--------------------------------------------------------------------------------
Tüylenme (hirsutismus)Normalden fazla tüylenme esas olarak 2 şekilde olabilir. Normalde kadın vücudunda erkek tipi olmayan kıllardaki genel artışa hipertrikozis adı verilirken erkek tipi tüylenmeye hirsutism denir.
Hipertrikoziste örneğin kollarda olan ancak kadınlarda genellikle daha ince ve açık renk olan kılların artması ve renginin koyulaşması söz konusudur. Hirsutism yani erkek tipi kıllanmada ise kadınlarda normalde görülmeyen lokalizasyonlarda, örneğin çenede, meme çevresinde ve göğüs aralarında, göbek altında orta hatta ve uylukların iç kısımlarındaki kıllarda sertleşme, kalınlaşma ve renklerinde koyulaşma olur. Hipertrikozis genellikle ailesel yatkınlık gösterir. Hirsutismus ise daha çok erkeklik hormonları olarak bilinen ve kadınlarda düşük düzeylerde bulunan androjenlerin kanda artışına veya kanda normal olsa bile kıl foliküllerinin androjenlere olan duyarlılığında artışa bağlıdır.
Kıl follikülllerin sayısı genetik özelliklerle belirlenir. Aslında avuç içi ve ayak tabanı dışında bütün deride bulunur, ancak bunların büyük kısmı çok ince ve açık renkli olduğundan rahatsızlık vermez. Kıl gelişimi döngüsel bir patern izler. Gelişme, dinlenme ve dökülme evreleri vardır. Tüm vücuttaki kıllar için bu döngü söz konusudur ancak kıl folikülünün yerine göre bu döngülerin uzunluğu farklılık gösterir. Örneğin, ön koldaki kıl foliküllerinin döngüsü çok yavaştır ve bize hiç uzamıyorlarmış gibi gelir. Buna karşın saçlarda bu döngü daha hızlıdır. Saçlardaki bazı kıl folikülleri gelişme, bazıları dinlenme bazıları da dökülme evresindedir. Zamanı gelen dökülmekte ama yenileri hızla büyüdüğü için saç sürekli uzuyor gibi davranır. Bütün foliküller eş zamanlı davrandığında dökülme izlenir. Böyle bir durum gebelikte veya emzirme döneminde geçici olarak ortaya çıkabilir. Hormonların etkisiyle bütün foliküllerde senkronizasyon (eş zamanlılık) olduğundan hasta saçlarının hızla döküldüğünü görür ve panikler ancak bu durum geçicidir.
Yüzümde ve vücudumda aşırı tüylenme var, cildiye doktoruna mı, jinekologa mı gitmeliyim?
Tüylenme (hirsutismus) birçok nedene bağlı gelişebilir. Genellikle, multidisipliner bir durum olarak kabul edilir. Yani, birden fazla uzmanlık dalını ilgilendirebilir. Hirsutismus ile ilgili olabilecek uzmanlık dalları arasında Kadın Hastalıkları ve Doğum, Endokrinoloji (hormonlarla ilgilenen iç hastalıkları uzmanlığı) ve Cildiye sayılabilir.
Çeşitli jinekolojik hormonal bozukluklarında hirsutismus oluşabilir. Bunlardan en sık görüleni polikistik over sendromudur ve özellikle Akdeniz ülkeleri ile birlikte bizim toplumumuzda önde gelen hirsutismus sebepleri arasındadır. Tüylenme şikayetiniz olduğunda özellikle adet düzensizlikleri de varsa bunun jinekolojik olma olasılığı daha yüksektir. Bu durumda jinekolog tarafından yapılan araştırmalarla sebebin jinekolojik sebepli hormon bozukluğu sonucu olup olmadığı araştırılır ve gerekirse uygun tedavi verilir. Eğer, jinekolojik kökenli hormonal bir sebep bulunamazsa diğer hormonal bozukluklarla ilgili olarak Endokrinoloji ile ve gerekirse Cildiye ile konsülte edilebilir.
benimkide öyle ya... inanılmaz hemde.. kızlar çözümü olan varmı ya.. hormon bozukluğu demiş bi arkadaş hangi bölüme hangi bölümün doktoruna göstermek gerek....
valla benımde cene bölgemde bu yıl tüylenme oldu.gercekten cok rahatsız edici.bi tv programında erkan topuz söylemişti.düzenli olarak 1 ay boyunca taze naneyi yemeklerden 1 saat önce corba kasığı kadar yemek grekiyormuş.ben dün basladım bakalım....sonuç ne olacak...
benim yüzümde de tüyle vardı çok rahatsız ediciydi biriyle konuştuğun zaman tüylerime bakıyodu şimdi yüzümde hiç tüy yok karınca yumurtası yağı kullandım 2 ay da kesin çözüm hem ucuz da bi şişesini 12 ytl ye aldım. ayda 4 gün üst üste yüzüne süreceksin yüzünde 3 saat bekleteceksin (tabi yüz alınacak) 1 ay sonra çıkan tüylerini zaten cansız çıkar tekrar al hiç bi şey kalmaz... tavsiye ederim yan etkisi de yok
kızlar öyle çok göze batmiyo ve kalın değilse sarartma yöntemini uygulayın
kullandıgınız kremin kalitesine dikkat ettiğiniz sürece çoğaltmaz yada beslemez merak etmeyin:dance:
benim yüzümde de tüyle vardı çok rahatsız ediciydi biriyle konuştuğun zaman tüylerime bakıyodu şimdi yüzümde hiç tüy yok karınca yumurtası yağı kullandım 2 ay da kesin çözüm hem ucuz da bi şişesini 12 ytl ye aldım. ayda 4 gün üst üste yüzüne süreceksin yüzünde 3 saat bekleteceksin (tabi yüz alınacak) 1 ay sonra çıkan tüylerini zaten cansız çıkar tekrar al hiç bi şey kalmaz... tavsiye ederim yan etkisi de yok
BENİM AYVA TÜYLERİM LAZERDEN SORA KIL OL HEM PARAM GİTTİ HEM BAŞIMA ÇOK BÜYÜK BİR DERT ALDIM.KURTULAMIORUM:1no2:lazerle de aldırabilirsin yüzünde ki tüyleri.halam lazer tedavisi yaptırıyor ve etkili çözüm:))
bi de altın iğne almak gerekiomuş ne kadar acaba.her iğne yara izi yapıomuş.tam geçince bi daha yapıldıından yüz hep nokta nokta kabuk oluomuş.iz bırakmadan yapan yok mudurkızlar yüze lazer yaptırmayın ya =( leke kalma ihtimali çok çok...korumanız lazım zaten..
Iğneli epilasonda leke kalmıyor..ben yaptırdığımda kalmadı zamanında...yüze iğneli yeter lazer çok ağır gelir bence...yarım saat bile sürmüyor...
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?