• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Yetim ayligi

samanyolu1975

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
17 Ekim 2024
6
0
1
49
Slm benim cevremde yok cevrenizde var mi yada bukonuda bilgisi olanlar hem anne hem babadan yetim maasi hangi oranlarda aliyorlar gercekten ihtiyacim var yas 50 kimse is vermiyor emekliligede daha var cevap verenlere simdiden tesekkur ediyorum

Biri emekli sandığı diğeri Bağkur olunca ikisinden de alabilirsin. Sanıyorum annen hayatta olsa 10 bin alsa diyelim sen 2500 alabilirsin. Yani %25 ini alabiliyorsun

Slm benim cevremde yok cevrenizde var mi yada bukonuda bilgisi olanlar hem anne hem babadan yetim maasi hangi oranlarda aliyorlar gercekten ihtiyacim var yas 50 kimse is vermiyor emekliligede daha var cevap verenlere simdiden tesekkur ediyorum
Anne babanizdan kac yetim kardesiniz olduguna gore degismekle beraber yanlis hatırlamıyorsam son yatan ayligin yuzde 25 kadari yetim ayligi olarak bağlaniyordu.

Anne babanizdan kac yetim kardesiniz olduguna gore degismekle beraber yanlis hatırlamıyorsam son yatan ayligin yuzde 25 kadari yetim ayligi olarak bağlaniyordu.
başka kardeşi olup olmadığı değil de başka anne-babadan maaş alan olup olmadığına bağlı -erkekse zaten alamaz (öğrenci olacak yaşta değildir diye düşünüyorum), kadınsa bekar olmalı.

2.si anne-baba 2008 öncesi mi ölmüş ve hangi kurumlardan emekli bunları bilmek gerekiyor

başka kardeşi olup olmadığı değil de başka anne-babadan maaş alan olup olmadığına bağlı -erkekse zaten alamaz (öğrenci olacak yaşta değildir diye düşünüyorum), kadınsa bekar olmalı.

2.si anne-baba 2008 öncesi mi ölmüş ve hangi kurumlardan emekli bunları bilmek gerekiyor
Butun sartlari sagliyorum zaten sadece oranlari merak ediyorum

Tek hak sahibi sizseniz %50 oranında bağlanır,anne ve baba aynı sigortadan ise örnek ikisi de ssklı ise yüksek olanın tamamı,düşük olanın yarısı kadar..yetim maaşı için evli olmamanız gerekiyor

Yüzde 50 sini alırsınız. Şimdiye kadar niye başvurmadınız? Geçmişe yönelik dilekçe verip, toplu para alabilirsiniz umarım

Hanımefendi, 17 Ekim 2024'te aynı soruyu sormuşsunuz, cevap vermişim.

O cevabı tekrar kopyalıyorum buraya.

-------------

Anne-babanın ölümünün 30 Eylül 2008 sonrası olması halinde;

✔ Her ikisi de SSK'lı ise yüksek aylığın tamamı, düşük aylığın da yarısı bağlanır.

✔ Her ikisi Bağkurlu ise yüksek aylığın tamamı, düşük aylığın yarısı ödenir.

✔ Her ikisi Emekli Sandığı'na tabi ise yüksek olan maaş bağlanır.

✔ Her ikisi de 1 Ekim 2008'den önce memur olan eski memursa yüksek olan maaş,

✔ Her ikisi de 1 Ekim 2008'den sonra memur olmuşsa yükseğin tamamı, düşük olanın ise yarısı bağlanır.

✔ Anne, babadan biri Bağkur ya da SSK'lı, diğeri Emekli Sandığı'na tabi ise yetim iki maaşı tam alır.

Ölümlerden biri 1 Ekim 2008 öncesi ise;

✔ İkisi SSK'lı ise yüksek olan tam, düşük olan yarım ödenir.

✔ İkisi de Bağkurlu ise yüksek olan maaş bağlanır.

✔ İkisi de memur ise tercih edilen aylık bağlanır.

✔ Sigorta statüleri farklı ise tam maaş bağlanır.

(Nuray Yeşilyırt Usta'nın (SMMM) internet sitesinden kopyaladım)

www.nurayyesilyurtusta.com
SMMM NURAY YEŞİLYURT USTA ATAŞEHİR MALİ MÜŞAVİRLİK OFİSİ, SMMM, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
SMMM NURAY YEŞİLYURT USTA ATAŞEHİR MALİ MÜŞAVİRLİK OFİSİ, SMMM, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
www.nurayyesilyurtusta.com www.nurayyesilyurtusta.com

Evet ben herkes yetim aylığını aliyordur diye dusunerek yazdim ama galiba her halukarda yuzde 25 baglaniyormus, uyeye yazdiktan sonra google'a baktim. Yani 1 kisi de alsa 5 kisi de alsa total yuzde 25 oluyor diye anladim ben.
Ha tabi bir de isin içinde anne babanin hangi sigortaya bagli oldugu da onemli.

Hanımefendi, 17 Ekim 2024'te aynı soruyu sormuşsunuz, cevap vermişim.

O cevabı tekrar kopyalıyorum buraya.

-------------

Anne-babanın ölümünün 30 Eylül 2008 sonrası olması halinde;

✔ Her ikisi de SSK'lı ise yüksek aylığın tamamı, düşük aylığın da yarısı bağlanır.

✔ Her ikisi Bağkurlu ise yüksek aylığın tamamı, düşük aylığın yarısı ödenir.

✔ Her ikisi Emekli Sandığı'na tabi ise yüksek olan maaş bağlanır.

✔ Her ikisi de 1 Ekim 2008'den önce memur olan eski memursa yüksek olan maaş,

✔ Her ikisi de 1 Ekim 2008'den sonra memur olmuşsa yükseğin tamamı, düşük olanın ise yarısı bağlanır.

✔ Anne, babadan biri Bağkur ya da SSK'lı, diğeri Emekli Sandığı'na tabi ise yetim iki maaşı tam alır.

Ölümlerden biri 1 Ekim 2008 öncesi ise;

✔ İkisi SSK'lı ise yüksek olan tam, düşük olan yarım ödenir.

✔ İkisi de Bağkurlu ise yüksek olan maaş bağlanır.

✔ İkisi de memur ise tercih edilen aylık bağlanır.

✔ Sigorta statüleri farklı ise tam maaş bağlanır.

(Nuray Yeşilyırt Usta'nın (SMMM) internet sitesinden kopyaladım)

www.nurayyesilyurtusta.com
www.nurayyesilyurtusta.com www.nurayyesilyurtusta.com

Ben seyi anlamadim anne baba emekli sandikli ise yuksek olan maasin tamami mi bağlanıyormus?

Maaşın bağlanma oranına değil, maaşlardan hangisinin bağlanacağına ilişkin o veri.
Ancak tek kişiden bağlatabiliyor.
Sgk ve bagkur kisminda maasin tamami yazdigi yerler var paylastiginiz seyde ona istinaden sordum aslinda ve benimde bildigim yetim ayligi konusunda en cok tutarda baglanan emekli sandikli olanlar, o yuzden kafam karisti.

ikiside ssk emeklisi
Rahmetli anne babanızın ikisi de sgk emeklisiyse bir tanesinin maaşı %50 oranında bağlanır, ikisinden birden maaş alamazsınız.
Biri sgklı diğeri Bağkur veya emekli sandığından sigortalı olsaydı o zaman ikisinin de maaşını alma hakkınız vardı.

Yaşadığınız yerdeki sgk müdürlüğüne gidin, durumunuzu anlatıp her ikisi için de başvuru yapmanın sorun olup olmayacağını sorun, istenilen evrakları tamamlayıp müracaatınızı yapın.

Back