Yeni kimliklerde din hanesi kalkıyor mu?

Chess

Nirvana
Kayıtlı Üye
14 Ağustos 2009
53.296
42.833
898
AİHM kimliklerde din hanesini ihlal olarak görmesine karşın pilot uygulaması süren yeni kimlik kartlarında 'din hanesi'nin çıkarılıp çıkarılmayacağıyla ilgili hükümet net bir yanıt vermekten kaçındı...

$yeni-kimliklerde-din-hanesi-kalkiyor-mu--4549011.Jpeg
TÜBİTAK tarafından geliştirilen ve yakın bir zaman içerisinde hayata geçmesi beklenen yeni kimlik kartına ilişkin pilot uygulamada yer alan "din hanesinin", Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) kararı üzerine çıkarılıp çıkarılmaması tartışma yarattı. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, kimlik kartlarının dizaynı ile hangi hanelere yer verilip verilmeyeceğinin ilerleyen süreçte belli olacağını belirterek bu konuda net bir yanıt vermekten kaçındı.

Cumhuriyet gazetesinden Mahmut Ilıcalı'nın haberine göre, TÜBİTAK tarafından geliştirilen ve üzerinde yonga bulunan "Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı" projesi kapsamında 2008 yılından beri devam eden pilot uygulamada kart üzerinde din hanesi de bulunuyor.

Yeni kimlik kartlarının bu yıldan itibaren 3 yıl içerisinde kademeli olarak vatandaşlara dağıtılması hedeflenirken, pilot uygulama kapsamında Bolu'da dağıtılan kimlik kartlarında "din hanesi" yer alıyor. AİHM'nin ihlal olarak değerlendirerek kimliklerden din hanesinin çıkarılaması gerektiği yönünde kararı bulunuyor. Bu karara karşın Bolu'da devam eden pilot uygulama kapsamında dağıtılan kimlik kartlarının arka yüzünde din hanesinin yer alması üzerine CHP Bursa Milletvekili Aykan Erdemir bir soru önergesiyle hükümetten bilgi istedi. CHP'li Erdemir, Sinan Işık adlı vatandaşın başvurusu üzerine AİHM'nin nüfus cüzdanında "din hanesinin" yer almasının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin düşünce, vicdan ve din özgürlüğünü düzenleyen maddesini ihlal ettiğine ilişkin kararını anımsattı.

2010 yılında AİHM tarafından verilen karara karşın nüfus cüzdanlarında din hanesine yer verilmeye devam edildiğini belirten Aydemir, yeni kimlik kartlarında din hanesine yer verilip verilmeyeceğini sordu. Aydemir, "Kimlik kartlarının hayatın pek çok alanında (eğitim, sağlık, askerlik, çalışma hayatı, kolluk kuvvetleri tarafından yapılan kimlik kontrolleri) sıklıkla kullanıldığı göz önünde bulundurulduğunda, kimliklerde din hanesinin yer almasının bireyleri ayrımcılığa maruz kalmalarına ve ayrımcılık riskine veya algısına maruz bıraktığına ilişkin kaygıları gidermek için bugüne kadar hangi somut önlemleri hayata geçirdiniz" sorusunu yöneltti.

‘İLERLEYEN SÜREÇTE BELİRLENECEK'

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç verdiği yanıtta, konunun muhatabı olan kamu kuruluşundan aldığı bilgiye göre yeni kimlik kartlarıyla ilgili proje çalışmalarına devam edildiğini belirtti. Arınç, bu kapsamda kimlik kartlarının dizaynı ile hangi hanelere yer verilip hangi hanelere yer verilmeyeceğinin ilerleyen süreçte belli olacağını ifade ederek din hanesinin kaldırılıp kaldırılmayacağı konusunda net bir yanıt vermekten kaçındı.

BOŞ BIRAKMA SEÇENEĞİ VAR

Vatandaşların kullandığı mevcut nüfus cüzdanları üzerinde de din haneleri bulunurken, yıllardır çıkarılmayan Kişisel Verilerin Korunması Hakkındaki Yasa Tasarı'nda dileyen vatandaşların din hanesini boş bırakmasına ilişkin düzenleme bulunuyor. milliyet

Son düzenleme:
ben kimlikteki din hanesinin mantığını anlamış değilim, devlet hangi işimizde işimize yarayacakki islam ya da hristiyan yazması, dini ne olursa olsun devlet zaten hizmet vermek zorunda değil mi vatandaşa
bir de ateist ya da agnostik falan yazılmıyo, bu da ilginç, haberde isteyen boş bırakabilir demiş ama ben illaki bişey yazılmalı diye biliyorum

din hanesi zorunlu din dersinin alınıp alınmamasına belki yarayabilir, ama bence bunda da öğrenci ya da velinin beyanı yeterli olmalı

Son düzenleme:
nasıl yaptın, peki çocukların, çocukların şimdi zorunlu din dersi alcak mı almıcak mı:26:

Nufus mudurlugune gittim. Orda da ilk defa bna yapmislardi heralde. Bayagi affalladilar. Yeni kkmlik basildi kayitlardan islam silindi fln cok kolay bi islem. Cocuk meselesini bilmiyorum hic. Ama ise yaricaksa esimin de sildirmesi gerekir heralde yoksa esimde islam yazarken cocuga da oyle yazarlar bence. Bilemedim cocuk meseleleri nasil oluyor. Din dersi icin senin de dddigin gbi veli beyani yeterli olmali aslinda..

Bence kalması yada kalkması çok da mühim değil. Bunun gündeme gelmesi bile lüzumsuz hatta. Zaten inanmayanlar gidip sildiriyor din hanesini kimlikten. Zor bir şey değil, 6 liraya değişiyor bir kimlik. Ayrıca orada İslam yazan herkes Müslüman mı sanki...

Yanlış anlamayın ama neden kalkmasını istiyorsunuz?
Yorumlarınızı bir süre gözlüyorum da dine karşı hassas bir yaklaşımınız var da. Yanlış anlamayın tamamen meraktan soruyorum :) :31:
çünkü dini tercihim farklı,bu yüzden din kısmında islam yazmasını istemiyorum.

Son düzenleme:
kimlikte din yazıyor da ne oluyor sanki kağıt üzerinde yazıp yazmaması ne kazandırıyor insanlara eğer içinde yoksa yoktur varsa vardır bunu kimlikte belirtmenin ne anlamı var:36:

Yanlış anlamayın ama neden kalkmasını istiyorsunuz?
Yorumlarınızı bir süre gözlüyorum da dine karşı hassas bir yaklaşımınız var da. Yanlış anlamayın tamamen meraktan soruyorum :) :31:

Belki de insanların bir hırsızla, bir dolandırıcıyla (kandıran bizden değildir) veya bir yalancıyla (yalan ile iman birarada olmaz) aynı dinin yazılması zorlarına gidebilir

açıklamıştık ama, devletin umrunda olmamalı vatandaşın dini, anlamı yok kimlikte yazmasının, din insanın kendisini ilgilendiren bişeydir devleti değil, insanların müslüman, hristiyan, yahudi siye fişlenmesi doğru değil, hangi devirde yaşıyoruz ya, bişeyi de çarpıtmayın, polemiğe çekmeye çalışmayın
zorunlu din dersinide desteklemiyorum ama seçmeli din derslerini, Kuran öğrenme dersi, Hz Muhammedin hayatı vs.. bu dersleri kesinlikle destekliyorum, tabii isteyen öğrencilerin dersi alması şartıyla, zorunlu din dersi de bu dersler gibi seçmeli olmalı

Son düzenleme:
Bende hep saçma bulmuşumdur. islam yazsa ne olacak, hristiyan yazsa ne olacak, musevi yazsa ne olacak. O dönemde kimlikte dini yazmasının nedenleri
vardı elbette. Ama günüzmüz açısından gereksiz buluyorum. Dinler arasında bir üstünlük yaratılmak isteniyormuş gibi geliyor bana..:51:

Birde kimliğin üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı yazıyor. TC kıyımı yapılmamışmıydı :23:

Bence de kalksın müslüman ya da başka bir dine mensup olmayanın din hanesinde ocu bucu şucu yazılması abes ve komik..

adam inkâr ediyor bana göre neden müslüman olsun ki ?

hem dinime hakaret hem inanmayana hakaret

Back