Yurtdnda yaamak ve helal yiyecek sorunu :(

Emrivaki

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
31 Aralık 2008
1.425
2
arkadaşlar yurtdışına yeni çıktım,1 hafta oluyor.
yiyecek büyük problem şuanda.
bişey alırken alkol varmı,malum hayvanın eti,yağı varmı diye kılıkırk yarıyoruz
fakat geçen kek aldık,onda e471 varmış.:1shok:.attık
netten araştırdım,müslüman olmayan ülkeler hayvansal katkı konulan yiyeceklere
malum hayvandan elde edilen şeyleri koyuyormuş.
çoğu şeyde var;ekmek,yoğurt,peynir,kek,....
etten zaten geçtik,yemeyeceğiz.diğer market ürünlerinde de var.
sizler bu sorunu nasıl çözdünüz?nelere dikkat ediyorsunuz?

Slm Fatma, ben 10 yildir Almanya da yasiyorum, ilk geldigimde ben de panik olmustum, simdi tabi ki yine her aldigim seyin icerigine bakiyorum, ama katki maddelerinin %100 neden yapildigini bilmemiz mümkün degil, zira haribo adli sekerlemeler bile domuz ihtiva ediyor, birsey alirken iceriginde direkt domuz yazmiyorsa Allaha siginip aliyorum, bulundugun yerde Türk bakkallari varsa, daha rahat alisveris yapabilirsin, kolay gelsina.s.

arastiriyorum ve aldigim urunun icindekilere bakiyorum domuz varsa almiyorum..
helal kesim urunler satiliyor ben rahatca bulabiliyorum..

türk bakkalı yok sanırım.yakındaki bi camiye gidip onlara sormuştuk,helal market varmı diye,çok uzak filan dediler :sinifsinif:

arastiriyorum ve aldigim urunun icindekilere bakiyorum domuz varsa almiyorum..
helal kesim urunler satiliyor ben rahatca bulabiliyorum..
bizde iyice bakıyoruz.hatta netten bu katkı maddelerini gösteren bi site buldum
artık bunlara dikkat edicez.
cvplarınız için çok tşkler
Allah yardımcımız olsun
çok zor...güvenmiyorum birşeye artık lmaz:

-ALINTI-

BAZI GIDA ve KOZMETİK ÜRÜNLERİNDE BULUNABİLEN KATKI MADDELERİ
1 BEBEK MAMASI
E332, E333, E508, whey*(peynir altı suyu), sukroz, laktoz, kalsiyum pantotenat, taurin, inositol*, vitaminler*

2 BİSKÜVİ
E450a, E500, E471*, E481*, E482*, margarin*

3 CİPSLER
E471*, E475*, E481*, E482*

4 ÇİKLET
E101*, E102*, E120**, E141*, E296, E320*, E322*, E330, E420, E421, E422*, E464, E950, E951*, E965, fenilalinin, glukonatlar

5 ÇİKOLATA ŞEKERLEME
E322*, E432*, E433*, E471*, E472*, E476*, E491*, E492*, E493*, E494*, E495*, E434*, E435*, E436*

6 DİŞ MACUNU
Sodyum bikarbonat, gliserin*, Hidratlanmış slikat, sorbitol, tetrasodyum pirofosfat, PEG-6, PEG-32, Sodyum laurilsülfat, Aroma*, selüloz gum, Sodyum florid, Sodyum sakkarin, cl77891, Cl58000, Titanyum dioksit, kalsiyom glukonat, formaldehit, tri sodyum fosfat, dikalsiyum fosfat dihidrat, mono floro fosfat

7 DONDURMA
E441**, E471*, E481*

8 EKMEK
E170*, E282, E300, E432*, E433*, E434*, E435*, E436*, E471*, E472*e, enzim karışımı*,

9 GAZOZ
E202, E211*, E290, E300, E330

10 HAMUR KABARTMA TOZU
E450a*, E500

11 HAZIR ÇORBA
E100*, E150, E330, E412, E621*, malto dekstrin, peynir altı suyu*

12 HAZIR KEK
E450a, E500, E471*, E481*, E482*, margarin*

13 JÖLE
E100*, E162*, E297, E331, E441**

14 KAHVE KREMASI
E341*,E469, E471*, E472*

15 KETÇAP
E202, E211*, E300, E412

16 KOLA
E150, E338, kafein

17 KREM ŞANTİ
E160*, E339*, E340, E407*, E433*, E435*, E471*, E472*, E475*, E932

18 LOKUM
E102*, E110*, E124*, E132*

19 MARGARİN
E160a*, E202, E270*, E322*, E330, E432*, E433*, E434*, E435*, E436*, E472b*, E472c*, E475, E476, E477, vitaminler*

20 MAYONEZ
E432*, E433*, E434*, E435*, E436*, E472c*, E472*e

21 MISIR GEVREĞİ
E101*, E170*, E321*, E339, E341*, E375, folakin (folik asit), pantotenik asit, tiamin

22 NEKTAR (MEYVE SUYU)
E300, E330

23 PASTA
E432*, E433*, E434*, E435*, E436*, E441*,E450*, E471*, E472*, E475*, E477*, margarin*, E500

24 PUDİNG
E102*, E110*, E160a*, E407*

25 TON BALIĞI
E410, E412, E415

26 TOZ MEYVE İÇECEKLERİ
E101*, E102*, E110*, E129*, E171, E330, E331, E341*, E375, E414, E415, E440, E466, E500, E551, E950, E951*, E954, maltodekstrin, folakin (folik asit)

27 TUZ
E514, E554, potasyum iyodid

28 YOĞURT
E441**

İşaretsiz " siyah " E numaraları helal kabul edilen katkıları gösterir.

"kırmızı " E numaraları sağlık için tehlikeli katkıları gösterir.

" ** " İşaretleri kesin hayvan (çoğunlukla domuz) kökenli katkıları gösterir. (Haram)

" * " Bitkisel veya hayvansal kökenli olabilir. Alkolle muamele edilmiş veya edilmemiş olabilir.
Bu sebeple (şüpheli) kabul edilen katkıları gösterir.

-ALINTI-

Son düzenleme:
Cok güzel bir konu olmus, tebrik ederim.

Artik bir cok seyde, HELAL yaziyor..

Mesela trolly sekerlerin üzerinde artik helal yaziyor,ve bir tavuk eti satan firmasi var,onlarin dondurulmus butlarin üstündede helal kesimdir diye yaziyor.

böyle bir cok ürün var,ama malesef her seye de dikkat edemeyiz. :sinifsinif:

tşk ederim ilginize opuyorumnanaktan
o firma türkiye de sanırım,keşke burda da olsaydı...çok güzel birşey
geldiğimiz ilk hafta camiye gittik,ordakilere sorduk,helal marketi çoğusu bilmiyor,
herkez birbirine sordu.onlar sadece bişey alırken etikete bakıp VEGETARIAN (bunun gibi birşey) yazını gördülermi alıyolarmış ve e471 olmayanları...
geçen eşim markete gitti bende bilg başındaydım,bişeyler alırken
kodları okudu ben tablodan baktım.bu kodların,güvenli olanlarını bulduk.
fakat bulduklarımız diğerlerine göre pahalıydı.
şimdilik çözümümüz böyle bu tabloya göre hareket ediyoruz.
ama doğru ama yanlış...

canim ben de ilk yurtdisina ciktigimda bu E' lerle kafayi bozmustum. bir sitede hangi E lerde haram katkinin oldugu yaziordu. evdeki seylere bakinca bir cogunda oldugunu gordum attim tabiki. ozellikle hazir sandwich ekmegi gibi kucuk tadi cok guzel olan ekmeklerde kesin var. sonra trden cantama attigim Eti topkek im vardi. bir de ona bakayim dedim. ayni katkidan onda da vardi:sm_confused: sastim kaldim. sonraki zamanlarda ve hala alisveriste icerik kisminde gelatin (jelatin) varsa uzak duruyorum. ve cogu tatlida, pudingde ve ozellikle ucuz olanlarda domuz katkisi var, yagi, jelatini neyse artik... bir de burda turk marketi cok butun urunler turk mali. biraz pahali olsa da oralari tercih ediyorum. bol bol makarna yiyorum... bir sure sonra en guvenli olan seylere alisirsiniz ama gerisi Allah'a kalmis. niyetiniz salih, Rabbim affetsin bilerek bilmeden yaptigimiz hatalari...

bencde türkiyede katkı maddelerini bilmezdim hiç
neler yedik kimbilir akannehir
buarda bi markette çikolata gördük türkçe yazıyodu üstünde :1shok:
ispanyadan ithal edilmiş.üstündede o yağdan filan yoktur diye okuyunca
kaptık hemen..burda bazılarından helal kesim marketlerde var diye duyduk ama
inceledim göremedim ben.araştırmaya devam
çok tşkler.Allahım inş affeder.dikkat ediyoruz çok ama
umarım bilmeden kaçmıyordur.
birde bişi soracağım,mc donalds,burger kıng gibi yerlerden
yemek yiyormusunuz?

Mc donalds dan sadece chicken burger yiyorum. yani kirmizi etli hicbirseye dokunmuyorum. sadece tavuk. bunun disinda dondurulmus gidalardan uzerinde vejeteryan yazan seyleri alabilirsiniz. gerci siz aile oldugunuz icin tercih etmeyebilirsiniz dondurulmus tek porsiyonluk gidalari ama ben gecenlerde vejeteryan lazanya buldum hemen atladimcokacimcoook. insan ozluyor sicak sey yemeyi... benim yesadigim muhitte turk aile cok oldugu icin yabanci buyuk marketlerde bile turk salamlarina rastliyoruz. biraz da yasadiginiz yerle alakali o yuzden. baska bir muhitteki ayni markette yok boyle bisiy mesela. ama caninizi sikmayin yakinda ne nereden alinir ogrenirsiniz. niyetimiz salih nasilsa. Gerisi Allah'a kalmis. biz dikkat edelim de yine....a.s.

büyük bi markette helal kesim tavuk bulduk hihoyyyt
az sayıda geliyomuş ve çabuk bitiyormuş.stokladık şimdilik
geçen kızartmalık patates aldım,misket şeklinde
tam pişiricem içindekilere bi baktım e471 :1shok: kenara koydum...

fatmacim adasim bende yurtdisindayim bende e lerler kafayi yemis bir insanim elimde koca bir listeyle giderim alisverise neye elimi surersem e vardir.

yalniz diyecegim suku E471 direk domuz yagi yada domuzdan uretilmis bir madde degildir yanina parantes icinde(soya)yada baska isimler yazar aromalar yazar yani hayvansalda olabilir bitkiselde sana tavsiyem aldigin urunun uzerine bak vegetable olmasina bak bitkisel diye amblem vardir ona iyi bak

güzel bir konu olmus arkadaslar..
bizde icerigine bakip aliyoruz..haribo,maoam gibi sekerlerde domuz katkisi oluyor,internet sitesindede yazmislar zaten müslüman olmayan ülkelerde kullaniliyor diye..
yogurt,kuru gidalar,salam,sucuk gibi besinleri türk marketlerinden aliyoruz,sükürler olsunki cokta iyi bir türk kasabimiz var,et mamüllerinide ordan aliyoruz.diger sebze,meyve gibi gidalarda nerden olursa artik:)
Allahim bilmeden tükettiysek affetsin insallah,gercekten böyle didik didik inceleyip almak cok zor ama mecburuz maalesef

amin cucu eger bilmeyerek yediysek diye cok korkuyorum valla allahim insallah affeder

E 471 supheli bir madde sekerim hayvansalda olabilir bitkiselde bitkisel oldugu vakit soyle yazar E471(soya) yazar canim ama bu madde herseyde var yedigimiz ekmekte bile cikolatada meyve sularinda herseyde var

google da su yaziyi buldum

[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]E-471[/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif][/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]E471 emülsifier amaçla bir çok gıdada kullanılan bir katkı maddesi bu katkı maddesinin kimyasal ismi mono ve digliseritler bu maddde bitkisel yağ içeren gıdalarda doğal olarak mevcut fakat sanayi de kullanlmak için elverişli değil çoğunlukla hayvansal yağların hidrolizasyonu sonucu elde ediliyor ve katkı maddesi olarak bu formu kullanılıyor. [/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif][/FONT][FONT=Arial, Helvetica, sans-serif][/FONT][FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Hayvansal yağlarýn kullanımı denilince domuz yağı akla gelmemelidir.Şayet mono digliseritlerin elde edilmesi sadece domuz yağından yapılıyor olsa ülkemizde domuz yetişticiliği sektörünün çok iyi olması gerekirdi.
Şu anki mevcut hayvancılık buna cevap veriyordur.Müslüman bir ülkedede bu tür art niyetli insanlar ender olsa gerek, bu sebepten dolayı E471 katkı maddesi var olan etiketli ürünün domuz yağı ihtiva etmesi olanaksızdır. Bu şartlarda tüketici olarak yapabileceğimiz tek şey güvenli ve denetimli markaları tüketmek aksi takdirde bir takım aşırı uç kesimler özellikle dinimizi kullanarak bir çok ürün için aynı şeyleri söylemektedirler.(bakýnýz:google---E471)
Emilsüfiyer özellik taşıyan bu mono ve digliseritler sadece gıda da değil kozmetik ve diğer sektörlerdede kullanýlmaktadır.
[/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif][/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Kanserojen değildir. [/FONT]

en iyisi türk marketlerinden alisveris yapmak tavuklar heryerde ayni sekilde kesilyiormus yani trdede ayni sekilde kesim yapiyolarmis burdaki gibi nihat hatipoglu tavuk tüketebilirsiniz bir yayininda

evet bunu da sonradan öğrendik
e471 in yanında,bazen vegetable bazen de soya lecitine yazıyo
o zamanda alabiliyoruz
geri kalan e ler sanırım domuzdan elde edilmiş katkı maddeleri değil
bizim burda hiç türk bakkalı yok,bi bulgar marketi vardı
o da çok yetersizdi
helal kesim yapan kasap var ama domuzda kesiyo bilmiyorumkismile
güvenemedik
neyseki dönmeye az kaldı :Saruboceq:
bi ara türk yiyeceği gördüm,çocuklar filan çok sever,puf,
e471 in yanında sığır jelatini yazıyordu :lepi:

evet zaten tahmin edebiliyoruz yani,e471liler diğerlerine kıyasla ucuz oluyorlar çünkü lmaz:
o yüzden o hayvandan yapılıyormuş,sizde görüyorsunuzdur,kilosu 2euro ya gidiyor
biz ilk başta bilmeden kek yemiştik bilmiyorumkismile
ne kötü olmuştum ya :1no2:
pizza filan bulabildik,artık biraz daha rahttık

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…