PARA ENJEKSİYONU PİYASALARI RAHATLATTI
13 Ağustos 2007
Cuma günü bütün piyasaların morali bozuktu. Avrupa Merkez Bankası ve diğer birçok ülkenin merkez bankaları piyasaya para enjekte etmeye başlayınca, öğleden sonra para piyasaları biraz moral buldu. Fakat özellikle FED'in davranışı bekleniyordu. Bizim piyasalar kapandığı sıralarda ABD piyasaları açıldığında bankalar arası piyasada gecelik borç verme oranları yüzde 6'ya kadar çıktı. Yani nakit bulmakta güçlük vardı. FED ise faizleri 5.25 olarak belirlediği için, bankalar arasında gecelik faiz oranları yükselince, piyasaya 38 milyar dolar para enjeksiyonu yaptı ve faizler 5.25'e geriledi. Belirtmekte fayda var. Bu arada Kanada, İsveç, Danimarka, Japonya ve Hollanda merkez bankaları da piyasaya para enjekte ediyorlardı. Güney Kore diğer bazı ülkelerin merkez bankaları da gerektiğinde likidite sağlayacaklarını belirttiler.
Bu gelişmeler üzeribe ilerleyen saatlerde S&P500'ün içindeki önemli finans kurumlarının hisseleri uzun zamandır ilk defa değer kazanmaya başladı. Bu da hem dow jones'u hem de Nasdaq'ı olumlu etkiledi. Bir önceki köşe yazımı hatırlayacak olursanız, FED'in piyasalara para sağlaması durumunda bir anda havanın tersine dönebileceğini belirtmiştik. Sonuç olarak, kredi piyasalarında ortaya çıkan para kıtlığı ve darlığı, Cuma günü yaklaşık olarak 136 milyar doların uluslararası piyasalara enjeksiyonu sayesinde rahatladı.
Görünen o ki; uzman yorumları da rahatlamış. Yani bu aşamadan sonra yeniden kredi piyasalarında likidite sıkışmasına neden olabilecek bir fon batış haberi gelirse, merkez bankalarının bu likidite sıkışıklığını çözebilecekleri beklentisi yerleşmiş durumda. Bu nedenle de yeni bir kötü haber durumda, piyasalar geçen iki haftada göstermiş olduğu olumsuz reaksiyonu aynı şiddette göstermeyebilir.
Bugün piyasalar açıldıktan sonra, özellikle borsamızın reaksiyonunun, daha önceki günlerde yaşanan türden hızlı yüksek açılış ve daha sonra da bir süre yatay dalgalanma şeklinde olması olasılığı yüksektir. Bu konudaki ayrıntılı teknik analizi "günlük yorumlar" bölümünde okuyabilirsiniz. Fakat unutulmamlı ki, ilk açılış sonrasında piyasalarımız özellikle DAX endeksine olan sıkı duyarlılığını sürdürecektir. Bu nedenle DAX'ı da iyi takip etmek gerekiyor. Geçen haftaki sert düşüşler sırasında piyasadan yoğun ve sert para çıkışları gözlenmedi. Düşüşler sert olsa da para giriş çıkışı ve XAKTIF endeksinin hareketleri, genellikle daha olumluydu.
Sonuç olarak, kredi sıkışması son iki haftada sadece Avrupa ve Amerika'yı etkilerken, Türkiye para piyasalarındaki etkisi zayıf oldu ve gelişmekte olan ülkelere ciddi bir etki yapmadı. Şu an için Avrupa ve Amerika merkez bankaları da gerekirse ekstra likidite sağlayacaklarına dair açıklamalar yaptıkları için, bu hafta piyasalar özellikle geçen haftadan daha kalıcı trendleri sergileyebilirler. En son köşe yazımızda risk almamak gerektiğini belirtmiştik, ama merkez bankalarının bu açıklamaları ve oeprasyonları sonrasında en azından borsada kısa vadeli bir yükseliş olasılığının arttığını ve kısa vadeli pozisyon açılabileceğini belirtebiliriz.
Her ne kadar kredi piyasalarındaki bu türbülans şu an atlatılmış görünüyorsa da, ABD ekonomisi için problemlerin bittiği anlamına gelmiyor. FED likidite sağladı ve sağlayacağına dair sinyaller verdi ama bunun da bir sınırı var. Unutulmamalı ki, FED'in en son toplantısından sonra yapılan açıklamalarda enflasyona vurgu yapılmıştı. Bu yüzden sağlanacak likiditenin sınırsız olduğu düşünülmemeli. Şu an için enflasyona ciddi katkı yapmayacak şekilde likidite sağlanacaktır.
Orta vadeli baktığımızda ise, bu türbülans sonrasında, özellikle ev kredisi almak isteyenlerin hesapları ve ödeme gücü çok daha dikkatli araştırılacaktır. Ayrıca ABD'nin SPK'sı olan SEC (Securities Exchannge Commission), bir araştırma başlatarak, mortgage krizi nedeniyle zarar eden ama bunu gizleyen fonları ortaya çıkartarak, bu krizin hasar boyutunu ölçmeye çalışıyor.
Her ne kadar kredi piyasalarındaki bu türbülans şu an atlatılmış görünüyorsa da, ABD ekonomisi için problemlerin bittiği anlamına gelmiyor. FED likidite sağladı ve sağlayacağına dair sinyaller verdi ama bunun da bir sınırı var. Unutulmamalı ki, FED'in en son toplantısından sonra yapılan açıklamalarda enflasyona vurgu yapılmıştı. Bu yüzden sağlanacak likiditenin sınırsız olduğu düşünülmemeli. Şu an için enflasyona ciddi katkı yapmayacak şekilde likidite sağlanacaktır.
Orta vadeli baktığımızda ise, bu türbülans sonrasında, özellikle ev kredisi almak isteyenlerin hesapları ve ödeme gücü çok daha dikkatli araştırılacaktır. Ayrıca ABD'nin SPK'sı olan SEC (Securities Exchannge Commission), bir araştırma başlatarak, mortgage krizi nedeniyle zarar eden ama bunu gizleyen fonları ortaya çıkartarak, bu krizin hasar boyutunu ölçmeye çalışıyor. Şüphe yok ki, bu gelişmelerin reel ekonomi boyutunda da etkileri olacaktır. Bundan sonra, ABD ekonomisindeki durgunluk veya resesyon sinyalleri daha yakından izlenecektir. Fakat en azından bu hafta rahatlamış piyasaları göreceğiz. Dileriz, çok büyük bir fondan kötü bir haber gelmez. Enjekte edilen paranın etkisiyle bu hafta bu olasılık zayıf görünse de, haberleri izlemekte fayda var.
Sağlıcakla kalınız...