Yumurtlama Döneminde Kadında Cinsel İstek Artar mı?

Kadında cinsel istek, adet döngüsü boyunca değişiklik gösterebilir. Adet döngüsü ile ilişkili hormonlar adet döngüsü boyunca değişiklikler gösterdiği için kişinin cinsel isteğinde sık sık artışlar ve azalışlar gerçekleşir.

Yumurtlama dönemi, adet döngünüz içerisinde hamile kalabileceğiniz zamanı kapsamaktadır. Bu nedenle kadının doğası gereği bu dönemde hamile kalabilmesi için hormonların tetiklemesi nedeniyle cinsel isteği artar.

Bazı kadınlar gebelik sırasında da cinsel isteklerinde değişiklikler olduğunu gözlemleyebilir. Bu durum da tıpkı adet döngüsündeki gibi hormonlarda yaşanan değişimlerden kaynaklanmaktadır.

Yumurtlama Döneminde Cinsel İstek


Adet döngüsü içerisinde hamile kalabileceğiniz günler ya da diğer adıyla doğurganlık penceresi, her ay yaklaşık olarak yedi gün sürer. Cinsel isteğin en çok arttığı zaman genelde yumurtlamanın yaklaştığı günler olmaktadır. Yumurtlama gerçekleştiğinde ise cinsel istekte düşüş olur.

Araştırmalara göre cinsel istekteki artış yaklaşık altı-yedi gün sürmekte ve lüteinleştiren hormon (LH) üretimi ile aynı zamanlarda gerçekleşmektedir. Kadının cinsel isteğindeki artış tam olarak LH seviyelerinin zirveye çıkmasından üç gün önce başlamaktadır.

LH, yumurtlamadan 24 ila 36 saat önce zirve yaptığı için bu süre içerisinde cinsel ilişkiye girmeniz durumunda hamile kalma şansınız en fazla olacaktır. Yumurtlamadan üç gün önce hamile kalma ihtimaliniz yüzde 8 ila yüzde 23 arasında olur. Yumurtlamadan önceki gün ise bu ihtimal yüzde 21 ila yüzde 34 arasındadır.

LH ve östrojen gibi hormonlar yumurtlamanın yaklaştığını göstermektedir ve cinsel istekteki artış ile ilişkilidirler. Yani yumurtlama dönemi geçtikten sonra bu hormonlarda azalış beklenir. Bu dönemde progesteronun da yüksek olmasıyla cinsel istek yumurtlama dönemine göre azalış gösterir.

Adet Döngüsü ve Cinsel İstek


Yumurtlama dönemindeki cinsel istekte artışı daha iyi anlamak için hormonların adet döngüsü boyunca nasıl değiştiğine de göz atmak gerekir.

İlk olarak adet döngüsü, adet kanamanızın birinci günüyle başlamakta ve iki aşamadan oluşmaktadır. Bu aşamalar, foliküler ve luteal faz olarak bilinmektedir.

Foliküler faz, adet döngüsünün ilk yarısını ifade eder. Bu faz sırasında östrojen seviyeleri, progesteron seviyelerinden daha fazladır.

Kadınlar, foliküler fazın son aşamalarına doğru LH hormonunda yaşanan artış ile daha fazla cinsel istek duyarlar. Bu noktada yumurtlama başlar ve hamileliğin gerçekleşmesi bu dönemde mümkün olur.

Adet döngüsünün ikinci yarısı ise yumurtlamadan sonraki luteal fazdır. Luteal fazda progesteron seviyeleri, östrojen seviyelerini aşmaya başlar. Bununla birlikte bu iki hormon döngünün sonlarına doğru azalır ve bu sayede adet kanaması gerçekleşir.

Luteal fazda cinsel isteğin azalmasının yanı sıra kadınlarda duygusal değişimler de görülebilir. Yapılan bir araştırmaya göre kadınlar kendilerini luteal fazda daha üzgün hissetmektedir.

Kadında Testosteron Yüksekliği Cinsel İsteği Arttırır mı?


Kadında testosteron yüksekliği ile ilgili yapılan araştırmalar, bu hormonun cinsel isteği etkileyebildiğini göstermektedir. Bununla birlikte testosteronun bu etkisi hakkında kesin bilgiler yoktur ve daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir.

Cinsel İsteği Etkileyen Faktörler


Cinsel istek yalnızca adet döngüsüyle ilişkili değildir. Cinsel isteği etkileyen başka faktörler de bulunmaktadır.

Cinsel istekte artışa neden olabilen faktörler arasında şunlar yer almaktadır.

  • Egzersiz yapmak: Egzersiz yapan kişilerin cinsel isteklerinin daha fazla olduğunu gösteren araştırmalar bulunmaktadır.
  • Madde kullanımı: Uyarıcı maddeler kullanan kişilerde cinsel istekte artış olabilir.
  • Nörotransmitterlerde değişim: Bir nörotransmitter olan dopamin, cinsel istekte aşırı artışa neden olabilir.
Cinsel istekte azalmaya neden olan faktörler ise şu şekildedir:

  • Menopoz: Menopoz sırasında cinsel isteği tetikleyen hormonlarda değişimler görülür. Bu da cinsel istek ve uyarılmada azalmaya neden olabilir.
  • Ruh sağlığı: Kaygı ve depresyon gibi ruh sağlığı sorunları, cinsel istekte azalmaya neden olabilir.
  • Yaş: Yaş ilerledikçe cinsel istekte değişim görülebilir.
  • Obezite: Obezite ve cinsel disfonksiyon ve sonuç olarak cinsel istekte azalışın ilişkili olduğu düşünülmektedir.
  • Kronik sorunlar: Diyabet ve kalp hastalığı gibi sağlık sorunları sonucu cinsel istekte azalma görülebilir.
  • İlaç kullanımı: Kemoterapi ilaçları, hormonlu doğum kontrol yöntemleri ve antidepresanlar, cinsel istekte azalmaya yol açabilir.
  • Hamilelik: Hamilelikte farklı trimesterlarda cinsel istekte azalış görülebilir.

Hamilelikte Cinsel İstek


Hormonlar elbette yalnızca adet döngüsünü etkilemez. Hamilelikte de hormonlar sürekli olarak değiştiği için kadının cinsel isteğinde değişimler görülür.

Hamileliğin ilk trimesterında, yani ilk üç ayında östrojen ve progesteron seviyeleri yükselir. Bu da cinsel istekte azalmaya neden olabilir. İkinci trimesterla birlikte hamilelik belirtilerinin azalmasıyla cinsel isteğinizde artış görebilirsiniz. Üçüncü trimestera geldiğinizdeyse kilo artışı, sırt ağrısı ve diğer belirtiler nedeniyle cinsel isteğinizde tekrar bir düşüş yaşayabilirsiniz.

Her kadının hamileliği birbirinden farklı geçer. Kimi kadınlar cinsel isteklerinde artış yaşarken kimileri ise yorgunluk ve kilo artışı nedeniyle cinsel isteklerinin azaldığını hissedebilirler.

Sonuç Olarak


Yumurtlama döneminizi belirlemek için servikal mukus ve bazal vücut sıcaklığı gibi belirtileri takip etmenin yanı sıra cinsel isteğinizde gerçekleşen değişimleri de takip edebilirsiniz. Cinsel isteğinizin en çok olduğu zamanlar yumurtlama dönemine denk geldiği için bu dönemde ilişkiye girmeniz, hamile kalma şansınızın artmasına yardımcı olacaktır.

Ancak elbette yumurtlama döneminin yaklaşmasıyla cinsel istekte her zaman artış görülmemektedir. Stresliyseniz ya da kendinizi depresif hissediyorsanız, doğurganlık pencereniz sırasında cinsel isteğiniz fazla olmayabilir. Ayrıca yumurtlama olmadan da cinsel isteğinizin artmış olması mümkündür. Bu nedenle cinsel istekteki artışın kesin olarak yumurtlamaya işaret ettiğini söylemek mümkün olmasa da bu belirtiye dikkat etmeniz iyi olacaktır.

Herhangi bir nedenden dolayı cinsel isteğinizde artış olmadığını ya da cinsel istekte kayıp yaşadığınızı düşünüyorsanız, bu durumu mutlaka eşinizle ve doktorunuzla düşünün. Cinsel istekte azalış bazı durumlarda hormonal dengesizlikler ya da diğer sağlık sorunları nedeniyle ortaya çıkabilir. ve tedavi gerekebilir.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…