• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bebek Beslenmesi Yatır-Kaldır ve Gece Beslenmeleri

Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.

semradem

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
20 Şubat 2011
27
1
36
Kayseri
Merhaba arkadaşlar,
15 haftalık bir bebeğim var. Geceleri 23-01-03-05 te uyanan bir bebek. ilk zamanlardan beri geceleri hep beslendi (sağlık nedeniyle mama ile beslendi). ama ben artık her uykusuz anne gibi bebeğim daha uzun süre uyusun istiyorum. Çünkü her kalkışımız yaklaşık 1 saate maloluyor. Bebeğim sallanarak uyuyanlardan ve ben önümüzdeki hafta aşısından sonra yatır-kaldır yöntemini deneyerek bu kötü alışkanlığımızı bırakmak için çalışacağım.

ancak aklıma takılan; tracy bu yöntemde hep 23 te uyku öğünü alıp 7 de ilk mamasını içen bebekler diyor. Tamam yöntemin bir amacı da bebeklerin gece uyklarını düzenlemek ama bu şekilde mama içtiği için sanırım çok zorlanacağım.

şimdi benim tecrübeli annelere sorum şu;

* bebeğimin 23 te mama içtikten sonra 7 ye kadar en kötü 1 kere kalkması için mamalarını nasıl düzenleyebilirim? ( Yavaş yavaş mı keseceğim? Mesela önceki gece 1 de ve 3 te su verdim. 5 e kadar uyumadı,sürekli mızırdadı. Dün gece de normal öğünlerini verip sadece 3 teki öğünü 30 cc azalttım ama 5 e kadar 10 dk da bir uyandı. Salladım yatırdım yine uyandı.

* yatır-kaldır yönteminde daha da delirir mi?

(gün içinde 3 saatte bir 100 cc civarında mama içiyor,bu arada bebeğim 3 hafta erken doğdu. katı gıdalara hazır mıdır bilmiyorum)

gece öğünlerini nasıl kesebilirim?yardımcı olursanız çok sevinirim.

Merhaba arkadaşlar,
15 haftalık bir bebeğim var. Geceleri 23-01-03-05 te uyanan bir bebek. ilk zamanlardan beri geceleri hep beslendi (sağlık nedeniyle mama ile beslendi). ama ben artık her uykusuz anne gibi bebeğim daha uzun süre uyusun istiyorum. Çünkü her kalkışımız yaklaşık 1 saate maloluyor. Bebeğim sallanarak uyuyanlardan ve ben önümüzdeki hafta aşısından sonra yatır-kaldır yöntemini deneyerek bu kötü alışkanlığımızı bırakmak için çalışacağım.

ancak aklıma takılan; tracy bu yöntemde hep 23 te uyku öğünü alıp 7 de ilk mamasını içen bebekler diyor. Tamam yöntemin bir amacı da bebeklerin gece uyklarını düzenlemek ama bu şekilde mama içtiği için sanırım çok zorlanacağım.

şimdi benim tecrübeli annelere sorum şu;

* bebeğimin 23 te mama içtikten sonra 7 ye kadar en kötü 1 kere kalkması için mamalarını nasıl düzenleyebilirim? ( Yavaş yavaş mı keseceğim? Mesela önceki gece 1 de ve 3 te su verdim. 5 e kadar uyumadı,sürekli mızırdadı. Dün gece de normal öğünlerini verip sadece 3 teki öğünü 30 cc azalttım ama 5 e kadar 10 dk da bir uyandı. Salladım yatırdım yine uyandı.

* yatır-kaldır yönteminde daha da delirir mi?

(gün içinde 3 saatte bir 100 cc civarında mama içiyor,bu arada bebeğim 3 hafta erken doğdu. katı gıdalara hazır mıdır bilmiyorum)

gece öğünlerini nasıl kesebilirim?yardımcı olursanız çok sevinirim.

bebeginizin gunduz uykulari nasil
ve gece uykusuna kacta yatiriyorsunuz
ayrica haftaligina göre gece uykusunda mama icin kalkislari cok fazla
17. haftada kati gidaya gecebilirsinuz
mama ile beslendigi icin 4. aydan sonra geciliyor

cevap için teşekkürler,
bebeğimin son 10 gündür gündüz uykuları iyice düzensizleşti. en fazla 25-30 dk. uyuyor. zaten gece uykularında mamasını içip uyurdu ama artık uyanıyor. bu durum da yaklaşık aynı zamanlara denk geliyor yani son 10 gündür. ( gerçi 10 gün önce hastalık atlattık 2 gün hastanede yattık. belki bunun etkisi vardır)

anlayacağınız gece ve gündüz uykularımız düzene girsin diye yatır kaldıra başlayacağız.

bir de "haftaligina göre gece uykusunda mama icin kalkislari cok fazla " demişsiniz. 3 hafta erken doğması ile alakalı olabilir mi? bebek büyüdükçe mi gece uykuları uzun oluyor?

canımcım..bence senin melek tamda tracy nin dedigi gibi alıskanlık haline getirmiş bu olayı..yani bu kadar haftalık bebek 2 saate bir acıkmaz..alısmıs ve rutinini uyguluyo yazık..sağlıklı uykuda alamıyo yani.i.benim bebek aksam 9 da yatıyo 5 e kadar hiç uyanmıyo bende eellmiyom sadece aane sğtğyle güzel kilo alıyo..
bence sen yavas yavas aradan bir ögünü eksilt ve uykuya dalma tekniğini uygula tracy nin.cünkü bebeğin masallah buyumus artık..deliksiz uyuyo olması lazım hele bide mama alıyo ve mama dahacı-ok tok tutar daha uzun süre yani..
gelişmelerden haberdar et bizi..

bu arada bebeşin cok tatlı..tracy nini dvd si ni izle kitap okumaktan daha faydalı..hemen işe koyulursunuz..uyku uykuyu dogurur..uykusuzlukta uykusuzlugu..ve bebbekler uyuyarak büyür..kesintisiz ve derin uyuması lazım huzurlu olması için tontişin..

cevap için teşekkürler,
bebeğimin son 10 gündür gündüz uykuları iyice düzensizleşti. en fazla 25-30 dk. uyuyor. zaten gece uykularında mamasını içip uyurdu ama artık uyanıyor. bu durum da yaklaşık aynı zamanlara denk geliyor yani son 10 gündür. ( gerçi 10 gün önce hastalık atlattık 2 gün hastanede yattık. belki bunun etkisi vardır)

anlayacağınız gece ve gündüz uykularımız düzene girsin diye yatır kaldıra başlayacağız.

bir de "haftaligina göre gece uykusunda mama icin kalkislari cok fazla " demişsiniz. 3 hafta erken doğması ile alakalı olabilir mi? bebek büyüdükçe mi gece uykuları uzun oluyor?

az önce tam yazamadim kizim rahat vermedi
simdi uyudu:)

ben heralde sanslilar sinifindayim :():nazar::nazar::nazar::nazar:
benim kizimda 2 hafta erken dogdu
2.870 dogdu
dogdugundan beri yatag birakirim kendi uyur
cünkü biliyorum bebegi sallamak kucakta uyutmak vs cok zor
alistirmadim
böylede gider insallah
esim diyorki bazan o birakir yataga hayret diyor yataga koymadan önce kipir kipir oyun isteyen cocuk
yataga birakinca sakinlesip uyku pozisyonu aliyor :)
ben yataginin kenarlarina oyuncaklar taktim
hazir böyle o ellesin baksin oynasin
iyi oluyor tavsiye ederim

bende senin gibi mama ile büyütüyorum kizimi
dogdugundan beri aksamlari rezene veririm ne kadar icerse
rezene hem gazini aliyor
hem uykusubu duzenliyor
burdaki ebe öyle dedi bana () dogrulugunu bilemem ama vermdigim gece daha cok kalkiyor

senin bebegin hastalanms
gecmis olsun elbette onun etkisi var kolay degil kücück beden hastalanmis
kimbilir ne kadar yiprandi :2::2:

gunduzleri yor cocugunu oyna
bedeni yorulsun
ayrca hep vaktinde yatsin gece gunduz uykusu farketmez hep ayni vakitlerde olsun
sasilacak durum ama o kücük bedenler saat gibiler
benim kizim hep ayni saatlerde kalkar yatar vs
bende sasiriyorum
bu benim ilk kizim
ilk tecrubem ama inanilmaz arastiriyorum sorup sorusturuyorum
yalniz büyütüyorum kizimi burda kimsem yok
esimde bir iki dk pispislar geri veriri
yani hep bende
cok zor biliyorum
hele gece uyumadan sabah erkenden kalkmak zor :(
ama seninde dedigin gibi büyüdükce uykular duzene girecek
ayrica gunduz yeterli kaloriyi almasi lazim
gece fazla acikmasin diye

senin bebegin gece gündüzü anlamiyor belki hala
gunduz kesinlikle aydinlikta uyut
oda karanlik olmasin

gece bir kere kalkip mama verdikten sonra
ikincisinde mama vermemeyi dene
emzik ver bakalim geri uyuyacakmi
benim doktorum öyle dedi
kimi cocuk gece uyanip geri uykuya dalamadigi icin mama ister aslinda acliktan degil
emzikle kandir ögrensin gece uyku uyunup gunduz mama yenecegini
doktorum hep der nasil alistirirsan öyle gider

bir kere sallamaktan vazgecir
kendi kendine uykuya gecmesini ögrensin
inan hayat kaliten artar
o cok zor
yengemden bilirim
dans ederek uyutuyor
psk bozuluyor valla ..banada imrenir
ben tecrubeli sayilirim bir yerde
abimin kizina bakmistim bir süre
sallamaya alistirmislar helak oluyordum

insallah yardimci olabildim
dedigim gibi ilk bebegim bende yeni anneyim
tecrube cok yok
ama anneleri cok iyi anliyorum
hem en iyisi olsun istiyoruz
hemde bizde rahat edelim dimi :)
benm kizim 20 haftalik bu arada

Son düzenleme:
bu arada bebeşin cok tatlı..tracy nini dvd si ni izle kitap okumaktan daha faydalı..hemen işe koyulursunuz..uyku uykuyu dogurur..uykusuzlukta uykusuzlugu..ve bebbekler uyuyarak büyür..kesintisiz ve derin uyuması lazım huzurlu olması için tontişin..

benim annemde öyle der
uyku uyku getirir diye
cok hakli
bebekler uyuyarak büyür
:)
bu arada benim kizim daha güzelll :))

suna alistiralim,buna alistiralim vs demek aslinda kolay ama herhangi bir seye alisip alismamasi bebegin kendisine bagli.Cok gazli ve agrisi olan bir bebegin ne yontem denerseniz deneyin sakin sakin saatlerce uyumasini beklemeyin.bazen fiziksel hic bir nedeni yokken uyanir ilgi isterler,uyur uyanirlar,uyur uyanir aglarlar...cunku tek iletisim yollari budur.Kizim simdi 20 aylik :nazar: ve daha dogmadan yuzlerce sey okudum,arastirdim,dotorlara danistim ama sunu bana tecrubem ogretti,ne yaparsan yap her yontemi her bebege uyguayamazsin cunku her bebegin daha anne karnindayken bile mizaci farkli oluyor.
Benim size tavsiyem okudugunuz onayladiginiz yontemleri usulunce bebeginiz uzreinde denemeniz ama baktiniz ki bebeginiz uyum saglayamiyor israrci olmayip kendi rutinini kendisinin olusturmasina izin vermeniz.
bir iki tavsiye daha:
-belli bir saatten sonra isiklari losh hale getirin ve uyku sirasinda da tamamen kapatin
-uyandikca su vermeyi deneyin
-emzik deneyin-benim kizim 3 aya kadar emzik almadi,3 aylikken istedi
-bebeginizi sallayarak uyutmaktan vaz gecirmek icin henuz gec degil,yavas yavas bunu terk edin
-bebeklerin uyku duzeni cok sik degisir ve 1 yasindan once de pek istikrarli olmaz,bir duzen tuttursaniz bile ilk dis cikarmada,sonra bir dahaki diste,sonra baska bir seyde yine bozuluyor ve uykusuz perisan geceler annelerin oluyor.

sabir diliyorum,kisa bir sure sonra uzun uzun uykular uyuyacaginz geceler de gelecek bunu unutmayin.

canım oğlum 5.aya kadar öyleydi..sonra düzeldi.sorun şu bebeğin 1 seferde 150 cc yese 5-6 saat uyur..fakat 100 cc yediğinden 3 saat sonra uyanır.annelik uykusuzluk demektir:))heleki mama bebeğiyse..ben oğlumda önce kalkar biberonu verirdim uyanmadan yatmaya devam ederdi.ama çoğunlukla benden önce uyanır 2 saate kadar ayakta dururdu.bişey denemene gerek yok az bir zaman sonra geçecektir emin ol...gece mama saatleri şöyleydi gece 11-2-5-ve sabah 8..

ben de yazdığın gibi bir öğünü azaltıp sonra keserek, sonra da diğer öğünler için aynı şeyi uygulayarak güzel geceler geçirmek istiyorum. tracy nin kitabını da aldırdım eşime, artık o uykusuzluk gazıyla nasıl okuduysam 4 günde 300'e yakın sayfa bitti altı çizilip post-it yapıştırılıp notlar alınarak :) resmen şu yaştan sonra ders çalışır gibi çalıştım valla.

senin prensin resmi de bizim küçüklüğümüze çok benziyor. allah bağışlasın maşallah :)

ben yataginin kenarlarina oyuncaklar taktim
hazir böyle o ellesin baksin oynasin
iyi oluyor tavsiye ederim

bende senin gibi mama ile büyütüyorum kizimi
dogdugundan beri aksamlari rezene veririm ne kadar icerse
rezene hem gazini aliyor
hem uykusubu duzenliyor
burdaki ebe öyle dedi bana () dogrulugunu bilemem ama vermdigim gece daha cok kalkiyor

senin bebegin hastalanms
gecmis olsun elbette onun etkisi var kolay degil kücück beden hastalanmis
kimbilir ne kadar yiprandi :2::2:

ayrica gunduz yeterli kaloriyi almasi lazim
gece fazla acikmasin diye

senin bebegin gece gündüzü anlamiyor belki hala
gunduz kesinlikle aydinlikta uyut
oda karanlik olmasin

gece bir kere kalkip mama verdikten sonra
ikincisinde mama vermemeyi dene
emzik ver bakalim geri uyuyacakmi
benim doktorum öyle dedi
kimi cocuk gece uyanip geri uykuya dalamadigi icin mama ister aslinda acliktan degil
emzikle kandir ögrensin gece uyku uyunup gunduz mama yenecegini
doktorum hep der nasil alistirirsan öyle gider

bir kere sallamaktan vazgecir
kendi kendine uykuya gecmesini ögrensin
inan hayat kaliten artar
o cok zor
yengemden bilirim
dans ederek uyutuyor
psk bozuluyor valla ..banada imrenir
ben tecrubeli sayilirim bir yerde
abimin kizina bakmistim bir süre
sallamaya alistirmislar helak oluyordum

insallah yardimci olabildim
dedigim gibi ilk bebegim bende yeni anneyim
tecrube cok yok
ama anneleri cok iyi anliyorum
hem en iyisi olsun istiyoruz
hemde bizde rahat edelim dimi :)
benm kizim 20 haftalik bu arada

mesajını birazcık kırptım canım :)

* oyuncak olayı iyi fikirmiş, zaten bu hafta yeni yeni uzanmaya başladı dönencesine,
* rezene çayını ilk 3 ay azar azar verdim. kutu bitince geçen hafta gece çayı aldım ama sanırım aynı etkiyi göstermedi. rezeneye başlayayım tekrar diyordum ben de.
* evden çıkmayan bebek nerden kaptıysa önce grip sonra bronşit oldu :( 2 gün antibiyotikler serumlar aldı hastanede. ondan önce 4 saat (2-2) gündüz uykularımız vardı mesela. iştahı yeni yeni eskiye döndü.kesin hastalığın da etkisi var.
* tracy abla da oda loş olsun diyor uyurken gündüz de olsa.
* emzik konusunda sıkıntımız yok fazla. gece veriyorum arada. bazen o kadar uykum oluyor ki 5 dk sonra çıkarıp alayım uyuduktan sonra diyorum ama uyuyup kalıyorum.
* sallamadan uyutme işine acaip takmış durumdayım. çünkü belimin ağrısından geçen gün bulaşık makinesini ağlayarak boşalttım. sezaryan sonrası özellikle ağrı kalıyormuş diyorlar. bir de üstüne sallamak öldürüyor beni.

buradan yazarım yöntemin sonuçlarını inşallah her şey yoluna girer

Son düzenleme:
konuya cevap yazdiktan sonra tam olarak nedir bu yatir kaldir yontemi diye bakayim dedim,ve aslinda hic de hosuma gitmedi acik olmak gerekirse.Bunda da daha bir cok yontemde oldugu gibi ogrenilmis caresizlik var ve ne yazik ki bebeginizin guven duygusunun olustugu ilk 1.5 yilinda yapilabilecek buyuk hatalardan biri.Ustelik asla bu kadar ugrasa deymeyecek,daha once de dedigim gibi uyku duzeni sik sik ve radikal bir sekilde degisecek ve 1 yasindan once de istikrar saglanamayacak.bu yontemin ise yaradigini goruyorsaniz eger,bebeginiz artik size ulasmaktan vaz gecmis demektir,nasilsa annem beni kucaginda uyutmayacak o yuzden hic aglamayayim diyecek,ama bu kucaginizda uyumak istemedigi anlamina gelmeyecek,sadece sizden vaz gecmis olacak,cunku bunu siz ona ogretmis olacaksiniz.lutfen bebeginizin guvenini sarsmayin,cok zor biliyorum ama biraz daha sabredin bu uykusuzluklarin mukafati buyuk olacak.

acaba sırf yemek ıcın mı uyanıyor yoksa alıskanlıgıdan oturumu sımdı bunu ıyı ayırt etmen gerek..neden mı;kızım 2. ayından bu yana takı 1 hafta oncesıne kadar kı 1 hafta sonra 5 aylık olucak,sabaha kadar 10 kez uyanıyordu..ve bazen 10 undada emıp gerı yatıyordu,psıkolojım bozuldu sutum yetmıyor demekkı bu cocouk ac acına cekıyo sut gelmıyo yorulup uyuyo dıyodum..ve resmen sefıllerı oynuyodum..yatımadan once mama veryodum ama yınede uyanıyordu..hemde yarım saatte bır bazen 15 dk bır..ek gıda donemıne gırdıkten sonra muhallebı kasık mamalrı denedım hıc degısmedı tam tersıne 10 kez kalkan cocouk sabaha kadar uymamaya basladı..cıkamadım ısın ıcınden ben..

su nu anladım kı sen ne yaparsan yap bu bebeklerın bır yapısı var kımı sabaha kadar uyurken gıkı cıkmadan kımıde benm kız gıbı olabılıyor..sımdıye gelırsek kızımı aksam 8-9 arası kesın uyutuyorum..uyumadan once gece tok tutması acısından yıyebılecegı kadar kasık maması verıyorum..8 9 gıbı yattıgında gece 3 kadar uyuyo sonra emip 5 te uyanıy emıp 7 7:30 arasıda son kez uyanıyor...gun ıcındede 2 saatte bır yarım saat uyuyo..ben hıc bır degısıklık yapmadım kendı kenıne olustrdu bu duzenı...

sanırım beklemen gerekıyor bıraz daha ..

acaba sırf yemek ıcın mı uyanıyor yoksa alıskanlıgıdan oturumu sımdı bunu ıyı ayırt etmen gerek..neden mı;kızım 2. ayından bu yana takı 1 hafta oncesıne kadar kı 1 hafta sonra 5 aylık olucak,sabaha kadar 10 kez uyanıyordu..ve bazen 10 undada emıp gerı yatıyordu,psıkolojım bozuldu sutum yetmıyor demekkı bu cocouk ac acına cekıyo sut gelmıyo yorulup uyuyo dıyodum..ve resmen sefıllerı oynuyodum..yatımadan once mama veryodum ama yınede uyanıyordu..hemde yarım saatte bır bazen 15 dk bır..ek gıda donemıne gırdıkten sonra muhallebı kasık mamalrı denedım hıc degısmedı tam tersıne 10 kez kalkan cocouk sabaha kadar uymamaya basladı..cıkamadım ısın ıcınden ben..

su nu anladım kı sen ne yaparsan yap bu bebeklerın bır yapısı var kımı sabaha kadar uyurken gıkı cıkmadan kımıde benm kız gıbı olabılıyor..sımdıye gelırsek kızımı aksam 8-9 arası kesın uyutuyorum..uyumadan once gece tok tutması acısından yıyebılecegı kadar kasık maması verıyorum..8 9 gıbı yattıgında gece 3 kadar uyuyo sonra emip 5 te uyanıy emıp 7 7:30 arasıda son kez uyanıyor...gun ıcındede 2 saatte bır yarım saat uyuyo..ben hıc bır degısıklık yapmadım kendı kenıne olustrdu bu duzenı...

sanırım beklemen gerekıyor bıraz daha ..

canım inşallah dediğin gibi olur, kaşık mamalarını kimi tok tutuyor diyor, kimi tutmuyor.. sanırım bebekle alakalı. ilgine teşekkürler...

konuya cevap yazdiktan sonra tam olarak nedir bu yatir kaldir yontemi diye bakayim dedim,ve aslinda hic de hosuma gitmedi acik olmak gerekirse.Bunda da daha bir cok yontemde oldugu gibi ogrenilmis caresizlik var ve ne yazik ki bebeginizin guven duygusunun olustugu ilk 1.5 yilinda yapilabilecek buyuk hatalardan biri.Ustelik asla bu kadar ugrasa deymeyecek,daha once de dedigim gibi uyku duzeni sik sik ve radikal bir sekilde degisecek ve 1 yasindan once de istikrar saglanamayacak.bu yontemin ise yaradigini goruyorsaniz eger,bebeginiz artik size ulasmaktan vaz gecmis demektir,nasilsa annem beni kucaginda uyutmayacak o yuzden hic aglamayayim diyecek,ama bu kucaginizda uyumak istemedigi anlamina gelmeyecek,sadece sizden vaz gecmis olacak,cunku bunu siz ona ogretmis olacaksiniz.lutfen bebeginizin guvenini sarsmayin,cok zor biliyorum ama biraz daha sabredin bu uykusuzluklarin mukafati buyuk olacak.

sofikacım bebeğim yüzünden fazla giremedim siteye. ancak konu güncel kalsın diye yazdım bişeyler. kusura bakma..
aslında yazdıklarında haklılık payı var tabi. ama inan o kadar zor durumdayım ki bilemezsin.. geceleri her uyanışımız sallanmaya alıştığından saatler sürüyor. gündüz uykuları desen yine aynı. günümün büyük bir çoğunluğu onu sallamakla,uyutmakla geçiyor. inan lavaboya bile zor gidiyorum ki, ev işleri iyice yalan oldu. demek istediğim sallamadan vazgeçirmek adına deneyeceğim bu yöntemi. çok okudum araştırdım, bu konuyla ilgili ne kadar blog varsa hepsini okudum diyebilirim..bebeğimi uyutma sırasında asla yalnız bırakmıcam çünkü yöntemin kilit noktası bu. o derin uykusuna geçene kadar temasımı kesmeyeceğim için güven duygusunun sarsılacağına çok da ihtimal vermiyorum.

inşallah başarı ile atlatırım. teşekkürler cevabın için..

Back