Obeziteyi Önlemenin Yolları

Obezite, bu modern çağda en yaygın hastalıklardan biridir. Bu gerçekten sessiz salgın. Sanayileşmedeki patlama, hızlı kentleşme ve artık dijital bir yaşam biçimine geçişle birlikte yeme alışkanlıklarımız ve fiziksel aktivite rejimlerimiz büyük ölçüde değişti.

Obezite, doktorlar tarafından çeşitli hastalıkların temel nedeni olarak kabul edilir. Yüksek tansiyon, kalp krizi ve diyabet, obezitenin neden olduğu başlıca hastalıklardan bazılarıdır. Ayrıca, obez olmak kişiliğinize ve özgüveninize de zarar verebilir.


Mümkün olduğu kadar obeziteyi önlemeye çalışmak daha iyidir. Kilonuzu etkili bir şekilde yönetme çabanızda disiplinli bir yaşam tarzı önemlidir.

Obeziteyi Önlemenin 5 Denenmiş ve Test Edilmiş Yolu​


Bu yazıda, kilonuzu yönetmenize ve obeziteyi önlemenize yardımcı olabilecek 5 ipucuna göz atacağız.
obezite_onleme_yollari_denenmis.jpg

1. Düzenli Egzersiz Yapın​


Düzenli olarak egzersiz yapmak, vücudunuzdaki fazla yağlardan kurtulmanıza yardımcı olabilir. Obezite ile savaşmanın en iyi yollarından biridir. Dünyanın her yerindeki doktorlar tarafından haftada en az 4 gün egzersiz yapılması şiddetle tavsiye edilir.

Obezite ile mücadele için izleyebileceğiniz iki tür egzersiz programı vardır:

  • Kuvvet Antrenmanı
Kuvvet antrenmanı, ağır ağırlık kaldırmayı içerir. Ağırlık kaldırmak, kas kütlesi kazanmanıza ve vücudunuzdaki yağları azaltmanıza yardımcı olur.

  • Kardiyo
Kardiyo'nun temel amacı, daha fazla kalori ve yağ yakmanıza yardımcı olan kalp atışınızı artırmaktır.

Her insanın vücudu farklı olduğu için farklı egzersiz rutinleri farklı insanlar için faydalıdır. Bu nedenle mutlaka sertifikalı bir eğitmene danışılmalı ve vücut tipine göre bir antrenman planı yapılmalıdır.

2. Sağlıklı Beslenin​


Pek çok insan spor salonunda çok çalışmak ama yediklerine yeterince dikkat etmemek gibi bir hataya düşer.

Beslenme uzmanları, obeziteyi önlemek için sağlıklı beslenmeyi önermektedir. Sağlıklı bir diyet, gerekli miktarda protein, karbonhidrat ve iyi yağ içeren dengeli bir diyettir. Her ne pahasına olursa olsun hızlı ve kızarmış yiyeceklerden kaçınılmalıdır ve porsiyon kontrolü de çok iyi sonuç verebilir.

3. Fiziksel Aktivitenizi Artırın​


Bütün gün video oyunları oynayan veya uzun saatler ofis masasında oturan biriyseniz. Fazla kilo alma riskiniz olabilir. Bu yüzden fiziksel aktivitenizi arttırmaya çalışmalısınız.

Mümkün olduğunca yürümeye çalışın. Mümkün olduğunda asansör yerine merdivenleri kullanın. Boş zamanlarınızda esneme veya zıplama gibi basit egzersizler yapmayı deneyin. Günlük yaşamınızdaki bu küçük değişiklikler, obeziteyi önlemede uzun bir yol kat edebilir.

4. İyi Uyuyun​


Obeziteden uzak durmak istiyorsanız uyku düzeniniz de çok önemlidir. Günde en az 8-10 saat uyumalısınız. Yeterince uyumamak yeme bozukluklarına yol açarak obeziteye neden olabilir.

5. Daha Az Stres​


Aşırı düşünmek ve stres de kilo alımına neden olabilir. Bu nedenle, gerginlik ve stresten kaçınmaya çalışın ve mümkün olduğunca sakin ve mutlu kalın. Sosyal olun, takım sporları yapın, meditasyon yapın, kendinize odaklanın ve hayatınızın tadını sonuna kadar çıkarmaya çalışın.

Çoğu durumda obezite, sağlıklı bir yaşam tarzı izlenerek önlenebilen veya yönetilebilen bir hastalıktır. Çoğu insan, yukarıda belirtilen ipuçlarını takip ederek kendilerini obezitenin komplikasyonlarından koruyabilir. Bazı durumlarda obezite, genler, bazı ilaçlar, hormonal dengesizlikler ve vücudunuzun patofizyolojisi gibi kontrolünüz dışındaki faktörlerden kaynaklanabilir.

Kilo vermeyi ve kilo alımını önlemeyi zor buluyorsanız, kronik obeziteniz olabilir ve yaşam tarzı değişikliklerinin ötesinde rehberlik için obezite uzmanına danışmalısınız.

Obezitenin 9 Sağlık Riski

Obezite, kişinin vücudunda orantısız bir yağ birikiminden muzdarip olduğu bir durumdur. Gerekli vücut kitle endeksi (BMI)'nin üzerindeki bireyler, aşağıdakiler gibi sağlıkla ilgili birden fazla soruna eğilimlidir:
obezite_saglik_riskleri.jpg

1. Kardiyovasküler Hastalıklar:​


Oksijenin taşınmasından sorumlu arterlerde yağ birikmesi, kardiyomiyopati, pulmoner hipertansiyon, sol ventrikül hipertrofisi dahil olmak üzere birçok kardiyovasküler hastalığa neden olabilir. Ayrıca atardamarlardaki kan pıhtılaşması, yaşamı tehdit eden felce neden olabilir.

2. Hirsutizm:​


Hormonal dengesizlik bireyin görünümünü etkileyebilir. İrrasyonel kilo alımı, kadınlarda testosteron seviyelerini etkileyebilir. Testosteron seviyelerindeki artışla birlikte, kadınlar yüzlerinde, çenelerinde ve kadınların genellikle kıllarının olmadığı diğer vücut bölgelerinde anormal kıllanma fark edebilirler.

3. Endokrin/Metabolik Bozukluk:​


Tip 2 diyabet obezite ile ilişkilidir. Fazla kilolu insanlar, diğer organların işleyişini etkileyen prediyabet ve şeker hastalığından muzdarip olma riski daha yüksektir.

4. Kanser:​


Gerekli vücut kitle indeksi'nin üzerindeki kadın ve erkekler, belirli kanser türlerini geliştirme riski daha yüksektir. Kırk yaşın üzerindeki fazla kilolu kadınların menopoz sonrası meme ve prostat yumurtalık kanserinden muzdarip olma şansı daha yüksektir. Ek olarak, erkeklerde özofagus adenokarsinomu ve böbrek kanseri gelişebilir. Vücut ağırlığını korumak hayati önem taşır, aksi takdirde komplikasyonlar yaşamı tehdit edebilir.


5. Psikolojik Bozukluklar:​


Ergenler, stresli olabilecek bir sosyal yaşam sürdürmek zorundadırlar. Kızların fiziksel görünümleri nedeniyle zorbalığa uğrama olasılığı daha yüksektir. Akran baskısı ve çevrelerindeki insanlardan beklentiler kaygıya neden olabilir.

Ayrıca, aşırı kilolu insanlar, görünüşlerinden memnun olmadıkları vücut dismorfisinden muzdarip olabilirler. Fiziksel, zihinsel, sosyal ve akademik yaşamlarını etkileyebilir.

6. Safra Taşları:​


Safra kesesinin görevi safrayı depolamak ve ince bağırsaklardan geçmesine yardımcı olmaktır. Vücutta uygun olmayan yağ birikimi nedeniyle safra kesesinin işleyişi bozulur.

Fazla kilolu bireylerin diğerlerine kıyasla daha yüksek kolesterole sahip olma olasılığı daha yüksektir. Safra kesesinin çalışması engellenir ve safra taşı oluşumuna yol açar. Daha büyük safra taşları rahatsızlık ve ağrıya neden olabilir. Safra taşlarının çıkarılması ancak ciddi vakalarda cerrahi bir işlemle mümkün olabilir.

7. Gebe Kalmada Sorun:​


Obezite, kadın ve erkeklerde hormonal dengesizlik, polikistik over sendromu , hipogonadotropik hipogonadizm, libido azalması ve cinsel işlev bozukluğunun bir nedeni olabilir. Çiftin hamile kalması zor olabilir; eğer biri obezitenin neden olduğu komplikasyonlardan muzdaripse.

8. Uyku Apnesi:​


Kişilerin uyurken nefesinin durmasıyla ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Fazla kilolu kişilerin boyunlarının yakınında hava yolunu etkileyen yağ birikir. Hava yolunun daralması nedeniyle, uyku apnesinden muzdarip olmaya daha yatkındırlar.

9. Kas-İskelet Bozuklukları:​


Kemiklerinizi sağlıklı tutmak, osteoartrit ve diğer hastalıkların olasılığını en aza indirmek için çok önemlidir. Ekstra ağırlık kemiklere baskı yapar; bu nedenle, bireyin kırık geçirme olasılığı daha yüksektir. Obezite ile ilişkili diğer kas-iskelet sistemi bozuklukları Blount hastalığı, plantar fasiit, Legg-Calvé-Perthes hastalığı ve kronik lumbagodur.

İnsanlar genel sağlıklarına öncelik vermelidir. Obezite, yetişkinlerde ve çocuklarda bir dizi komplikasyon ve hastalık geliştirme riskini artıran ciddi bir sağlık durumudur. Hafife alınmamalı ve komplikasyonları önlemek için sağlıklı bir kiloyu korumak için fiziksel aktivite ve iyi beslenme alışkanlıklarına girmelisiniz.