dediğim gibi esimdeki sebep ağır spor gecmisi, süreki ayakta ve 40 kg ağırlıkla duruyor olması. iki doktora göründük. biri alanında çok uzman, yurt dısında seminerler vermis bir doktordu. esimin sağda 3.7 mm varikoseli vardı, solda ise çok kücük bir genişleme görüldü ama doktor çok minik olduğunu söyledi. bize ameliyat olmayın demedi. bu ameliyat iyiye de kötüye de götürebilir dedi. o yüzden ameliyat için gercekten türkiyede bir elin parmağını gecmeyecek kadar bir doktor var dedi. kaldı ki sı an bu ameliyatın kapalı yapılan sekli yeni yeni türkiyede deneniyor. gecmiste açık ameliyat yapılıyordu ve kapalıya göre daha fazla hasar bırakıyordu. dediğim gibi ameliyat yapılacaksa da üroloji alanımda değil bakın, bu ameliyat konusunda uzmanlaşmış bir doktorun yapması gerekiyor.
bizim doktorumuz ameliyat olmayın demedi. zaten ileride ağrılar oluşturacak ve ameliyat kaçınılmaz olacak dedi. ama 5 mm altındaysa ve sperm kalitesi çok fazla bozulmadıysa önce doğal yolları deneyelim bence dedi. ki öyle uzun bir süre de vermedi. 3 ay deneyin olmazsa ameliyata karar verirsiniz dedi. 1.5 ay sonra hamile olduğumu öğrendim dediğim gibi.
tekrarlama konusunda da bizim doktormuz sunu söyledi. aynı damarda tekrarlama olmaz. ama farklı damarda tabii ki tekrarlama olabilir, çünkü esim aktif olarak varikosel olmasına sebep olan işe devam ediyor. tekrarlamasın istiyorsan ağır bir işte çalışmayacak, ağır spır yapmayacaksın, o da bu yasta senin için zor dedi doktorumuz. he başka bir damarda bu kadar ilerlemesi en hızlı 2-3 yıla olur, o zamana kadar biz gebelik elde etmis oluruz zaten dedi.
yani ben de manavdan fikir alıp ilerlemedim
esimin amcası evet genel cerrah, ürolog değil. zaten biz ona ameliyat için doktor önerisi sormustuk. o da konustuğu tüm arkadaslarından edindiği bilgiyle bize bunun çok basit bir ameliyat olduğunu ama sonuclarının istenilenin tam tersine olabileceğini söyledi. eğer ameliyata karar verirsek istanbul veya ankarada bir kaç doktor dısında güvenilir doktor olmadığını söyledi ameliyat konusunda. ki dediğim gibi esim su an sağlıklı, ağrı, erken boşalma veya erekte olmakta sorun yaşamıyor. yoksa tabii ki zamanı gelince biz de ameliyat olucaz.