- 2 Eylül 2012
- 41.591
- 141.631
Zayıflamada yardımcı gıdalar nelerdir?
- Yoğurt: Proteinden zengin olması nedeni ile midede uzun süre kalarak tokluk hissini uyarır. Özellikle düşük yağ içeren diyet yoğurtların tüketilmesi yararlıdır. Vücut proteini yakarken karbonhidrata göre daha fazla enerji yakar.
- Kinoa: kuskusa benzer bir tahıl ürünü olup zayıflama programlarında mutlaka olması gereken tam tahıl grubu besinlerdendir. Bir fincan kinoada 8 gram protein ve 5 gram lif bulunmaktadır. Pirinç gibi kolay pişirilen kinoa sebze, dolmalık fıstık, yağsız protein içeren besinlerle karıştırılıp tüketilebilir.
- Tarçın ülkemizde tüketilen popüler doğal ürünlerdendir. Sağlık için bir çok yararı bulunmaktadır. Kan şekerlerinin düzenlenmesinde yardımcı olup özellikle şeker hastalarında yararlı gıdaların başında gelmektedir. Kahve, çay ve yoğurdu kalori eklemeden tatlandırmanın iyi bir yoludur. Kan şekerlerinin düzenlenmesinde yardımcı olduğu için insülin hormonunun aşırı salgılanmasını azaltarak kilo kontrolünde yardımcı olur. Günlük 1-2 gramın üzerinde kullanılmamalıdır. Fazla tüketildiğinde içinde kumarin gibi kimyasallar bulunabilmesi nedeni ile karaciğer testlerini bozabilmekte ve vücuda zarar verebilmektedir.
- Acı biber: içinde capsaicin isimli madde olup kısa süreli de olsa iştahı azaltmakta ve kalori yakılmasının arttırmaktadır. Yararının görülebilmesi için iyi diyet yapılması gereklidir.
- Yeşil çay ve yarbe mate (Paraguay çayı): her iki çay da kuvvetli antioksidan olup karın bölgesindeki yağların eritilmesinde yardımcıdır. İçinde bulunan kateşinler zayıflamada yararlıdır. Sıcak ve yudum yudum içilmesi önerilir. Günde 3-4 fincan içilmelidir.
- Greyfurt: kalori yakıcı özelliği olmamakla birlikte liften zengin olması nedeni ile tokluk hissi vermektedir.
- Karpuz: içinde bol miktarda sıvı ve lif olması nedeni ile mide boşluğunu doldurarak diğer gıdalara az yer bırakır ve tokluk hissi verir. Böylece daha az kalori alınmış olur. İçinde likopen ile A ve C vitamini gibi kuvvetli antioksidanlar bulunur.
- Elma ve armut: içinde bol lif ve sıvı içeren meyvelerdendir. Meyve suyundan ziyade meyvelerin kendisinin tüketilmesi sağlık için daha yararlıdır. Meyvenin çiğnenme işlemi esnasında da ek kalori harcanmaktadır.
- Üzüm: üzüm ve diğer taneli meyveler taze tüketilmeli, kurutulmuş meyvelerin sıvı içeriği kaybolduğu için eşit hacimde tüketildiğinde daha fazla kalori alınmasına neden olmaktadır. Kuru meyveler uygunsa az sayıda salatalara katılarak tüketilebilir.
- Dutsu meyveler: dut, yabanmersini, ahududu ve çilek gibi ürünler bu gruptadır. Lifli ve sıvıdan zengin olan bu meyveler kan şekerinin düzenlenmesinde yardımcı olup günde bir fincan tüketilebilir.
- Çiğ sebzeler iyi bir atıştırmalık adayıdır. Yarım fincan kereviz salatasının kalorisi sadece 8 kaloridir ve atıştırma için iyi bir örnektir. Az miktarda yer fıstığı yağı dökülmüş kereviz salatası veya salsa sosuna bandırılmış bir küçük havuç iyi bir atıştırmalık adayıdır.
- Yumurta: günümüzde en çok haksızlık yapılan gıdaların başında yumurta gelir. Yumurta sadece 75 kaloriye sahip olup 7 gram protein içerir. Kolesterol sorununuz yoksa sabahları bir adet yumurta tüketilmesi tokluk hissinin uzun sürmesini sağlar ve atıştırma ihtiyacını azaltır. Karbonhidrat ağırlıklı kahvaltıya göre yumurta içeren bir kahvaltı yapılması daha fazla kalori yakılmasını sağlar.
- Kahve: kalori yakılmasını arttırır. Fakat kapuçino gibi kahveler ekstra kalori içerir ve kilo alımına neden olur. Sade veya bitkisel aromalı kahve 1-2 fincan tüketilebilir.
- Yulaf ezmesi: liften zengin düşük kalorili tam tahıl ürünüdür ve sağlık için çok yararlıdır. Tatlı olanlarının kullanılmaması, tarçın gibi baharatla tatlandırılması önerilir.
- Kısır: bulgur ve çeşitli sebzelerin karışımı ile yapılan kısır kalorisinin düşük olması ve besleyici değerinin yüksek olması nedeni ile sağlıklı gıdaların başında gelmektedir. Zayıflama ve kilonun korunması programlarında mutlaka bulunmalıdır.
- Çorba: krema içermeyen karışık sebze çorbaları besleyicilik değeri yüksek gıdalardan olup bol sıvı içermesi nedeniyle de yararlıdır.balık, tavuk, fasülye ve sebzelerin eklenmesi ile yapılan bir çorba yemek öncesi içildiğinde kalorili olan ana yemeğin az tüketilmesini sağlar.
- Salata: az yağlı ve sos içermeyen mevsim salataları hem ara hem de ana öğünlerde tüketilmelidir. Kalorili gıdaların tüketilmesini azaltır.
- Elma sirkesi: salatalara konan elma sirkesi vücutta yağ yakılmasının hızlandırmaktadır.
- Patlamış mısır: az miktarda mısırın patlatılması ile yüksek hacimli atıştırmalık elde edilmektedir. Böylece daha az yağ ve kalori içeren ideal bir atıştırmalık elde edilmektedir. Atıştırma yapan bir kişi 10 adet patates cipsini hızlı bir şekilde tüketip daha da yemeye devam ederken çok daha az kalori içeren patlamış mısır hacminin fazla olması nedeni ile daha yavaş tüketilir ve mideyi doldurarak erken tokluğa neden olur. Ayrıca gözün doymasını da sağlar. Bu da artı psikolojik tokluk hissi sağlar.
- Yağsız süt: bir bardak yağsız süt, protein içeriğinin yüksek olması nedeni ile protein içermeyen diğer içeceklere göre daha uzun süre midede kalarak tokluk hissinin daha fazla sürmesini sağlar. Bu nedenle zayıflamak isteyenlerde günlük tüketim gıdaları arasında yağsız süt bulunmalıdır. Örneğin gece yatmadan bir küçük kase yağsız yoğurt veya bir bardak yağsız süt tokluk hissini vererek abur cubur ihtiyacını azaltır.
- Yağsız et: proteinden zengin olması nedeni ile uzun süre tokluk sağlar. Sindirilmesi esnasında daha fazla kalori yakılmasını sağlar. Kırmızı etten ziyade derisiz tavuk göğsünün tüketilmesi daha sağlıklıdır.
- Balık: proteinin en önemli kaynaklarından birisidir. Çalışmalar sağlık için kırmızı et ve tavuktan ziyade balık tüketilmesinin daha yararlı olduğunu düşündürmektedir. Alabalık ve ringa balığı gibi yağlı balıklarda bol miktarda bulunan omega-3, kalp damar hastalığı ve birçok süreğen hastalıklardan koruyucudur.
- Fasülye: protein ve liften zengin bitkisel üründür. Az miktarda kalori ile tokluk hissini veren gıdaların başında gelmektedir. Bir fincan nohut ve fasülyede 12 gram lif, 4 gram yağ ve 15 gram protein bulunmaktadır.
Son düzenleme: