Yeni iş ve mobbing

zonia

Üye
Kayıtlı Üye
19 Şubat 2024
71
71
8
23
Merhaba ben oldukça kurumsal bir yerde işe başladım ilk iş deneyimim ama bir yöneticinin diğerlerine davranışı hoşuma gitmedi. Çok emrivaki konuşuyor ve sürekli yetersiz hissettirecek cümleler söylüyor (hadi, hızlı, hala yapmadın mı, savunmaya geçme vb) o yönetici ile ben çalışırsam ve bana böyle davranırsa ne yapmam gerekir sınırımı nasıl çizebilirim normalde kimseden çekinmeden söylerim ama iş hayatında çok yeniyim baştan taviz vermek istemiyorum. Yönetici dediğim de şirkette 10 yıldır olan bir çalışan herhangi bir şirketin sahibi olma durumu yok

Merhaba ben oldukça kurumsal bir yerde işe başladım ilk iş deneyimim ama bir yöneticinin diğerlerine davranışı hoşuma gitmedi. Çok emrivaki konuşuyor ve sürekli yetersiz hissettirecek cümleler söylüyor (hadi, hızlı, hala yapmadın mı, savunmaya geçme vb) o yönetici ile ben çalışırsam ve bana böyle davranırsa ne yapmam gerekir sınırımı nasıl çizebilirim normalde kimseden çekinmeden söylerim ama iş hayatında çok yeniyim baştan taviz vermek istemiyorum. Yönetici dediğim de şirkette 10 yıldır olan bir çalışan herhangi bir şirketin sahibi olma durumu yok
Doğmamış çocuklara don biçmesek mi artık?
Henüz çalışmıyorsunuz, çalışacak olursanız o zamana kadar zaten ortamı görmüş, iş hayatına biraz da olsa adapte olmuş olacaksınız. Ona göre yol alırsınız. Bu şöyle yap bitsin denebilecek bir şey değil ki.

Neyden korkarsanız başınıza gelir hemen bunları düşüneceğinize işi öğrenmeye adapte olmaya çalışın
Ayrıca, yöneticiler davranışlarını çalışanların davranışlarına göre ayarlıyor zaten

Öncelikle işi iyi öğrenmelisiniz. Daha yolun başındayken ve bu kadar da tecrübesizken yöneticiye kafa tutma planlaması çok gereksiz bir hamle olur sizin için. İtiraz için işinizde iyi olmalısınız. Tecrübe edinmek için de kusura bakmayın ama ilk zamanlarınızı yöneticilere tahammül ederek geçirmek zorundasınız.

Mesafeni koruyacaksin...emir vermeden konuşur musunuz ben sizin emir eliniz değilim diye
Politik olacaksin. Bu isin kurali budur. Kafa tutmak icin fazla yenisin. Yok ben sizin emir eriniz degilim falan demis bir uye ama sakin :)
Ezdirme kendini ama alttan almaya da bak. Bu dengeyi kur. Is dunyasi maalesef boyle bir sey
Benden bahsetmişsiniz ama dişini gostermeden de cok ezilir

İlk iş deneyimin ve yeni başlamışsın. Bahsettiğin kişide 10 yıllık personel.
İşi kavramaya bak. Sen işini güzel yaparsan kimse bişey diyemez zaten.

Mesafeni koruyacaksin...emir vermeden konuşur musunuz ben sizin emir eliniz değilim diye
Benden bahsetmişsiniz ama dişini gostermeden de cok ezilir
Canim dis gostermek o dediginle olmaz ama. Antipati kazanmadan dengeyi olusturmasi lazim. Senin dedigin gibi yaparsa fevri olur mimlenir. Is dunyasinda maalesef herkes kimi nerden vurayim diye pusuda bekliyor.

Öncelikle ne iş arkadaşlarınla ne de senden üst pozisyonda ki insanlarla sakın yüz göz olma. Aşırı samimiyet kurma, özelini aile hayatını anlatma. İş yerinde her zaman ağır bir duruşun olsun. Ne suratsız ol ne de gereksiz sohbetlere, esprilere gir. Ne kadar belli bir duruşun olursa, insanlar yaklaşırken ona göre davranır.
Çalıştığım kurumda şefimiz ve müdürümüz sadece bana dediğin gibi tonlamalarda konuşmuyor çünkü öyle bir işe başladım, öyle bir duruş sergiledim ki, insanlar bana saygı duydu ve çekiniyorlar. Yeri geliyor şefimiz diğer kişilere şakalar yapıyor, eğleniyorlar, dışarıda görüşüyorlar ama iş yerinde bir durum olduğunda onları azarlayıp, terslerken bana yapamıyorlar.

Mesafe, sınır her şeydir. Sen dik durmana rağmen anlattığın tarzda davranışlara maruz kalırsan (böyle insanlarda var çünkü) yine duruşunu bozmadan işini yapıp geçeceksin sadece. İşini düzgün ve vaktinde yapman yeterli.

“Hadi hızlı hızlı, hala yapmadın mı” dediğinde savunma yapmana yada açıklama yapmana gerek yok. İşini yapıp geçeceksinZ İş dünyası böyle, politik olmak zorundasın. Kimse “ay üzmeyim, kırmayım” diye düşünmez.

Baktın iş saygısızlığa, terbiyesizliğe dönüyor madem çok kurumsal bir şirket burası “bu söyledikleriniz şahsıma hakarete giriyor artık. Bu tonlama ile benimle konuşmamanızı rica ediyorum” diyeceksin, baktın devam ediyor ik ile görüşeceksin.

Bence ilk işi öğrenmelisin, işi tam olarak bilmeden bir üst kademeye yükselmek şu an için doğru olmayabilir. Maalesef kurumsal işlerde alt üst mobbingleri olabiliyor

Back
X