Merhaba arkadaslar. Benim bebegim 5 aylik ve nerede ise dogdugundan beri yuzunde kizarikliklar vardi ve 2 ay once tamamen egzamaya donustu. Doktorumuz alerjen maddelerden olabilecegi icin ve bebegim bir tek anne sutu aldigindan, benim yedigim tum alerjik olabilecek gidalari kestik ancak bir ise yaramadi. Hatta durum kaloriferler yanmaya basladiktan sonra iyice kontrolden cikti. Kasintidan duramiyor, kaniyor ve kabuklu yaralar haline geliyordu. En son dr umuzun da yonlerdirmesi ile Pediatrik alerji ve astim uzmani bir dr dan da randevu aldim. Ancak egzamali bebegi olan ve alerji dr una giden arkadaslarimin tamami kortizonlu ilac verildigini ve bunun gecici olarak durumu duzelttigini soylediler. Bir anne olarak, dr a gitmenin en mantikli cozum oldugunu bilmeme ragmen, kortizon sozcugunu duyunca randevuyu iptal ettim ve egzama ile ilgili bulabildigim her seyi okudum ve durumun kotulesmesine neden olan tum etkenleri dedektif gibi arastirdim. Egzamada bozulmus bir cilt yapisi ve nem dengesi soz konusu oluyor. Kaloriferler ise evleri iyice kurutuyor. Ilk isim sadece cocugun odasindaki nem cihazi ile yetinmeyip tum kaloriferlerin uzerine birer kase temiz su koymak oldu. Bu %20 nem oranini % 35 lere cikardi. Ardindan feci yaralara neden olan kasintiyi azaltmak icin oral degil surulen bir pomad aramak oldu. Stilex adinda, kasintiya karsi etkili ve kortizonlulara gore cok da masum pomadi, 3 gun (prospektusunde 1 haftadan uzun kullanmayin diye not dustuklerinden ben durum toparlanmaya baslayinca kestim) aksamlari yatmadan once surdum.Bu kasima yolu ile olusan tahris ve kanamalari buyuk olcude sonlardirdi. Yaralarin iyilesmesi icin de hucre yenileyici olan fito kremi 3 gun kadar, gunde bir kez kullandim.Bu da kanama ve yaralarin iyilesme surecini hizlandirdi. ve en onemlisi hem cildin nem dengesine kavusarak kasinti, pullanmanin onune gecmek ve hem de tekrarlamasini engellemek icin, gittim eczaneye, tum bebek nemlendiricilerini tek tek inceledim. En son Mustelanin stelaprotect for sensitive to intolerant skin yuz nemlendiricisi aldim. Cok az ve antiallerjen maddeden yapilan, son derece yumusak bir krem (40 ml/ 34 YTL). Sabah ve aksam mutlaka kremini surdum. Vucudu icin de atoderm kreme banyodan sonra devam ettim. Banyosunu da 1 hafta boyunca duru suyla yaptirdim, ozellikle yuzunu sabun ve sudan korudum, soguga cikmasi gerektiginde mutlaka kremledim once. Kisaca yaralari kasimayi engelleyin (eldiven kar etmiyor kesinlikle, o bolgeyi ferahlatacak kasintiya karsi etkili bir pomad bulun) yaralarin hizla iyilesmesini saglayin ve nem dengesini surekli koruyun. Suanda, masallah diyeyim, dogdugundan beri olmadigi kadat duru, puruzsuz ve sorunsuz bir cildimiz var ve tekrar da etmedi sikayetleri. Nemlendirmeye devam tabii ki... Anneler, lutfen moralinizi bozmayin, ki ben de kabus gibi gunler yasadim bu hastalik yuzunden. Ama kortizonlu ilaclardan once denemek ve hatta biraz da etkenlerle savasmak gerekiyor. Tum bebislerimize acil sifalar.