Öncelikle ne iş arkadaşlarınla ne de senden üst pozisyonda ki insanlarla sakın yüz göz olma. Aşırı samimiyet kurma, özelini aile hayatını anlatma. İş yerinde her zaman ağır bir duruşun olsun. Ne suratsız ol ne de gereksiz sohbetlere, esprilere gir. Ne kadar belli bir duruşun olursa, insanlar yaklaşırken ona göre davranır.
Çalıştığım kurumda şefimiz ve müdürümüz sadece bana dediğin gibi tonlamalarda konuşmuyor çünkü öyle bir işe başladım, öyle bir duruş sergiledim ki, insanlar bana saygı duydu ve çekiniyorlar. Yeri geliyor şefimiz diğer kişilere şakalar yapıyor, eğleniyorlar, dışarıda görüşüyorlar ama iş yerinde bir durum olduğunda onları azarlayıp, terslerken bana yapamıyorlar.
Mesafe, sınır her şeydir. Sen dik durmana rağmen anlattığın tarzda davranışlara maruz kalırsan (böyle insanlarda var çünkü) yine duruşunu bozmadan işini yapıp geçeceksin sadece. İşini düzgün ve vaktinde yapman yeterli.
“Hadi hızlı hızlı, hala yapmadın mı” dediğinde savunma yapmana yada açıklama yapmana gerek yok. İşini yapıp geçeceksinZ İş dünyası böyle, politik olmak zorundasın. Kimse “ay üzmeyim, kırmayım” diye düşünmez.
Baktın iş saygısızlığa, terbiyesizliğe dönüyor madem çok kurumsal bir şirket burası “bu söyledikleriniz şahsıma hakarete giriyor artık. Bu tonlama ile benimle konuşmamanızı rica ediyorum” diyeceksin, baktın devam ediyor ik ile görüşeceksin.