• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Yeni bir hastalık mı?(Norovirüs)

ferday

Guru
Kayıtlı Üye
17 Ekim 2007
492
3
296
Balıkesir
Son günlerde başta İngiltere olmak üzere bazı Avrupa ülkelerini kasıp kavuran, hastanelerin ve okulların kapatılmasına yol açan salgın hastalık nedir? Daha önce bilinmeyen yeni bir hastalık mı? Neler yapılması gerekir?
Memorial Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Laboratuvarlar Koordinatörü Doç. Dr. Kenan Keskin “Norovirüs” hakkında bilgi verdi.

Bu salgın hastalığın etkeni olan “Norovirus” aslında daha önceden bilinen ve tanınan bir virüstür. Daha önceden bu virüse “norwalk like virus” adı verilmekteydi. Bu virüs insanlarda, sindirim sistemini (mide ve bağırsaklar) tutan, bulantı, kusma, ishal ateş ve baş ağrısı şikayetlerine yol açan bir enfeksiyon hastalığına sebep olmaktadır.

Dünya üzerinde, bu etkenle olduğu kanıtlanmış, kayıtlara geçmiş pek çok salgın bilinmektedir. Bu salgınların büyük bir kısmı da; lüks restoranlar, oteller ve eğlence yerlerinde meydana gelmiştir. Hatta yüksek fiyatlarla hizmet veren bir tur gemisinin yolcuları arasında da bu etkenle bir salgın meydana geldiği yolunda basında haberler yer almaktadır.

Bu belirtileri önemseyin:

Norovirüs’ü alan kişilerde 24-48 saat sonra; şiddetli bulantı, kusma, ishal, kimi zaman baş ağrısı ve ateş gibi belirtiler meydana gelmektedir. Hastalık 2-3 gün içerisinde kendiliğinden geçmekle birlikte özellikle küçük çocuklarda, yaşlılarda, düşkünlerde ve vücut direncinin düşük olduğu; kalp hastalığı, akciğer hastalığı, şeker hastalığı, kronik böbrek hastalığı gibi hastalıkları bulunanlarda şiddetli seyredebilmektedir.

Hastalık sağlıklı bireylerde özel bir tedavi gerektirmiyor, kaybedilen sıvı ve tuzun ağız yoluyla alınmasıyla kendiliğinde iyileşme olmaktadır. Ancak yukarıda belirtilen, hastalığı ağır seyredenlerde hastanede yatarak destek tedavisi uygulanması gerekli olabilmektedir.

Hastalık, sağlıklı insanlara, etkenin ağız yoluyla alınması sonucunda, bulaşmaktadır. Daha çok gıda hazırlayıcıları ve sunucularından (restoran, cafe, tabldot yemekhaneleri, oteller, hastaneler vb. mutfak ve yemekhanelerinde çalışanlar) yayılmakta ve bu yerlerde kontamine yiyecek ve içecekleri yiyen içen insanlara bulaşma olmaktadır. Bundan başka, hasta olan insanlardan, onların çıkarttıları ile temas eden hastalara da bulaşma olabilmektedir.

Deniz ürünleri ve dondurulmuş gıdalara dikkat

Deniz ürünlerinin yenmesi ile de salgınlar meydana geldiği bilinmektedir. Etken virüs soğukta canlılığını koruduğundan, dondurulmuş besinlerden kaynaklanan salgınlar da bilinmektedir.

Bir gıda maddesine Norovirüs karıştığı olduğu biliniyorsa bunun tüketilmemesi ve imha edilmesi önem taşır. Ayrıca lağım suları ile kirlenme ihtimali olan çiğ sebze ve salata melzemelerinin çok iyi yıkanması ve bunlardan arta kalan çöplerin ortda bırakılmayıp, hemen çöpe atılması gerekmektedir. Çok az miktarda virüs alınması, hastalık oluşumu için yeterli olduğu için hastalık, hızla yayılma ve salgın oluşturma eğilimi göstermektedir.

Hastalıktan korunmada en etkili yol yemek yemeden önce ve sonra el yıkamaktır

Özellikle gıda hazırlayan ve sunanların tuvaletten çıktıklarında mutlaka ellerini yıkamaları, sık sık banyo yapmaları, kısacası kişisel hijyen kurallarına riayet etmeleri büyük önem taşımaktadır. Hastaların kullandığı çamaşır, masa örtüsü ve benzeri tekstil ürünlerinin ise yüksek sıcaklıkta yıkanması gerekmektedir. Bundan başka hasta olanların uygun süre (norovirüs enfeksiyonu tanısı konulan gıda hazırlayıcı ve sunucularında iki hafta) işlerine ara vermeleri, diğer bireylerin ise hastalık süresince evde istirahat etmeleri uygun olmaktadır.

Bir kişi bu hastalığa birden çok kez yakalanabilir, çünkü virüsün farklı serolojik tipleri (farklı antijen yapısına sahip tipler) bulunmakta ve bunlardan birisi ile hastalanan kişilerde, o tipe karşı oluşan antikorlar, diğer tiplere karşı koruyuculuk sağlamamaktadır. Etken virüsün bu özelliği nedeniyle bir koruyucu aşısı da geliştirilememiştir.
 
norovirus.jpg


Norovirüs çocukları daha çok etkiliyor ...

Hastalarda aniden ortaya çıkan ishal ve kusma ile kendini gösteren norovirüs, milyonlarca kişiyi tehdit ediyor. Özellikle çocuklarda daha etkili olan hastalık. Hastalar 1-2 gün içinde iyileşiyor. Anadolu Sağlık Merkezi’nden Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Hakko, norovirüs ile ilgili soruları yanıtladı.

Norovirüs nedir? Büyük salgınlara yol açan zarfsız bir RNA virüsüdür. Akut ishal etkenidir. Antibiyotik tedavilerine etkisizdir.

Hastalığı belirtileri nelerdir?
Nörovirüsün en önemli belirtileri bulantı, kusma, ishal ve karın ağrısıdır. Çok yüksek olmayan ateş, üşüme, titreme, baş ağrısı, kas ağrıları ve yorgunluk eşlik edebilir. Hastalık ani başlar ve hastaya yatağa düşürür. Ancak kısa sürer, 1-2 gün içinde iyileşir. Çocuklarda erişkinlere göre daha fazla kusma olur.

Norovirüs enfeksiyonu ne kadar ciddidir?
Hastalar kendilerini çok kötü hissetmelerine ve sürekli kusmalarına rağmen genellikle çok ciddi değildir. 1-2 gün içinde iyileşir ve kalıcı hasar bırakmaz. Ancak bazen hastalar su içemediklerinden susuz kalırlar ve hastane bakımına ihtiyaç duyarlar. Bu genellikle küçük çocuklarda, yaşlılarda ve bağışıklığı bozulmuş kişilerde görülür. Kişiler taşıyıcı kalmazlar.


Özellikle şebeke suyuyla bulaşıyor!

Norovirüs nasıl bulaşır?
Enfeksiyonu olan kişilerin dışkılarında ve kusmuklarında virüs mevcuttur. Kişiler şu yollarla enfekte olur:
1) Yiyecek, içeceklerle (özellikle şebeke suları)
2) Norovirüs bulaşmış yüzeyler, objelere dokunup ardından elin ağza götürülmesiyle
3) Hasta bir kişinin yiyecekleri, çatal, bıçağını ortak kullanmakla

Belirtiler ne zaman ortaya çıkar?
Belirtiler genellikle virüs alındıktan 24-48 saat sonra ortaya çıkar. Fakat bazen 12 saatte de çıkabilir.

Kişiler ne kadar süreyle bulaştırıcı kalır?
Hastalık başladıktan hemen sonra ve iyileştikten 3 gün sonrasına kadar bulaştırıcıdır. Bu bazı kişilerde 2 haftaya kadar uzayabilir.

Nasıl tedavi edilir?
Norovirüs için herhangi bir özel ilaç yoktur. Antibiyotikler yararsızdır. Bol sıvı alınması önerilir. Ağızdan sıvı kaybını karşılayacak miktarda sıvı alamayanlara damardan sıvı verilebilir.

Eller sık sık yıkanmalı!

Norovirüs enfeksiyonu önlenebilir mi?
Evet, önlenebilir. Bunun için;
• Eller sık sık yıkanmalı. (Özellikle tuvalet sonrası, bebek bezi değiştirdikten sonra, yemek hazırlamadan ve yemeden önce)
• Meyve ve sebzeler iyice temizlendikten sonra yenmeli,
• Kirli yüzeyler hemen temizlenerek dezenfekte edilmeli. (Evlerde bu, çamaşır suyuyla yapılabilir)
• Virüs bulaşmış, çarşaf, giyecek, örtü gibi çamaşırlar yüksek sıcaklıkta su ve sabunla hemen yıkanmalı,
• Şebeke sularında sorun varsa kaynatılıp soğutulduktan sonra kullanılmalı,
• Enfeksiyonu olan kişiler, hastalıkları sırasında yemek hazırlamamalıdır.
 
canım sarduşum ya benim küçük kızım 3 gündür ishal
dr götürdüm ilaç verdi 1 kere kustu halsiz bir şekilde uyuyor yavrum
konuyu tekrardan gündeme getirdiğin için saoll arkadaşım
 
canım sarduşum ya benim küçük kızım 3 gündür ishal
dr götürdüm ilaç verdi 1 kere kustu halsiz bir şekilde uyuyor yavrum
konuyu tekrardan gündeme getirdiğin için saoll arkadaşım

ah miniğim kıyamambenneyaptımki ekinim çok geçmiş olsun:çok üzgünüm:...
 
bende gece bulantıdan uyandım
bi kustum bi kustum
ve bugün de canım hiç birsey yemek istemiyor çay içtim sadece ve meyve suyu
off ya ishal yok ..
 
Back