Sevgili arkadaşlarım vajinismus olduğumu öğrendiğim andan itibaren yaklaşık 3 aydır takip ettiğim bu sitede yalnız olmadığımı ve benim gibi birçok insanın çaresizliğe kapıldığını bu sayede de ortak bir amaç için buluştuğumuzu gördüm. Ben 1.5 ay gibi kısa bir süre vajinusmus hastalığımdan buradaki arkadaşların teselli ve deneyimlerinden yararlanarak kurtuldum. Şimdi de benden önceki ve benden soraki arkadaşların kurtulması için yine buradan edindiğim deneyimlerle kurtulması için çaba göstereceğim.
Buraya yazacaklarım tamemen deneyimsel arkadaşlar..
Öncelikle kendinize vajinusmus teşhisi koyduğunuz anda lütfen bir kadın doğum uzmanına gidiniz. Vajinada anormal bir durum var mı herhangi bir rahatsızlığınız var mı yoksa tamamen psikolojik mi mutlaka öğreniniz. Doktorunuz sizi cinsel terapi uzmanlarına yönlendirmişse bunun psikolojik bir durum olduğunu söylemişse kendinize bu konuda ben yaparım kimseye ihtiyacım yok diyorsanız bu yazıyı okumaya devam ediniz. Ama ben yapamam diyorsanız mutlaka bir UZMANdan yardım alınız.
Vajinusmus nedir?
* ilk gece korkusuyla girilen psikolojik durum "çok kan kaybedicem, canım çok acıyacak!" şartlandırması
* ilerleyen zamanlarda "canım çok acıyor" diyerek kasılmalar
* kasılmalar sonucu "ne kadar denersem deneyim olmuyor, orda bir duvar var" algısı
* son olarakta "bu duvarı aşamıyoruz" diyerek erteleme hastalığı...
Sevgili arkadaşlarım buraya kadar yazdıklarım sizi tanımlıyorsa okuduklarınızdan tamamen beyne gönderilen psikolojik bir uyarı olduğunu az çok anlamışsınızdır. Bu durumu yenmek için şimdi hazır olun.
Bu hastalıkla mücadele ederken bilmeniz gereken birşey daha var. Siz bu hastalığa tek başınıza yakalanmadınız. Bugüne kadar "kızlığınızı korumak", çevreden duyulan "ilk gece maceraları", "eşinize olan sevginize karşılık verebilmek veya verememek", "çok kanayacak korkusu"( ki burda şunu söylemeliyim normal ilişki de kızlığın bozulmasıyla gelen kan parmağınızın kanamasından daha az vallahi ), "öcü gibi gösterilen cinsel hayat"... gibi yersiz sebeplerden dolayı beyin cinsel dürtülerini rafa kaldırmış, ertelemeye taa o zaman başlamış. Bize düşen de bu yanlış bilgileri çöpe atmak için ayağa kalkmak. Belki de hayatımızdaki en büyük yanlış bilgilerden kurtulmak için buradayız. Ve bu yolda tek başımıza olmadığımızı bilmek hepimize güç verecek. Tam bu noktada tek başımıza olmadığımızı bilmek eşimiz dahil bütün derttaşlarımızla paylaşımlarımızı eksik etmeyerek bu hastalıktan kurtulacağımızı unutmayalım.
***** Burada vajinusmusa bir ara verelim. Bu tamamen tavsiyedir...
Size yazacağım ve hayatınız boyunca işinize yarayacak deneyimlerin en önemlisi LÜTFEN EŞİNİZİ HAYATINIZIN HİÇ BİR ALANINDAN SOYUTLAMAYIN. Onları hayatınıza dahil edin.
Eşinizle olan duygusal bağınızı asla koparmayın. Alışveriş yaparken, yemek yerken, tv izlerken, bir işle uğraşırken.. hayatınızın her aşamasında madem "iyi günde kötü günde" diyerek ortak bir yaşama imza attınız lütfen buna ortak olmasına izin verin. Ya da onun sizi saf dışı bırakmasına müsade etmeyin. Mesela evin alışverişini tek başınıza yüklenmeyin. Beraber gidin size yardımcı olmasını isteyin. "Hayatım şu reyondan şunu alıp gelir misin" ... yemek yaparken " canım dolaptan şunu verir misin"... masayı kurarken " ekmekleri masaya götür müsün"... iş yaparken "şunun ucundan tutar mısın" ... tv izlerken o maç izliyorsa siz de oturun izleyin... vs.. vs.. Eşinizle yaptığınız işler sizin yükünüzü azaltacak yada azaltmayacak ama onu dahil etmeniz sizi belki beyin yorgunluğundan alıkoyacaktır. Zamanla eşinize de bu işler ağır gelemecektir. Annelerin erkek çocukları üzerindeki "o erkek çocuğu yapamaz yapmasın yapmamalı" algısını yıkacaktır. Ileri de çocuğunuz olduğunuzda başka bir psikolojik sorunların doğmasına da engel olacaktır. Buna yüzde yüz eminim. Bir nevi siz nefes alamazken kendinizi parçalarken o keyfini çıkarmamalı bu hayatın. Madem ortak dedik ortak olmalı herşeye.
Şimdi vajinusmusa geri dönelim arkadaşlar..
Buradada eşinize düşen görevi hafife almayın. Az önce yazdıklarıma ne alaka diyebilirsiniz ama aslında buradaki ortak görev içindi az önce yazdıklarım. Şimdi sizler bu hastalığa yakalandığınızdan beri şunu da diyorsunuzdur ben eşimi çok seviyorum onu kaybetmek istemiyorum. Ben vajinusmus olduğum için o beni aldatır mı, beni bırakır mı, burada suçlu benim, eşime karşı mahçubum vs.. işte bu yüzden eşinizi karşınıza alıp ben böyle bi hastalıkla mücadele ediyorum bu ilk defa benim başıma gelmiyor. Ben bunu aşmaya hazırım ama senin desteğine ihtiyacım var. Bana yardım edersen 3 5 gün olmadı bir ay içinde normal yaşantımıza dönebiliriz bizde tam anlamıyla karı koca olabiliriz ben tek başıma sen olmadan bu hastalığı yenemem demelisiniz. Eşinizi buradada hayatınıza sıkıntınıza ortak etmelisiniz. Siz burada neler yapıyorsanız onun da bunları görmesi öğrenmesi ve uygulaması kendi bildiğini yapmasından daha iyi olacaktır.
Şimdi de gelelim vajinusmusu yenme aşamalarına...
1. Ne kadar temiz bir ortamda olursanız sağlığınız o kadar az tehlikeye girer. Size göre en temiz ortamı siz bilirsiniz. Temizlik herşeyde olduğu gibi bu aşamada çok önemli. Mikrop kapmanız demek cinsel bölgelerde oluşacak hastalıklara yol açabilir hem eşiniz hem siz dikkatli olmalısınız.
2. Kendinize vajinanızı görebilecek en rahat pozisyonu bulun. Ayna karşısında arkanıza yastık koyarak bacaklarınızı açacak pozisyonda oturun.
Elinize bir vajina fotoğrafı alarak nerede ne var inceleyin ve kendi vajinanızda buraları tespit edin.
3. Elinizle vajinanıza ve çevresine dokunarak yoklayın. Bazen kuruluktan dolayı dokundugunuzda dahi acı hissedebilirsiniz kayganlaştırıcı jel, krem, vazilin, yağ gibi alternatif çözümlerden yararlanın.
4. Nefes egzersizlerini tüm vücudunuza alıştırın. Hayatımız boyunca kimse bize nefes almayı öğretmedi. Ama en doğru nefes diyaframı kullanarak aldığımız nefestir. Burundan alıp ağızdan vermek. ( Burundan alıp burundan vermek değil ağızdan alıp ağızdan vermek değil ) bu aynı zamanda bizim sakinleşmemizi sağlayacaktır.
5. Bacaklarınızı açabildiğiniz kadar açın. Kasılmalarınıza engel olacak pozisyonlara kendinizi alıştırın. Ilk zamanlar açamıyorum çok kasılıyor ağrıyor kramp giriyor dediğiniz bacaklarınız zamanla buna da alışacaktır.
6. Kegel egzersizi diye bildiğimiz bir yöntem var. Çişinizi yaparken tutup bırakmak. Bu egzersizle ordaki kaslarımızı kontrol etmeyi sağlıyoruz. Hem ilişki sırasında hem de ilerleyen yaşlarda çok faydasını göreceğimiz bir egzersiz her fırsatta bunu yapın.
7. Parmağınızla vajinanızın iç kısmına dokunmaya çalışın. ( kuru olmamasına dikkat edin) ilerleyebildiğiniz kadar ilerleyin. Eğer devam edebiliyorsanız gitgel yapın Parmağınızla orayı iyice gezin. Orada bir duvar olmadığını görün ve kabul edin.
*** alternatif olarak eğer parmağınızla yapamıyorsanız kulak çubuğunu streçleyerek deneyin.
Buraya kadar sorun yoksa bunu bir kez de eşinizin karşısında yapın. Önce siz sonra da eşiniz denesin ondan da parmağını denemesini isteyebilirsiniz bu size orda duvar olmadığını bir kez daha gösterecek.
8.
2.ci egzersizimiz iki parmak. Bunun öncesinde vajinanız üzerinde elinizi gezdirerek uyarılmasına ve açılmasına yardımcı olun. Parmaklarınızı küs şeklinde kapatıp ilerlemeye çalışın. Eğer acı hissediyorsanız buradaki birçok arkadaşın önerdiği (emla, anestol, vs) uyuşturucu kremler var bunları kullanabilirsiniz.
*** Altenatif olarak mumla aparat yapan arkadaşlar var. Gün gün 1cm kalınlıktan başlayarak 1.5cm 2cm 2.5cm olacak şekilde mumu ya da daha esnek birşeyi kendinize aparat yapabilirsiniz. Boyut olarak 10 ile 15cm olması eşli denemelerinizde size rahatlık sağlayacaktır.
9. Kendinize bir program hazırlayın. Mesela 10 güne bölün egsersizlerinizi. En küçüğünden başlayarak en son ki aparata kadar egzersizlerinizi atlamadan yapın. Takıldığınız yerde bir önceki aparata dönün. Her yaptığınız aparatı bir de eşinizle berbaberken yapın. Onun da aşama kaydettiğinizi görmesi lazım. Nasıl yaptığınızı da bilmesi lazım.
10. En son eşli denemeye geçtiğinizde onu da 2 3 ayrı zamana bolebilirsiniz. Ilk başta pe..sin ucunu deneyin. Bir sonrakinde içinize alabildiginiz kadarını. Bir sonrakinde tamamen içinize almış olsanız bile gitgel yapamamıyorsanız onu da bir sonrakine erteleyin.
11. Eşli denemeye geçtiğinizde aparatları yönlendirdiğiniz kadar kolay olmayabilir. Isin içinde heyecan stres kasılmalar olacaktır. Bunları baştaki anlattığım nefes egzersizleriyle yenmeye çalışın.
Biliyorum çok uzun bir yazı oldu malesef kısaltamadım anlatacaklarım bundan çok daha fazla şeyler ama herkese yardımım dokunsun diye toparlamaya çalıştım. Atladığım eksik kalan yerler mutlaka olmuştur. Sizlerde destek verirseniz bir dahakine daha iyisini yapabiliriz.
Bana bu yazıyı yazmam da destek veren arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Umarım amacına ulaşır. Allah şimdiden hepimizin yardımcısı olur arkadaşlar. Sağlıcakla kalın