Yoğurt ilk defa nasıl mayalandı?

husel

er:)
Kayıtlı Üye
16 Temmuz 2007
1.849
18
683
46
Diğer
Yoğurt ilk defa nasıl mayalandı?


Aydın'ın Nazilli İlçesi'nde bulunan Ör-Koop İsimli dernek Mandıra yoğurdun öyküsü ve tarihçesini araştırdı.

Yapılan araştıramaya göre, milyonlarca insanın geçim kaynağı ve milyarlarca insanın en önemli besin maddesi ve Türkler'in milli yemeklerinden biri olan yoğurdun bir rivayete göre ilk olarak karınca yumurtasından, diğer bir rivayete göre melekler tarafından Hz. İbrahim'e öğretilerek mayalandığı bildirildi.

1900'lü yıllarda pastörize olarak eczanelerde ilaç olarak satılan yoğurdun, Türkler'in yerleşik hayata geçmeden besinleri daha kolay taşıyıp saklayabilmek için geliştirdikleri yöntemler sayesinde ortaya çıktığı bildirildi.

AK Parti Aydın Milletvekili ve TBMM Tarım Komisyonu Üyesi ve Ör-Koop Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ertürk ve ekibi tarafından yapılan araştırma sonucu 'Yoğurt' kelimesinin Kaşgarlı Mahmut tarafından da Divan-ı Lügat'üt Türk'te kullanıldığı tespit edildi. Yoğurdun öyküsü ve tarihçesi başlığıyla yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:"Bugün yoğurdun nasıl yapıldığını herkes az çok biliyor. Sütün yoğurt haline dönüşmesi için eski yoğurt maya görevi görüyor. Peki insanlar sütü nasıl yoğurt haline getirdi? Yani yoğurtsuz yoğurt nasıl yapıldı? Milli yiyeceğimiz olan yoğurdun ilk defa nasıl yapıldığına dair yeterli ve kesin bir bilgi mevcut olmamakla birlikte, göçebe olarak yaşamlarını sürdüren atalarımızın yoğurt yapımında kullandığı doğal mayalar karınca yumurtalarıymış. Taşların altında yer alan küçük ve beyaz baloncuk şeklindeki taze karınca yumurtalarını ezmişler ve ısıtılan sütün altına koymuşlar. Böylece süt karınca yumurtalarında bulunan kimyasal maddeler yardımıyla mayalanarak yoğurt haline gelmiş. Başka bir rivayete göre, sütün yoğurt olarak mayalanması Hz. İbrahim'e melekler tarafından öğretilmiş. Ve bu sır halinde uzun süre babadan oğla intikal etmiş. Eski Türkçe'de yoğurt kelimesi 8. yy. metinlerinde yer alırken, Kaşgarlı Mahmut tarafından 10. yy.'da yazılan Divan-ı Lügatüt Türk ve Yusuf Has Hacib'in Kutadgu Bilig adlı eserlerinde bugünkü anlamında yoğurt kelimesinin kullanıldığı bildirildi.

Osmanlı İmparatorluğu döneminde saray mutfağının vazgeçilmez bir besin kaynağı olan yoğurt, Kanuni Sultan Süleyman Tarafından Fransa krallarından 1. Franseu ateşli ishal hastalığına yakalandığında, krala ilaç olarak gönderildi.
Bakterileri öldürücü özelliği nedeniyle yoğurt 1. Franseu'yu kısa sürede iyileştirdi. Avrupa'da 1800'lü yıllarda tanınmaya başlayan milli yiyeceğimiz yoğurt, Amerika'da yaklaşık 70-80 yıl önce tanındı. 1900'lü yılların başında ise yoğurt ilaç olarak kabul edildi ve bir dönem eczanelerde pastörize olarak satıldı".
 
heros biz değerlerimize sahip çıkmazsak elbete birileri sahiplenecektir...
 

bu benim diyebilirim ki hayatta en çok kafamı meşgul eden ve bir türlü içinden çıkamadığım bir soru... hz. ibrahim olayı mantıklı gibi (?) ama yine de bilimsel olarak tam bir sonuca ulaşılmadan okeylemek doğru değil bence. yani bilim çaresiz kalmış mı bu konu karşısında? :uhm: hz. ibrahim'in ilk mayalama olayını belgeleyen yada kanıtlayan bir şeyler var mı? yadaaa: en azından bir rivayet...? CADIARZU ne bileyim yani insan ilk etapta inanıyor ama delilde arıyorsun yani... açıkcası bu cevap ve araştırma sonucu beni kesmedi arkadaşlar...
 

merhabalar, ben metaryalist biri değilim açıkcası... ruhani konulara bilimden daha uzak değilim. ayrıca bilen için: bunların her ikisinin aslında içiçe olduğu kanısındayım. ama neden ibrahim peygamber? ve hikayesi ne? bir dayanağı vardır bu tezi ortaya atanın herhalde... yani nasıl çıktı bu iddia ortaya? öyle ya, neden isa ,musa, nuh, davut, idris vs. değil de, ibrahim peygamber? bilimsel olma olasılığı çok yüksek olduğu için bilimsel kısmını irdelemiştim... zira biri çıkıp bunun sırrı şudur derse: neden ve nasıl? demek günah mı olur sizce? yoksa pek bir mantık getirilmemiş bu cevaplarla avunmak istemeyişim yanlış mı olur? ben ruhani, yahut bilimsel: bir açıklaması olup olmadığını sormuştum sadece. eğer yok ise: inanmamak inançsızlık değil, inanç sömürüsüne karşı durmaktır bence... sevgilerimle!
 

:roflol: mısırı ilk patlatan büyük ihtimalle mısır patlayınca ordan kaçmıştır...sonra patlama durunca yani mısırların hepsi patlayınca gelip bakmıştır bu beyaz beyaz şeylerde ne acaba ?diyerek ne olduğunu anlamak için bir tane mısırı agzına götürmüştür...aaaa ne kadar güzel bişeymiş bu diyerek yemeye devam etmiştir... :roflol: çok güldüm valla bende mısırı merak ettim şimdi.... :roflol:

yogurtuda merak etmişimdir arasıra bence oda tesadüfen bulundu....:smiley-cool:
 

gerçekten komik :roflol: alah aşkına nerden geldi aklına bu konu arkadaşım? yatarayak çok neşelendim doğrusu... :teytey: sayende tebessüm içinde dalacağım uykuya bu gece. :hooray: allah'ta seni güldürsün ne diyeyim... a.s.
 

seni, güldürebildiğime sevindim.... yerimseniben..................................
 
bu bilgilendirme için teşekkürler, yalnız yoğurdu biz bulduk ve de bizim milli yiyeceğimiz peki biz marketlere gidip niye danone isteyip tercih ediyoruz. Danone israil ürünü değilmi, kendi yoğurdunu değil de başka bir ülkenin yoğurdunu yememiz de ayrı bir gariplik işte
milliyetçiyiz diyoruz ama, tercihlerimize hiç dikkat etmiyoruz
 

canım ben kendi adıma tercihlerimde hep yerli malı,yurdun malı derim.bu konuda çok titizim.
ayrıca ben birçok şeyin tesadüfen bulunduğuna inanıyorum.
 
melekler öğretmiş mi, yoksa bir kase yoğurt mu vermişler? yoğurt vermişlerse çok mantıklı ?? ama öğretmişlerse nasıl mantıklı oluyor anlayamadım, sonuçta süt neyle mayalanacak- yoğurtla, iyi ki öğrendim, yoğurdu nerden bulacam şimdi? olmamış mıdır yani?muhtemelen karınca yumurtasıyla ve o da tesadüfen olmuştur.
ayrıca ben de, insanlar zeytini yenilebilir hale getirmeyi, suyunu sıkıp yağ olarak kullanmayı nerden bulmuşlar bunu çok merak ediyorum son zamanlarda. neticede ağaçta küçük küçük duran zehir gibi acı bişiy...
 

bu mantıkla düşününce: herşey hayret vericidir... tatlicadiarzu öyle değil mi ama?
 

merhaba canım, haklısın elbette! ne kadar az kurcalarsa insan, o kadar rahat olur beyni. değil mi? ama ben öyle değilim işte! bazen olmak iyi olurdu desemde, kurcalamayı seviyorum... bir şeyde en ufak pürüz olması bile beni rahatsız eder. belirsizliği sevmiyorum birde. inanç kıtlığı değil benimkisi. :1no2: inanılmış bir şeyde ele gelen pürüzleri kaldırma çabası da denebilir... zira birileri şunu bu kişi yapmıştır derse: haliyle ona "nasıl?" dersin. demelisin! evet doğrudur diye zıplamak: çok inançlı olmak anlamına gelmiyor ki tatlım. ben inançlı olduğum için çok sömürgeye uğramış biri olarak: sorgulamayı öğrendim. ve tabi bu benim için inancımda şüphe etmemem anlamına geliyor... çocuklarımız elbette inançlı kimseler olsun, fakat sorgulasınlar da aynı zamanda. inanç simsarlarına meze, sürüye koyun olmasınlar... sevgiler...
 
kızlar hepiniz çok yaşayın...
evet çok mutlu oldum...çünkü bu düşünceler bitek bende var sanıp kendimi azcık ucundan çatlak ilan etmiştim....şimdi anladımki normalim yada sizlerde benim gibi çatlatmışsınız a.s.azcık ama :roflol:
 

:teytey: onarmanı tavsiye etmem! çatlaklık sıra dışı bir durum... tatlicadiarzu azı karar, çoğu zarar tabii ki! :roflol: sevgi ve umutla... :içelim:
 

sen epey incinmişsin hayatım. ama tabi derin konular bunlar... sorgularken kırılmak ve kırmak çok kolay olabiliyor... boş ver belkide çocuklarımız aynı saplantıları edinmeyecekler belkide? olduğunda düşünülür artık... evet ulaştım sayılır. ama yaşadığın sürece sorgu vardır... kestirmeden gitmek istersen, gerekli malzemeler: sevgi, inanç, merhamet dolu temiz bir kalp yeterlidir. ( ben kestirme denilen yolu tercih ettim. ama bu en uzunu imiş meğerse tatlicadiarzu ) sıkma canını, yıkıcı olmaktansa, ketum olmak daha erdemlidir. sevgiler canım :) a.s.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…