• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bebek Beslenmesi yardiiimm!! ek gida vermekte sorunumuz var

Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.

sibi

aŞkBöCeğimm
Kayıtlı Üye
21 Ağustos 2007
400
1
96
Almanya
arkadaslar kimi bilir ben bir süredir ikiz bebek bakicisiyim. kuzenimin kizlarina bakiyorum. suan 7 ayliklar ve ben kendi yegenlerimden edindigim tecrübeye dayaranak ek gidaya baslamak istiyorum, fakat anneleri buna izin vermiyor. simdilik sadece sebze-et-tahil püreleri veriyoruz. genelliklede hazir cam kavanozda aliyor. anne sütü sadece 4 ay aldiklari icin agirlikli olarak mama ile beslemek istiyor. fakat bu sekilde de kizlar doymuyorlar ve gece-gunduz 2 saatte bir acikiyorlar. kendisiyle bunu defalarca oturup konustum hatta internetten gida tablosu falanda gösterdim ama israrla mamaya devam diyor. tamam benim isime gelir hemen mama hazirlayip doyurmak fakat benim istedigim bu degilki. ve bildigim kadariyla uzun sureli mama kullanimi cocukta sislik yapiyor dimi? kizlarin bacaklari hafif tombul diye sikayet ediyorlar bende az mama verelim dedigim zamanda istemiyorlar. yogurt, meyva püresi vs verdirmiyor daha. bide kahvalti niyetine sütlü tahilli kasik mamasi veriyoruz icine peynir,yumurta pekmez falanda katilmiyor. fikirlerinizi ögrenmek istiyorum arkadaslar bu kizlar böyle gittikce sizce ne derece saglikli olurlar?

bence sen haklısın canım anne sütü almıyolarsa ek gıda tüketmeleri gerek
günlük olarak kahvaltı meyva püresi sebze püresi yoğurt ve muhallebi yemeleri lazım
7 aylık olmuşlar kahvaltıyı kaşık mamasıyla geçiştirmek çok yanlış bence
pekmez yumurta sarısı peynir her sabah yemeleri lazım
benim kızım henüz 5.5 aylık hergün meyva ve sebze püresi yoğurt yiyor
mamasınıda içiyor bence iiyice konuş aileleriyle ilerde yeme problemi yaşamak istemiyolarsa
şimdiden alıştırsınlar ve elinizden geldiğince evde hazırlayın yemeklerini
bence

bilmiyorum canim ya icim gidiyor varya onlar mama ictikce. biliyorum zararli cunku ek gida zamani geldi geciyor bile. ama gelini nasil ikna edicem bilmiyorum. mamanin zararlarini anlatan bi yazi falan bulmam lazim herhalde. yada burda anne ve baba bilgilendirme merkezleri var orayi tavsiye etmeyi dusunuyorum fakat bu seferde sen isini yap karisma derler diye korkuyorum

ben 4 aylıktan beri ek gıda veriyorum bebeğime.aynı zamanda emziriyorumda ve devam sütü de veriyorum.evde yaptığım mamaları veriyorum daha çok.ama hazır mama da kullanıyorum.kavonoz mamaları dışarda kullanıyorum.yani dicem şu ki ben karışık bir beslenme uyguluyorum bebeğme.tabi doktor kontrolü altında hep.gelişimi çok iyi maşallah,benim de içim rahat.yoğurtsuz ve meyvesiz bir gün düşnemiyorum.eğer yemezse gece rahat uyuyamıyorum.kesinlikle bebişler her türlü gıdayı almalı,kolay gelsin valla ne diim.bu bebişler doktorune diyo bu duruma çok merak ettim doğrusu

Canım madem gelin istemiyor, sen de kuzenini ikna etmeye çalış. Belki o eşiyle konuşur, bebeklerin de babası olduğuna göre sözü geçer. Hem ona da anlatırsın zihinsel ve bedensel gelişimleri için ek gıdanın ne kadar önemli olduğunu. Gerçi bakan senmişsin ama belki annenin de hazır mama ve diğer hazır kahvaltı mamasını filan alıp yapmak kolayına gidiyordur. Sen gönüllüysen ek gıda hazırlamaya, onu da belirtirsin. Aman ihmal etmesinler, yazık gerçekten, hem ilerde gıda sorunu yaşarlar, hem de yaşıtlarından geride kalırlar.

ben gonulluyum tabikide sonucta bu oyuncak bebek degil ve besinlerin vericegi vitaminleri falan almali bunun cok bilincindeyim. dedim ya o yuzden aslinda isime gelir sirf mama vermek kolay sey zaten ama inanin vicdanen rahat degilim ben. peki uzun sureli mama vermenin zararli neler?

Uzun süreli mama vermek şu yönden zararlı olabilir, bebekler belirli bir süre sonra pütürlü yemeye, daha sonrasında da taneli yemeye doğru teşvik edilmelidir. Sürekli sıvı besinle ya da püre besinle beslenen bebeklerde büyüdükten sonra bile (1-2 yaş) çiğneme refleksi gelişmez. Benim tanıdığım örnekler var, 1-2 yaşında olup da bütün yemekleri püre haline gelmeden yemek yiyemeyen bebekler var..Ama en önemlisi uzun süreli mama kullanma tamamen tek tip beslenme oluyor. Belirli bir süreden sonra mama firmaları bile mama üretmiyor, devam sütü, junior süt gibi isimlerle normal gıdalara takviye amaçlı sütler üretiyorlar. Tamam, mama anne sütüne yakın formülle üretiliyor olabilir, ama tamamen anne sütüyle aynı olması mümkün değil, üstelik anne sütü bile ilk 6 aydan sonra ek gıdalarla destekleniyor. Mamada ise bu süre 4 ay...

Bence sen gerçekten çok bilinçlisin, o bebekler ne kadar şanslı ki senin gibi bir ablaları var. Umarım her şey yoluna girer, eğer senin işine yarayacak bir bilgiye rastlarsam, mutlaka sana ulaştıracağım...

biberoncum hazır kavonoz mamalrında pütürlü olanları varçben daha dün bi tane aldım hatta.yani dicem şu ki insanistedikden sonra evde kendi de yapar ya da hazırın da her türlüsü olduğu için onu da alır kullanır.tercih meselesi bu ama bencede yanlış bir beslenmesi var bebişlerin.aylık kontrolü yok mu bu bebeklerin,doktor ne diyor bu duruma yazmamışsın sibicim

Tabii saphiracığım, ben zaten katı bir şekilde evde hazırlansın taraftarı değilim. Hatta ben de hazır meyve püresini çok sık kullanıyorum, sebze püresini evde hazırlıyorum. Ama bebeklere yanlış anlamadıysam sebze-meyve püresi de çok verilmiyor, ağırlıklı olarak biberon maması veriliyor. Ben ondan endişelendim, sürekli sıvı besin nereye kadar diye düşündüm...

evet cnm aynı fikirdeyim
bu arada 8. ayınız kutlu olsun,nice aylara,nice yaşlara inşallah sağlıkla
yeri değil ama olsun :)

Uzun süreli mama vermek şu yönden zararlı olabilir, bebekler belirli bir süre sonra pütürlü yemeye, daha sonrasında da taneli yemeye doğru teşvik edilmelidir. Sürekli sıvı besinle ya da püre besinle beslenen bebeklerde büyüdükten sonra bile (1-2 yaş) çiğneme refleksi gelişmez. Benim tanıdığım örnekler var, 1-2 yaşında olup da bütün yemekleri püre haline gelmeden yemek yiyemeyen bebekler var..Ama en önemlisi uzun süreli mama kullanma tamamen tek tip beslenme oluyor. Belirli bir süreden sonra mama firmaları bile mama üretmiyor, devam sütü, junior süt gibi isimlerle normal gıdalara takviye amaçlı sütler üretiyorlar. Tamam, mama anne sütüne yakın formülle üretiliyor olabilir, ama tamamen anne sütüyle aynı olması mümkün değil, üstelik anne sütü bile ilk 6 aydan sonra ek gıdalarla destekleniyor. Mamada ise bu süre 4 ay...

Bence sen gerçekten çok bilinçlisin, o bebekler ne kadar şanslı ki senin gibi bir ablaları var. Umarım her şey yoluna girer, eğer senin işine yarayacak bir bilgiye rastlarsam, mutlaka sana ulaştıracağım...

verdigin bilgiler icin cok tesekkür ederm a.s. bu sekilde daha bilincli oldum ve gelinle kuzenle konusurken daha bilgili olmus olurum. gercekten cok sevinirim baska buldugun bilgileri ulastirirsan...

biberoncum hazır kavonoz mamalrında pütürlü olanları varçben daha dün bi tane aldım hatta.yani dicem şu ki insanistedikden sonra evde kendi de yapar ya da hazırın da her türlüsü olduğu için onu da alır kullanır.tercih meselesi bu ama bencede yanlış bir beslenmesi var bebişlerin.aylık kontrolü yok mu bu bebeklerin,doktor ne diyor bu duruma yazmamışsın sibicim

canim ben sadece bi kontrollerine gidebildim orda da doktor ek gida ile bi sey söylemedi zaten hastahaneye gitmistik erken dogduklari icin gelisimine baktilar ve gelin surekli kizlari olduklarindan 1 ay kücük goruyordu erken dogduklari icin ve doktoruda tam aylarindalar falan icinde cok sevindim cunku ben diyordm bunlar tam 5 ayliklar ki diye oda inatla hayir 4 diyordu. nesse bunu böyle cozduk. kizlarin 6 aylik kontrolleri vardi oraya kuzenle gittiler doktor gayet sagliklilar demis ama gelin galiba ek gidayla ilgili bi sey sormamis. baskada kontrolleri yokmus bi sonrasi 1 yasina girdikleri zaman olucakmis

Tabii saphiracığım, ben zaten katı bir şekilde evde hazırlansın taraftarı değilim. Hatta ben de hazır meyve püresini çok sık kullanıyorum, sebze püresini evde hazırlıyorum. Ama bebeklere yanlış anlamadıysam sebze-meyve püresi de çok verilmiyor, ağırlıklı olarak biberon maması veriliyor. Ben ondan endişelendim, sürekli sıvı besin nereye kadar diye düşündüm...

meyve püresi vermiyoruz sadece bir keresinde hazir meyvepüresi almistik onu yedirdik. günde sadece 1 ögün sebze-et püresi veriliyor. evde yaparsak sirf sebze veriyoruz hazir alindigi zamanda tavuklu falan püre veriliyor. hergun meyveli yogurtlardan yediriyordum sekersiz olanlardan onuda istemedigini söyledi gelin. iki gunde bir vericekmisim. off ya bazen diyorum kendime sanane ne karisiyorsun cocuk onlarin cocugu ne istiyorlrsa öyle yap diyorum ama diger yandan da bana ters gelen bi seyi yapiyorum ve cocugun sagligi söz konusu icim el vermiyor. bu aksam kuzenle konusmayi dusunuyorum ve önce ikna etmeye calisicam ama yok derse tamam dediginizi yapicam fakat cocuklarin sagliklarinda bi anormallik olursa sorumlusu ben degilim diycem cunku cidden üstümde cok agir bi yük var. iki can bana emanet...

meyve püresi vermiyoruz sadece bir keresinde hazir meyvepüresi almistik onu yedirdik. günde sadece 1 ögün sebze-et püresi veriliyor. evde yaparsak sirf sebze veriyoruz hazir alindigi zamanda tavuklu falan püre veriliyor. hergun meyveli yogurtlardan yediriyordum sekersiz olanlardan onuda istemedigini söyledi gelin. iki gunde bir vericekmisim. off ya bazen diyorum kendime sanane ne karisiyorsun cocuk onlarin cocugu ne istiyorlrsa öyle yap diyorum ama diger yandan da bana ters gelen bi seyi yapiyorum ve cocugun sagligi söz konusu icim el vermiyor. bu aksam kuzenle konusmayi dusunuyorum ve önce ikna etmeye calisicam ama yok derse tamam dediginizi yapicam fakat cocuklarin sagliklarinda bi anormallik olursa sorumlusu ben degilim diycem cunku cidden üstümde cok agir bi yük var. iki can bana emanet...

Çok haklısın canım, bir de dedim ya vicdanlısın sen, bana ne desen de için elvermiyor doğal olarak. Anladığım kadarıyla yurt dışındasınız, ki orada da bu tip şeylere daha önem veriliyor, acaba doktor neden ek gıda konusunun üzerine düşmedi, merak ettim. Özelinden sana bir link atacağım, sağlık bakanlığının bir yazısı, umarım yardımcı olur...

Canım sanırım özel mesajın kapalı, aşağıda sağlık bakanlığının beslenme ile ilgili yazısının bir bölümü var, tamamını da okuyabilirsin....

Beslenmeye Erken ve Geç Başlamanın Dezavantajları
• Tamamlayıcı besinlere erken başlama ile anne sütü verimi ve anne sütü verme süresi azalır.
• Tamamlayıcı besinler önemli bir bulaşma kaynağı olduğu için bu besinlere erken başlama ile anne sütündeki koruyucu etmenler daha az alınır. Bu nedenle bebeklerde hastalık görülme oranı ve bu hastalıklara bağlı ölüm riski artar.
• Tamamlayıcı besinlerin besin değerleri anne sütüne göre daha düşüktür ve anne sütünün yerine
geçemezler.
• Tamamlayıcı besinlere erken başlama sonucunda anne sütü ile beslenme
süresinin kısalması, bebeğin anne sütünden yararlanmamasına neden
olur.
• Tamamlayıcı besinlere erken başlanması ve anne sütü ile birlikte aynı öğünde kullanılması anne sütündeki demir, çinko gibi birçok besin öğesinin
emilimini azaltır.
• Tamamlayıcı besinlere erken başlanması sonucu atopik hastalıklar, astım, tip 1 diyabet, alerjik hastalıkların, enfeksiyon hastalıklarının ve özellikle
barsak villus işlevlerinin bozulması riski artar.
• Tamamlayıcı besinlere geç başlanması sonucunda ise bebeğin büyüme
ve gelişmesi duraksamakta, malnütrisyon (kötü beslenme) ve çeşitli vitamin mineral yetersizlikleri oluşmaktadır.
• Tamamlayıcı besinlere geç başlanması ile demir ve çinko gibi mikro besin eksiklikleri oluşmaktadır. Çünkü 6. aya kadar bebeğe yeterli miktarda
demir ve çinko sağlayan anne sütü, bu süreden sonra tek başına yetersiz kalmaktadır.
• Ayrıca tamamlayıcı besinlere geç başlama ile bebeğin çiğneme gibi yeme işlevlerinin gelişimi ile yeni tat ve yapıdaki besinlere alışması gecikir.
• Eğer ilk 6 aylık dönemde anne sütü azalıyorsa (yanlış emzirme tekniği
sonucu veya göğüslerdeki sütün tamamen boşaltılmaması sonucu), önce anneye anne sütünün arttırılmasına yönelik eğitim verilmeli, yanlışlar düzeltilmeli ve tamamlayıcı besinlere gereksiz yere erken başlanmamalıdır

http://www.beslenme.saglik.gov.tr/docs/a5a_serisi/a8.pdf den alıntıdır...

annelerim yardimlarinizdan dolayi cok cok tesekkür ederim. sizin sayenizde bildiklerimin yanlis olmadigini bir kez daha anlamis oldum cünkü kendimden süphe etmeye basliyordum. kuzenimle konustum fakat bana demedigini birakmadi. peynir, pekmez vs vermekle cocuklarin iyiligini düsünmüyormusum cünkü peynir hijyen ortamda yapilmiyormus. kendim evde yaparsam verebilirmisim ama hazir peynir veremezmisim. okadar huzursuzum ki acaba isi biraksammi diye düsünüyorum. cünkü bu büyük bi sorumluluk ilerde cocuklarin sagligiyla ilgili bi sorun oldugunda bu sorumlulugu kabul edemem kaldiramam ben. :(((

biberon arkadasim verdigin linkteki dosyayi yazicidan cikardim ve kuzene okutamadim bile. ama kendim icin kitap yaptim sayfalari, mutlaka ilerde kullanabilecegim büyük bir yardimcim olucak. cok cok tesekkür ederim.

selam arkadaşlar benim oğlum bir hafta sonra 7 aylık olcak 6 ay sadece emzirdim 6 ayını doldurduktan sonra ek gıdalara başlamamı söyle doktorumuz yoğurt yiyor evde kendim yapıyorum meyve püresi yemiyor biz yerken eline alıp yemek daha çok hoşuna gidiyor emerek yiyor meyveleri kahvaltı yemiyor 2 kere yedi ama son 15 gündür hiç yemiyor anne sütü hala alıyor sebze çorbası veya püresi yemiyor bunun dşında hazır mama aldım bi yere gittiğimde lazım olur diye onları yiyor ama evde yaptıklarımı yemiyor acaba alışırmı sürekli deniyorumya da alışması ne kadar zaman alır birde her yedigi seyden sonra mutlaka emmek istiyor ve su içmiyor şimdiden teşekkür ederim hepinize

Back