Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı

M

MsscooL

Ziyaretçi
1990 yılında bir grup feminist kadın, aile içinde ve dışında şiddete uğrayan kadınlarla dayanışmak ve sığınak açmak amacıyla Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı’nı kurdular. Mor Çatı Kadın Danışma ve Dayanışma Merkezi olarak, şiddete uğrayan kadınlara, yeni yaşam seçenekleri geliştirebilmeleri, şiddetin toplum tarafından meşru görülmesinin yol açtığı suçluluk duygusundan, korkularından kurtulabilmeleri ve öz güvenlerini yeniden kazanabilmeleri için hukuksal ve psikolojik danışmanlık vermek ve iş bulma konusunda desteklemek amacıyla kuruldu. Vakıf çalışmalarını kolektif bir yapıda sürdürüyor. Gerekli durumlarda belediyeler ve valilik ve SHÇEK ile birlikte çalışmalarda bulunuyor. Hâlen gönüllü çabalarla faaliyetler yapan Mor Çatı Kadın Danışma ve Dayanışma Merkezi’ne sadece 1990-2002 yılları arasında yaklaşık on bin kadın, uğradığı şiddet nedeniyle başvurdu ve bu danışmanlık servislerinden yararlandı.

Hedef: Yeni Bir Sığınak

Mor Çatı, kadınlara danışmanlık desteği vermenin yanı sıra, can güvenliklerinin sağlanabileceği, şiddetten uzak bir ortamda kendilerini toparlayıp, yeni bir hayata hazırlanabilmeleri için 1995 yılında 18 kadın, 20 çocuk kapasiteli sığınağını açtı. Gönüllü çalışmalar ve bağışlarla ayakta duran Mor Çatı’nın sığınağı, 1998 yılında yeterli kaynak bulunamaması nedeni ile kapandı. Mor Çatı sığınağının açık olduğu 1995-1998 yıllarında 350 kadın ve 230 çocuk sığınaktan yararlandı. Bu dönemde sığınakta kalan kadınların % 60’ı şiddet ortamını terk etti. % 16’si geri döndü ancak şiddet görmüyor. Özetle, % 76’sı kendine ve çocuklarına şiddetsiz bir gelecek kurdu. Avrupa Parlamentosu 1997 yılı raporuna göre her 7.500 kadın ve kız çocuğu için bir sığınak olması gerekiyor. Buna göre Türkiye’de her 7.500 kadın ve kız çocuğuna bir sığınak düşecek şekilde 3.000’in üzerinde sığınak olması gerekiyor. Ülkemizde ise sadece 2 bağımsız kadın sığınağı, 1 belediye sığınağı, 8 Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu’na bağlı kadın sığınağı bulunmaktadır. Üstelik bunlardan bazıları ya faaliyet göstermiyor, ya da asgarî düzeyde faaliyet gösteriyor. Oysa, Mor Çatı’ya başvuran her yüz kadından % 83’ü fiziksel şiddet yaşıyor, % 42’si ölümle ve sokağa atılmakla tehdit ediliyor, % 54’ü evliliğinin ilk günlerinden itibaren şiddetle karşı karşıya kalıyor, % 51’inin acil sığınak talebi var. Şiddetin olmadığı, kadınların kendilerini özgürce ifade edebilecekleri bir toplumun oluşması için Mor Çatı, yeterli imkânlar oluştuktan sonra bir sığınak açarak şiddete uğramış kadınlara yeniden güvenli bir mekân sağlamayı hedefliyor.

Kadınlara Her Konuda Danışmanlık

Mor Çatı bünyesinde bulundurduğu birçok danışmanlık grubuyla kadınların ihtiyaçları olan her konuda onlara danışmanlık hizmeti veriyor. Danışma Merkezi Mor Çatı'nın şu anda bir projeyle yürüttüğü çalışmalarını ve hedeflerini gerçekleştirmek için sürdürdüğü bu yerde her gün aile içinde ve dışında şiddet gören kadınlara danışmanlık veriyor. Hukukî sorunlar ve psikolojik sorunlar çözülmeye çalışılıyor. Ayrıca kadınların iş bulabilmeleri için meslek edinebilecekleri kurslara katılabilmeleri ve yapabilecekleri işleri araştırmaları konusunda danışmanlık hizmeti veriliyor.
İletişim Merkezi

Geçtiğimiz yıl Ankara'da yapılan kurultay sonucunda oluşan İletişim Merkezi, Mor Çatı'nın yaptığı bir proje ile Mor Çatı'nın tahsis ettiği bir dairede faaliyetlerini sürdürüyor. Mor Çatı'nın girişimiyle ve Türkiye'deki diğer kadın kurumlarının katılımıyla başlayan ve bu sene 7. si Çanakkale’de yapılacak olan Kadın Sığınakları Kurultayı 'nın organizasyonunu İletişim Merkezi üstleniyor.

Öz Güven Geliştirici Destek Grupları

Kadınların öfke ve küskünlüklerini dile getirmeyi, hayır diyebilmeyi, ihtiyaç ve isteklerini açıklayabilmeyi öğrenebilmeleri için grup çalışmaları yapılıyor. Kadınların sorunlarını paylaşıp çözümü birlikte üretecekleri, birbirlerini anlayıp kadın dayanışmasının gücünü keşfedecekleri tartışma grupları oluşturuluyor. Bu toplantılarda şiddete maruz kalındığı zaman doktordan, polisten, savcıdan, avukattan destek isteme yolları hakkında bilgiler detaylı olarak veriliyor.

Gönüllü Eğitimi

Mor Çatı şiddete uğramış kadınlara destek olmasının yanında bu desteği sağlayan gruplara da sürekli eğitim vererek karşılaşılan yeni durumlara hazırlıklı olmaya çalışıyor. Gönüllüleri için düzenli aralıklarla yapılan gönüllü eğitimi kadınlara yönelik şiddetin tüm boyutlarıyla (psikolojik, hukuksal, ekonomik, sosyal) aktarıldığı bir iç eğitimdir. Aynı zamanda vakıf, Kendini Savunma Kursları ile kadınların fiziksel, cinsel ve psikolojik saldırılara karşı kendilerini nasıl koruyacaklarını, ne tür yöntemler kullanacaklarını anlatan bir eğitim programı da uyguluyor.
 
mscool yazın için teşekkürler. Kadının derdini kadın anlar.



Hayata değer bir yasam, sevmeye değer bir aşk, dostluğa değer bir arkadaşlıktan asla vazgeçme. Ne eksik ne fazlasını ara ve seni üzenle asla uğraşma!
 
canım paylaşımın için çok teşekkürler. mor çatı sığınma evi çok takdir ettiğim bir kuruluştur. yaptıkları çok güzel bir hareket.
emeğine sağlık...
 
Mssim ellerine sağlık,morçatının yaptıklarını medyadan takip ediyordum,hatta bir ara kadın sığınaklarının,evlilik danışma merkezinin telefon numaralarını almıştım,çevremdeki kadınların ihtiyacı olursa yardım edebilmek için,bence çok faydalı bir kuruluş,yaptıklarını takdir ediyorum:eyes:
 
X