Neden Magnezyum Tüketmeliyiz?

Magnezyum, vücudumuzda bulunan önemli minerallerden biridir ve birçok sağlık faydası sunar. Magnezyum tüketmenin önemli nedenlerinden biri, kas ve sinir fonksiyonlarını desteklemesidir. Bu mineral, kas kramplarını önlemeye ve sinir sistemi bozukluklarını azaltmaya yardımcı olabilir. Ayrıca, magnezyumun kalp sağlığı üzerindeki olumlu etkileri de bilinmektedir. Yeterli miktarda magnezyum alımı, kalp krizi riskini azaltabilir ve kan basıncını kontrol etmeye yardımcı olabilir. Kemik sağlığı için de önemli olan magnezyum, osteoporoz gibi kemik hastalıklarının riskini azaltabilir. Tüm bu nedenlerden dolayı, magnezyum tüketimi sağlıklı bir yaşam tarzının önemli bir parçasıdır.

İçinde magnezyum bulunan gıdalar tükettiğimizde vücudumuzda yorgunluktan eser kalmayacak. Peki magnezyum neye iyi gelir ve içerisinde magnezyum bulunan besinler nelerdir?

Neden Magnezyum Tüketmeliyiz?​

magnezyum_gidalar-768x512.jpg
Günümüzde yetişkinlerin yüzde 80'ininde magnezyum yetersizliği vardır.Yeterince magnezyum almadığınızda, vücudunuz çabuk yorulmaya başlar. Magnezyum eksikliği diğer sağlık sorunları arasında kas ağrıları, kaygı, zayıf sindirim ve uyku sorununa neden olabilir. Magnezyum, vücudunuzdaki 300'den fazla biyokimyasal işleve dahil olup, beslenmenizin önemli bir parçası haline gelir. Magnezyum bakımından zengin gıdalar yoluyla diyetinize magnezyum ekleyebilirsiniz.

Magnezyumun Faydaları Nelerdir​


Magnezyum, Enerjiyi Artırır​


Magnezyum enerji yaratmak için vücudunuzdaki ATP'yi aktive eder. Yeterli magnezyum olmadan, sürekli yorgunluk çekebilirsiniz. Günlük magnezyum dozunu almak etmek, ihtiyacınız olan doğal enerji artışı sağlayacaktır.

Magnezyum Anksiyeteyi Sakinleştirir​


Magnezyum, serotonin gibi mutlu hormonların üretiminde hayati bir rol oynar. Düşük magnezyum seviyeleri sıklıkla stres ve kaygıya neden olur. Vücudunuz yeterli miktarda magnezyum alıyorsa beyninizi sakinleştirebilir, rahatlamayı teşvik edebilir ve kaygı duygularını azaltabilir.

Magnezyum, Uykusuzlukla Mücadeleye Yardımcı Oluyor​

magnezyum_bulunan_gidalar.jpg
Düşük besin seviyeleri uykusuzluğa neden olabilir. Magnezyum huzurlu bir gece uykusunu sağlar. Çalışmalar, kortizol seviyelerini düşürürken magnezyumun uyku etkinliğini ve uyku süresini arttırdığını gösteriyor.

Sindirime Yardımcı Olur​


Magnezyum, sindirim sistemindeki kasları rahatlatmaya yardımcı olur. Bu, sorunsuz bir sindirim işlemine izin verir. Magnezyum ayrıca mide asidini etkisiz hale getirir ve atıkları bağırsakta hareket ettirmeye yardımcı olur. Kabızlığı gidermek ve sağlıklı sindirimi sağlamak için doğal bir yoldur.

Magnezyum Kas Spazmını Hafifletir​


Vücudunuz yeterince magnezyum almadığında, kas spazmları yaşayabilirsiniz. Bunun nedeni, magnezyumun nöromüsküler sinyallerde ve kas kontraksiyonlarında önemli bir rol oynamasıdır. Magnezyum kaslarınızın rahatlamasına ve kasılmaların azalmasına yardımcı olur.

Magnezyum Kalp Sağlığını Korur​

magnezyum_olan_besinler.jpg
Kalp, vücutta magnezyum içerisindeki en yüksek miktarı tutar. Kalp basıncını düzenler ve hipertansiyon ile savaşır. Vücudunuzda yeterli magnezyum yoksa, kalp krizi veya şiddetli kas spazmları için kendinizi tehlikeye atıyorsunuz demektir.

Magnezyum, Migreni Önlemeye Yardımcı Olur​


Magnezyum nörotransmitter fonksiyon ve kan dolaşımı ile ilgilidir, çünkü migren ağrısını kontrol etmeye yardımcı olabilir. Magnezyum, ağrıyı azaltan hormonları arttırır ve kan basıncını yükselten kan damarlarının daralmasını azaltabilir. Çalışmalar migren hastalarında magnezyum aldığında semptomlarının düzeldiğini göstermiştir.


Osteoporozu Önlemeye Yardımcı Olur​


Düzgün bir kemik yapısı için vücudunuza magnezyum gerekir. Daha yüksek bir magnezyum alımı, kemik mineral yoğunluğunu arttırır. Araştırmalar, kadınların magnezyum tüketimini artırarak osteoporozu önlemeye veya hatta tersine çevirmesine yardımcı olabileceğini gösteriyor.


Magnezyum, Kalsiyum ve Potasyum Düzeylerini Düzenler​


Magnezyum, diğer elektrolitlerle birlikte vücuttaki biyokimyasal reaksiyonları düzenler.Magnezyum, normal kalp ritmini sürdürmenin hayati bir parçasıdır.

Magnezyum Beyin Sağlığını Destekliyor​


Bir magnezyum eksikliği, beyindeki nöronlara zarar verir ve hücre ölümüne yol açar. Çalışmalar, magnezyumun koruyucu olduğunu gösteriyor. Beyindeki nöronları, beyin hasarından korur.

Magnezyum İçeren Gıdalar Nelerdir​

magnezyum_ne_ise_yarar-768x678.jpg
Badem, ceviz, fındık, fıstık, kaju gibi sert kabuklu yemişler, kabak çekirdeği, kurubaklagiller (mercimek, nohut, kuru fasulye ve tüm fasulye türleri), tam tahıllar, buğday kepeği, koyu yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, nane, pazı, roka, pancar yaprakları gibi), muz, çilek, ahududu, karpuz, kavun, hurma, incir