Mutfak Püf Noktaları Yemeklerinizin Porsiyon Ölçülerini Paylaşır mısınız?

mikelaze

bir gün gelir...
Kayıtlı Üye
29 Temmuz 2010
951
11
46
İstanbul
Merhabalar 5 aylık evliyim ve misafir davet etmeyi seviyorum ama misafirlere yemekleri hangi ölçülerde yapacağım kestiremiyorum.Her tarifte de kaç kişilik olduğu yazmıyor.Bazen yaptıklarım beş gün buzdolabında kalacak kadar çok oluyor sonra maalesef döküyorum.Bazen de kılıkılına yetiyor.
Dün iftarda
Bir kişi için
Köfteli Patlıcan Sarma (3 adet ),Pirinç Pilavı (küçük kase) ,erişteli yoğurt çorbası,kabak salatası,mevsim salatası,,kavun,karpuz,üzüm ardından da muhallebili kadayıf vardı.Eşim yemek tabağına koyduklarımı görünce çılgına döndü.Muftakta kavga ettik desem yeridir.İftarda hafif bir menü hazırlamak istemiştim.Ama doğru seçimler miydi eşimin yorumlarından sonra düşünür oldum.Çok gerizekalıca yemek yapmışsın dedi Herşeyi az buldu.Kadınlarla erkekler ayrı oturmuştuk.Kadınlara bu ölçüler çok rahat yetti.Ama eşime göre arkadaşları aç kalkmışlar.Rezil olmuş tabakları masaya koyarken.Ben de kendimi bu hareket karşısında savunmaya aldım.Uzmanlar ramazan gelmeden sürekli hafif bir iftar yapın diyorlar,normalde yemek yenme saati değil diyorlar.İnsanlara ağızlarına kadar doldurarak şişirmek zülum gibi geliyor dedim.Nitekim gittiğim evlerde yiyemiyorum birkaç çeşit yemeği de.Çok moralim bozuldu surat astım.Sonra özürdiledi ama bilmiyorum çok üzüldüm

Arkadaşlar sizden pirinç pilavını yaparken bir kişi için ne kadar pirinç koyuyorsunuz,bir kişi için tabağa ne kadar köfte koyuyorsunuz.Bir kişiye kaç kaşık yemek koyuyorsunuz ve bunun gibi bana ve belki benim durumumda olan başka arkadaşlarıma yardımcı olacak ölçülerinizi paylaşırsanız çok mutlu olurum.

Son düzenleme:
İnsanlar genelde ana yemek tabağına bakar canım,yanında kabak salata,kavun karpuz falan vardı demezler,sen sadece ana yemeği bir kişiyi doyurabilecek şekilde ikram etmelisin,mesela bir erkek için küçük kase pilav az gelir,ben bazen servis tabağına bir kaseye doldurduğum pilavı ters çeviririm bazen de pasta tabağıyla ayrıca veririm.kullandığım kase küçük değildir.
ne büyüklükte olduğunu yazmamışsın ama ortalama bir limon büyüklüğünde olduğunu düşünürsek 3köfteli patlıcan bir kişi için az olmuş.misafirin geldiğinde yemekleri biraz fazla yap,belki yeniden almak isteyen olur,çok olsun ama az olmasın.zamanla göz kararın gelişecektir ama notlar al,mesela normalde eve kaç bardak pirinçle pilav pişiriyorsan pilav ikram ederken ölçü olarak kullandığın kaseyle kaç porsiyon çıkıyor onu hesapla.mesela ben her 3kişi için bir neskafe kupasıyla pirinç ölçüyorum.
Tavuklu yemeklerde kişi başına 1tüm but veya 2baget gibi,alırken kişi sayısına göre hesaplayıp fazladan 2parça daha ekliyorum,çok olsun az olmasın diyorum.tabii yanında patatesiyle sebzesiyle düşünüyorum.
Menün çok güzelmiş ama belki biraz az gelmiş olabilir,belki sadece eşine öyle gelmiştir.daha yeni evlisin,kimsenin seni ayıplayacağını sanmıyorum,zamanla öğrenirsin,
Ben de yeni evliyken kalabalık bir sofraya azıcık bir salata yapmıştım ve arkamdan bunu laf etmişler,şimdi düşünüyorum,yeni evliydim,bilmiyordum gelenlerin hepsi benden büyüktü,arkamdan söyleyeceklerine ablalık yapıp birinden biri canım bu salata az gibi,istersen biraz daha yapalım beraber,insanlara ayıp olmasın diyebilirdi.sonuçta akrabaydık.
Eşin de mahçup olmaktan korkmuşzaten sonra özür de dilemiş,kimse anasının karnında öğrenmiyor bunları,bakmakla iş öğrenilse kediler kasap olurmuş.illa başına gelecek,ev sahibi olup misafir ağırlayacaksın ki öğrenesin.

Canım yeni evliyken olur böyle şeyler. Bekarken genelde yemekleri anne yapar porsiyonuna dikkat etmezsin ama kendi evinde herşeyi kendin yapmak zorundasın. Eşin abartmış bence öyle sözler söylemesi yakışık almamış. Yemeğine gelince evet az olmuş şöyle diyeyim sana yemeğe misafir geleceği zaman özellikle iftar gibi özel ve konukların oldukça aç olacağı yemekler öncelikle aperatif tabağı olabilir mesela bir tabağa hurma, herhangi bir börek, zeytinyağlı dolma ya da zeytin peynir çeşitleri gibi sonra çorba, bir zeytinyağlı mutlaka olmalı bu dolma olur, yeşil fasulye, barbunya herhangi biri. Bir yaptığın gibi etli bir yemek pilav, börek, çok kalabalıksa bir sulu yemek ve ardından tatlısı işte. Ancak zeytinyağlı bir yemek ve börek gibi hamurlu bir yiyecek olmazsa olmazdır rutin yemekler dışında. Porsiyonu kişi sayısına göre ayarla kendinize iki kişi bir bardak pirinçse her iki kişiye 1.5 bardak düşün ona göre hesapla. Patlıcanlı köftede sen 3 tane yiyorsan erkek misafire 4-5 heaapla ama eğer senin zeytinyağlın, böreğin falan olsaydı zaten yeterdi kişi başı 3 tane. Bak ben yeni evliykn daha 1 aylık eşimin iş yerinden hocası ve eşi geldiler kursum vardı erken çıktım zor yetiştirdim ne iftarlık vardı masada ne zeytinyağlı çorba, pilav, tavuk ve tatlı vardı. Tavukta iki baget kişi başı yani o da fırın çalışmadı elektirikler attı borcamı ben koy ocağa patladı tekrar yaptım yemeği fedciydi misafir sofraya oturduğunda ben salata yapıyordum daha düşün ona da aceleden salata denirse aklına geldikçe utanıyorum yani olur böyle şeyler şimdi ama masalarım dillere destandır hiç merak etme zamanla rayına oturacak.

ben hep misafirlerin tabağına az yemek koyarım
ana yemeği ve pilavı
çünkü yanına salata börek sarma meze tarzı şeyler koyarım
yoksa misafirler tabağım bitsin diye başka bişi yiyemiyolar

baştan eşim diyodu çok az koyuyosun
bu ramazan ne dese beyenirsin
aşkım sen çok haklıymışsın gittiğim hiç bir yerde tabağımdan başka çeşit yiyemedim en güzeli yemeği az koymakmış
gittiğimiz sonra iadeyi ziyarete gelenlerede diyo

bide bikaç püf noktada ben salataları hep kişi sayısına göre koyarım
yoğurduda çok iyi oluyo tavsiye ederim
hani şu çerezlikler varya onlara koyuyorum çok şık duruyo sofrada
bide çok ucuz bişi zaten çerezlikler

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…