Yapılması Gereken İncelemeler

  • Konu Sahibi mayatupbebek
  • Başlangıç Tarihi
M

mayatupbebek

Ziyaretçi
  • Konu Sahibi mayatupbebek
  • #1
MAYA Tüp Bebek Merkezine geldiğinizde, ilk olarak konunun uzmanı doktor, sizinle ön görüşme yapacaktır. Bu görüşmede İnfertilite öykünüzü dinleyen doktorunuz, sağlık geçmişinizi anlamaya yönelik sorular soracaktır. Görüşmenin ardından, infertilite nedeninizi teşhis etmede kullanılacak muayene ve testler aşamasına geçilir.

Bu Testler ve İncelemeler 3 Grupta Toplanabilir.

  • Temel İncelemeler
  • Detaylı İncelemeler
  • İleri Tedavi Panelleri

Temel İncelemeler

Anne adayına yönelik temel incelemeler:

Eğer; ilk kez infertilite tedavisi görecekseniz, MAYA’da sizin için aşağıdaki yol izlenir;

* Öncelikle, yumurta üretiminde görevli hormonlarınız, kan tahlili yapılarak incelenir, ardından ultrasonografi ile yumurtalıklarınızın durumu değerlendirilir. Size uygulanan bu test ve incelemeler yaklaşık olarak, 30 dakika sürer, sonuçlar aynı gün öğleden sonra çıkar.
* Daha önce infertilite tedavisi görmüş ancak sonuç alamamış bir anne adayı iseniz ya da tekrarlayan düşükleriniz varsa; MAYA’da doktorunuz sizi daha detaylı bir incelemeden geçirmek isteyecektir. Bunlar bağışıklık sistemine, kan pıhtılaşması faktörlerine ve gen mutasyonlarına yönelik ileri tetkiklerdir. Teşhisiniz bu tetkikler aracılığı ile doğru yapıldığında, tedavinizin gebelikle sonuçlanması olasılığı da artacaktır.

Baba adayına yönelik temel incelemeler:

Size yapılması gereken esas inceleme, sperm analizidir. Sperm analizinin en doğru sonucu verebilmesi için merkezimize, 2 ile 7 günlük bir cinsel perhiz ile gelmenizde fayda vardır. Vereceğiniz sperm hücreleri, laboratuarda, mikroskop altında incelenir. Yapılan sperm analizi sonucunda spermlerinizin sayısı, hareketliliği ve yapısal/şekilsel özellikleri tespit edilmiş olur. Bu testin sonucunu, örnek verildikten yaklaşık 3 saat sonra alabilirsiniz.

Detaylı İncelemeler

Anne adayına yönelik detaylı incelemeler

Anne adayından kaynaklanan infertilite şüphesi olduğunda, doktorlarımızın gerekli görmesi halinde daha detaylı uygulamalar ve tetkikler yapılabilir.

* Hormonal panelYumurtalığın çalışmasına doğrudan ya da dolaylı olarak etkili olan hormonların ölçülmesine ait bir tetkikler bütünüdür. Bu testler; FSH, LH, E2, Prolaktin, T3, T4, TSH’tır. Bu hormon değerlerinin azalması veya artmasının kadın yumurtlamasında olumsuz etkileri vardır.

* L/S (laparoskopi) Teşhis aşamasında (Diagnostik Laparoskopi), tüplerin açık olup olmadığının, yumurtalıklarda yer kaplayan kitle ve yapışıklık olup olmadığının, rahmin yapısının genel durumunun incelenmesi yapılabilir ya da myom, kitle çıkarılması gibi tedavi amaçlı da (Operatif Laparoskopi) da uygulanabilir.

* H/S (histeroskopi) Çok ince bir optik araç ile rahim içine bakılmasıdır. Histereskopi sayesinde gebelik gelişimine engel olabilecek durumların, rahimde şekilsel bozuklukların, yapışıklıkların, myom gibi oluşumların olup olmadığı, doğrudan görülüp müdahalesi de yapılabilir.

* HSG (histerosalpingografi) Rahim filmi olarak da bilinen bu radyolojik yöntemde, hazneden ilaç verilerek; rahim yapısının görünüşünde düzensizlik, yer kaplayan kitle tüplerde tıkanıklık var mı, rahatlıkla gözlenebilir.

* Sonohisterografi Basit bir rahim içi inceleme yöntemidir. Rahim içine, hazneden geçilerek kateter yardımı ile serum fizyolojik verilir. Aynı zamanda ultrasonografi ile takip edilerek rahim doldurulur ve rahim içinde yer kaplayan oluşumlar (myom, polip) varsa gözlenmeye çalışılır. Muayeneye ek olarak, ultrasonografide şüphe uyandıran bir durum tespit edildiğinde yapılan kolay bir test olup, tanıda katkısı oldukça fazladır.

Baba adayına yönelik detaylı incelemeler

Baba adayından kaynaklanan infertilite şüphesi olduğunda ve doktorlarımızın gerekli görmesi halinde daha detaylı uygulamalar ve tetkikler yapılabilir.

* Skrotal renkli doppler ultrasonografi
* Yüksek santrifüjlü semen analizi
* Testis Biyopsisi

İleri İnceleme Panelleri


Maya’da infertilite nedenini ya da nedenlerini ortaya koymak için anne-baba adaylarımızın Maya Bütünleşik Tedavi Planı TM (Maya Planı) yaklaşımına göre hangi grupta yer aldığı saptandıktan sonra yer aldığı gruba uygun İleri İnceleme Panelleri uygulanır.

İleri İnceleme Panelleri, MAYA TÜP BEBEK MERKEZİ'nde tedavi gören anne baba adaylarına aşağıdaki durumlarda uygulanır

* Açıklanamayan infertilite grubunda değerlendirilen
* Gebelikle sonuçlanamamış tüp bebek tedavisi uygulanan
* Doğal ya da tedavi ile elde edilmiş gebeliklerinin sürekli düşükle sonuçlanan


İleri İnceleme Panelleri bünyesinde 11 ana grup bulunmaktadır.

* İmmünolojik ve Hemofilik Panel MAYA ile tanışıncaya kadar açıklanamayan infertilite grubunda değerlendirilmiş olan, gebelikle sonuçlanamamış tüp bebek tedavisi almış olan ve doğal ya da tedavi ile elde edilmiş gebeliklerinin sürekli düşükle sonuçlanmış olduğu anne-baba adaylarına uygulanır. Bu panel içerisinde yer alan tetkik sonuçlarının bazılarının yüksek ya da düşük olarak saptanması; anne vücudunun embriyoyu kabul etmemeye, rahimde tutunmasını engellemeye yönelik aktivitelerinin varlığına işaret eder (ETF, LAC, RIP vb). Bu grupta yer alan anne baba adaylarına uygun tedavi yönteminin ve gebelik şansını artırıcı ek uygulamaların doğru biçimde belirlenebilmesi için yapılır.
Bu inceleme paneli bünyesinde yer alan 5 ana grupta toplam 25 tetkik bulunmaktadır.


* Genetik panel Kısırlık nedeni bulunamayıp, sürekli açıklanamayan infertilite grubunda değerlendirilmiş olanlar, tüp bebek tedavisi almış ancak başarı elde edilememiş olanlar ve doğal ya da tedavi ile elde edilmiş gebeliklerinin sürekli düşükle sonuçlandığı anne-baba adaylarına uygulanır (YCMD vb). Bu grupta yer alan anne baba adaylarına uygun tedavi yönteminin ve gebelik şansını artırıcı ek uygulamaların doğru biçimde belirlenebilmesi için yapılır.
Bu inceleme paneli bünyesinde yer alan grupta toplam 5 tetkik bulunmaktadır.


* PCO panel Bu inceleme paneli, genellikle polikistik over tanısı almış anne adaylarına MAYA’da uygulanacak tedavi planı ve dozlarının hassas ve doğru bir şekilde ayarlanabilmesi, gebelik şansını artırıcı ek uygulamaların doğru biçimde saptanıp, seçilebilmesi için uygulanır (DHEA-Sulfate, IGFBP1 vb).
Bu inceleme paneli bünyesinde yer alan 2 ana grupta toplam 8 tetkik bulunmaktadır.


* Prognoz paneli MAYA Prognoz paneli, yumurtalıklarda üretim kapasitesinin düşük olduğu düşünülen anne adaylarından, önceki tedavi denemelerinde döllenme oranı düşük olan ya da embriyo kalitelerinin yetersiz olduğu belirtilmiş olan anne-baba adaylarına uygulanır (AOA, SDFA vb). Bu grupta yer alan anne baba adaylarına uygun tedavi yöntemi ve gebelik şansını artırıcı ek uygulamaların doğru biçimde belirlenebilmesi için yapılır.
Bu inceleme paneli bünyesinde yer alan 2 ana grupta toplam 15 tetkik bulunmaktadır.


* Rezerv paneli Rezerv paneli, önceki tedavi denemelerinde döllenme oranı düşük olan ya da embriyo kalitelerinin istenen seviyede gelişmediği bildirilmiş olan ve MAYA’da yumurtalıkların üretim kapasitesinin ölçümünün gerektiği durumlarda anne adaylarına uygulanır (EFORT, AOA vb). Bu grupta yer alan anne baba adaylarına uygun tedavi yönteminin ve gebelik şansını artırıcı ek uygulamaların doğru biçimde belirlenebilmesi için yapılır.
Bu inceleme paneli bünyesinde yer alan grupta toplam 10 tetkik bulunmaktadır.


* OAT paneli OAT paneli, önceki tedavi denemelerinde döllenme oranı düşük olan ya da embriyo kaliteleri istenen seviyede gelişmediği bildirilen, sperm sayı-hareket ve şekli yönünden zayıf durumda olan baba adaylarına uygulanır (SDFA, YCMD 3,0 vb). Bu grupta yer aldığı belirlenen baba adaylarına uygun tedavi yöntemi ile gebelik şansını artırıcı ek uygulamaların doğru biçimde saptanabilmesi ve dolayısıyla başarılı tedavi programının planlanabilmesi amacı ile istenir.
Bu inceleme paneli bünyesinde yer alan grupta toplam 5 tetkik bulunmaktadır.


* Azo panel AZO paneli, menisinde sperm hücresi bulunmayan, önceki tedavi denemelerinde döllenme oranı düşük olan ya da embriyo kaliteleri istenen seviyede gelişmeyen anne-baba adaylarından istenir (İnhibin B vb). Bu grupta yer alan anne baba adaylarına uygun tedavi yöntemi ile gebelik şansını artırıcı ek uygulamaların doğru biçimde belirlenebilmesi için yapılır.
Bu inceleme paneli bünyesinde yer alan 2 grupta toplam 4 tetkik bulunmaktadır.


* Anatomik panel Anatomik panel, kendiliğinden veya tedavi sonrası tekrarlayan düşüklerin görüldüğü, tüpleri (tıkanıklık, yapışıklık), rahmi (perde, myom, polip) ve yumurtalıkları (kist) ile ilgili yapısal problemlerin bulunduğundan şüphelenilen, benzer şekilde testisleri, sperm iletim kanalları ile ilgili yapısal problemlerin varlığından şüphelenilen anne adaylarından istenir (HSG, H/S vb). Bu grupta yer alan anne baba adaylarına uygun tedavi yönteminin ve gebelik şansını artırıcı ek uygulamaların doğru biçimde belirlenebilmesi için yapılır.
Bu inceleme paneli bünyesinde yer alan grupta toplam 4 tetkik bulunmaktadır.


* Hormon paneli Hormon paneli, anne adaylarında genellikle hiç adet görememe ya da uzun aralıklarla adet görme, yumurta geliştirememe vb, erkeklerde ise kıllanma azlığı, memelerde büyüme, testislerde gelişme geriliği, sertleşme problemi, şiddetli OAT ya da azoospermi olması durumlarında istenir (FSH, LH vb). Bu grupta yer alan anne baba adaylarına uygun tedavi yönteminin ve gebelik şansını artırıcı ek uygulamaların doğru biçimde belirlenebilmesi için yapılır.
Bu inceleme paneli bünyesinde yer alan grupta toplam 7 tetkik bulunmaktadır.


* Tekrarlayan IVF paneli Tekrarlayan IVF paneli, gebelikle sonuçlanmayan tüp bebek tedavileri almış olan, kendiliğinden ya da tedavi sonrasında oluşan ancak sürekli düşükle sonuçlanma deneyimleri olan anne-baba adaylarından istenir (ATGA, NK/RIP, MTHFR vb). Bu grupta yer alan anne baba adaylarına uygun tedavi yönteminin ve gebelik şansını artırıcı ek uygulamaların doğru biçimde belirlenebilmesi için yapılır.
Bu inceleme paneli bünyesinde yer alan 7 grupta toplam 33 tetkik bulunmaktadır.


* Abort paneli MAYA’ da uygulanan Abort paneli, tedavi ile veya tedavi görmeden (spontan) gebe kalmasına rağmen, iki ve üzerinde sayıda düşük yaşamış olan anne-baba adaylarından istenir (HLA DQα, YCMD 3,0 vb). Bu grupta yer alan anne baba adaylarına uygun tedavi yönteminin ve gebelik şansını artırıcı ek uygulamaların doğru biçimde belirlenebilmesi için yapılır.
Bu inceleme paneli bünyesinde yer alan 5 grupta toplam 32 tetkik bulunmaktadır.
 
X