Vicdan azabı

Papua

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
5 Haziran 2017
369
679
103
Malum dilencisi, para isteyeni, yok engelliler dernegine yardım yok kanserli cocuklar icin destek vs. diye guzel duygularımızı somuren insanlarla ic ice yasıyoruz.
Bugun arkadasımla dısarda gezerken yanıma bir kadın yaklasıp bebeklerim var, maas alamıyorum, maddi durumumuz kotu vs. diye birkac cumle soyledi ki ilgilenmedigimi soyleyerek gecistirdim. Beni yanlıs anladınız lif satıyorum yardım istemiyorum dedi ve yerin dibine girdim.
Ne soyleyecegimi bilemedim, kadıncagız da gitti. Bikac kisiye daha liflerini gosteriyodu. 5-10 dk sonra arkadasımı yolladım, utancımdan malesef ki ben gidemedim. Para verip lif aldırdım. arkadasıma Bol bol dua edip bebeklerinden, maddi sıkıntısından bahsetmis.
Aksamdan beri aklımda. Kadıncagız onca sıkıntının arasında bebeklerinin rızkı pesinde kosuyor. Dilenmiyor da emeklerini satıyor. Bense onu sacma sapan dilencilerden sanıp kırdım, rencide ettim.
Cok cok uzgunum. allah yolunu bahtını acık etsin yuzunu guldursun insallah. Ama benim vicdan azabım gecmeyecek sanırım

Rencide etmemişsiniz ki ilgilenmiyorum demişsiniz sadece. Sonrasında da içinizden geleni yapmışsınız arkadaşınızı yollayarak sıkmayın canınızı

Senin bir suçun yok ki.Etrafta iyi niyeti sömürüp bedavadan para kazanmaya odaklı onca insan var ki.Öyle sanmakta haklısın.Hem daha sonra pişman olup arkadaşını yollamış olman kalbinin temizliğini gösterir.

gün içinde bir çok insan böyle davranıyordur en azından siz yaptığınızı telafi etmişsiniz. Sıkmayın canınızı

Allah kalbinizi biliyordur

Yoo rencide etmekle ne alakası var? Sonuçta etrafta bir sürü satici esnaf var, hangisi satışını bebeklerini ve maddi sıkıntısını öne sürerek yapıyor ki? O da bir nevi yardım dilenmektir. Yani aradaki farkı anlamanız için belirtiyorum haşa aşağılamak için değil Allah yardımcısı olsun inş. Kadıncağıza da masum yavrularına da bol riziklar versin Bana sorarsanız ihtiyacınız olmayan birşeyı para verip almaniz için ısrar edilmesi de bi nevi dilenciliktir. Ama siz zaten kadına yapışkan dilenci muamelesi yapmamışsıniz. Kalbi kirilmamistir inş. Kimbilir neler isitiyordur zavalli

Dilenci de olsa “ilgilenmiyorum” kelimesi bana tuhaf geldi. Keşke durup 2 dk dinleseydiniz. En kötü ihtimalle param yok derdiniz.. ama siz bundan dolayı çok pişman olmuş ve üzülmüşsünüz, niyetinizi Allah bilir, kalbinizi görür. Üzülmeyin, her şey bizler için.

Valla canım bir gün stajdan çıktım hastanenin önü kaynıyor , önce bi kadın geldi patik satıyordu nakit para yok dedim gittim (olsa kesin alırdım), her adım bası kadınların sayısı arttı ve her gelen kadın patik satmaya çalışıyordu ama zorla..

Önce ne verirseniz olur çocuğum felan var dedi,yanımdaki arkadas en son dayanamadı son 10 lirası kalmıştı onu vermek istedi , ve kadın sadaka mı veriyon sen diye döndü gitti , biz sok olmuştuk verdiğin parayıda begenmiyorlar .o gün bugündür asla inanmıyorum , herkesin dilinde ""dilenci değilim bunları satıyorum yanlış anlamayın çocuklarım Ac hasta vs" gibi klişe laflar ama herkestemi aynı bahane olur mu anlamıyorum, bazı niyeti bozukları zor durumdaki insanlara yardım edemiyoruz, inanın ne olaylar geldi bu konu yüzünden basıma

Bir gün deniz kenarında kızlarla oturuyoruz bi çocuk geldi ; " abla okul harclıgı biriktiriyordum mendil alırmısınız diye, bizde tabi nerde okuyorsun felan diye sorular sormuştuk, " kızlarla aramızda para toplayıp çocuğa verdik çok üzülmüştük..

Aradan 2 ay sonra yine aynı yere oturmaya gitmiştik, yine aynı çocuk ve bu defa başka bahaneyle mendil satıyor yanımıza geldi, bi baktım ayakkabısı benden daha kaliteliydi, üstü bası çok güzeldi ve asla dilenci tipi yoktu, bu defa başka bahaneyle mendil satmaya kalktı, ben de" bana baksana dedim sen okula gidecektin hani ne işin var hala burada diye söylendim, çocuk şaşırdı hemen başka bi çocuk gösterdi sen beni bunla karıstıyoaun herhalde abla dedi lafı gevelemeye basladı ve hemen uzaklaştı, gerçekten insanları sömürüyorlar ya bu konulardan çok muzdaribim

Ben bu kadar vijdan yapmazdım sanırım, çünkü samimiyetlerine inanamıyorum. Bu da dilenmek için yeni bir taktik gibi geliyor bana.

Söylenen her şeye inanmak vicdan borcumuz mu? Ben ne bileyim gerçekten bebekleri var mı? Böyle bireysel yardımlar, durumu gerçekten bilirsiniz, aileyi gerçekten tanırsınız, o zaman işe yarar ve mantıklı bence. Diğer türlü sokaktan geçen herhangi birine para vermek, akıllıca gelmiyor.

Ayrıca dilenmek sadece para dilenmek değildir. Acıklı bir hikayeyle, sizi elindeki malı almaya mecbur hissettirmesi de bir dilenme biçimidir.

Yardım sever bir insansanız, yardımınızın doğru yerlere gittiğinden emin olmalısınız bence. İnanın çok daha güzel. Tanımadığınız bilmediğiniz birilerine para vermek, belki sizi vicdanen hafifletir ama gerçekten ihtiyaç sahiplerine ulaşmayabileceği için bir işe de yaramaz.

Yaslı dedeler neneler haric pek yardım yapmıyorum
O lifciler patikciler cok fazla ve yapısıyorlar insana
Gercekten satıcı olan koyuyor bir kenara seriyor öyle satıyor milletin ayagına gitmiyor diye düşünüyorum

Son zamanlarda herkes sokak ortasında bir şey satarken aynı şeyleri söylüyor zaten. Yardım amaçlı satıyorum, çoluğum çocuğum için, öğrenciyim vb. Kadının durumunu bilemem ama bence dilenmekten bir farkı yok. Çünkü aynı sizin durumunuzda olduğu gibi, insanın vicdanına oynayıp aslında ihtiyacın olmayan bir şeyi almanızı sağlıyorlar. Eğer bir şey satacaksan ve dilenmeyeceksen koyarsın önüne alan alır almayan almaz. Neden illa bir acındırma hikayesi?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…