yuvanın çocuk gelişimdeki önemi

siyah papatya

Guru
Kayıtlı Üye
6 Şubat 2007
428
18
[FONT=Geneva,Helvetica,Arial]YUVANIN ÇOCUK GELİŞİMİNDEKİ ÖNEMİ [/FONT]
[FONT=Geneva,Helvetica,Arial]Çalışan annelerin sayılarının artması, kentleşme ile oyun alanlarının azalması nedeniyle günümüzde çocuk yuvalarının önemi artmıştır. Buna rağmen halk arasındaki yaygın inanç; "Çalışan annenin zorunluluk nedeniyle, ekonomik durumu iyi olan ailelerin ise çocuklarını evden uzaklaştırıp, rahat etmek için çocuklarını bıraktıkları yer yuvalardır."
3-6 yaş çocuklarının oyun gereksinimlerini en iyi karşılayan ortam çocuk yuvalarıdır. Yuvalar öğretim kurumları değildir, çocukların her gün yeni şeyler öğrenmelerini belemek yanlış olur. Yuvaların amacı çocukta öğrenmeye karşı olan ilgiyi arttırmak, çocuğun içinde olan yeteneklerin ortaya çıkmasını sağlamak, çocukta ki yaratıcılığı geliştirmektir.
Yuva çocuk için en iyi oyun ortamıdır. Çocuklar evde bulamadıkları oyun ortamına orada kavuşurlar. Grup oyunlarını, yaratıcı oyunları orada oynayabilirler. Yaşıtları ile ilişki içinde olurlar. İşbirliği yapmayı, paylaşmayı öğrenirler. Çocuklar bu oyun ortamı içinde hem k,hakkını korumayı öğrenir, hem de başkalarının hakkına saygı göstermeyi... Kendini savunmayı öğrenirken bir yandan da uzlaşmayı öğrenir. Anne babadan ayrı kalmanın yanında toplumsal nitelikleri öğrenir. Çocuk yuva ortamında bencillikten kurtulur. Çocuk kendi kendine yetmeyi yani kendi başına yemek yeme, giyinme, kendi işini kendi görme, kendini ifade etme becerisini kazanır. Bağımsız yaşamayı öğrenir. Çocuklar yuvada hem özgür, hem toplum kuralları ile sınırlandırılmış, hem de güvenli bir ortamda yaşarlar.
Yuvada yaratılan bu ortam, çocuğa verilen özgürlükler onun zihin gelişimini hızlandırır, dil gelişimini hızlandırır, anlatımını, sözcük dağarcığını zenginleştirir.
Yuvalar çekingen, sıkılgan, içe kapanık çocukların açılmalarını, daha girişken olmalarını sağlarken, tam tersi yapıdaki çocukların yani şımarık, bencil olanların paylaşımcı, toplum kurallarına uyumlu olmalarını sağlar.
Yuvanın çocukta var olan yetenekleri ortaya çıkarma özelliği eğitim düzeyi düşük ailelerin çocuklarında büyük önem taşır. Sosyal, kültürel ve ekonomik koşulların yetersizliği nedeniyle zeka becerileri yüksek olan pek çok çocuk az ilgi ve uyarılma sonucunda yeterince gelişememektedir. Bu nedenle yuvaların yaygın ve ucuz olması çok önemlidir.
Yuvaya başlama için en uygun yaş 3-3,5 dur. Bu yaş oyun çağının başlama yaşıdır. 3 yaşından önce çocuğun ev ortamından ayrılması ve yaşıtları ile ilişki kurması güçtür. Eğer bir zorunluluk yoksa 3 yaş altı çocuklar yuvaya verilmemelidir. 0-2 yaş çocuklarını güvenli bir bakıcı ile ev ortamında kalması daha uygun olur.
[/FONT]
 
X