- Konu Sahibi leylosvemecnun
Tam da bu yüzden emin olamıyorum temel radye temeldir belki de rayli sistem olayi bana da şüpheli geliyor.Eskiden evin oldugu yer fındık tarlasıymış düz ovalık bir yer.Aynen öyle arkadaslarimiz var 5 katli evdeler gecen davet ettiler dedim valla kusura bakmayin korkuyorum siz bize gelin hic bir yer güven vermiyor
Hem radye temel hem de raylı sistem oldugunu iddia ediyor.Eve gidince bakacağım dogru muymus
bence ev sahibi güzel sallamış. karşsıındaki vatandaş bilmez nasıl olsa, sağdan soldan duyduğu terimleri ağzında yuvarlamış durmuş.Raylı sistem kullanılan bina bir elin parmağını geçmez ulkemizde. Olmayabilir bile belki de. Japonyada kullanılan bir sistem diye biliyorum. Hatta benim eşimin işiyle alakali bir konu bu,raylı sistem diyene gülüyor. Haliyle ütopik adamın bahsettiği. Ha sağlam yaptım desin,kaliteli beton kullandım,temelini sağlam attım desin,kabul edilebilir,pekala yapılabilir ama 2 kat bina için abartmış adam kesinlikle.
2 katlı müstakil eve kimsenin radye temel yapacağını sanmıyorum hele ki raylı sistem imkansız. klasik tekil temel falandır o. zeminin ova olması normalde dezavantaj ama 2 katlı tekil temelli bir ev için ova zemin sorun olmaz diye düşünüyorum.
raylı sistem olsa olsa gökdelenlerde olur, onlarda da ya raylı sistem olur ya da kazıklı temel. kazıklı daha yaygın diye biliyorum ben. kaldı ki gökdelen dediğimiz şey el mahkum sağlam olmak zorunda. şehirlerin en merkezi yerlerine yapılan gökdelenlerin malzemesinden çalma lüksü yok kimsenin. 2020 izmir depreminde yıkımın olduğu bölgede gökdelenler var, hiçbir şey olmadı. aynı sulak zemini paylaşıyorlar yıkılan binalarla. tık yok çünkü mecburen düzgün yapıldı.
radye temel ise yük bindiren yapılarda kullanılır mesela toki'ler radye yapılır.