Yazıklar olsun oturdum ağladım kadın olmak acı çekmek!

hel_in

Guru
Kayıtlı Üye
Emoji Skoru
199
Puanlar
363
Narkoz vermeden kürtaj yaptılar

İKİ evladım var, 37 yaşındayım.

Eşimle korunmamıza rağmen bir şekilde hamile kaldım.

“Olurdu olmazdı” derken, içimiz çok acısa da, aldırmaya karar verdik.

Çok zor bir karardı ama yaptırmak zorundaydık.

Maddi olarak üçüncü bir çocuğu büyütmemiz, yetiştirmemiz mümkün değil.

Çocuk demek para demek.

Yok böyle bir imkanımız.

‘YANINDA ETEK GETİR BİR DE BİR ŞEYLER YE’ DEDİLER

Böyle sakin yazdığıma bakmayın.

Geçen hafta hamile olduğumu öğrenince şok yaşadım.

Eşim de, en az benim kadar perişandı.

Hemen fiyatları araştırmaya başladık, kürtaj olmak 750 liradan başlıyormuş, dedik ki, “Devlet hastanesine gidelim...”

Salı günü bir devlet hastanesinin Aile Planlama Merkezi’ne gittim. Ultrasona aldı doktor beni. Evet, bebek vardı. Kadın doktor açtı ağzını yumdu gözünü,
“İlkokul mezunuyla üniversite mezunu arasında en ufak bir fark yok. Hepiniz aynısınız!” dedi.

Hekimlikten ve hasta psikolojisini anlamaktan uzak, sadece kişisel egosunu tatmine dayalı bir sürü söz sarf etti.

Hiç cevap vermedim, vermek de istemedim, çünkü benim üzüntüm bana yetiyordu.

Perşembe gününe randevu verdi. Gelirken etek tıraşı olmamı, banyo yapmamı ve bir de etek getirmemi söyledi.

Tuhafıma gitti.

“Ha bir de gelmeden, mutlaka bir şeyler ye!” dedi.

Oysa narkoz alacağımı düşündüğüm için, “Bu doğru olmaz!” diye geçirdim aklımdan.

‘KOCANIN ALTINA YATMAYI BİLİYORSUN AMA’

Perşembe sabahı erkenden kalktım ve hazırlandım, eşimle yola koyulduk. Saat tam 08.45’te hastanedeydik. Eşimi bekleme salonuna aldılar, beni de başka bir bölüme.

Odada 4 kadındık.

Bir saat kadar bekledikten sonra doktor hanım geldi.

Sanki çocuklarıymışız gibi, “Geçin bakim şuraya” dedi, geçtik. Üreme sistemini anlattı. Sonra da verdiği bilgilerin pekiştiğinden emin olmak adına, “Neyle korunacaksın bundan sonra?” gibi sorular sordu. Cevap veren kadına, “Madem öyle, bunu daha önce niye yapmadın?” dedi. Kadın, “Kocam...” diye geveleyince “Altına yatmayı biliyorsun ama” diye azarı bastı.

ODADAN ÇIKAN KADINLARIN YÜZÜNDEKİ DEHŞET İFADESİ

Sonra bizi ranzaların olduğu bir odaya aldılar.

4 yatak vardı 4’ü de birbirinden leş, camlar açık.

Eteklerimizi giymemiz söylenince, hiç tanımadığım kadınların önünde soyundum, iç çamaşırımı çıkardım, eteğimi giydim ve sıramı beklemeye başladım.

Kadınları tek tek, başka bir odaya alıyorlardı.

Meğer en korkunç şey o odada yaşanacakmış da, haberim yokmuş!

Ben en sonuncuydum.

Odadan çıkan her kadının yüzünde dehşet ifadesi vardı ve kimsenin ağzını bıçak açmıyordu.

Sıra bana geldi.

Odaya girdim.

O odanın da camı açıktı, jinekoloji masası da camın yanındaydı.

Uzanmam söylendi.

Ben hâlâ saf bir şekilde narkozcu bekliyorum.

“Herhalde bir narkozitör gelip beni uyutacak” diyorum.

Masanın hemen yanında ağzı açık bir tıbbi atık çöp kovası var, içi de kanlı gazlı bez ve pamuk dolu, ona bakıyorum.

Bu arada, odanın kapısı açık hasta mahremiyeti yok, isteyen istediği gibi girip çıkıyor.

“Allahım ben n’apıyorum burada? Bu insanların arasında işim ne?” demeye kalmadan, bir spekülümün kabaca içime yerleştirilmesiyle irkildim.

Meğer kürtaj yaparken ne narkoz, ne sakinleştirici, ne de ağrı kesici hiçbir şey vermiyorlarmış!

BEBEĞİMİ, BEN KENDİMDEYKEN VAKUMLADILAR

O an yaşadığım bedensel ve duygusal travmayı asla unutmayacağım.

Ağlamaya başladım.

Ki ben ketum bir insanım kolay kolay ağlamam ama rızam da olsa, gözümün önünde bebeğimin alınması, kocaman bir aletin bebeğimi ben kendimdeyken vakumlaması...

Beni çok sarstı.

Her şeyden nefret ettim.

Kendimden, eşimden, çaresizliğimizden, bunu bana yapan insanlardan, maruz kaldığım bu iğrençlikten, bu zihniyetten...

Beş dakika kadar sürdü.

Masanın kenarlarını sıkmaktan avuçlarımın içi acıdı, morardı.

Ayağa kalktığımda titriyordum.

Kendimi tecavüze uğramış gibi hissediyordum.

Zaten duygusal olarak, orada tecavüz ettiler bana.

‘BENİM BEDENİM, BENİM KARARIM’ MI DİYORSUNUZ, ALIN SİZE!

Yaşadıklarımı şimdi değerlendirdiğimde...

Kürtajın, narkoz, sakinleştirici, hatta ağrı kesici bile verilmeden yapılmasını, devletin kadınları bir tür cezalandırma şekli olduğunu düşünüyorum.

“Benim bedenim, benim kararım diyorsunuz öyle mi? Alın size!” demek bu.

Başka yerlerde, tür acı deneyimler yaşayan kadınlar var mı bilmiyorum.

Ben yaşadıklarımı paylaşmak istedim, belki konu dikkatini çeker, yazarsın ve bu sayede bazı şeylerin değişmesine vesile olursun...
Sevgiler. (Eda K.B.)

Başka böyle örnekler varsa lütfen bana yazın

Okudunuz mu?

Korkunç değil mi?

Bu, tekil bir örnek midir, yoksa başka böyle örnekler var mı bilmiyorum.

Lütfen bana yazın.

“Kürtaj Haktır Karar Kadınların Platformu”ndan öğrendiğime göre, böyle daha bir sürü örnek var.

Biri bize bunun nedenini açıklayabilir mi?

Bu, vahşet değilse nedir!

Kürtaj Haktır Karar Kadınların

Siz bu satırları okurken –eğer kar yolları kapatmamışsa- ben Kürtaj Haktır Karar Kadınların Platformu’unun toplantısında olacağım. Kürtaj hakkının geri alınmasına karşı çıkmak amacıyla bir araya gelen kadınların oluşturduğu bir platform bu.

Zaten ne varsa kadınlarda var!

8 ay önce kuruldu, 40’tan fazla dernekten oluşuyor. Bugüne kadar pek çok kürtaj kampanyaları ve etkinlik gerçekleştirdiler.

Biz zannediyoruz ki, kürtaj meselesinde orta yol bulundu.

Hayır efendim!

Gittikçe her şey kötülüyor bu ülkede.

Hafızamız da olmadığı için ve sürekli gündem değiştiği için, unutup gidiyoruz.

İşte Kürtaj Haktır Karar Kadınların Platformu bu yüzden var.

Unutturmamak için.

Bu ülkedeki bütün kadınların hakkını aramak, korumak için.

Kürtaj yasağı ve fişleme üzerinden devletin kadın düşmanlığını ifşa etmek amacıyla “Rahim Hikâyeleri” adıyla hikâyeler de topladılar.

Kadınların doğururken, kürtaj olurken, sezaryen yaptırırken yaşadıkları kötü deneyimler Anasayfa | Kürtaj Haktır sitesinde yayımlandı.

Onları aradığımda, yandaki mail’ini okuduğunuz okurumdan söz ettim, “Siz, narkoz verilmeden kürtaj yapıldığını biliyor muydunuz” dedim, “Evet böyle deneyimler yaşayanlar da yazdılar bize” dedi.

Pes diyorum!

Platformda konuşulanları da paylaşacağım sizinle...

Narkoz verilmeden kürtaj olmuş başka kadınlardan da mailler bekliyorum...

AYŞE ARMAN

cnmm bu konu geçen haftada burada açılmıştı....
ama olsun.. sonuçta kadınlar klubu bizler böyle yaşanmışları göz önünde tutmalarını devletin çare bulmasını isteyeceğiz...
bende gerçekten acıdım...

ama geçen hafta burda açılan konu sonrası haberlerde izledim... bakan inceleme yapacağız... ama tüm hastanelere maal etmeyin başkalarıda var mı??? dedi

Kanım donarak, gözyaşları içerisinde okuduğum bir yazı oldu.

Hatta bu yazıyı kendi doktorumla paylaştım. Bayağı bir özeleştiri yapan bir cevap aldım.

Sistemin insanları bu hale getirdiğinden, doktorların insanlıktan çıktığından bahsetmiş.

YAZIKLAR olsunn ,geleceğimden düşebileceğim durumlardan korktumm ,kürtaja karşı olmama rağmen ürktüm...

2009 du masaya yatmıstım bı operasyon ıcın o sırada bı perde arkadası kadar yakınım da3 kadın vardı yan tarafımda cıkan aglıyordu megersem kurtaj yapıyolarmıs Benım gıttım hastane bılındık bı hastane ankarada sız dusunun ank en buyuk kadın dogum hastanesınde boyleyse ya dıgerlerı

Yazarken bıle ellerıım gerılıyor

Narkozsuz kürtaj yeni bir şey değil bundan 40 sene önce de böyleymiş devlet hastanelerinde.
Benim annemde benden önce bebek aldırdığında aynen bu şekil almışlar.
Anneannem düşük yapınca da.
Daha yeni yeni sesi çıkar oldu kadınların bu duruma.

Ayrıca , zamanında kürtaj masasına yatmış biri olduğum halde söylüyorum.
Evet bu işi yapıp hamile kalıp aldırıyorsan o bebeği ya katlanacaksın ya da yapmayacaksın.
Narkoz olsa daha mı az manevi acı çekiliyor ?
Uyutulunca yapılan işlem mi değişiyor ?
Göz görmeyince günahımız mı azalacak ?
Korunduğu halde hamile kalanlar bu durumun dışında ama bile bile hamile kalıp bakamam diye aldıranlar narkozda alsa diri diride aldırsa acı aynı acı.

konuyu heran kapatabilirler kahpekader açmıştı :)

Ben bunu. Bu sekılde yapılan bır ıslem oldugunu bılmıyorum ama kadınların acı cekmesı ıcın herkez elınde. Gelenı yapıyor bu ulkede

Ben bunu. Bu sekılde yapılan bır ıslem oldugunu bılmıyorum ama kadınların acı cekmesı ıcın herkez elınde. Gelenı yapıyor bu ulkede

Çünkü devletin başındakiler kadını 2. sınıf olarak görüyor.
Kadın herşeye boyun eğmeli.
Sezeryanı kürtajı yasaklama yasası çıkarmak için gündem yaratıp alttan alttan giydiriyorlar asıl meseleleri zamları vs.leri.
Ne değişti ? sezeryan ve kürtaj hala devam ediyor.
Sadece kadınları kullanarak insanları bununla meşgul ederek asıl amaçlarına ulaşıyorlar.

Guya dıs ve gelısmı ulkelerde bu durum yanı kurtaj yasaklanmıs kurtajın yasaklanması. Dıye bırsey yapamazlar ben buna coknsasırmıstım
Haklısın her seyı alttan alttan goturuyorlar

Demın dedım gbı 2009 da oldugum operasyonda benı bel altımdan uyusturdular

Yanı kurtaj bu sekıldemı narkozsuzmu uyusturmadan mı yapılıyor oyleyse hastanede neden uyusturup narkozla alınıyor vede devlette neden ıskence goruyor kadınlar

Bıde ozel hastaneler kurtajı karsılamıyor mu

Kürtaj olmak veya olmamak, bunun dinsel boyutunu veya bebek özlemi çekipte evlat sahibi olamayanlar kısmını tartışmayaağım. Bunun sorumluluğu o anne ve babaya aittir. Şu Türkiye de her şey çok kolay da, insanlar çocuk yapmaktan kaçıyor. 3-4 çocuk baskısını da anlamıyorum! Milletimizin geçinme şartları belli, aldığı ücretler belli iken 3,4 tane çocuğu nasıl baksınlar?

Kürtaja yasaklama getirmeleri ayrı bir mevzu, bu devletin kararı olamaz! Spiral veya diğer türlü bir çok yöntemle hamile kalanları da biliyorum hiç bir yol %100 korunma yöntemi değildir, e o zaman kimse evlenip, cinsel birliktelikte bulunmasın en hayırlısı.

Devlet hane içinde her şey güllük gülistanlık, sıkıntı yok mu zannediyor da bireysel alınabilecek kararlar üzerinde yasaklama getiriyor?
Kimse böyle bir kararı güle oynaya vermez ve her ne olursa olsun, kişiye karşı bu muammele çok canice..

Son düzenleme:
Kürtaj cinayettir diyorum başka da birşey demiyorum. Allahın verdiği emanet cana nasıl kıyarsınız. Bebek bereketiyle gelir derler.. Birşey demiyorum. Allah yardımcınız olsun..

Devlet hastanelerinin geneli narkozsuz yapıyor.Neden bilmiyorum.
Özelde yüksek paralarla yapıyor ssk falan karşılamıyor tabi ki.
Ama misal düşük olupta kürtaj gerekirse devlet hastanesi narkoz la alıyor.
Yani burda direk küraja karşı bir durum var.
Belki acıyı çeksinde anlasın gibi geri kafalı bir manık olabilir.

daha öncede başka konuda yazmıştım ilk bebeğimi 20 yaşındaydım ozaman düşürdüm bebek düştü ama kürtajla temızlenmesi gerekıyormuş devlet hastanesınde çalışan aynı zamandada özel muaynanesıne gıttığım doktorum vardı oyuzden devlet hastanesı gıttık başka bı doktor bır yandan pasta tarıfı vererek kürtaj yaptı öleceğimi sandım ogun hatta uzun sure eşimi bile yaklaştırmadım kendıme hatta ilk bır ay bazı geceler rüyamda sayıklıyormuşum çok acıyor dıye kürtaj olurken kocanın altına yatmayı bılıyorsun ama kelımesını duymamak için sesim bile çıkmamıtı nasıl dayandım bılmıyorum o acıyaa ama çok pahalı bişi değil en azından o travmayı yaşatmaya değmiycek kadar pahalı değil

Edepligi, nasıl korunmanız gerekdiginizi o size bağırıp çağıran canavardanmi öğreneceksiniz?
resmen korku filimi gözümün önünden gecdi! Ne korkunç

Neden bir ağrı kesici bile verilmedi sizce? Bir şikayete bulunursan iyi yaparsın canım! Aklıma açaba narkoz için, ilaçlar ve mazemelerde için kısıtlama ( birikim)yaptıkları geliyor, ama bu olamaz size yardım eden kadın ruhsal hasta olmazsi gerekiyor bence. Biraz araştırın bu konuyu lütfen...

Son düzenleyen: Moderatör:
Sadece kürtaj değil ki...

Devlet hastanelerinde doğum yapan kadınların bile bazılarının ya da çoğunun başına bu tür şiddet durumları geliyor...

Acısından bağıran bir kadına "yaparken iyiydi bana mı sordum" diye bağıran ebe ya da doktor....

Doğum yaparken bacaklarını kıpırdattı diye doğum yapan kadının bacağını çimdikleme, vurma...

Kadının karnının üzerine çıkarcasına bastırıp plesantayı çıkarmaya çalışmak...

Çocuk sahibi olmak için hastane hastane gezerken sizden önce muayene olan kadının yattığı yere sizi yatırıp muayene etmek, hoyratça rahim filmi çekilmesi...

Doğum masasının hiç temizlenmeden makine sistemi gibi sırayla alıp doğurtmak...

Doğuma girecek hastaların hepsini bir odaya alıp, hepsini birbirlerinin gözünün önünde tek tek aynı elle rahim açılmalarını kontrol etmek...

Tüm bunlar olurken sesinizi çıkardığınız anda "bana mı sordun gelmeseydin, özele gitseydin, yapmasaydın vs." şeklinde azarlamak...

Bunlarda benim aklıma gelenler ve duyduklarım...

Bu tür muameleler görmek kadınlığından utandırıyor insanı...

Son düzenleme:
ve malasef bunları yapanlarda kadın ayrıca sankı hayrına bakıyorlar maaşlarımızdan kesılıyor o paraa geçen gunde oğlumu kontrole gıtrudum çocuk hastanesıne danışmaya sordum labaratuvar nerde dıye oje surerken rahatsız ettim herhalde öyle sert bı cevap verdıkı bende tutulurum böyle zamanlarda bişi diyemeden aradım buldum atl tarafı sadece soru sordumya kaba bırıde değilimdir ama çok tuhaf davranıyorlar bedava gıdıyoruz sanıyorlar bırde ilaçları depoluyorlarmı denmiş benım hemşire olan bır tanıdığım var sgkda çalışan evınde her turlu ilaç bulunuyor ağrı kesıcı iğneler falan nerden buluyorlar nerden bu bolluk anlamadım hastaneye gıtsen yok evlerınde ehrşey var

Devlet hastanelerini kötülemeye kalksak saymakla bitmez
hastalarla sokak kadınları diye tabir ettiğimiz tarzda konuşmaları özellikle...
kesinlikle hastanın kararı ne ise saygı duymak zorundalar orası apayrı
fakat söz konusu kürdaj olunca üzülüyorum
canları yanan arkadaşlara ders olmuş diyorum
Allah ın verdiği cana bir insan nasıl kıyıp öldüre bilir aklım bunu almıyor
yanındaki 2 çocugunla karnındaki bebeğin farkı varmı ki
formlarda okuyoruz millet ölüyor çocuk hasretinden, yazık ya gerçekten yazık
büyük konuşmamak gerek...

doğum sırasında birebir yaşamış olsa idim gereken cevapları yapıştırırdım dengesiz insanlara...

bunu yapan bir kadınsa erkeklerin halimizden anlamasını beklemeyelim. kadınların en büyük düşmanı yine kadın mıdır? neden neden Allah ım neden kadınlar hep acı çekmek zorunda? doğuran,bakan,daha duygusal olan,kocası tarafından şiddet gören,aldatılan niye hep kadn. gercekten erkeklerin doğuştan torpilli olduğunu düşünüyorum. zaten kuran ı kerimde de yazıyomuş sanırım erkeklern daha üstün yaratıldıkları. peki kadın olmak suç mu? bunun bir cvbı var mı

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…