- Konu Sahibi denizimizvebiz
Allah sizden ve sizin gibi buraya umut dolu yazılar yazanlardan razı olsun..selam ben 36 yaşında bir anneyim. 32 yaşındayken evliliğimin 2. yılında doktor kontrolü sonucu over yetmezlik yani erken menapoz tanısı kondu. tabi o zaman çocugum yoktu. fsh ım 70-80-90 hatta 99 u bile gördüm .bana kıbrıstan yumurta almamı söylediler. kendimde sağlık çalışanı biyologum . kaç prof gittimse aynı şeyi söyledi .eşim ve benim için yıkım oldu. bunalıma girdim. adet görüyordum ama yumurta olmadan da adet görülebileceğini söylediler. 1 aşılama 1 tüp bebek denedim. olmadı tabi denemelerde herhangi bir ilaç kullanmama gerek görmediler çünkü yumurtan yok kullansanda birşey fayda etmez dedi doktorlar. neyse lafı fazla uzatmayayım çok yıprandım. sonra o ay ramazan ayıydı. o ay bu konuyla uğraşmayacağım bol bol dua etcem bi sonra ki ay da tatile gideceğim kafayı dağıtacam dedim . ama tabi hastanede çalışmanın faydası 2-3 günde bir fsh ölçtürüyorum yinede. sonra fsh ım kendiliğinden hiç birşey yapmadan düşmeye başladı önce 70 lere 50 lere sonra 20 oldu sonrada 7 ve en son 5 oldu. bunun sonucu ben hiç dr falan gitmedim. ama yumurta varsa kaçırmamak için gün aşırı çalışıyoruz. o ay hamile kaldım. allaha binlerce kez şükürler olsun. şimdi oğlum 32 aylık ve kreşe gidiyor .doktorlar buna mucize diyor.
bunu okuyan benim gibi aynı durumda olan arkadaşlara tavsiyem, önce bir sakin olun ama zaman da kaybetmeyin. bilim tabiki olmazsa olmaz ama yapılan bilimsel çalışmaların çoğu hastaneye başvuran hasta bireyler üzerinde yapılıyor yani diyeceğim o ki belki şimdiye kadar çocuk sahibi olan insanlarda böyle sıkıntılar yaşadı ama hastaneye başvurmadıkları için haberleri bile olmadı. bende bir sağlık çalışanı olamama rağmen doktorların bu konudaki yaklaşımını anlayamıyorum. yumurtası olan spermi olan insanların çocuk sahibi olabileceğini söylüyorlar. öyle olsa sana niye geleyim .evde yaparım zaten .türkiyede tıp bilimi nedenini araştırmıyor sen böylesin deyip seninle zaman kaybetmek istemiyor. tabi ki iyi hekimlerde var. benim mesela haşimato troidim vardı . bilimsel yayınları araştırdığımda over yetmezlik ile haşimato troidi arasında ilişki olduğunu savunan bilimsel yayınlar buldum .ama gittiğim dr lara bunu söylediğimde tek sen misin haşimato hastası bir sürü troitli insan patır patır doğuruyo diyordu.
sonuç olarak bu konu da benim tecrubemlerim sonucu öğrendiğim öncelikli olarak yaş faktörü yani acele etmekte fayda var. zaman alehinize işliyor. ikincisi genetik faktörler ve altta yatan ve doktorunuzun bazen önemsiz görüp atladığı konular bence çocuk düşünen her kadın öncelikle bir endokrinoloji uzmanına başvurmalı. ve en önemli faktörden biri stres endişe etmeyin . nasip ise olur. nasip değil ise hayırlısı böyledir. sevgiler....
Ben bekarım 22 yaşındayım, fsh 19, amh 0.02.. Adet düzensizliği sebebiyle gittiğimde fsh bakıldı, ona göre de amh'ye.. Tabi moralim çok bozuldu. Doktorlar ne kadar acele edersen o kadar iyi diyorlar. Üni okuyorum ve evlenme durumum söz konusu değil. Üç doktor önce genetik araştırma(ailemde erken menopoz yok ve 1 hafta önce bunun için kan verdim sonucunu bekliyorum) sonrasında da yumurta dondurma önerdiler.. Durumun aciliyetinden dondurmaya sıcak bakıyorum. Ankara tıp 'ta yapılıyormuş. Arkadaşlar lütfen aranızda veya etrafınızda dondurma işlemi yaptıran varsa görüşebilir miyiz? Etrafımda benim gibi olan yok, olmasın da kimse böyle şeyler yaşamasın ama varsa da bağlantı kursam.. Tek başıma düşünmekten çok yoruldum. Durumu bilip öylece hiçbir şey yapamamaktan yoruldum. Allah herkesin yardımcısı olsun. Hayırlısını versin inşallah.