Yılda 1.2 milyon kişiyi sokuyor!
Türkiye ciddi riske sahip 7 ülke arasında. Bu akrepler yılda 1.2 milyon kişiyi sokuyor... Bunlardan 3 bin 500'ü ölüyor...
Akrep sokmalarıyla ilgili yüksek riske sahip 7 ülke var.Bunlardan biri de Türkiye...
Toplam 2,3 milyar nüfusa sahip bu 7 bölgede, yıllık akrep sokması vaka sayısı ise 1,2 milyon.
Bu bölgelerde, yılda 3 bin 250 kişi, akrep sokması sonucu hayatını kaybediyor.
DÜNYANIN EN ZEHİRLİ AKREBİ TÜRKİYE'DE
Dünyada 14 familyaya ait bin 400 tür akrep türü bulunuyor. Türkiye'de 19 tür yaşıyor. Dünyanın en zehirli akrebi olarak literatüre geçen ''Leiurus quinquestriatus'' (Death Stalker, Ölümcül Avcı, Ölümcül Akrep) ise Türkiye'nin güneydoğusunda dağılım gösteriyor.
AKREP SOKMASINDA NE YAPMALI?
Sağlık Bakanlığı Hıfzıssıhha Enstitüsü tarafından üretilen akrep serumu Anadolu'da yaşayan tüm akreplerin zehirine karşı etkili.
Zehre maruz kalan kişinin, vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurması gerek.
Ergin bireyler, çocuklara nazaran daha sık akrep zehirine maruz kalıyor. Ancak çocuklardaki ölüm oranı daha yüksek.
Akrep sokması sonrasında serum tedavisi ve steril yara bakımının önemi dikkate alınacak olursa, ölümlerin daha çok ikincil enfeksiyonlardan meydana geldiğini düşünmek gerekir.
İŞTE 0 YEDİ BÖLGE...
Araknoloji Derneği Başkan Yardımcısı Kadir Boğaç Kunt, 7 bölgeyi şöyle sayıyor: Kuzey Sahra Afrikası (Sahra Çölü'nün batısı, Moritanya, Fas, Cezayir, Tunus, Libya ve Mısır), Sahel Kuşağı Afrikası (Senegal, Moritanya, Mali, Burkina Faso, Nijer, Nijerya, Çad, Sudan ve Eritre), Güney Afrika, Yakın ve Orta Doğu, Güney Hindistan, Meksika ve Latin Amerika'nın güneyi ile And Dağları'nın doğusu