Halk arasında benlere bıçak değdiği zaman kötüye dönüşebilecekleri hakkında yanlış bir inanış vardır. Oysa tam tersi tehlike taşıyan benlerin cerrahi olarak çıkarılmaması durumunda yaşamı tehdit eden “Malign Melanom” isimli bir deri kanserine dönüşüm riskleri vardır.
Malign Melanom,tüm dünyada hızla artmakta olan kötü seyirli bir kanser tipidir.Bu nedenle,tehlikeli benlerin tespiti ve çıkarılması kişinin hayatını kurtarabilir.
Halk arasında başka bir inanışta ben cerrahi olarak alındıktan sonra kanserin azdığı inanışı ki çok yanlış bir durumdur.
Oysaki hergün binlerce ben Plastik Cerrahlar tarafından çıkarılmakta ve o insanlar kansere yakalanmamaktadır.
Malign Melanom gelişimi riski genel popülasyonda %1,5'dur; Yani 68 kişiden birinde (1/68) yaşamı boyunca gelişme ihtimali vardır. Bu oran gitgide artmaktadır.
Benleri olan insanlarda günün birinde benlerin kanser’e dönüşme oranı ise %2,5 çıkar, yani 40kişide 1 kişi’ de Malign Melanom gelişebilir.Vücudunda benleri olan insanlarda bu oran 1/40 oranına yükselir
Gerçek Ne?
• Ben(Nevüs) alındıktan sonra patojik tetkik yapılmadı ise (çıkarılan ben çöpe atıldı ise)
• Ben(nevüs) alındıktan sonra patojik tetkik ile Malign Melanom teşhisi konmasına rağmen ileri tetkik ,tedavi ve takipleri yapılmadı ise
• Ben(Nevüs) çıkarıldığında(Malign Melanom’un ileri evrelerinde teşhis konuldu ise)uzak organ metastazları zaten gerçekleştiği için hastalar kaybedilir.
Maalesef halk arasındaki ben alındıktan sonra hasta öldü gibi inanışlar yukarıda sayılan hatalar zincirinden kaynaklanmaktadır..