İnsanlar genelde ana yemek tabağına bakar canım,yanında kabak salata,kavun karpuz falan vardı demezler,sen sadece ana yemeği bir kişiyi doyurabilecek şekilde ikram etmelisin,mesela bir erkek için küçük kase pilav az gelir,ben bazen servis tabağına bir kaseye doldurduğum pilavı ters çeviririm bazen de pasta tabağıyla ayrıca veririm.kullandığım kase küçük değildir.
ne büyüklükte olduğunu yazmamışsın ama ortalama bir limon büyüklüğünde olduğunu düşünürsek 3köfteli patlıcan bir kişi için az olmuş.misafirin geldiğinde yemekleri biraz fazla yap,belki yeniden almak isteyen olur,çok olsun ama az olmasın.zamanla göz kararın gelişecektir ama notlar al,mesela normalde eve kaç bardak pirinçle pilav pişiriyorsan pilav ikram ederken ölçü olarak kullandığın kaseyle kaç porsiyon çıkıyor onu hesapla.mesela ben her 3kişi için bir neskafe kupasıyla pirinç ölçüyorum.
Tavuklu yemeklerde kişi başına 1tüm but veya 2baget gibi,alırken kişi sayısına göre hesaplayıp fazladan 2parça daha ekliyorum,çok olsun az olmasın diyorum.tabii yanında patatesiyle sebzesiyle düşünüyorum.
Menün çok güzelmiş ama belki biraz az gelmiş olabilir,belki sadece eşine öyle gelmiştir.daha yeni evlisin,kimsenin seni ayıplayacağını sanmıyorum,zamanla öğrenirsin,
Ben de yeni evliyken kalabalık bir sofraya azıcık bir salata yapmıştım ve arkamdan bunu laf etmişler,şimdi düşünüyorum,yeni evliydim,bilmiyordum gelenlerin hepsi benden büyüktü,arkamdan söyleyeceklerine ablalık yapıp birinden biri canım bu salata az gibi,istersen biraz daha yapalım beraber,insanlara ayıp olmasın diyebilirdi.sonuçta akrabaydık.
Eşin de mahçup olmaktan korkmuşzaten sonra özür de dilemiş,kimse anasının karnında öğrenmiyor bunları,bakmakla iş öğrenilse kediler kasap olurmuş.illa başına gelecek,ev sahibi olup misafir ağırlayacaksın ki öğrenesin.