Ben turlardan nefret ederim , hiçbir tur benden güzel planlayamaz bence :) bazen mecburiyetten tura katılmak zorunda kalıyorum toplu taşımasiz gidilemeyecek yerler için..o zaman bile içim şişiyor.
Bir de kalabalık dolusuyor bir yere, o kalabalıkla o dar yerde sadece foto çekmeye firsat oluyor çoğu zaman.
Gecen aylarda nemruta gündoğumunu izlemeye çıkmıştım.
Tıklım tiklimdi zaten, küçücük dağ. Güneş doğdu,rehberler anlattı, herkes foto çekindi o kalabalikta ve çil yavrulari dağıldı. Sonra biz kaldık koca dağda, kimse yok, insan seli yok... Güzel fotolar da cekindik, bir bankta uzanıp müzik dinleyip sakin sakin manzarayi da izledik...
Konaklar vs de aynı şekilde. Bazen bilmemne konağında tek başıma gezerken tur kafilesi geliyor, araba dolusu insan yirmi dakika içinde şöyle bir dolanıp arabaya binip gidiyorlar..ne anlıyorlar bilmem. Oysa ben tek olunca hem kalabalık olmuyor, sakin sakin geziyorum, hem oturup çayımı içiyorum rahat rahat, hem çocuklarla falan sohbet ediyorum...
O yüzden bence bireysel tur .
Ama siz nasıl birisiniz, o da önemli
Ben mesela Vatikan'a gittiğimde bir ayine katilayim, içeriyi dolanayim,birileriyle sohbet edeyim, köprü manzaralı bir yerde sanvicimi kemireyim, bana yeter. Vatikan'dayken Türk bir tur rehberi görmüştüm, hemen çaktırmadan dinledim, kapayim bir şeyler diye
kadın yerdeki taşların birinin Ayasofya'yi gosterdigini, taşların bilmemnereden geldiğini falan... Anlat anlat bitiremedi,içim şişti ayrıldım.
Gezerken hiç merak etmem şu taş nereden gelmiş de bilmemne. Basitçe neyin ne olduğu yazıyor zaten her yerde. O bana yeter.
Ama bir kuzenim var, gideceği yerleri önceden araştırır. acenteye göre degil rehbere göre tur secer. Yaninda not almaya kağıt olur, rehberin tüm dediklerinin ses kaydını alır, dönünce de otobüste minibüste podcast gibi dinler, gezdiği yerler hakkında yazılar okur.
Böyle biriyseniz tur.
Diliniz iyi değilse , kendnizi anlatma konusunda sorun yaşayacağınızı düşünüyorsanız tur.
İşiniz yogunsa, gezi sayfaları gezip plan program yapmaya vaktiniz yoksa- bu sizi sıkarsa tur.
Vize almakta sorun yaşayacağınıza inanıyorsaniz tur
Spontane şeylerden , sorunlardan hic hoşlanmayan biriyseniz , her şey yerli yerinde ve duzenliyken mutlu olan bir insansaniz tur .
Araç kiralayacagiz dediniz, o yol kaç km - o ülkenin benzin fiyatı ile ne kadar tutuyor, o kadar gün araç kiralamak kaç lira, varsa geçtiğiniz paralı yol ne kadar. Bunları kabataslak hesaplayın+uçak,kalacak otel falan ekleyn, iki kişinin tur parasından çok daha fazla oluyorsa
belki tur belki bireysel...
Yurtdışında araç kiralamak çok riskli. yurtiçinde bile riskli..hız sınırını sadece yüzde on aşarsaniz bizim ülkedeki ceza 900 lira. Avrupa eminim çok çok çok daha fazladır, kurallar önemli olduğu için. Aldıkları depozitodan dusuyorlar. Bir de 30 Euro araç kiralamistik biz, gittiğimiz yerde uyanıklar 10 Euro park parası istemişlerdi
böyle uyanık insanlar da oluyor. O yüzden araç kiralamaya korkuyorum biraz ben