- 2 Ağustos 2013
- 4.089
- 3.852
ben tam da buyum, gerçekten yapabilecek zamanım olduğunda da hep birazdan deyip öteleyip boşa zaman geçiriyorum, zaten iki çocuklu çalışan kadın olmak yeteri kadar yorucuyken boş işlerle uğraşarak bu durumu daha da zırlaştırıyorum. Bugün yapmam gereken işler duruken neleri yaptıüımın farkına varıcam: genelde alışveriş sitelerinde geziniyorum bu da aşırı zaman alıyor. Veya whatsapptaki sayısız grup sohbetlerimi okuyorum. veya youtube saçma videolar izliyorum. bazen youtubedan faydalı bir video açtığımda bile bir yandan telefondan alışveriş sitesi geziniyorum veya whatsapp gruplarımı okuyorum ve tabi ki sonuçta sadece dinlemiş oluyorum. ne anlatıldı diye soran olsa iki kelime edemem, zira aynı arka fon şarkıları gibi çalmış geçmişim bunu. Aynı şey kitap okuduğum zamanlar için de geçerli, 2 sayfa oku-eline telefon al şeklinde olduğu için kitaba da tam kanalize olamıyorum.Prokrastineyşın: Başlanıp bitirilmesi gereken işleri inatla erteleme, savsaklama ve oturup çalışmak yerine ıvır zıvır şeylerle oyalanma alışkanlığıyla mücadele kılavuzu
1-Savsaklama nedir ve neden önemlidir?
Tam olarak şu an gerçekleşen ve seçimlerimizi etkilemekte olan şey nedir?
Şu an için en önemli şey nedir?
Hedeflerimiz, sorumluluklarımız, görevlerimiz ve arzularımız göz önüne alındığında yapabileceğimiz en akıllıca şey nedir?
Diğer erteleme biçimlerinin aksine savsaklama, hemen şimdi harekete geçebileceğimizi bilmemize rağmen, yapılması gereken bir işle kasıtlı olarak ilgilenmemektir. Kendi gönülsüzlüğümüz dışında bizi vaktinde harekete geçmekten alıkoyacak hiçbir şey yoktur ortada. Savsaklama davranışının kafa karıştırıcı tarafı da budur. Harekete geçmeye neden gönülsüzüzdür? Neden kendi kendimizin en azılı düşmanı haline geliriz?
Alışkanlıkları değiştirmek kolay değil. Bunu başarmak için özgül değişim stratejileri eşliğinde bilinçli bir çaba sarf etmemiz gerekiyor. Alışageldiğimiz tepkilerin dışına çıkarak farklı bir biçimde davranmak için önkararlar almalıyız.
Harekete geçmeye niyetlendiğimiz her defasında gerçekten harekete geçebilmek, muhtemel dikkat dağıtıcıların etkilerini azaltmak ve davranışlarımızı değiştirme yönünde çabalarken karşılaşacağımız aksilikler ve hayal kırıklıklarıyla daha etkili bir biçimde başa çıkabilmek için bu yolları kullanmalıyız.
Savsaklamaya teşne olduğunuz bütün o görevleri, projeleri, faaliyetleri veya "şeyleri" listeleyin. Bunları savsakladığınız anları düşününce aklınıza gelen hisleri ve düşünceleri her birinin karşısına not düşün. Bunun üzerinde çok düşünmenize gerek yok. Örneğin yapılması gereken bir işi tamamlamak için ne yapmanız gerektiğinden emin olamayışınız da olabilir bu.
ben de aynı durumdayım, yol almak için bir yerden başlamaya ne dersin:) burdan yazdıkça birbirimizi motive edip devam edebiliriz belki. bu döngüyü kırmak çok önemli. bir süre sonra savsaklama alışkanlık oluyor normale dönemiyor insanSavsaklamanın tanımı direk benim sanırım:)
1 aydan fazladır yazlık kıyafetleri çıkarıp kışlıkları kaldıracagım. Çocugumun dolabını boşaltıp küçüklmüşleri kaldırıp düzenleyeceğim.. İyi olanları dolap uygulamasına yükleyip satmayı planlıyorum
Ama yok yapmıyorum,kafamda ise yapılacaklar hiç susmuyor.
Enteresan bir durum. Bu erteleme olayını aşmam gerekiyor.
Gerçekten iyi taktik ve motivasyona ihtiyac var
Kesinlikle burda paylaşımlar ve başlangıçlar bana hem yol gösterici, hemde motive edici oldu.ben de aynı durumdayım, yol almak için bir yerden başlamaya ne dersin:) burdan yazdıkça birbirimizi motive edip devam edebiliriz belki. bu döngüyü kırmak çok önemli. bir süre sonra savsaklama alışkanlık oluyor normale dönemiyor insan
Bu görev paylaşımını yapmadan önce evde yapılan ne kadar iş varsa hepsini word’de yazıp çıktı almış ve evde bir toplantı düzenlemiştim:)Ben düzen konusunda zaman zaman çok dertop gidiyorum. Ama bu uzun ömürlü olmuyor.
Bu konuda eşim ben ve oglum arasında pek de düzen yok.
Oglum 8 yaşında genel olarak oda düzenini toparlamasını kendisi ayarlar.
Eşim bu konuda yardımcı diyemeyeceğim.Ara ara yapılan sofra toparlama,süpürme, iş paylaşımı vs genele yayılmadı (Kesinlikleelecda katılıyorum herkesin sorumlulukları olmalı, bizde sanırım böyle de alışıldı devam ediyor diyelim)
Ama genel olarak iş akışında kendimi yorgun, yükler üzerimde ve iş yaptıgım zamanlar bunu içten içe söylendiğimi farkederken buluyorum. Bu da yıpratıcı oluyor..
Bunu da aslında genel olarak masaya yatırıp, bizimkilerle paylaşıp, bir düzene oturtmalıyız.
Ben senin yerinde olsam her gün 15 dakikamı bu işe ayırırdım. Bu tarz büyük işlerde böl-yönet her zaman işe yararKesinlikle burda paylaşımlar ve başlangıçlar bana hem yol gösterici, hemde motive edici oldu.
Sanırım ilk nihai hedefim yazlıkları düzenlemek ve dolabı toparlamak olmalı, peki bunu ne zaman yapmalıyım kısmı sıkıntı :)