Yumurtalık Yaşlanması Nedir, Nedenleri Nelerdir?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Yumurtalık yaşlanması ya da erken yumurtalık yaşlanması olarak tanımlanan durum, kadının yaşına göre düşük yumurtalık rezervine sahip olması ve iyi kalitede olan yumurtaların az sayıda olmasıdır. Yumurtalık yaşlanması genelde kadında kısırlığın en büyük nedenlerinden biridir.

Yumurtalık yaşlanması olan genç kadınların kısırlık sorunu yaşadıkları söylenemez. Yumurtalık yaşlanmasının başladığı ancak 30’lu yaşların ortasında doğurgan olan kadınlar belirti yaşamayabildikleri gibi düzenli adet döngülerine sahiptirler.

Bu konudaki başlıklar;

yumurtalik_yaslanmasi.jpg
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Yumurtalık Yaşlanması ve Kısırlık

Yumurtalık yetmezliği, hastanın yaşından bağımsız olarak kullanılan yumurtalık rezervi parametreleri ile ölçüldüğü zaman kısırlık ile bağlantısı olduğu her uzman tarafından anlaşılamayabilir. Örneğin, kadın hangi yaşta olursa olsun FSH’nin 10.0 mlU/mL seviyesinin altında olması normal olarak kabul edilir. Ancak FSH yaş ile birlikte arttığı için bu parametre tek başına yeterli değildir. FSH değerinin yirmi yaşında 10.0 mlU/mL seviyesinde olması ile kırk yaşında yine bu seviyede olması aynı şe iyi ifade etmez. Düşük yumurtalık rezervinde en etkili tedavi için öncelikle tanı konulması gereklidir. Erken yumurtalık yetmezliği tanısı ne kadar erken konulursa o kadar önemlidir. Çünkü yumurtalık rezervi bir kez azalmaya başladığında gittikçe azalmaya devam eder. Son yıllarda FSH seviyesi ile birlikte özellikle de genç kadınlarda AMH seviyeleri de yumurtalık rezervini tahmin etmek için kullanılmaktadır. AMH’nin çok düşük seviyelerde olması gebelik oranının düşük olması ile ilişkilendirilmektedir. Ancak AMH seviyesinin çok düşük olduğu durumlarda bile gebe kalmak ve sağlıklı bir gebelik geçirmek mümkün olmaktadır.
 
Yumurtalık yaşlanmasının neden olduğu sonuçlar nelerdir?

Yumurtalık yaşlanması erken yaşlarda, kadın henüz 30’larındayken meydana gelirse belirtiye neden olmayabilir ve kadının adet döngüleri normal bir şekilde devam edebilir. Bununla birlikte kadının doğurganlığı, yaşıtlarından daha az olacak ve zaman geçtikçe yaşıtlarına kıyasla çok düşük doğurganlık seviyelerine sahip olacaktır. Bunun sonucu olarak ise 46 yaşından önce menopoz gerçekleşebilir. Yumurtalık yaşlanması tanısı sonrası gebe kalmak daha uzun zaman alabilir ya da kısırlık gerçekleşebilir. Tüp bebek tedavisi uygulanıyorsa yumurtalık yaşlanması olan kadınlar, tedavi döngüleri sırasında yumurtalık uyarımına zayıf yanıtlar verebilir ya da daha yüksek dozlarda gonadotropine ihtiyaç duyabilirler.
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.