve maden suyu içmeye özen gösterilmelidir.
  5. İftarda aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine; sütlü tatlılar (sütlaç, güllaç, dondurma, muhallebi vb.) veya meyve tatlıları tercih edilmelidir.
  6. İftar yemeğinden 2 saat sonra 1 saatlik yürüyüş yapmakta fayda var.
  7. Yemeklerin pişirme yöntemleri de çok önemlidir. Özellikle ızgara, haşlama ve fırında yapılan yemekler tercih edilmeli, kavrulmuş, tütsülenmiş ve kızartılmış besinlerden uzak durulmalıdır.

Dyt. Ayşe Tuğba Şengel