Çoğu kişi söylemiş zaten, biran önce annenlerin yanına git. Eşine de ailende rahat edemiyorum beni de anlayışla karşıla gibisinden bir konuşma yap. Yaşın çok genç, bölümleri araştırıp açık öğretimden falan güzel bir bölüm seçip onu kazanmak için acilen ders çalışmaya başla. Eşinin tayini çıkınca zaten farklı bir ile gideceksiniz, eşini orda güzelce gözlemlersin.
Hem eşin normalde sana ilgiliymiş, ailesine gidince aramıyor sormuyor demişsin. Yani ailesinin özellikle annesinin seni kıskandığının farkında, sana haklısın diyerek sana yüz vermek istemiyor olabilir. Erkekler annelerinin suçunu bilse de pek kabullenmek istemezler, hele eşlerine evet haklısın annem hatalı asla demezler. Eşin belkide ailesinin davranışlarının farkındadır uzağa gidince rahat edersin.
Tayini çıkınca eşinin zaten farklı şehre taşınacaksınız, sende biraz akıllıca davran eşine karşı.Benim maaşım param olsun ,üniversite okumak, sonra çalışmak istiyorum dersen eşin kesinlikle izin vermez sana. Kendisine bağımlı kal, çocuk doğurup hep kocana muhtaç kal diye asla üniversite okumana izin vermez. O yüzden aklını kullanıp eşinle güzelce konuşacaksın. De ki bende güzel bir meslek edineyim daha çok rahat edelim , gelirimiz artar evimizi daha rahat alırız, çocuklarımızın geleceği kurtulur falan gibi konuş. Ailesine yardım etmesini yada annesinin her ay bin lira gibi bir beklentisi olduğunu öğrendiğini kesinlikle söyleme eşine. Ailesini katarsan konuya seni fesat ilan eder, senle kavga eder hemen ailesini savunmaya geçer. Kısacası eşine iyilikle konuşursan ikna olur. Normalde okumak zaten senin hakkın ama eşin gibi benim param diyen adamlar eşlerinin çalışmasını da para kazanmasını istemiyor. Çünkü karısı da para kazanırsa kendisi gibi benim param diyip üste çıkar resti çeker, karısına üstünlüğü kalmaz diye düşünüyorlar. Herkesi kendileri gibi sandıklarından olsa gerek.
Tayin çıkıp farklı şehre gidince de eşin maaşım iyi ,artık çocuk yapalım diyecek büyük ihtimalle. O yüzden eşine yaşımız genç ,ben güzel bir iş için okuyayım arabamızı alalım hazır cocuk yokken onu ödeyelim de. Esini borca sokarsan ailesine gönderemez zaten para,sizi ancak geçindirir. Sende bu sırada eğitimini halledersin. Birkaç sene sonra çocuk yapabilirsiniz çok gençsin daha. Sen meslek edinince de cocuk olsa bile biraz büyüyünce işe tekrar başlarsın evinizi alırsınız,kendi evinize arabanıza para ancak yeteceği için ailesine kafasına göre para gönderemez. Ailesinin maaşı var, hayat pahalı yeterince. Eşinin aldığı maas suan size ancak yeter zaten. Gittiğiniz yer neresi olacak kim bilir, bazı yerlerde kiralar ucmus durumda.